NFL-legek: Kelce Reiddel vitázott, a 49ersnek szabályismereti gondjai voltak

Vágólapra másolva!
2024.02.14. 16:18
Travis Kelce frusztráltsága Andy Reiden csattant (Fotó: Getty Images)
A Kansas City Chiefs San Francisco 49ers elleni hosszabbításban elért győzelmével ért véget a Super Bowl és az NFL idénye. A döntő számos beszédtémát és érdekességet biztosított. Travis Kelce a vezetőedzőjével, Andy Reiddel veszekedett, míg Steve Spagnuolo a háttérből, Harrison Butker pedig rekordokkal segítette bajnoki címhez a Kansast. A hajrában elbukó 49ers vezetőedzőjének, Kyle Shanahannak különösen fájdalmas volt a vereség, ráadásul Dre Greenlaw-t egy peches sérülés miatt nemcsak a döntő második felére, hanem még a következő alapszakasz egy részére is elvesztette – sztorik és érdekességek az NFL-ből.

A HÉT TÚLFŰTÖT PILLANATA

Nagyon nehezen lendült játékba a Kansas City Chiefs, az első félidő utolsó pillanataiban szerzett mezőnygóllal kezdte el a ponttermelést. A támadóegység tehetetlenségét nehezen viselte Travis Kelce, aki egy labdavesztés után olyan hevesen magyarázott Andy Reidnek, hogy közben majdnem fel is lökte a vezetőedzőt. Az esetet utólag viccesen magyarázták meg.

„Csak azt magyaráztam el neki, mennyire imádom” – mondta Kelce, hozzátéve, ha a zajmikrofonok felvették az esetet, úgyis kiderül, mi hangzott el.

„Travis mindent megtesz azért, hogy fiatalnak érezzem magam. Ott csak a csípőmet tesztelte. Kibillentett, meglepett. Általában ilyenkor visszalököm, de most az volt a célom, hogy valahogy talpon maradjak – kezdte viccelődve Reid, aztán komolyan is beszélt a helyzetről. – Travis imádja a játékot, mindent megtenne a csapatért. Ez nem önzőség tőle, én néha ugyanezt teszem vele, így működik ez kettőnk között.”

Később Kelce is elmondta, mennyire tiszteli Andy Reidet.

„Minden idők legjobb edzőjével dolgozhatok. Nemcsak abban zseniális, ahogy kitalálja a játékokat és felkészíti a csapatot, de ő a legjobb vezér, akit valaha ismertem. Neki köszönhetek mindent, mert megtanította, hogyan tudjak uralkodni az érzéseimen, mikor kell szenvedélyesnek lenni, és mikor kell ezt kontroll alatt tartani” – mondta a tight end, aki az első félidőt egy elkapott yarddal zárta, majd a másodikban beindult, és végül 93 yarddal segítette csapatát a győzelemhez.

 

A HÉT HÁTTÉREMBERE

Steve Spagnuolo, a Kansas City Chiefs védőkoordinátora már negyedik SB győzelmét ünnepelhette (Fotó: Getty Images)

Steve Spagnuolo az első védőkoordinátor az NFL történetében, aki négy Super Bowlt is nyert. A szakember 1999 és 2006 között Andy Reiddel dolgozott Philadelphiában, majd 2007-ben a New York Giants védelmének edzője lett. Az addig veretlen New England Patriots legyőzésével szerezte meg első bajnoki címét, majd 2009-től 2011-ig vezetőedzőként is lehetőséget kapott. A St. Louis Ramsszel három idény alatt 10–38-as mérleget ért el, majd New Orleans-i és baltimore-i kitérő után visszatért a Giantshez, ahol a háromból az utolsó idényében, 2017-ben az utolsó négy meccsre megbízott edzővé léptették elő. 2019-ben tért vissza Reid mellé, immár Kansas Citybe.

Az öt idénye alatt három újabb Super Bowlt nyert meg, és ezúttal – szemben az első kettővel – a védelemnek igazán nagy szerepe volt a Chiefs menetelésében, a támadójáték ugyanis többször döcögött, mint az előző két bajnoki cím felé vezető úton. Bár talán sosem fogják olyan nagy védőgurukkal egy lapon említeni, mint a korai sikerei után főedzőként is bajnoki címeket nyerő Tom Landryt, Chuck Nollt vagy Bill Belichicket, a védőkoordinátorként 3-3 bajnoki címet nyerő Richie Petitbont (Washington, 1982, 1987, 1991) és Romeo Crennelt (New England, 2001, 2003, 2004) maga mögött hagyva az övé a legtöbb SB-győzelem ebben a pozícióban.

A HÉT MAJDNEM-HŐSE

Nagyon közel került a hatodik bajnoki címéhez a San Francisco 49ers – ha sikerült volna a rendes játékidő végén vagy a hosszabbításban megállítania a Kansas City támadóegységét, most a Pittsburgh Steelershez és a New England Patriotshoz hasonlóan hatszoros Super Bowl-győztes lenne. És minden bizonnyal Jauan Jenningsnek hívnák az MVP-t…

A 49ers váratlan hőse rengeteget tett azért, hogy a San Francisco nyerő helyzetbe kerüljön: az elkapó a második negyedben egy trükkös játék során touchdownpasszt adott Christian McCaffreynak, a negyedikben elkapásból is szerzett egy TD-t, majd a mezőnygólhoz vezető akció során 23 yardos kulcsjátéka volt, a hosszabbításban pedig kritikus helyzetben harcolt ki Chiefs-szabálytalanságot.

„Nagyon keményen küzdöttünk egész évben. Sok társamnak rengeteget jelentett volna ez a győzelem, értük akartam nyerni” – mondta a meccs után az idény alatt mindössze 19 elkapást és egy TD-t jegyző Jennings, aki önzetlenségével is a San Francisco hőse, a meccs legjobbja lehetett volna.

A HÉT VESZTESE

Miközben a Kansas City Chiefs sorozatban a második bajnoki címét ünnepli, Javon Hargrave sorozatban a második elbukott Super Bowlját sirathatja. A 2016-ban a Pittsburgh által draftolt belső védőfalember 2020-tól három évet töltött el Philadelphiában, az utolsó idényében egészen a Super Bowlig menetelt, de ott kikapott a Chiefstől.

Nem maradt az Eaglesnél, hanem négy évre szóló, 81 millió dolláros szerződést kötött a San Franciscóval, amelynek ugyanúgy alapembere lett, és azonnal visszajutott a Super Bowlba. „Csak az elvesztett döntőre tudok gondolni, ez dolgozik bennem nap mint nap” – mondta a meccs előtt Hargrave, és a csapattársak is nyilvánvalóvá tették, hogy érte is küzdenek, ne kelljen újra átélnie a vereséget.

Hargrave mindent megtett a győzelemért: a 49ers célterülete előtt megszerezte Isaiah Pacheco elejtett labdáját, sackelte Patrick Mahomest, a hosszabbításban Pachecót megállítva negyedik kísérletre kényszerítette a Kansas Cityt, a győzelem kapujába segítve csapatát. Csakhogy ez is kevés lett az első bajnoki címéhez.

A HÉT SÉRÜLÉSE

Sajnos a Super Bowl sem volt sérüléstől mentes. A második negyed végén ugyanis a San Francisco védőjátékosa, Dre Greenlaw egy ártalmatlan szituációban rendkívül súlyos sérülést szenvedett, ugyanis a linebackernek pályára lépés közben szakadt el az Achilles-szalagja. Mivel ez a sérülés jellemzően kilenc hónapos gyógyulási időt igényel, így Greenlaw nemcsak a döntő további részére, de még az alapszakasz elejére is kiesett.

A HÉT SZABÁLYA

A 2023-as rájátszásban a Chiefs hosszabbításban 42–36-ra legyőzte a Billst. Akkor a Buffalo esélyt sem kapott a visszatámadásra, ezért az NFL az idei rájátszásra megváltoztatta a hosszabbítás szabályát a rájátszásban. Eddig, ha egy csapat az első labdabirtoklásából touchdownt szerzett, a másik csapat már nem támadhatott. Idén viszont az első támadás akár pont nélkül, akár mezőnygóllal, vagy TD-vel zárul, a másik csapat is labdát kaphatott, ráadásul a 2024-es rájátszás egyetlen hosszabbítása pont a Super Bowlban volt.

A pénzfeldobást a San Francisco nyerte, Kyle Shanahan csapata az első támadást választotta, melynek végén mezőnygóllal vezetést szereztek. A Kansas City egy mezőnygóllal egyenlíthetett volna, egy hatpontos viszont – ahogy korábban megszokhattuk – a győzelmet jelenthette, még egy esély ilyenkor már nem jár az először támadó csapatnak. Ezt azonban nem tudta a Chiefs elkapója, Mecole Hardman, aki a meccset eldöntő TD-t szerezte. „Elmesélhetek egy vicces sztorit? Dobtam egy touchdownt ennek a srácnak, hogy megnyerjük a meccset, neki meg fogalma sem volt róla. Én mondtam neki, hogy haver, megnyertük a Super Bowlt. Nem is ünnepelt az elején” – árulta el a mérkőzést követően Patrick Mahomes.

Érdekesség, hogy a mérkőzés utáni beszámolók alapján a Kansas City készült a hosszabbításra, tehát – Hardman kivételével – ismerték az új szabályokat. Andy Reid állítólag az edzőtáborban, majd a SB előtt is többször felhívta játékosai figyelmét a változásokra. Ezzel szemben a 49ers játékosai nem tudták, hogy az alapszakaszban és a rájátszásban különbözik a hosszabbítás szabálya. Arik Armstead például azt mondta, hogy a szabály részleteit ott tudta meg a pályán, amikor stadionban kiírták az új szabályokat a kivetítőre.

A HÉT JÁTÉKA

Az idei SB-t eldöntő játék kapcsán érdemes megvizsgálni, mit húzott elő Andy Reid és a Chiefs támadósor. 2023-ban a Kansas City a Philadelphia Eagles ellen nyert a döntőben. Akkor Patrick Mahomes öt perccel a mérkőzés vége előtt Skyy Moore-nak osztott ki egy hatpontost, amivel a Chiefs átvette a vezetést. Az Eagles ugyan egyenlített, de a Mahomeséknak maradt ideje, és egy mezőnygóllal megnyerték a mérkőzést. A „corndognak” elnevezett játékot – némi változtatással – most is elővette Andy Reid. Akkor a játék elindítása pillanatában Moore a fal bal széléről indult el a célterület felé, majd kapta meg a labdát teljesen üresen, ezúttal pedig Mecole Hardman állt a fal jobb oldalán, majd indult el befelé, hogy ezt követően kifelé vágva teljesen üresen kapja meg a labdát.

A HÉT REKORDJAI

A Super Bowl sokáig nem a támadósorokról, hanem a rúgókról szólt. A punterek is remekül teljesítettek, de a rúgók még magasabb szinten játszottak. A második negyed elején az első pontokat a 49ers szerezte, Jake Moody Super Bowl-rekordot jelentő 55 yardról értékesített egy mezőnygólt. Nem sokkal később viszont jött a Chiefs rúgója, Harrison Butker, aki 57 yardról talált a póznák közé ezzel tovább emelve a rekordot. 

Butker remek idényen van túl: az idei összes extra pontja mellett 46 mezőnygóljából 44-et értékesített (95.7%). Ráadásul a nagy távolságtól sem remegett meg a lába, ugyanis a negyvennél hosszabb (15) és az ötven yardnál hosszabb (7) összes mezőnygólját betalálta. Ennek a teljesítménynek a megkoronázása volt a két ötven yard fölötti mezőnygól a döntőben és a Super Bowl-rekord is.

Harrison Butker remek idénye is kellett a Chiefs újabb győzelméhez (Fotó: Getty Images)

A HÉT FÁJDALMA

„Nem tudok semmi újat mondani. Mindegy, hogyan kapsz ki a Super Bowlban, az fáj. Rohadt közel voltunk a sikerhez, és bár végül nem sikerült, de ez nem változtat a tényen, hogy nagyon büszke vagyok a játékosaimra. Imádom ezt a csapatot, ebből is felálunk és erősen térünk majd vissza” – mondta a mérkőzést követően Kyle Shanahan.

Ha másnak nem is, a 49ers főedzője tudja, milyen fájdalmas lehet vereséget szenvedni a döntőben. Shanahan már háromszor is ott volt a Super Bowlban, egyszer támadókoordinátorként, kétszer pedig főedzőként. Mindhárom alkalommal a csapata a mérkőzés egy pontján legalább tízpontos előnyt épített ki, mégse emelhette egyszer se magasba a Lombardi-trófeát. Ráadásul Shanahan átélte a Super Bowlok történelmének legnagyobb fordítását, amikor az Atlanta Falcons 28–3-as félidei előny birtokában is vereséget szenvedett a Tom Brady vezette New England Patriotstól.

A HÉT FORGALMA

Nem meglepő, alább a Las Vegas-i reptérről a döntő utáni órákban távozó gépek láthatóak. Nem lettünk volna repülésirányítók aznap Vegasban: 525 repülőgép szállt fel a McCarran nemzetközi repülőtéren helyi idő szerint hétfő délelőtt fél 10-ig. 

KIALAKULT A DRAFTSORREND

A Super Bowl után kialakult a 2023–2024-es NFL-idény végeredménye, így tudható a draftsorrend is. A játékosbörze április végén lesz Detroitban, 25-én az első körben jelen állás szerint a következő sorrendben húznak a csapatok (cserék addig is előfordulhatnak): 1. Chicago (a Carolina jogán), 2. Washington, 3. New England, 4. Arizona, 5. LA Chargers, 6. NY Giants, 7. Tennessee, 8. Atlanta, 9. Chicago, 10. NY Jets, 11. Minnesota, 12. Denver, 13. Las Vegas, 14. New Orleans, 15. Indianapolis, 16. Seattle, 17. Jacksonville, 18. Cincinnati, 19. LA Rams, 20. Pittsburgh, 21. Miami, 22. Philadelphia, 23. Houston (a Cleveland jogán), 24. Dallas, 25. Green Bay, 26. Tampa Bay, 27. Arizona (a Houston jogán), 28. Buffalo, 29. Detroit, 30. Baltimore, 31. San Francisco, 32. Kansas City.

AMERIKAI FUTBALL
NFL, SUPER BOWL
Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers  25–22 (0–0, 3–10, 10–0, 6–9, 6–3)
Las Vegas, Allegiant Stadium

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik