Hardent megfogta a Raptors, mégis a Rockets nyert Torontóban

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2019.12.06. 09:05
null
A Houston Harden remeklése nélkül is legyőzte a Torontót
Izgalmas meccset játszott és végül remek kinti dobóformájának köszönhetően nyeri tudott Torontóban a Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának hajnali rangadóján annak ellenére, hogy a Raptors limitálni tudta James Hardent. Megégett Washingtonban a Philadelphia, kiütéssel hozta a kötelezőt a Denver, Devin Booker szezoncsúcsa hosszabbításos győzelmet ért a Sunsnak.

 

Washington Wizards–Philadelphia 76ers 119–113

Ez történik idegenben. Ahogy idén már többször, úgy most is erőtlenül, pontatlanul, sok hibával játszott saját csarnokától távol a Sixers és ezúttal is megkapta érte a büntetését: a második negyedet 40-22-re (!) elvitte az esélyt megérző Washington, az ott beszedett hátrányt már nem lehetett eltüntetni. A vendégek sokszor látott kemény védekezése csak nyomokban volt felfedezhető, ráadásul eladtak 21 labdát, amelyből 15-öt az Embiid-Simmons páros hozott össze – egyébként jó számokat hozott az irányító (17 pont, 10 gólpassz) és a center (26 pont, 21 lepattanó) is, Tobias Harris 33 ponttal jelentkeztt, sőt, most még a tripláik is ültek (46%-kal dobtak 13-at), de ha csak dobni kell, akkor ezt a Washingtont elég nehéz megverni. Brett Brown érthetően csalódott volt a meccs után, egy újabb fájdalmas, dühítő vereséget szenvedett csapata, amely úgy áll 5-7-re idegenben, hogy otthon közben 10-0-t hozott eddig...

Élt a lehetőséggel a Wizards. Különös dolgokat nem csináltak a hazaiak, egyszerűen köszönték szépen, hogy ennyire óvatlanul játszott a Sixers, a labdaszerzésekből 30 pontot raktak fel a táblára, az üres dobásokat pedig a helyükre küldték: Davis Bertans például az első félidőben 8/8-cal állt mezőnyből, közte 6/6 triplával, egyszerűen nem tudott hibázni. Az ő remeklése alapozta meg a döntő jelentőségű második negyedet, ahol átrohantak ellenfelükön, Bertanson kívül pedig Bradley Beal (26 pont, 10 lepattanó), az újonc Rui Hachimura (27 pont, 11/18 mezőnyből) és az Isaiah Thomas sérülése miatt a kezdőbe visszakerülő Ish Smith (19 pont, 8 gólpassz) is nagyszerűen játszott – nem dobtak egyébként különösebben jól, de leindításból hússzal több pontot szereztek ellenfelüknél és ráerőltették akaratukat, illetve harcmodorukat a Sixersre. A bravúrgyőzelem összességében nem is volt különösebben nehéz számukra, most pedig ezzel a lendülettel újabb nagy skalpot ejtenének, utaznak ugyanis Miamiba.

A Wizards legjobb dobói: Hachimura 27/3, Beal 26/3, Bertans 25/21
A 76ers legjobb dobói: Harris 33/9, Embiid 26/3, Simmons 17

Toronto Raptors–Houston Rockets 109–119

Pedig nagyot védekezett a Raptors. Szokatlanul levette a pályáról James Hardent a Toronto, olyan agresszíven és olyan váltásokkal operáltak a kanadaiak, úgy töltötték a festéket, hogy még Harden is azt mondta róla, hogy ilyet még nem látott – negatív szezoncsúcsot jelentő 11 mezőnykísérlettel, 23 ponttal (3/5 tripla, 6/6 büntető) és mindössze 3 gólpasszal zárt, hozzátette, hogy szerencsére a társai remekül mozogtak és kiválóan dobtak ezen az estén. Fred VanVleet is úgy fogalmazott, hogy ha 11 ponttal többet dobtak volna, akkor mindenki szemében ez lenne a világ legjobb védekezése, ők lennének a Harden-stopperek, akik zsenik – így csak megemlítik, hogy egyébként ezt csinálták, de a vereség az vereség. És tényleg: Hardent ugyan emberi számokon tartották, de így is kaptak 22 darab triplát, engedtek 20 támadópattanót, ők maguk pedig gyengén dobtak távolról, úgyhogy győzelmet most nem ért a védekezésük – a legnagyobb előnyük három pont volt, a hátrányuk viszont járt 16 egységnél is. Igazából a harmadik negyed volt az övék, ott egy 19-4-es rohammal fordítottak, de ennél tovább nem jutottak, már a játékrész végéig visszavette a vezetést a Rockets és már nem is adta ki a keze közül – az utolsó negyedben is volt pillanat, amikor csak egy pont volt közte, de amikor kellett, akkor mindig villantak a vendégek. A Toronto idén először vesztett el egymás után két meccset, ráadásul mindkettőt otthon, most pedig utazik az eddig bevehetetlen Philadelphiába.

Nagyon kellettek a kiegészítők. Harden mélyen a megszokott eredményessége alatt teljesített, Russell Westbrook ismét képtelen volt ezt kihasználni (tripla-duplázott, de a 19 pontját 7/27-es mezőnymutatóval, 0/6 triplával erőlködte össze, 11 gólpasszára jutott 8 eladott labda), úgyhogy nagy szükség volt a többiekre, akik hozták is a győzelmet a Houstonnak. Ben McLemore 8/17 hármast (karriercsúcs) bombázott be 28 pontért, PJ Tucker 5/10 triplát süllyesztett el, a padról pedig a House-Rivers duó tett még hozzá 25 pontot és 6/16 távolit, ezek a dobások kellettek a sikerhez. Egyébként elengedhetetlen is volt a halálos kinti tűzerő, mert a festékben 50-28-ra (!) kikaptak, Clint Capelának esélye sem volt jó meccset játszani és a 19 kiharcolt büntető is olyan, hogy ennél Harden nem egyszer csinált már többet egyedül – szerencséjükre kiválóan tüzeltek távolról, a támadópattanókat megszerezték, a második félidei éles helyzetekben pedig rendszeresen betaláltak a legjobb pillanatban. Nagyon értékes győzelmet arattak, úgyhogy 14-7-tel fogadhatják a Sunst.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 24/6, VanVleet 20/9, Lowry 19/9
A Rockets legjobb dobói: McLemore 28/24, Harden 23/9, Westbrook 19

New York Knicks–Denver Nuggets 92–129

Itt nem volt kérdés. Két vereség után ezt a kötelező győzelmet tükörsimán hozta a Nuggets, a vendégcsapat már az első félidőben húsz pont feletti előnyt épített ki és kiütötte ellenfelét – a fordulás után már nem kellett megszakadni, Monte Morris 26 perce volt a legtöbb, amit pályán töltött bármelyik Denver-játékos. Összesen nyolcan érték el náluk a tízpontos határt, 56%-kal dobtak mezőnyből, minden tekintetben más szintet képviseltek, mint a Knicks és most az eddig akadozó támadójátékuk is tökéletesen működött – a legnagyobb előnyük 43 pont volt, tényleg nem nagyon lehetett miről beszélni. Az önbizalomnövelő sima győzelem tehát megvan, most viszont jön egy újabb kőkemény rangadó, back-to-back utaznak át ugyanis Bostonba.

Fizdale nem aggódik. A Knicks vezetőségéről több hír is kijött már idén, hogy mivel elégedetlenek, mostanában Dave Fizdale vezetőedző állása forog veszélyben, ezt pedig nem cáfolta meg a csapat a mostani játékával – legutóbb 44 ponttal kaptak ki a Buckstól, most közel 40-nel a Denvertől, ez valóban nem fenntartható állapot, bár tegyük hozzá, hogy a keretek között körülbelül ekkora a különbség. A New Yorknak most sem volt esélye egy pillanatig sem, hiába tért vissza 17 kihagyott meccs után Elfrid Payton, ő sem tudott segíteni, Mitchell Robinson palánk alatti befejezéseit leszámítva túl sok pozitívumot nem lehet kiemelni velük kapcsolatban – zsinórban nyolcadszor kaptak ki, de szinte minden ellenfelük élcsapat volt (Sixers kétszer, Bucks, Raptors, Celtics, Nets, Spurs és most a Nuggets) és következőleg is a Pacersszel találkoznak, ahol a papírforma megint egy sima vereség lesz. Ami pedig az állását firtató kérdéseket illeti, Fizdale azt mondta, hogy őt ez nem érdekli, nem foglalkozik vele és nem aggódik.

A Knicks legjobb dobói: Robinson 17, Ma. Morris 10/6, Portis 10
A Nuggets legjobb dobói: Barton 17/12, Grant 16/9, Mo. Morris 15/3

New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 132–139 – hosszabbítás után

Booker és Rubio megoldotta, túlélte a Suns. A back-to-back második felén nagy energiával és rendkívül motiváltan lépett pályára a vendégcsapat, a harmadik negyedben pedig meg is lépett ellenfele elől – Devin Booker ott egymaga 21 pontot szerzett, éppen annyit, mint a komplett Pelicans, úgyhogy a záró etap első részében kereken húsz egységgel vezetett is csapata. A végére azonban kifulladt a Suns, elkezdett rohamozni a New Orleans és Kaminskyék az utolsó két és fél percben már egyáltalán nem találtak a gyűrűbe, úgyhogy a hazaiak egy 8-0-s rohammal hosszabbításra mentettek. Itt viszont találtak még némi erőtartalékot a vendégek, az utolsó három percben Ricky Rubio egymás után három clutch támadást is megoldott, kettőből kosarat szerzett, egyből "zsákoltatott" Kaminskyvel, ez pedig döntőnek bizonyult – bármennyire is elfáradtak, de végül kiharcolták a nagyon fontos győzelmet. Egyénileg Booker az, aki igazán kiemelendő, hiszen 44 pontos szezoncsúcsot szállított (13/24 mezőnyből, 8 lepattanó, 9 gólpassz), de mellette Rubio (13 pont, 15 gólpassz), Kaminsky (20 pont, 7/15 mezőnyből) és Cameron Johnson (18 pont, 4/8 tripla) is jól játszott, Oubre Jr. pedig a mezőnymunkájával (15 lepattanó, 3 labdaszerzés, 4 blokk) tűnt ki – nagyot küzdöttek ezért a sikerért, amellyel fél meccsre megközelítették a nyugati hetedik Minnesotát.

Ez sem jött össze. Pihentebben, otthon, a végére teljesen elfáradó Suns ellen sem tudott nyerni a New Orleans, amely most már sorozatban hetedszer szenvedett vereséget. Pedig a kezdők egyébként jó számokat hoztak, JJ Redick (26 pont, 5/7 tripla), Jrue Holiday (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés) és Lonzo Ball (20 pont, 11 gólpassz, 4/5 tripla) különösen jól mozgott, de rengeteg labdát adtak el, védekezni képtelenek voltak, úgyhogy a Suns a negyedik negyed elejére lejátszotta őket. Ott még kaptak egy esélyt azzal, hogy ennyire elfáradt a Phoenix, de csak egyenlíteni tudtak, majd a hosszabbításra elmúlt a lendületük és a kulcshelyzetekben szokás szerint lefagytak – nincs változás náluk, következőleg pedig Dallasban (előzetesen) még kevésbé lesz esélyük.

A Pelicans legjobb dobói: Redick 26/15, Holiday 23/6, Ingram 21/6
A Suns legjobb dobói: Booker 44/15, Kaminsky 20/6, Johnson 18/12

NBA, ALAPSZAKASZ
Washington Wizards–Philadelphia 76ers 119–113
New York Knicks–Denver Nuggets 92–129
Toronto Raptors–Houston Rockets 109–119
New Orleans Pelicans–Phoenix Suns 132–139 – hosszabbítás után

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik