A Warriors behúzta a nagydöntő visszavágóját, tartalékosan is nyert a Nets

Vágólapra másolva!
2022.12.11. 09:40
A Mavericks és a Jazz is tartalékosan maradt alul, Miamiban nyert a Spurs, de győzelmet aratott a Cavaliers, a Clippers és a Trail Blazers is – ez történt az NBA alapszakaszának legutóbbi játéknapján.
Steph Curry vezérletével nyert a Golden State (Fotó: Getty Images)
Steph Curry vezérletével nyert a Golden State (Fotó: Getty Images)

Miami Heat–San Antonio Spurs 111–115

Gregg Popovich szépen ünnepelt. A Spurs legendás edzője napra pontosan 26 évvel ezelőtt irányította először a csapatot, az évfordulót pedig sikerült szépen megünnepelni – a meccs után Popovich nem hazudtolta meg magát és elmondta, hogy az tetszett neki a legjobban ebben a meccsben, hogy nyertek. Nem volt egyértelmű a Spurs sikere, 111–113-as állásnál két időkérést is elhasználtak arra, hogy a labdát bejuttassák a pályára, de Zach Collinsra faultot fújtak a második próbálkozásnál, úgyhogy a Heat támadhatott a vezetésért, ugyanakkor Tyler Herro és Caleb Martin is kihagyott egy-egy triplát az utolsó másodpercekben. A Spursnél többen is jól teljesítettek, a már említett Collins egyetlen rontott dobással ért el 16 pontot és 8 lepattanót, miközben Keldon Johnson 21, Romeo Langford 19, Devin Vassell 18 pontot dobott, de a 3/5 triplát bedobó Doug McDermott jelenléte a pályán szintén nagyon hasznos volt, vele +22-ben zárt a Spurs, ezzel egymás után két meccset tudtak nyerni.

A Spurs volt a hatékonyabb. A hazaiaknál megvoltak a kellően jó egyéni teljesítmények ahhoz, hogy nyerni tudjanak, Jimmy Butler 11/16 dobását elsüllyesztve ért el 30 pontot, Tyler Herro 23–5–5-ös számsort hozott, de a többi kezdő, illetve a padról érkező Victor Oladipo is két számjegyű termést ért el, mégis kikaptak. Nem jártak messze a sikertől, védekezésben viszont nem tudták limitálni kellően a Spurst, ellenfelük azzal együtt is 53.8 százalékkal célzott az este folyamán, hogy csak 7/21 triplát dobtak be. A Heat sem dobott annyira rosszul, de a 48.1 százalék annak ellenére sem fért bele, hogy jobban tripláztak, valamint jobban vigyáztak a labdára is. A Heat ezzel az elmúlt négy meccsén a harmadik vereségét könyvelte el, legközelebb a Pacers otthonában próbálhatnak javítani.

A Heat legjobb dobói: Butler 30, Herro 23/15, Martin 14/9
A Spurs legjobb dobói: Johnson 21, Langford 19/3, Vassell 18/3

Indiana Pacers–Brooklyn Nets 133–136

Hatalmas bravúrt mutatott be a Nets. Már órákkal a feldobás előtt bejelentette a Nets, hogy különböző okokra hivatkozva Kevin Durant, Kyrie Irving, Nic Claxton, Seth Curry, Ben Simmons, TJ Warren, Royce O'Neale és Joe Harris sem lép pályára a Hawks elleni meccsük másnapján, vagyis gyakorlatilag a teljes aktív rotáció pihenőt kapott – Claxton számít némileg kivételnek, ő a sérült combhajlítója miatt már legutóbb sem lépett pályára. Akik így lehetőséget kaptak, kivétel nélkül bizonyították, hogy helyet követelnek a csapat rotációjában, végig agresszívan mentek a lepattanókért, így ezt a kategóriát 59–30-ra nyerték, és a 29(!) támadólepattanóra építve 100 dobást engedtek el az este folyamán, míg a Pacers megállt 85-nél. A prímet a padról 33 ponttal beszálló Cam Thomas vitte, de mellette Patty Mills 24–6–6-tal zárt, Edmond Summer 21–7–5-ig jutott, míg Day'Ron Sharpe 20 ponttal és 12 lepattanóval dupla-duplázott, és egymaga 9 támadólepattanót gyűjtött be.

Ezt elszúrta a Pacers. Miután kiderült, hogy milyen tartalékos lesz a Nets, egyértelmű esélyesekké léptek elő a hazaiak, de ahelyett, hogy szigorúan próbálták volna megfogni ellenfelüket, belementek a futóversenybe, amiből a frissebb Nets jött ki jobban. Tyrese Haliburton egyénileg remek számokat hozott, 35 pontot ért el 12/15 jó dobással, közte 7/8 triplával, és ehhez 9 gólpasszt is hozzátett, de a végén ő sem tudta megfogni ezt a meccset, ahogyan az elmúlt időszakban többször clutch teljesítménnyel jelentkező Andrew Nembhard sem, aki úgy dobhatott a legvégén a hosszabbításért, hogy 5 pontig jutott addig. Hiába dobott a Pacers 55.3 százalékkal, és hiába osztottak ki 30 gólpasszt, miközben ellenfelük megállt 52 százaléknál és 19 gólpassznál, a második esélyekből születő elképesztő különbséget nem tudták ellensúlyozni.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 35/21, Hield 17/12, Turner 16/3
A Nets legjobb dobói: Thomas 33/9, Mills 24/9, Sumner 21/3

Washington Wizards–Los Angeles Clippers 107–114

John Wall hazatért. Mióta két éve elcserélte Wallt a Wizards, először játszhatott szurkolók előtt egykori csapata otthonában, ráadásul most kezdett először a jelenlegi csapatában, úgyhogy duplán különleges estén van túl az irányító. Wall a pályán már nem tudott olyan sokat hozzátenni, 13 pontjához 13 dobás kellett, és gólpasszokból is 3 jött csak tőle, de ennyi is elégnek bizonyult, mert Paul George 36 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal húzta a csapatát, míg Marcus Morris 5/8 triplát a helyére küldve 19 pontig jutott. Kawhi Leonard inkább a mezőnymunkában jeleskedett, neki is 13 dobás kellett a 13 pontjához, de 8 lepattanót és 6 gólpasszt is jegyzett, ugyanakkor az utolsó percben előbb szerzett egy kosarat, majd előkészített egy triplát Nicolas Batumnak, amire nem tudott válaszolni a Wizards, George pedig 4/4 büntetővel lezárta a meccset.

Közel járt a Wizards. Két kiemelkedő egyéni teljesítménynek köszönhetően végig partiban volt a Wizards, 17,1 másodperccel a vége előtt 107-110-nél dobhatott az egyenlítésért Kristaps Porzingis (30 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz), de a triplája nem esett be. A lett magasember mellett Kyle Kuzma is remekelt, ő 35 pontot dobott 7/11 triplával megspékelve, továbbá 12 lepattanót is begyűjtött. Ismét ki kell emelni Jordan Goodwint is, aki a sérült Bradley Beal helyén kezdett, és újfent bizonyítani tudott, a 17 pontja mellett 4 lepattanót, illetve 6-6 gólpasszt és labdaszerzést ért el. Hiába a több jó teljesítmény, a túloldalon George és Leonard is higgadt maradt kulcsszituációkban, így sorozatban hatodszor szenvedtek vereséget, legközelebb a Nets ellen próbálhatják meg elállítani a vérzést.

A Wizards legjobb dobói: Kuzma 35/21, Porzingis 30/6, Goodwin 17/6
A Clippers legjobb dobói: George 36/15, Morris 19/15, Leonard 13/3, Wall 13

Cleveland Cavaliers–Oklahoma City Thunder 110–102

Hazai pályán még mindig megy a Cavsnek. Az elmúlt időszakban kisebb hullámvölgybe került a Cavaliers, de a hazai pályájukban most is bízhattak, 12–2-re javították a mérlegüket a saját csarnokukban, ami változatlanul a legjobb a ligában. Nem jött könnyen ez a győzelem, már csak azért sem, mert Donovan Mitchell nem játszott, de a hátvéd helyén kezdő Caris LeVert 22 ponttal ugrott be a kezdőbe, és a két kezdő center is jól teljesített: Evan Mobley a 21 pontja mellett 12 lepattanót gyűjtött be, Jarrett Allen a 21 pontjához 11 lecsorgót tett hozzá. Darius Garland már nem játszott ilyen jól, a 13 pontját 3/9-es mezőnymutatóval érte el, míg a 8 gólpasszát a 6 eladott labda árnyalja, de most ennyi is elégnek bizonyult a győzelemhez.

Kellett volna még egy extra a Thundernek. Több jó teljesítmény is akadt a vendégeknél, de igazán kiemelkedő már kevesebb – így is lehet meccset nyerni, ha ezekből elegendő van, de a Thundernek kellett volna még egy, mert a Cavaliers hatékonyabb volt náluk. Shai Gilgeous-Alexander beszórt 23 pontot viszonylag kevés elhasznált labdával, de bő egy perccel a vége előtt kipontozódott. Alekszej Pokusevszki (16 pont, 14 lepattanó, 5 gólpassz) és Josh Giddey (17 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz) is sokoldalúan játszott, de támadásban egyikük sem tudott megőrülni, egyikük sem tudta pótolni, hogy Gilgeous-Alexander 8 ponttal elmaradt az átlagától, ahogyan a 3/10 dobását elsüllyesztő Luguentz Dort sem tudta ezt megtenni, így hiába nyerték 37–23-ra a második sorok csatáját, mégis alulmaradtak.

A Cavaliers legjobb dobói: LeVert 22/12, Mobley 21/6, Allen 21
A Thunder legjobb dobói:
Gilgeous-Alexander 23, Giddey 17/3, Pokusevszki 16/9

Chicago Bulls–Dallas Mavericks 144–115

Doncic nem játszott, hamar eldőlt. A vendégek 24 órával korábban a Bucks otthonában szenvedtek egypontos vereséget, és különösen a büntetőknél érződött a társaságon a fáradtság, ezért a back-to-back második felére lehetőséget kapott Luka Doncic, Josh Green és Maxi Kleber is arra, hogy a sérüléseiket kúrálják, Jason Kidd pihenőt adott nekik. Doncic nélkül nem volt reális esélye a Mavericksnek, egy negyed után 10, a nagyszünetben 29 pont volt a csapatok között, így végül a Bulls játékosainak sem kellett megszakadni. DeMar DeRozan így is beszórt 28 pontot, illetve hozzátett ehhez 9 lepattanót és 5 gólpasszt, és rajta kívül még hatan értek el legalább 14 pontot a Bullsból, csapatszinten 63.5 százalékkal dobtak mezőnyből, illetve 19/34 triplát is a helyére küldtek – tökéletes lett volna nekik ez az este, ha Alex Caruso nem dől ki még az első negyedben, miután beütötte a farkcsontját. A tartalékos vendégeknél Spencer Dinwiddie 27 ponttal és 8 gólpasszal jelentkezett, rá nem lehetett panasz, nem úgy a védekezésükre, ami átjáróháznak bizonyult, noha Doncicék nélkül nem feltétlenül ezen az oldalon kellett volna szenvedniük.

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28/3, Vucevic 20/6, Dosunmu 17/9
A Mavericks legjobb dobói: Dinwiddie 27/9, Wood 21/9, McGee 18/3

Golden State Warriors–Boston Celtics 123–107

Megvillant a Splash Brothers. Idén eddig csak néhányszor fordult elő, hogy a Warriorsnál mindkét hátvéd egyszerre nyújtson kiemelkedő teljesítményt, de most pontosan ez történt a liga legjobb védekezésével szemben, Stephen Curry és Klay Thompson is megállíthatatlannak bizonyult. Curry 32 ponttal, 6 lepattanóval és 7 gólpasszal jelentkezett, mellette Thompson is beszórt 34 pontot, illetve begyűjtött 5 lepattanót, és ketten együtt 10/22 triplát a helyére küldtek. Mellettük Jordan Poole annak ellenére is betett a közösbe 20 pontot, hogy csak 1/9 triplája ért célba, mert ezt 9/10 büntetővel kompenzálni tudta, továbbá dicséretet érdemel még a 15 lepattanóval záró Kevon Looney, illetve a padról lendületesen beszálló Jonathan Kuminga is, akik Draymond Greennel karöltve nagyon szigorú védekezést vittek fel a pályára, ezzel magabiztosan nyerték az előző nagydöntő visszavágóját.

Jayson Tatum szenvedett. Noha Al Horford nem játszott, illetve Robert Williams III sem tért még vissza, a Celtics vereségének az okait nem a magasembereknél, hanem a periméteren kell keresni, támadásban nem tudtak a győzelemhez szükséges szintet teljesíteni. Jaylen Brown (31 pont, 9 lepattanó) mindent megtett, ami erejéből futotta, de annyira azért nem tudott ficánkolni, hogy beleférjen Jayson Tatum 6/21-es, Marcus Smart 4/12-es vagy Derrick White 1/7-es mezőnymutatója. Malcolm Brogdon (16 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) azért meg tudott villanni, és az is tény, hogy máshogy nézett volna ki ez a párharc, ha rendelkezésre állnak a Celtics magasemberei, de a Warriorsnál sem játszott Andrew Wiggins, ők sem tudtak teljes kerettel kiállni erre a meccsre, és annak ellenére is meg tudták fogni Tatumot, hogy az ő elsődleges védője nem is játszott.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 34/12, Curry 32/18, Poole 20/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 31/9, Tatum 18/6, Brogdon 16/6

Denver Nuggets–Utah Jazz 115–110

Kiszenvedte a Nuggets. Nehéz időszakot élnek meg mostanában a vendégek, de a Trail Blazers legyőzése után a Jazzt is meg tudták fogni, köszönhetően annak, hogy Nikola Jokics és Jamal Murray is nagy meccset játszott. Jokics 31 ponttal, 12 lepattanóval és 14 gólpasszal tripla-duplázott, kiosztott 4 blokkot is, ugyanakkor 9.1 másodperccel a vége előtt csak 1/2 büntetőjét dobta be, így az egyenlítésért támadhatott a Jazz, de a vendégek triplája kimaradt. A meccset két bedobott büntetővel Jamal Murray (30 pont, 13/19 mezőnyből) zárta le, de a két húzóember mellett Aaron Gordon és Kentavious Caldwell-Pope is kivette a részét a győzelemből, mindketten 15 pontot dobtak jó hatékonysággal, és csapatként is 54.7 százalékkal zártak mezőnyből.

Tartalékos Jazz. Lauri Markkanen betegség miatt nem játszott, Mike Conley a visszatérése másnapján kapott pihenőt, Jordan Clarkson csípősérülés miatt ült, míg Collin Sexton a combhajlítójával bajlódik, így négy fontos embere nélkül állt ki a Jazz, mégis partnerek tudtak lenni a Denverrel. Noha a hátvédrotációjuk papíron meggyengült, Nickeil Alexander-Walker máshogy gondolta ezt, 9/16 dobást elsüllyesztve 27 pontig jutott, és még nagyobb hős lehetett volna, ha a végén ki tud egyenlíteni. Malik Beasley is jól játszott, 19 ponttal és 4/10 triplával zárt, de Talen Horton-Tucker is betett a közösbe 19 pontot, 7 lepattanót és 4 gólpasszt, és Kelly Olynyk (18 pont, 9 lepattanó) is nagy munkát végzett. Volt tartása a tartalékos Jazznek, de ezért nem járt győzelem, az elmúlt négy meccsükből harmadszor kaptak ki, és ha így folytatják, akkor hamarosan a play-in helyekről is kicsúszhatnak.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 31/3, Murray 30/3, Caldwell-Pope 15/9, Gordon 15
A Jazz legjobb dobói: Alexander-Walker 27/15, Beasley 19/12, Horton-Tucker 19/3

Portland Trail Blazers–Minnesota Timberwolves 124–118

Lillard gondoskodott a győzelemről. Legutóbb egy utolsó másodpercekben kapott kosárral kapott ki a Trail Blazers, hiába süllyesztett el nem sokkal korábban egy hatalmas triplát Damian Lillard, most viszont nem engedte a hátvéd, hogy ez megismétlődjön, 36 ponttal, 8 gólpasszal és több clutch megmozdulással szállította a győzelmet. Lillard mellett Anfernee Simons is nagyot játszott, a 31 pontjából 9 a negyedik negyedben született, a végén is segítette a csapat sztárját, ő is fontos pontokat pakolt fel a táblára. Jerami Grant kevesebb dobásból is elért 17 pontot, Jusuf Nurkic 15 lepattanót gyűjtött be, Josh Hart pedig remekül egészítette ki a többi kezdőt, de a cserék is jól szálltak be, így bizakodva készülhetnek a holnaputáni visszavágóra is.

Edwards eltűnt a végére. Támadásban megvolt most is a Timberwolves, a nagyobb problémát az jelentette, hogy nem tudtak mit kezdeni az ellenfél hátvédpárosával, de az sem segítette őket, hogy Anthony Edwards a 26 pontjából nullát ért el a negyedik negyedben. Ahogy az mostanában lenni szokott, a negyedik negyedben ismét D'Angelo Russell (24 pont, 4/5 tripla) vette kezébe a dolgokat, 3/5 dobását elsüllyesztve 7 pontot dobott az utolsó 12 perc során, és ami a meglepőbb, hogy Rudy Gobert (24 pont, 9 lepattanó, 4 labdaszerzés) is elő tudott lépni ekkor, 4/4 mezőnykísérletét és 4/5 büntetőjét értékesítve 12 pontot szerzett ekkor. Más viszont nem tudott fellépni a Gobert, Russell kettős mellé, és a védekezésükön sem tudtak szigorítani a végére, a Trail Blazers játékosai 12/17-tel dobtak a záró játékrészben.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 36/9, Simons 31/15, Grant 17/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 26/12, Russell 24/12, Gobert 24

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik