Hosszabbítás döntött a Knicks-Lakersen, Clevelandben nyert a Heat

Vágólapra másolva!
2023.02.01. 10:19
null
LeBron James 38 évesen sem lassít (Fotó: Getty Images)
Idegenbeli győzelmet aratott a Clippers, nem hibázott a Bucks és a Nuggets sem: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.


Cleveland Cavaliers–Miami Heat 97–100

A Heat tapasztalata döntött. Az egész találkozó szorosan alakult, mindkét fél előkapta a jó védekezését, és minőségi kosárlabdát mutatott be, majd 45 percnyi küzdelem után a végjátékban érvényesült a Miami rutinja – Erik Spoelstra és J.B. Bickerstaff is így értékelt, utóbbi szerint ez teszi a Heatet azzá, ami. 93–92-es Cavs-vezetésnél Bam Adebayo süllyesztett el egy tempót, aztán Jimmy Butler labdát lopott és Adebayo a következő játékból visszatett egy támadópattanót, egy újabb remek védekezés után Butler is betalált, majd Adebayo leszedett még egy támadópattanót – az utolsó szűk három percben összesen egy büntetőt és egy triplát engedtek ellenfelüknek, de utóbbit már akkor, amikor az nem számított. Egyénileg nagy extrákat egyik oldalon sem tudunk kiemelni, a Heatnél Butler 23 ponttal lett a legjobb dobó, Adebayo és Martin dupla-duplázott, de Herro is eljutott 18 egységig – míg a Cavsnél senki nem érte el a 20 pontos határt, Donovan Mitchellt pedig 6/17-es mezőnymutatón és 3/13 triplán tartották Kyle Lowryék, a betöréseit szinte teljesen elvették most. A Miami összességében csak 43%-kal célzott mezőnyből, de sokkal jobb triplázással és 13-mal több kiharcolt büntetővel egálban volt a végjátékig, ahol aztán a rutinját kamatoztatva egy-két clutch játékkal a maga javára döntötte el a rangadót - így másfél meccsre csökkent a távolság a felek között a keleti 5–6. helyen.

A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 19, Garland 16/6, Mitchell 16/9
A Heat legjobb dobói: Butler 23/3, Martin 18/12, Adebayo 18, Herro 18/9

New York Knicks–Los Angeles Lakers 123–129 – hosszabbítás után

Hosszabbítás döntött. Egész este nem alakult ki tíz pontnál nagyobb különbség a felek között, végig szoros küzdelmet vívtak egymással, bár a Lakers kezdett jobban, de aztán válaszolt a New York, és ez így ment négy negyeden keresztül. A negyedik játékrészben megint meglógott kicsit a LAL, vezetett hét ponttal is, és ezt próbálta menedzselni, ami egy ideig jól is ment, mert még bő másfél perccel az órán is hat pont volt a vendégek előnye - de aztán a New York-i időkérés után LeBron James kihagyott két triplát, Jalen Brunson dobott egy kettest, adott egy gólpasszt Quentin Grimesnak, majd 24 másodperccel a vége előtt egy betöréses floaterrel egyenlített. A Los Angeles támadhatott még egyet, de Anthony Davisre támadóhibát fújtak, így jöhetett a hosszabbítás, ahol viszont felszívta magát a rendes játékidő végén kicsit megzuhanó vendégcsapat: ott már egy pillanatig sem volt hátrányban a gárda, bő három percnél Dennis Schröder triplájával szerezte meg véglegesen a vezetést, egy jó védekezés után Davis zsákolt, majd ellopta a labdát, Rui Hachimura kiosztott egy blokkot, és a Knicks újabb nagy mentését ezúttal megakadályozta egy James-kosár, még egyszer nem rontották el. A LAL így nagy csatában aratott fontos idegenbeli győzelmet az utóbbi vereségek után, erre a játékra lehetne építeni, ha sikerülne folyamatosan ezt hozni - míg a New York távolodik a Heattől és a biztos playoff-helyektől, már két meccs a hátránya a floridaiakhoz képest.

James tripla-duplázott. Idén először szállított TD-t LeBron James, a Lakers vezére 28 ponttal, 10 lepattanóval és 11 gólpasszal teljesítette ezt a statisztikai bravúrt, de ennél is beszédesebb a +22-es +/- mutatója: vagyis vele a pályán 22 ponttal nyertek, és abban a hat percben, amit nélküle vívtak meg, 17 ponttal kikaptak. Mellette Anthony Davis (27 pont, 9 lepattanó) és Dennis Schröder (12 pont, 6 gólpassz, de +20) is kiemelendő, Russell Westbrook számai sem alakultak rosszul (17 pont, 6 lepattanó, 8 gólpassz), a nemrég megszerzett Rui Hachimura pedig jól illeszkedett be a rendszerbe: kezdőként 19 pontot, 9 lepattanót és 8/12-es mezőnymutatót tett hozzá. Ami a New Yorkot illeti, Jalen Brunson volt a vezér, az irányító 37 ponttal az este legjobbjaként tündökölt, ráadásul kiosztott 6 gólpasszt is, Julius Randle 23–12–5-öt szállított, míg a padról Immanuel Quickley 19 ponttal, Isaiah Hartenstein pedig egy masszív dupla-duplával segített be. Összességében a Lakers jóval pontosabban célzott mezőnyből és távolról is, de a több eladott labda és a több kihagyott büntető elvette ennek élét, bár végül azért sikerült nyerni, és győzelemre váltani a jó játékot. Érdekesség még, hogy James már csak 89 pontra van Kareem Abdul-Jabbar NBA-pontrekordjától, most jön még két idegenbeli meccsük, reálisan nézve azt követően, jövő héten, az OKC vagy a Bucks elleni hazain jöhet el a történelmi pillanat.

A Knicks legjobb dobói: Brunson 37/6, Randle 23/6, Quickley 19/6
A Lakers legjobb dobói: James 28/6, Davis 27, Hachimura 19/6

Chicago Bulls–Los Angeles Clippers 103–108

Fordított, majd kimozogta a Clippers. Pocsékul rajtolt a Los Angeles, az első negyedet 12 ponttal bukta el az elöl-hátul zavararodottnak tűnő társaság, és a második játékrészben már 19 pontos hátrányban volt – innen jött vissza még a nagyszünet előtt egy 16–2-es futással, így a pihenőt követően már „normál” helyzetből folytathatta, és rá is erőltette akaratát a Chicagóra. Támadásban nem brillíroztak a vendégek, de a védekezésük nagyon harapott, 15 labdát szereztek, és ennek köszönhetően egyre inkább sakkban tartották a Bullst, de lerázni mégsem tudták – a harmadik negyedben minimálisan átvették a vezetést, a negyedikben már végig ők jártak előrébb, de nem tudtak meglépni, a hazaiak végig ott loholtak a sarkukban. Ez egészen a hajráig így is maradt, 100–101-ig visszajött a Chicago, ott Kawhi Leonard bevágott egy fontos triplát, a vendéglátó azonban még itt sem adta fel, és végül Zach LaVine kezében maradt a fordítás: egy perccel a vége előtt két büntetőt is kihagyott, így csak 103–104-ig jött fel a társaság, pedig fordíthatott volna. A LAC itt nem is tudott válaszolni, DeRozan szintén a vezetésért dobhatott, de az is kimaradt, majd tíz másodpercnél Norman Powell két büntetőjével lett közte három, a döntő játékot pedig Leonard mutatta be: öt másodperccel az órán ellopta a labdát DeRozantől, dobott belőle két büntetőt, és ezzel lezárta az estét. A Chicago bánhatja, hogy nem élt az esélyekkel annak ellenére, hogy a Los Angeles védekezése nagyon szigorúan dolgozott, mert a végén kétszer is átvehette volna a vezetést a hazai alakulat - a meccs legjobbja egyébként Leonard lett, aki 33 ponttal és 5 labdaszerzéssel húzta övéit, de a 27 pontos Powellt is nagyon dicsérte Tyronn Lue.

A Bulls legjobb dobói: Vucevic 23/9, DeRozan 20, LaVine 18/9
A Clippers legjobb dobói: Leonard 33/9, Powell 27/9, George 16/6

Milwaukee Bucks–Charlotte Hornets 124–115

Nem hibázott a Bucks. Nem dobott jól, nem játszott látványosan, de végül sikerült hoznia a kötelezőt a Milwaukee-nak: ugyan a hét ponttal nyert első negyed után a nagyszünetben már egálra állt a gárda, de aztán a fordulás után ismét feljebb tudott kapcsolni, és főleg a védekezésén sikerült kicsit csavarnia, ami meghozta a sikert. Giannis Antetokounmpo ezúttal is remekelt (34 pont, 18 lepattanó, 4 gólpassz), de támadásban nem igazán nőtt fel mellé senki, Jrue Holiday 6/20-at, Khris Middleton 4/10-et, Brook Lopez 3/10-et, Pat Connaughton pedig csak 3/12-t dobott mezőnyből, és a csapatszinten kiosztott 18 gólpassz is jelzi, hogy nem volt most olyan gördülékeny a játék. A Hornets viszont még gyengébben támadott, alulról karcolta a 38%-os mezőnymutatót a vendégcsapat, amelynél ugyan LaMelo Ball tripla-duplázott (27 pont, 10 lepattanó, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk), és lepattanózásban is felvették a kesztyűt a Bucksszal (18–16 volt a támadók aránya a javukra), de végül ez sem bizonyult elégnek. Összességében volt már 17 egység is a hazai előny, a Hornets inkább csak üldözte ellenfelét, a harmadik negyedben érkező 14–3-as Bucks-futás után pedig már nem történt újabb fordulat – a Charlotte azt megint bizonyította, hogy van tartása, és hogy most már nem lehet lenézni, de a papírformát nem tudta borítani, sorozatban ötödször is nyert a Milwaukee.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/3, Middleton 18/6, Holiday 15/3
A Hornets legjobb dobói: Ball 27/9, Rozier 20/6, Hayward 16/3

Denver Nuggets–New Orleans Pelicans 122–113

Egy fokkal jobb volt a Denver. Remekül tartotta magát a Zion Williamsont továbbra is nélkülöző Pelicans, a vendégcsapat még CJ McCollum és Brandon Ingram visszafogottabb teljesítményével együtt is megfuttatta a pénzéért a nyugati listavezetőt, de a bravúrt végül nem tudta összehozni. A hazaiaknál Nikola Jokics idei 16. tripla-duplája (26 pont, 18 lepattanó, 15 gólpassz, 10/14 mezőnyből) mellett Jamal Murray is csillogott, 32 pontjába 7/12 tripla fért bele, a sztárpáros körül pedig az egész Nuggets-támadójáték nagyon élt, a kezdőötös végül 100 pont fölé jutott az este végére. Ennek ellenére (és a harmatos kispad miatt) az első és a második negyedet is a New Orleans zárta még előnnyel, a nagyszünet után tudott kicsit feljebb kapcsolni a Denver, a harmadik negyedben fordított, majd a negyedikben már 13 ponttal is vezetett – a Pels ebből még többször is visszajött öt egységre, de ennél közelebb nem jutott, egy fokkal jobbnak bizonyult a vendéglátó. A játék most már azért biztató volt a vendégcsapatnál, de Denverbe a topcsapatok sem nyerni járnak, így nem meglepetés a sorozatban kilencedik vereség, de holnap egy ugyanilyen teljesítménnyel már bőven lehet esélye a társaságnak a jég megtörésére Dallasban – míg a Nuggets szintén holnap a címvédő Warriorst fogadja.

A Nuggets legjobb dobói: Murray 32/21, Jokics 26/3, Gordon 15/3, Caldwell-Pope 15/9
A Pelicans legjobb dobói: Jones 21/6, McCollum 21/6, Ingram 16/3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik