Brooklynt is bevette az OKC, megint gyenge volt a GSW

GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)GOBODICS TAMÁS (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2023.01.16. 10:55
null
LeBron James megszerezte a 38 000. pontját (Fotó: Getty Images)
Egy dobás döntött a Lakers–Sixers derbin, Nikola Jokics triplájával tartotta életben sikerszériáját a Denver, 140-et dobott a Dallasnak a Portland: ez történt a legutóbbi NBA-játéknapon.

 

Detroit Pistons–New York Knicks 104–117

Randle nagyot ment, végig vezetett a Knicks. Bombaformában kezdte a találkozót a New York, a vendégek 17 ponttal nyerték az első negyedet és vezettek már kereken hússzal is az első félidőben, mielőtt a Detroit összerakta az első komolyabb felzárkózását, és a nagyszünetig látótávolságon belülre, alig hét egységnyire közelített. A harmadik negyed szorosabban alakult, Julius Randle dudaszós támadópattanójával lett közte tíz a végén, majd a záró etap elejét megint megnyomta a Knicks és egy 10-2-es rohammal ismét meglógott - 100-82-nél újfent úgy tűnt, hogy eldőlhet a küzdelem. A Pistons azonban még itt sem adta fel, visszakapaszkodott 105-98-ra, és talán tovább is jutott volna, ha nem áll meg percekig a mérkőzés egy elromló óra miatt - a kényszerszünetet követően ismét jött Randle néhány fontos dobással, és innentől már kimozogta a végét a vendégcsapat. A kötelező győzelmet tehát kipipálta az együttes, és az ismét remeklő Jalen Brunson (27 pont, 9/17 mezőnyből) mellett most Randle-ről szólt az este: az erőcsatár 42 pontot szórt 15 lepattanóval és 4 gólpasszal, 15/24-et dobott mezőnyből, 4/7-et távolról és 8/8-at a vonalról, ráadásul most a labdára is vigyázott, nagyon kevés hibával hozott extra teljesítményt. A Pistonsnál nem játszott Bogdanovic, Duren és Noel sem, így bár küzdöttek/hajtottak a fiatalok, de egy fokkal gyengébbnek bizonyultak a Knicksnél, és nem tudták borítani a papírformát - Dwane Casey vezetőedző így sem volt egyébként elégedetlen, szerinte védekezésben nagyjából teljesítették a tervet, nyilván Randle extrájával ebben a formában nem számoltak...

A Pistons legjobb dobói: Bey 21/15, Ivey 21/6, Knox II 16/9
A Knicks legjobb dobói: Randle 42/12, Brunson 27/6, Quickley 17/9

 

Los Angeles Clippers–Houston Rockets 121–100

Az utolsó negyedben lett sima. A 121-100-as végeredmény egy könnyed papírforma-meccset ígér az olvasónak, de három negyeden keresztül nem ez volt a helyzet, a Rockets kifejezetten jól állta a sarat, és egálban tudott lenni a Clippersszel. A vendégeknél nem játszott a kezdő hátvédpár, a franchise alapjának szánt Green-Porter Jr. duó (és Tate sem), de így is bedobtak 90 pontot a negyedik játékrész előtt, a rutinos Eric Gordon szépen összefogta a társaságot, hasznos volt Kenyon Martin Jr., és ismét remekelt a fiatal Alperen Sengün, aki végül 15 ponttal, 8 lepattanóval, és 6 gólpasszal zárta az estét. Az utolsó felvonásban azonban összeomlottak: egymás után jöttek az üres labdabirtoklások, az elrontott támadások, a LAC pedig mindenből pontokat szerzett, így egy gyors 11-0-val meg is tudott lógni, a Rockets pedig fejben megborult ettől, és többször nem is tudta már összeszedni magát. Végül 30-10-re (!) bukta el a záró etapot, és így a szoros meccsen (amelyen vezetett nyolc ponttal is, és nyolc zsákolást mutatott be, szétszedte a Clippers védekezését) végül mégis sima vereséget szenvedett - ezzel zsinórban tizedszer kapott ki, ami elég keserű csalódás a csapatnál a most mutatott játék után...

Mann pótolta George-ot, de megint kellett a kispad. Paul George és Marcus Morris hiányában két meghatározó kezdőjátékos nélkül állt ki a Los Angeles erre a találkozóra, és nem is működött a védekezés: sorra elcsúsztak, a Rockets játékosai betörésekkel, belépésekkel simán elmentek a gyűrűig, nagyon rosszul festett a mérkőzés a negyedik negyedig. Ott aztán rátaláltak önmagukra hátul, hirtelen megvoltak a stopok, egy-egyben megállították embereiket, elvették a belépések lehetőségeit, és lebontották a Houston játékát, amiből jöttek a magabiztosabb, könnyedebb támadások és a 11-0-s roham, amivel eldöntötték a küzdelmet. Ezt egyébként Kawhi Leonarddel a kispadon rakta össze a gárda, a cseresor tudta bevinni a döntőnek bizonyuló ütést, de a győzelemhez persze Leonard remek játéka (30 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyon kellett, Terance Mann pedig nagyszerűen pótolta Paul George-ot: 31 ponttal, 6 lepattanóval, 4 gólpasszal és 5/8 triplával zárt, ő nőtt fel Leonard "párjává" támadásban. Minden jó, ha a vége jó, a 21 pontos győzelmet túlmagyarázni nem kell, úgyhogy újra 50% fölé javultak, és újra ők a hatodikak Nyugaton, most a Sixers ellen vívnak hazai rangadót.

A Clippers legjobb dobói: Mann 31/15, Leonard 30/9, Powell 18/6
A Rockets legjobb dobói: Gordon 24/3, Martin Jr. 22/3, Sengün 15/3

 

Chicago Bulls–Golden State Warriors 132–118

A Bullsé a pontháború. Egyik fél sem nagyon akart/tudott védekezni ezen a mérkőzésen, és némi meglepetésre a DeMar DeRozant nélkülöző Chicagóé lett a győzelem a dobálgatós pontháború végén, egy fokkal mégis többet tudott hozzátenni hátul a vendéglátó. Ehhez persze nagyon kellett Nik Vucevic extrája, aki 43 pontos karriercsúcsot hintett 13 lepattanóval, 4 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel, a 18/31-es mezőnymutató jelzi, hogy sokat vállalt, de sokat is talált, és az 5/10 triplája mellett közelebbről is szétszedte a Warriorst. Mellé Zach LaVine (27 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz, 12/14 büntető) is felnőtt, de Williams, Caruso, Dosunmu és White is elérte a tízpontos határt, csapatszinten 50% feletti mezőnymutatót, közel 40%-os triplázást és közel 90%-os büntetőzést hoztak össze, ráadásul 13-mal (!) kevesebb labdát adtak el, mint ellenfelük. Ez pedig elégnek is bizonyult a hullámzó meccs megnyeréséhez, az első negyedet 15 ponttal (!) húzta be a Bulls, de a másodikban jött a GSW válasza, és a vendégek 42 dobott ponttal meg is fordították a küzdelmet, a nagyszünetben már ők vezettek. A pihenőt követően azonban ismét visszavette az irányítást a Chicago, és igazi nagy szétesés már nem következett be: 73-56-ra vitte el a harmadik-negyedik negyedet a hazai alakulat, és az utolsó hat-hét percben már nem nagyon kellett aggódnia, 15 pont körüli fórt menedzselhetett, amit már nem is rontott el. DeRozan nélkül különösen értékes ez a győzelem, ráadásul a Warriors ellen sorozatban 11 vereség után tudott újra nyerni az együttes, úgyhogy a Torontót megelőzve ott is van a keleti tizedik helyen.

Ez így nem vezet sehova. Január és az alapszakasz második felében járunk, de a GSW hibái még mindig pont ugyanazok, mint korábban voltak: akarat, védekezés, koncentráció, hozzáállás - ez mind hiányzik az esetek többségében, amikor nem, akkor nagyon jól játszik a gárda, de ez jellemzően csak otthon fordul elő és olyan helyzetben, amikor valami különleges motivációt jelent. A sérültek hiánya nemrég még ilyet jelentett, de Curryék visszatérése óta megint mintha nem venné komolyan a helyzetet Steve Kerr csapata, és az egyszerűen nem férhet bele, hogy vendégként ennyire botrányosan gyenge a csapat, például most 130 pont felett kap egy DeRozan nélkül Bullstól, ami vele is közepesen támad. Hiába a jó mezőnymutató és a 21 bedobott tripla (Klay Thompson egymaga 8/15-öt vállalt ebből), védekezés nélkül nem fog menni, ráadásul a 23 eladott labda is vállalhatatlan - ebből nyolcat Steph Curry, hatot pedig Draymond Green jegyzett, így nem lehet nyerni. Ez az út nem vezet sehova, ugyan az eddig borzasztóan gyenge és inkonzisztens Nyugaton ez is elég jelenleg minimum egy playin-pozícióra, de amíg fejben nem tudják összekapni magukat, addig csak zárójelben érdemes beszélni róluk...

A Bulls legjobb dobói: Vucevic 43/15, LaVine 27/3, White 15/6
A Warriors legjobb dobói: Thompson 26/24, Curry 20/9, Poole 15/3

 

Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 102–112

Belendült az OKC. Sorozatban harmadik meccsét nyerte meg a Thunder, úgyhogy 3-1-gyel zárta keleti túráját a Heat-Sixers-Bulls-Nets sorral szemben, a Miamiban elszenvedett egypontos vereség után nem talált legyőzőre. Ráadásul ahogy az előző két mérkőzésen, úgy most is nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott Mark Daigneault legénysége: három negyeden keresztül szoros küzdelemben volt a Brooklynnal, majd a záró etapban a fáradtság legkisebb jelét sem adva sebességet váltott, és lelépte ellenfelét. A negyed még 80-75-ös Nets-előnyről induit, de aztán az első négy percet 15-6-ra elvitte az OKC, majd egy-két fontos triplával megtámogatta ezt a futást a folytatásban, és három perccel a találkozó vége előtt tíz pont fölé növelte előnyét - onnan pedig már nem érkezett újabb fordulat, az utolsó felvonást 37-22-re behúzva nagyon értékes győzelmet aratott a társaság. Shai Gilgeous-Alexander (28 pont, 14 kiharcolt büntető) és Josh Giddey (28 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) kettőse ismét remekül osztotta meg a feladatokat, Lu Dort 22 ponttal és 5/7 triplával segített be, a csapatvédekezés pedig nagyon működött - megfogták Kyrie Irvinget, elvették a Nets kedvelt játékait, és főleg az utolsó negyedben nagyon limitálták a vendéglátókat. Most már ideje komolyan venni a Thundert, amely utolérte a playin-helyen álló Jazzt, most pedig a Pacers ellen folytathatja a felzárkózást.

Kisiklott a Brooklyn. Az egyértelmű volt, hogy Kevin Durant sérülése vissza fogja vetni a Nets eddigi lendületét, de a Boston ellen nélküle is egészen partiban tudott lenni a társaság - most viszont meg sem közelítette azt a szintet, bár tény, hogy ezúttal Ben Simmons sem léphetett pályára. Kyrie Irving 20 dobásból erőlködött össze 15 pontot, csapatszinten alig 43%-kal céloztak mezőnyből és 30% alatt tripláztak, a gyenge büntetőzés és a héttel több eladott labda sem segített, ráadásul az SGA-Giddey duóra védekezésben sem volt válaszuk. Sokáig így is volt esélyük a győzelemre, de a végére ők fáradtak el és nem az OKC, úgyhogy már négy meccs a hátrányuk a Celticshez képest, most pedig egy hosszú idegenbeli túrára indulnak el.

A Nets legjobb dobói: Curry 23/9, Claxton 17, Irving 15/3
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28/3, Giddey 28/3, Dort 22/15

 

San Antonio Spurs–Sacramento Kings 119–132

Túldobta ellenfelét a Kings. Kötelező volt nyernie ezen a meccsen a Sacramentónak, de a Spurs nem adta magát könnyen: a hazaiak 50% feletti mezőnymutatóval és 38,5%-os triplázással operáltak, ráadásul nekik is feküdt a Kings rohanós stílusa, így nem tudott igazán meglépni a vendégcsapat. A szoros első félidő után aztán a harmadik negyedben sikerült némi előnyt kovácsolniuk Foxéknak: összesen kilenc mezőnykosarat engedtek itt a San Antoniónak, míg ők 60%-kal tüzeltek, így itt tíz pont feletti fórt raktak össze. Ezt pedig már beosztották a célig, védekezni egyik csapat sem nagyon tudott, a rohanós/ágyúzós harcmodorban pedig végül érvényesült a tehetség - a SAS egyszer még visszajött a negyedik játékrészben, de még időben válaszolt a Sacto, és végül kipipálta a kötelezőt. A vendégek 55%-kal dobtak és 47%-kal tripláztak, Harrison Barnes 29 ponttal vétette észre magát, Domantas Sabonis megint benne volt mindenben (18 pont, 18 lepattanó, 8 gólpassz), de többen is hozzátették a magukét - megszakadni nem kellett, a sorozatban negyedik győzelmével pedig megerősítette nyugati negyedik helyét a Sacramento.

A Spurs legjobb dobói: Pöltl 23, Richardson 21/12, Johnson 20/6
A Kings legjobb dobói: Barnes 29/12, Fox 23/3, Mitchell 19/12

 

Denver Nuggets–Orlando Magic 119–116

Jokics triplája döntött. Ugyan egyértelmű esélyes volt a meccs előtt a Nuggets, de a Magic most is bizonyította, hogy sokkal jobb csapat annál, mint amit a mérlege mutat. A Denver parádésan kezdett, és az első félidőben nagyon gördülékeny játékkal meg tudott lépni, a nagyszünetben 15 ponttal vezetett, de az Orlando nem roppant meg, és a fordulás után válaszolni tudott - már a harmadik negyedben eltüntette a hátránya nagy részét a vendégcsapat, a záró etapban pedig fordítani tudott. A mérkőzés utolsó két percének 109-113-mal, négypontos Magic-előnnyel mentek neki a felek, úgy tűnt, hogy küszöbön áll a bravúr, sőt az Orlando támadhatott, de Nikola Jokics labdát szerzett, Kentavious Caldwell-Pope pedig bevágott egy hatalmas triplát, amivel visszahozta a reményt a hazaiak számára. Itt Wendell Carter Jr., majd Aaron Gordon is zsákolt egyet, aztán egy jó denveri védekezés és egy időkérés után Gordon két büntetőjével már a Nuggets vezetett, a Magic pedig csak egyenlíteni tudott, Markelle Fultz a két büntetőjéből csak a másodikat dobta be. Így 116-116 után a győzelemért támadhatott a Denver, a labdát némi gondolkodás után megkapta Jokics, aki hátrébb táncolt, elmozgott a védőjétől, majd egyetlen másodperccel az órán középről bevágta a meccsnyerő triplát - hatalmas győztes dobás a regnáló MVP-től, akinek ez volt az első távolija az este során. Válaszolni már nem maradt idő, így a Nuggets zsinórban hatodszor győzött, és továbbra is vezeti Nyugatot, Jokics pedig 17 ponttal, 10 lepattanóval és 14 gólpasszal újabb tripla-duplát gyártott - mellette a 25-8-5-öt hozó Gordon is villogott, de Murray, Caldwell-Pope, Porter Jr. és Brown is tíz pont fölé jutott. Ami az Orlandót illeti: Fultz (20 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) volt a legjobb dobó, de többen is jól mozogtak, a 24%-os triplázásuk viszont végül a nagy felzárkózás ellenére nem fért bele - azt ugyanakkor most is megmutatták, hogy bármire képesek lehetnek bárki ellen.

A Nuggets legjobb dobói: Gordon 25/6, Murray 18/9, Jokics 17/3
A Magic legjobb dobói: Fultz 20/3, F. Wagner 19/6, Banchero 18/6

 

Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 140–123

Doncic nélkül, de Hardyval. Kihagyta a mérkőzést Luka Doncic (és Tim Hardaway Jr. is az amúgy is sérült Finney-Smith mellett), így papírforma volt a Mavericks újabb veresége, de végül egészen jól tartotta magát a vendégcsapat, amiben Spencer Dinwiddie (28 pont, 9 gólpassz) és Christian Wood (23 pont, 16 lepattanó) remeklése mellett nagy szerepe votl az újonc Jaden Hardynak. A második körben kiválasztott hátvéd egyelőre a vártnál sokkal kevesebb lehetőséget kapott Jason Kiddtől, most viszont a tartalékos keretben 27 percet tölthetett parketten csereként, amit 25 pontos szezoncsúccsal hálált meg: 8/17-et dobott mezőnyből, 3/10-et távolról, és kiharcolt kilenc büntetőt, agresszíven játszott, megmutatta a benne rejlő potenciált. Ezzel legalább valamilyen apró részsikernek örülhettek Texasban...

Megint Portland. Egymás után másodszor csaptak össze a csapatok a Blazers csarnokában, és ezúttal is a hazaiak bizonyultak jobbnak, bár a Mavs tartalékos keretét elnézve ez most abszolút igazolta a várakozásokat. A Portland talán nem is feszült rá eléggé a találkozóra, mert védekezésben nem nagyon állt ellen, a harmadik negyedben például sikerült 41 pontot kapnia a Doncic nélküli Dallastól, és a záró etapig nem is tudta eldönteni a küzdelmet. Ott aztán feljebb kapcsolt Chauncey Billups alakulata, 42-28-ra nyerte a negyedik játékrészt, és végül kiharcolta a kötelező győzelmet - ugyan csak 98-96-ról indult a negyed, de hamar 118-103 lett belőle, onnantól pedig már nem volt visszaút. Damian Lillard végül kereken 40 pontot dobált össze (10/17 mezőnyből, 16/16 büntető, 6 gólpassz), a Grant-Nurkic-Simons trió pedig 20-20-20 egységet tett hozzá, tehát ők négyen megdobták a százat, összességében egy könnyed hajigálásnak tűnt a találkozó - nem voltak túl meggyőzőek a tartalékos Mavs ellen, de a lényeg a győzelem, így pedig egálban vannak a Golden State-tel a nyugati 8-9. helyen.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/12, Grant 20/12, Nurkic 20/6, Simons 20/6
A Mavericks legjobb dobói: Dinwiddie 28/6, Hardy 25/9, Wood 23/3

 

Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 112–113

Westbrook kezében maradt. Végig rendkívül kiélezett meccset vívtak a csapatok, egyik fél sem vezetett nyolc pontnál nagyobb különbséggel az este folyamán, a negyedik negyedben pedig már végig egy labdán, tehát három ponton belül mozgott a távolság egészen az utolsó percig. A végső ütést azonban a Sixers tudta bevinni, ugyan Dennis Schröder floatere után másfél perccel az órán még a Lakers vezetett 109-108-ra, de itt Joel Embiid gólpasszából bevágott egy hatalmas triplát Georges Niang, majd LeBron James eladta a labdát, 45 másodperccel az órán pedig James Harden találta meg Embiidet, aki elsüllyesztett egy clutch tempót. Itt 109-113-ról jöhetett a Lakers, James labdájából Troy Brown Jr. emelt a gyűrűbe egy rendkívül fontos triplát, majd 16 másodpercnél Embiid elhibázta a maga kísérletét, így a győzelemért támadhattak a hazaiak. A védőlepattanót megszerző Russell Westbrook azonban nem nézett senkire, nem is passzolt senkinek, hanem felhozta a labdát és megpróbálta egy-egyben megverni Embiidet - második próbálkozásra már elindult a gyűrű felé, de Embiid ott maradt mellette, érkezett segíteni Niang, és végül utóbbi betakarta Westbrookot. Ezzel ott maradt a Lakers-hátvéd kezében a győztesnek szánt támadás, nyrrt a Sixers, Westbrook pedig megint megkapta a maga kritikaadagját, bár ő arra panaszkodott, hogy Embiid faultolta...

Nem volt jó a Sixers, a Lakers pedig nem tud nyerni. Doc Rivers, a vendégek vezetőedzője fogalmazott úgy, hogy nem játszottak jól, nem volt meg a sebességük és a ritmusuk, főleg védekezésben tűntek fáradtnak, de ezzel ő most nem tudott mit kezdeni, csak abban bízhatott, hogy a negyedik negyed végén ők találnak megoldásokat, és kiharcolják a győzelmet. Joel Embiid (35 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és James Harden (24 pont, 7 lepattanó, 13 gólpassz) sztárteljesítménye, Niang két nagy játéka és némi szerencse végül a vendégek mellett is döntött, ami egyben a Lakers problémáira is rávilágított. LeBron James 8/9-et dobott mezőnyből az első negyedben és elérte a 38.000 pontot karrierje során, 35 ponttal, 8 lepattanóval és 10 gólpasszal hozott újabb parádés estét, de kicsit kiakadt az utolsó játék miatt: mint mondta, jó kosárlabdát játszanak, de képtelenek nyerni, nagyon dühítő, hogy most megint ott volt a kezükben a lehetőség, de egy ilyen megoldással zárták le a meccset. Ez alig burkolt célzás volt a 20 ponttal, 14 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázó Westbrook felé..

A Lakers legjobb dobói: James 35/3, Westbrook 20/6, Gabriel 14
A 76ers legjobb dobói: Embiid 35/6, Harden 24/12, Maxey 16/3

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–New York Knicks 104–117
Los Angeles Clippers–Houston Rockets 121–100
Chicago Bulls–Golden State Warriors 132–118
Brooklyn Nets–Oklahoma City Thunder 102–112
San Antonio Spurs–Sacramento Kings 119–132
Denver Nuggets–Orlando Magic 119–116
Portland Trail Blazers–Dallas Mavericks 140–123
Los Angeles Lakers–Philadelphia 76ers 112–113

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik