A Suns és a Heat sem hibázott, 2–0-ra vezet a két első kiemelt

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2022.05.05. 08:55
null
Devin Booker az első percben dobott két triplával megadta az alaphangot Phoenixben (Fotó: Getty Images)
A Philadelphia és a Dallas is próbálta szorossá tenni a küzdelmet az NBA rájátszásában Miamiban, illetve Phoenixben, de összességében egyértelműen jobb volt a két vendéglátó, így megnyugtató előnybe kerültek a párharcukban.

 

Miami Heat–Philadelphia 76ers 119–103

Kontrollálta a meccset a Heat. Az első percekben úgy tűnt, hogy lehet keresnivalója a Sixersnek és összességében nem is volt messze ellenfelétől a vendégcsapat az este folyamán, de az első negyed hajrájától kezdve végig kézben tartotta az eseményeket a Miami. A hazaiak egy 7-0-val és így hétpontos előnnyel zárták a játékrészt, majd a második negyed közepén tovább nyitották az ollót és 52-38-nál már 14 egységgel is vezettek - innen egyszer visszajött a Philly egy futással 52-47-re, de erre egy 8-0 érkezett válaszként a Heattől. A harmadik negyedben ismét megpróbált felzárkózni a Sixers, a jó kezdés 60-56-os állást eredményezett, de a következő bő három percet 13-2-re nyerte meg a Miami és többször nem engedte veszélyes közelségbe ellenfelét Erik Spoelstra csapata - mindenre érkezett válasz, szépen járatta a labdát a társaság, jól dobta a triplát, el tudott menni a gyűrűig és annyira azért védekezésben is stabil maradt, hogy ne hagyja "megőrülni" a Phillyt. Innentől végig tíz pont körüli, de sokszor inkább afeletti különbséggel haladtak a csapatok, majd amikor másfél perccel a vége előtt, 111-101-nél Victor Oladipo beverte az utolsó tripláját, azzal végleg el is dőlt a küzdelem - nem hibázott a Heat és Kyle Lowry nélkül is megvédte a hazai pályáját, így 2-0-s előnyből várhatja akár az irányító, akár a túloldalon Joel Embiid visszatérését. Egyénileg Jimmy Butler feljebb kapcsolt a legutóbbihoz képest (22 pont, 8/15 mezőnyből, 6 lepattanó, 12 gólpassz), Bam Adebayo is villogott (23 pont, 9 lepattanó), a padról pedig Tyler Herro (18 pont, 3/5 tripla) és Victor Oladipo (19 pont, 3/4 tripla) kettőse tette hozzá a magáét - csapatszinten 51%-os mezőnymutatóval és 48%-os triplázással zártak, nem ütköztek nagy ellenállásba.

Most is gyengén dobott kintről a Sixers. Az első meccsen az volt a Philly legnagyobb gondja támadásban, hogy pocsékul célzott távolról, ez pedig igazából erre a találkozóra sem oldódott meg: 8/30-cal tripláztak a vendégek, ami 26.7%-ot jelent. Danny Green egymaga 1/9-et vállalt ebből, de 2/9-et tett hozzá a Maxey-Harden páros és igazából senki nem volt náluk, aki komolyabb veszélyt jelentett volna a periméterről - ehhez jött a 44-34-re elvesztett lepattanózás és bár kevesebb labdát adtak el, valamint azokból jobban tudtak futni, de ez nem bizonyult elégnek. James Harden nem játszott rosszul, de most sem tudott igazán vezér lenni (20 pont, 6/15 mezőnyből, 9 gólpassz), az extrát Tyrese Maxey hozta (34 pont, 12/22 mezőnyből, 0 eladott labda) és a 21 pontos, sokoldalú játékot bemutató Tobias Harrist is dicsérni lehet, de összességében sem elöl nincs bennük elég tűzerő jó triplázás nélkül, sem hátul nem tudják megfogni a Miamit, ebben a formában kevesek ebben a párharcban. Reményeik szerint a következő meccsen, otthon visszakapják valamilyen állapotban Embiidet, akivel nyilván más lesz a leányzó fekvése, de a következő öt meccsből négyet is nyerniük kell ahhoz, hogy továbbjussanak, nincsenek könnyű helyzetben.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 23, Butler 22/3, Oladipo 19/9
A 76ers legjobb dobói: Maxey 34/3, Harris 21/6, Harden 20/3

A párharc állása: 2–0 a Heat javára

 

Phoenix Suns–Dallas Mavericks 129–109

A végeredmény csalóka. Három negyeden keresztül szoros mérkőzést vívtak a felek és egyáltalán nem volt benne az a kiütés, amit a végeredmény mutat. Ugyan a Suns megint ugyanúgy 9-0-val kezdett, mint az első találkozón, de a Dallas most valamivel hamarabb szedte össze magát és ezúttal át tudta venni az irányítást, olyannyira, hogy a második negyed elején egy másfél perc alatt futott 10-0-val a vezetést is megszerezte a gárda - a párharc során először. Ezt aztán az első félidőben vinni is tudta magával, a nagyszünetben két ponttal a Mavs vezetett, majd a harmadik negyedben váltott ismét ritmust a Phoenix, amikor Devin Booker az első percben két triplát bombázott be és összességében az első hat percben egy 16-6-ot repesztett Monty Williams alakulata - ezzel újra a kezébe vette a gyeplőt és innentől már nem is engedte el. A Dallas azért 78-78-nál még egyszer egyenlített és még a záró etap elején is látótávolságon belül tudott maradni, de aztán 99-93-nál eladták a labdát a vendégek és itt valami valamiért megszakadt - a következő két percet 11-0-ra, az összesen hátralévő nyolc és felet pedig 30-16-ra nyerte meg a Suns, az a bizonyos két perc pedig eldöntötte a derbit. Jason Kidd meg is elégelte a dolgot, 116-95-nél, szűk öt perccel a vége előtt lecserélte a teljes kezdőjét, bedobta a törölközőt, így a csapatok 2-0-s phoenixi előnnyel költözhetnek át Dallasba, nagyon fel kell kötniük a nadrágot Luka Doncicéknak, ha szoros párharcot szeretnének ebből.

Semmi különös, csak Chris Paul. Hogy miért billent fel ennyire a pálya a negyedik negyedben? Nos, csak a szokásos: Chris Paul elővette a meccszáró énjét, amellyel már eddig is több győzelmet szállított a Sunsnak a playoffban és egymaga 14 pontot szórt 6/6 jó dobással a kulcsfontosságú időszakban - vagyis a negyedik negyed első öt percében, amikor megroppantotta ellenfelét a Phoenix. Ebben az öt percben az ő 14 egységén kívül még öt pontot jegyzett a Suns, azokat is Paul készítette elő, újabb mestermunkát rakott össze, amelyre a Mavsnek nem volt válasza. Paul végül 28 ponttal, 11/16 jó dobással, 6 lepattanóval és 8 gólpasszal zárt, ismét jó volt Devin Booker (30 pont, 11/19 mezőnyből, 5/8 tripla), tíz pont fölé jutott Jae Crowder és Mikal Bridges is, a Suns pedig egészen döbbenetes hatékonysággal dolgozott: a hazaiak 64,5%-kal dobtak mezőnyből és 52%-kal tripláztak, félelmetesen könnyen szerezték a kosaraikat. A Mavs ehhez jelenleg nem érhet fel, ugyan Luka Doncic a legutóbbi 45 pontos meccse után most 35 egységig jutott (13/22 mezőnyből, 5/10 tripla, 7 gólpassz, 7 eladott labda), de mellé ezúttal sem nagyon tudott felnőni senki, Reggie Bullocknak volt 4/8 triplája és nagyjából ennyi, hiába dobtak be 17 hármast 40% feletti hatékonysággal, egy ilyen Suns ellen ez kevés.

A Suns legjobb dobói: Booker 30/15, Paul 28/3, Crowder 15/9
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 35/15, Bullock 16/12, Dinwiddie 11/6

A párharc állása: 2–0 a Suns javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik