Három európai a top 5-ben, LeBron még mindig az élbolyban – íme, 2023 legjobb NBA-játékosai!

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2023.12.30. 12:40
null
Nikola Jokics az élen, de még mindig LeBron James a liga arca, akiről mindenki beszél – persze nem véletlen (Fotó: Getty Images)
Nem konszenzusos, de általános vélekedés szerint sosem volt még ennyi tehetség egyszerre az NBA-ben, amit már koránt sem csak az amerikai játékosok uralnak, sőt. Év végi cikkünkben összegyűjtöttük a 2023-as esztendő 10 legjobb NBA-játékosát. Természetesen a 39 éves LeBron James ezúttal sem maradhatott ki, míg a legjobb ötbe három európai is bekerült.

A KIMARADÓK

Kezdjük a meghökkentő névvel: Kevin Durant ezúttal nem fért be a legjobb tízbe, pedig továbbra is klasszis teljesítményt nyújt. A tavasza nem sikeredett felejthetetlenre, ősszel pedig kerekítve hozza a 30 pontos, 6 lepattanós, 6 gólpasszos álomátlagot, de így is van 10 játékos, aki megelőzi. KD Phoenix Sunsos csapattársa, Devin Booker sem maradt le sokkal a legjobbaktól, ahogyan Anthony Edwards (Minnesota Timberwolves), Tyrese Haliburton (Indiana Pacers) és De'Aaron Fox (Sacramento Kings) kimaradása is fájdalmas.

10. SHAI GILGEOUS-ALEXANDER (kanadai, Oklahoma City Thunder)

Már az előző évadot is 31 pont fölötti átlaggal zárta, elvitte az OKC-t a play in-helyekig és egyértelműen a liga egyik legjobb guardjává lépett elő, de a mögöttünk hagyott hónapokban bebizonyította: ez nem egy egyéves csoda volt. Shai Gilgeous-Alexander ebben a szezonban 31 pontot, 6 lepattanót és közel 7 gólpasszt átlagol 54 százalék feletti mezőnymutatóval, az Oklahoma City Thunder pedig ott van a Nyugati konferencia élmezőnyében. Ha így folytatja, az év első csapatába is bekerülhet, de az MVP-szavazáson is fel fog merülni a neve – kivívta helyét a legjobb tízben.

9. JAYSON TATUM (amerikai, Boston Celtics)

Nehéz megítélni a Boston Celtics sztárjának pontos szerepét a jelenkor kosárlabdázásában, hát még a 2023-as esztendőben. A rájátszásban tavasszal egymást követték tőle a hullámzó teljesítmények. Néha negyedekre, néha teljes első félidőkre tűnt el. Volt, hogy erősen kezdett és gyengén zárt, volt, hogy éppen fordítva. Előfordult, hogy mindössze 7 pontot dobott, de ugyanabban a szériában a Philadelphia 76ers elleni hetedik meccsen playoffrekordot jelentő 51-et szórt. Az alapszakaszban ennél konzisztensebben teljesít, ráadásul a Celtics szárnyal, de egyéni számokban azért vannak nála jobban (jelenleg 27 pontot, 8.5 lepattanót, 4.5 gólpasszt átlagol). Összeségében a liga egyik legjobb játékosa volt 2023-ban, de ennél konzisztensebben kell teljesítenie, hogy a legszűkebb elitben emlegessék.

8. JIMMY BUTLER (amerikai, Miami Heat)

Ha Tatumot nehéz hova tenni, akkor mit mondjuk Jimmy Butlerre? A rájátszásban szörnyeteg, az alapszakaszban azonban visszább lép, nem kell neki a rivaldafény, s csak akkor villan, amikor muszáj. Sosem felejtjük, amit Butler a 2023-as playoffban művelt, hiszen elképesztő teljesítménnyel juttatta el a nyolcadik kiemelt Miami Heatet az NBA-döntőig, ott viszont már ő és csapata is kevésnek bizonyult a Denver Nuggetsszel szemben. Butler a mostani alapszakaszban 21.5 pontot, 5 lepattanót és 5 gólpasszt átlagol, tehát emberi számokat hoz, de ne csodálkozzunk, ha a rájátszásra megint rápörög...

7. ANTHONY DAVIS (amerikai, Los Angeles Lakers)

A játékos, aki harmadik és tizenötödik is lehetne egy ilyen listán – mi most a hetedik pozícióba „pakoltuk”, épp a kettőssége miatt. Eleve sérülékeny, idén is jó párszor kellett nélkülöznie őt a Lakersnek, s ha játszik, akkor is van olyan, hogy nem kel fel jó lábbal, nincs kedve az egészhez. Ha viszont jó napja van, akkor a liga egyik legjobb játékosa, elképesztő fizikalitással, erővel, finesszel, tehetséggel. Az NBA-kupa decemberi döntőjében 41 ponttal és 20 lepattanóval segítette újabb trófeához a Los Angeles Lakerst, az éppen zajló alapszakaszban pedig 25 pontot és 12 lepattanót átlagol.

6. STEPHEN CURRY (amerikai, Golden State Warriors)

Az év első felében kiváló alapszakaszt zárt az immár 35 éves irányítóklasszis, majd ő ugyan a rájátszásban is brillírozott, a csapat elfogyott mellőle, így már a Los Angeles Lakers elleni főcsoport-elődöntő nagy falatnak bizonyult a GSW számára. Nos, az elmúlt kilenc évben 4 bajnoki címet nyerő Warriors a most zajló alapszakaszban sem tartozik a szűk elithez, de Curry továbbra is extraklasszis: 27.5 pontot, 4.5 lepattanót és 4.5 gólpasszt átlagol. Meccsenként több mint 11 triplát emel rá, több mint 41 százalékos pontossággal, így ha egészséges marad, ezúttal is megcélozhatja a 400 darab hárompontost...

5. JANISZ ADETOKUNBO (görög, Milwaukee Bucks)

Igen, a „görög szörny” nevét továbbra is így kell írni Magyarországon az angol átiratos „Giannis Antetokounmpo” helyett – még akkor is, ha elsőre furcsának tűnik. Vele kapcsolatban azonban koránt sem ez a legfontosabb, sokkal érdekesebb a játéka. A Janisz vezette Milwaukee Bucks az előző évad végén hatalmas meglepetésre már az első körben kiesett a Miami Heattel szemben, a csapat azonban nyáron elvégezte a kellő erősítéseket, hogy visszatérhessen a csúcsra. Ami nem változott, az a görög parádés teljesítménye, a most zajló alapszakaszban ugyanis 31 pontot, 11 lepattanót és 6 gólpasszt átlagol.

4. LEBRON JAMES (amerikai, Los Angeles Lakers)

A király nem lassít. Az éppen ma 39 esztendős LeBron James az év elején úgy tűnt, be sem jut a rájátszásba a Los Angeles Lakersszel, ehhez képest egy főcsoportdöntős menetelés lett a szezon vége, pedig nem is volt teljesen egészséges a négyszeres MVP. Majd jött a most zajló évad, amely James számára már a 21. (!), de így is 25 pontot, 8 lepattanót és 7.5 gólpasszt átlagol – egészen hihetetlen számok. Ehhez még hozzá jön, hogy a Lakers december elején megnyerte az első NBA-kupát, Jamest pedig a torna legértékesebb játékosának választották. Az eddig sem volt kérdés, hogy ő minden idők egyik legjobbja, de egyre hihetetlenebb, amit közel a negyvenhez művel.

3. LUKA DONCIC (szlovén, Dallas Mavericks)

Nos, innentől emberfeletti teljesítmények következnek! Luka Doncic tavasszal is fantasztikusan teljesített, de csapata, a Dallas Mavericks végül a rájátszásba sem jutott be, a szlovént pedig sokan megtalálták a súlya és a hozzáállása miatt is. Jó eséllyel nem emiatt, de Doncic élete azóta merőben megváltozott: leadott súlyából, megkérte a barátnője kezét, majd első gyermeke is megszületett. A pályán ezektől csak még jobb lett, a Mavs a mostani alapszakaszban ott van az élmezőnyben, ő pedig 34 pontot, 8.5 lepattanót és 9 gólpasszt átlagol – szinte felfoghatatlan!

2. JOEL EMBIID (amerikai, Philadelphia 76ers)

Régóta dédelgetett álma vált valóra nyáron a Philadelphia 76ers centerének, hiszen ő lett az előző évad legértékesebb játékosa, az alapszakasz-MVP! Emellé azonban nem tudott igazi sikert párosítani, hiszen a Philadelphia 76ers ismét a második körben búcsúzott a rájátszástól. Nos, a most zajló alapszakaszban egészségesebbnek, jobbnak, erősebbnek néz ki a Philly, Embiid pedig ismét MVP-számokat produkál, sőt: 35 pontot, 12 lepattanót és 6 gólpasszt átlagol.

1. NIKOLA JOKICS (szerb, Denver Nuggets)

Nem akar az NBA arca lenni, nem akar híres lenni, kis túlzással játszani sincsen kedve, mégis ő a legjobb. Nikola Jokics nem csak a kosárlabda, a teljes sportivilág egyik legérdekesebb, legkülönösebb figurája, aki közben párját ritkító klasszis is egyben. A szerb center tavasszal kis híján tripla duplát átlagolva fejezte be az alapszakaszt, hogy aztán egy egészen domináns teljesítményt bemutatva végig masírozzon a rájátszáson, s megnyerje élete első bajnoki címét az NBA-ben. Nos, ennek nagyjából másfél percig örült, majd a sajtótájékoztatón elmondta: neki ez csak egy munka, menne már haza, hogy a kislányával és a lovaival foglalkozhasson Zomborban... Van, aki éppen ezért szereti, van, aki éppen ezért utálja, de bárhogy is legyen, a pályán megállíthatatlan. Ebben az alapszakaszban eddig 26 pontot, 12.5 lepattanót és 9 gólpasszt átlagol – továbbra sem normális.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik