Kosárlabda: A példám motiválhatja a magyar lányokat – Juhász Dorka

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.04.14. 08:31
null
Juhász Dorka szerint az elmúlt néhány nap emlékei örökre megmaradnak benne (Fotó: WNBA)
Az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokság négyszeres bajnoka, a Minnesota Lynx választotta ki Juhász Dorkát, az immár új csapatával ismerkedő pécsi születésű játékos Amerikában valósítaná meg gyerekkori álmait. A frissen draftolt magyar kiválóság exkluzív interjút adott a Nemzeti Sportnak.

 

NÉVJEGY
Született: 1999. december 18., Pécs
Sportága: kosárlabdázó
Posztja: magasbedobó/center
Magassága, testsúlya: 196 cm, 88 kg
Klubjai: PEAC Pécs (2016–2017), Ohio State Egyetem (amerikai, 2018–2021), UConn Huskies (amerikai, 2021–2023), Minnesota Lynx (2023–)
Kiemelkedő eredményei: magyar bajnoki 6. helyezett (2017), All Big Ten újonc csapat (2019), All Big Ten második csapat (2019), All Big Ten első csapat (2020, 2021), Big Ten All tournament csapat (2020), Big East alapszakasz- és tournamentgyőztes (2022, 2023), All Big East második csapat (2023), Big East All tournament csapat (2023)

– Hogyan telnek az első napjai a gálát követően?
– Huh, óriási rohanásban vagyok a gála óta – válaszolta a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában a 23 éves, 196 centiméter magas Juhász Dorka, akit kedd hajnalban a 16. helyen a Minnesota Lynx kiválasztott az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokság (WNBA) játékosbörzéjén. – Ezek voltak az úgynevezett orientációs napok, rengeteg megbeszéléssel. A drafton elkelt játékosokkal együtt jártunk az NBA és WNBA székházában, ellátogattunk az Empire State Buildingbe, találkoztunk aktív és korábbi játékosokkal. Ez úgymond egyfajta felkészítés volt arra, mi vár ránk, mire számítsunk.

– Hogy érezte magát a gálán – amelyen ön volt az első magyar, akit meghívtak?
– Szuper volt! Büszke vagyok, mert nem csak nekem fontos, hogy meghívtak, kiválasztottak, hiszen én Magyarországot képviselem, hazám jó hírét keltem. Én nyilván kívülről nem látom a teljes képet itt, Amerikában, de most kezdem átérezni, hogy ez országszinten is milyen fontos esemény volt. Remélem, az én történetem jó példa lehet azoknak a kislányoknak, akik erről álmodoznak.

– Ön minden idők legelőkelőbb helyen kiválasztott magyar kosarasa a WNBA-draft történetében. Őszintén, ha választani lehetett volna, melyik csapatba szeretett volna kerülni?
– Nem volt preferenciám, sok csapattal beszéltem előzetesen, több is tetszett, de mivel más szisztémákkal dolgoznak, mind jó választásnak tűnt. A Minnesota játékrendszere hasonlít a UConnéhoz, vagyis valószínűleg nem véletlen, hogy hozzá kerültem, mert a stílusom neki is megfelelőbb. Boldog vagyok, de bármelyik klubhoz kerülök, elégedett lettem volna. Az elmúlt néhány nap élményei örökre megmaradnak bennem.

Az utolsó két egyetemi évét a világhírű  UConn Egyetemen töltötte Juhász Dorka (14), aki kulcsjátékos lett a Huskiesnál (Fotó: Reuters)
Az utolsó két egyetemi évét a világhírű UConn Egyetemen töltötte Juhász Dorka (14), aki kulcsjátékos lett a Huskiesnál (Fotó: Reuters)
Már a szerződését is aláírta
Juhász Dorka csütörtökön aláírta szerződését a Minnesota Lynxszel. A minneapolisi együttes közösségi oldalain tájékoztatott arról, hogy öt új, hétfőn draftolt játékosai közül négyen, köztük a 23 éves magyar center megérkeztek a klubhoz és ellátták kézjegyükkel megállapodásukat. Amint a felvételeken látható, a kosarasok az öltözőben már elfoglalhatták a helyeiket és a mezeiket is megkapták. (MTI)

– A négyszeres WNBA-bajnok Lynxről milyen információi voltak a draft előtt, és azóta, hogy kiválasztották?
– Egyre többet tudok róla, ez nem is hátrány, hiszen úton vagyok Minnesotába, ahol lesz egy hivatalos sajtótájékoztató, amelyen bemutatják az új játékosokat. Emellett az edzőkkel találkozunk, s nyilván a nyakunkba szakad az információ­özön a jövőnkkel kapcsolatban. A következő napokban eldől a további hetek programja.

– A New York-i gálán a Wasserman ügynökség képviseletében Patonay Ádámmal, a korábbi férfi szövetségi kapitány Patonay Imre fiával vett részt.
– Ádámnak sokat köszönhetek, ott volt mellettem, hiszen a szüleim nem tudtak eljönni. Sokáig barátként adott tanácsokat, de az amerikai tartózkodásom alatt rengeteget tett azért, hogy ne izguljak és rendben menjenek a dolgok. A bizalom kialakult az előző években, hálás vagyok neki, s külön öröm, hogy ez nagy és jó élmény volt neki is. Sokat rohangált a kedvemért New Yorkban, megnyugtatott, amikor ideges voltam, szinte átvette a család szerepét. A kapcsolatunk üzleti része most kezdődik – mostantól hivatalosan is ő képvisel –, örülök, hogy együtt megyünk tovább az úton, s majd az európai csapatom kiválasztásában is segít. Fontos, hogy anyuék is bíznak benne, így kerek a történet.

New York-i gála előtt, közben és után Juhász Dorka nagy segítségére volt a sok éve jóbarát ügynök, Patonay Ádám
New York-i gála előtt, közben és után Juhász Dorka nagy segítségére volt a sok éve jóbarát ügynök, Patonay Ádám

– Édesanyja, Balázs Hajnalka, aki 125 válogatottságig jutott, és tagja volt az 1991-ben Európa-bajnoki bronzérmes magyar csapatnak, nagyszerű karriert futott be – törvényszerű volt, hogy ezt sportágat választja?
– Biztos, de ebbe neki vagy apunak nem volt beleszólása. Sosem felejtem el, amikor kiskoromban a családdal rengeteg meccset visszanéztük VHS-en. Élőben őt sajnos nem láttam játszani, de arra tisztán emlékszem, amikor Pécsen a Széchenyi téren több ezer szurkoló ünnepelte őket, úgymond ez teremtette meg az alapot nálam. Ezekkel az élményekkel a tarsolyomban kezdtem el komolyan abban gondolkodni, hogy egyszer én is át akarok élni hasonlókat. Anyu sikerei motiváltak, s mindegy, hogy Pécsen, Magyarországon vagy Amerikában, de hasonlóban legyen részem. Ők mindenben támogattak, anyu lett az első számú példaképem, mindig olyan akartam lenni, mint ő, s szeretném büszkévé tenni. Amikor elszakadt a keresztszalagom, elképesztően sok áldozatot hozott értem. Nem kérhetnék jobb szülőket, ebben biztos vagyok.

A drafton résztvevő játékosokat, így Juhász Dorkát is elvitték az Empire State Buildingbe egy keretprogramban (Fotó: WNBA)
A drafton résztvevő játékosokat, így Juhász Dorkát is elvitték az Empire State Buildingbe egy keretprogramban (Fotó: WNBA)

– A magyar válogatottba többen régóta bekövetelik idehaza, mi a tényállás?
– Székely Norbert szövetségi kapitánnyal két hete beszéltünk arról, hogy nyakunkon az Európa-bajnokság, de konkrétumokról nem esett szó, hiszen jött a draft. Sok munkám van abban, hogy elkeltem a börzén, s csak akkor tudok én is a lehetőségekről beszélni, ha már kialakulnak a dolgok Minnesotában, ahol az edzőtábor most kezdődik. A legfontosabb, hogy bekerüljek a 12-es keretbe, ami nincs garantálva. Ez a terv, s ha már kiválasztottak, WNBA-bajnok szeretnék lenni, ez a célom, hogy átéljem itt, amit anya otthon. Emellett természetesen a magyar válogatott mindig fontos lesz nekem.
M

– Mind a két egyetemen, amelyre járt, érdekes tantárgyakat tanult: sport, fitnesz, művészet és pszichológia. Mit gondol, a megszerzett tudást hogyan tudja kamatoztatni a parketten?
– Jó kérdés... A pszichológia különösen fontos lett számomra, azóta főleg, amit átéltem a keresztszalag-szakadásom után. Ekkor találkoztam először úgy sportpszichológussal, hogy szükségem volt a segítségre, s ekkor jöttem rá, mennyire fontos a szerepük. Nagyon megtetszett a sportpszichológia, az, ahogyan beszélgetni, boncolgatni lehet bizonyos problémákat. Korábban is hozzám fordultak a csapattársak apró és jelentősebb ügyeikkel, problémájukkal, s eldöntöttem, ezt szeretném tanulni. Az utolsó évben az egyik legidősebb játékos lettem a Huskiesnál, és sorra kerestek meg a többiek, ami tetszett. Élveztem, s rádöbbentem, ez lehet az ideális terület, amivel foglalkozni szeretnék a karrierem befejeztével. Amerikában kiemelt terület a sportpszichológia, egyáltalán nem tabuként kezelik, ha valaki segítséget kér, hiszen emberek is vagyunk, nemcsak sportolók. Sőt, nekünk 18-23 éves egyetemista lányoknak tényleg adódnak valós problémáink.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

– Mit gondol a ligában korábban szerepelt elődökről?
– Egyelőre nem beszéltem egyikőjükkel sem, de tervezem. Iványi Dalma karrierjét kiskorom óta ismerem, figyelemmel követtem. Megtiszteltetést jelent, hogy én lehetek a legújabb magyar, akinek van esélye ebben a ligában bizonyítani. Ezért jöttem Amerikába, hogy megvalósítsam az álmaimat. Ez az én sztorim, de tudom, nem mindenkinek ugyanaz a tapasztalata. Bízom benne, hogy az enyém jó példa lesz, és sikerül valami nagyot alkotni. Ha beleteszed a munkát, bármi lehetséges. Szeretnék pozitív példát mutatni, bár nem ez az egyetlen út, hogy valaki bekerüljön a WNBA-be, de tudom, motiválhatok másokat. Jó lenne, ha a java még csak ezután jönne!

KORÁBBI MAGYAR SPORTOLÓK AZ AMERIKAI BAJNOKSÁGOKBAN – ÖSSZEÁLLÍTÁS

Hanga Ádám elkelt a börzén, mégsem került az NBA-be

Az észak-amerikai profi kosárlabda-ligában (NBA), mint azt pontosan tudjuk álmunkból felkeltve is, egyedül Dávid Kornél jutott lehetőséghez a magyarok közül. A jelenleg a Milwaukee Bucks nemzetközi játékosmegfigyelőjeként dolgozó korábbi erőcsatár négy franchise-nál 109 alapszakasz-mérkőzést játszott, ugyanakkor sosem draftolták, az 1993-as börzén nem kelt el, a profi ligában 1999-ben a Chicago Bulls színeiben debütált.

Hanga Ádámot kiválasztotta a San Antonio Spurs, 2011-ben a második körben, 59.-ként csapott le rá a drafton, s bár 2017-ben a hírek szerint nagyon közel került ahhoz, hogy tagja legyen a Spurs keretének, végül a Barcelona igazolta le, majd 2021 óta a Real Madridot erősíti. Noha fantasztikus karriert futott be, mivel már belépett a 35. életévébe, szinte kizárható, hogy valaha bemutatkozik az NBA-ben.

Ugyanezt kategorikusan hiba volna kijelenteni a 2002-ben született Maronka Zsomborról, aki jelenleg a Joventut Badalona kölcsönjátékosaként a Real Betisnél pattogtat. Vele kapcsolatban a menedzsmentjéhez tartozó Zsivera Gábor elmondta, idén, jövőre és még két év múlva is részt vehet a börzén, 2025-ben automatikusan draftolható lesz (így kelt el Hanga Ádám is). 2021-ben már jelentkezett a draftra, aztán visszalépett – abban az évben Maronka felméréseken vett részt az Államokban, megmutatta magát az edzésrendszerben, s még második körre vonatkozó draftígéretet is kapott a Toronto Raptorstól. Úgy gondolta, ennél lehetnek később jobb opciói is, ezért nem vett részt végül a drafton. Mivel jelenleg nincs túl nagy felhajtás körülötte, nem kimondott várományosa az idei draftnak (nem is biztos, hogy érdemes most ellőnie a sanszát), viszont legalább rendszeres játéklehetőséghez jut a spanyol élvonalban. Észrevehető az előrelépés, ugyanakkor ennél több kell, jobb számokat kell produkálnia ahhoz, hogy bízhasson abban, elviszi őt valamelyik franchise.

A Barcelona 18 éves nigériai centere, James Nnaji két évet lehúzott a Rátgéber Akadémián, ő a 13. helyen is elkelhetne az idei börzén az előrejelzések szerint. Szempontunkból Nnaji azért érdekes, mert a jövőben szíves örömest szerepelne a magyar válogatottban. (GY. F.)

Garancia semmire nincsen, viszont összességében a háromkörös draft 16. választottja volt Dorka, akit előzetesen még „feljebb” vártak a szakportálok, sokan azt jósolták, hogy már az első körben, a legjobb 12 között elkel. Ez sem rossz, sőt, korábbi WNBA-játékosaink közül Nagy Andrea és Iványi Dalma sem kelt el ennyire hamar, míg a jelenleg is aktív Határ Bernadettet nem draftolták. Arra nagyon jó esély van, hogy Dorka beférjen a négyszeres bajnok Minnesota Lynx aktív keretébe, de előbb a protokoll alapján megkezdi majd az edzőtábort a többi szerződtetett játékossal, és át kell mennie a különböző rostákon. A szerződésrendszer teljesen más az NBA-éhez képest, a WNBA jól szervezett nyári liga, hiába a világ legerősebb bajnoksága. Bezavar még a képbe a női Európa-bajnokság, amire Dorka szeretne elmenni és játszani rajta, nagyon nehéz kérdés, hogy összeegyeztethető-e az amerikai profi ligával. Az biztos, hogy Minnesotában nagyon jó közegbe kerül, ráadásul a csapat vezetőedzője az amerikai női válogatott szövetségi kapitánya, Cheryl Reeve. A papírforma, hogy Juhász Dorka idén már szerepel a WNBA-ben újoncként, ha nem is meghatározó, de érdemi szerepkörben” mondta lapunknak a Sport TV kosárlabda-szakkommentátora, Zsivera Gábor.

Kevés itthon született magyar járta meg az NFL-t

Bár a tengerentúli profi amerikaifutball-liga, az NFL történetében hemzsegnek a magyar származású legendás alakok (elég csak George Halasra vagy Larry Csonkára gondolni), legtöbbjük már az Egyesült Államokban született és nevelkedett – nem úgy a Gogolák fivérek, akik Budapestről vándoroltak Amerikába, és reformálták meg a rúgójátékot. A legutóbbi magyar, akit draftoltak, Meskó Zoltán volt (az 5. körben, a 150. választottként), a temesvári születésű punter 2010 és 2012 között a New England Patriotsban, 2013-ban a Pittsburgh Steelersben és a Cincinnati Bengalsban játszott.

Azóta a legközelebb Zilai János került az NFL-hez, a Fehérvár Enthroners 24 éves válogatott linebackerét ugyanis meghívták a nemzetközi toborzóprogram előszűrésére Londonba – sajnos az utolsó rostán fennakadt, de azóta sem tett le álmáról, hogy egy nap bekerüljön a legjobbak közé. (P. SZ.)

Csak a kispadig jutott magyar hokis az NHL-ben

Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) első draftját 1963-ban tartották Montrealban, s 1999-ig kellett várni, mire az első magyar elkelt a börzén. Gröschl Tamás tengerentúli játékjogát a 9. körben, összesítve a 256. helyen az Edmonton Oilers foglalta le. A későbbi szapporói hős az egyetlen hokis, aki magyar csapat – az UTE játékosaként – került fel a draftlistára. Amerikában végül az ECHL-ligáig jutott.

Következett Szuper Levente, rá 2000-ben a 4. kör 116. helyén csapott le a Calgary Flames. A börze után a Calgary farmcsapatához, az AHL-ben versenyző St. John Flameshez került, amellyel megnyerte a Calder-kupát. A 2002–2003-as idényben megsérült a Calgary első számú kapusa, Roman Turek, ekkor Szupert felvitték az NHL-gárdához Jamie McLennan tartalékjának. Ő az első magyar, akit NHL-meccsre neveztek. Kilenc mérkőzésen ült a kispadon, jégre azonban nem léphetett. 2003 őszén a játékjoga átkerült a St. Louis Blueshoz, de csak a missouri együttes két farmcsapatánál számítottak rá.

A harmadik, s ez idáig utolsó draftolt magyar a válogatottól 171 fellépés után most búcsúzó Vas János: 2002-ben a 2. körben, a 32. helyen került a Dallas Stars­hoz. A texasiak farmcsapatában, az Iowa Starsban három idényt húzott le, s noha többször szóba került, hogy felhívják az NHL-be, ez nem történt meg. Azóta csupán a draftlistáig jutott magyar hokis: Hári János 2010-ben és 2012-ben, Horváth Bálint 2016-ban, Papp Kristóf pedig 2020-ban, ők azonban nem kaptak NHL-szerződést.

A hölgyek közül a bramptoni elit-vb-n is szereplő Dabasi Réka az első, aki a tengerentúli női profi ligában (Premier Hockey Federation) szerződést kapott. Noha a játékjogát a 2021-es drafton a Toronto Six foglalta le, egy évvel később a Metropolitan Rivetershez írt alá. A New Jersey-i klub játékosa 2022 óta Garát-Gasparics Fanni is, őt az egy évvel korábbi börzén a Minnesota Whitecaps draftolta. (S. T. J.)

Ujhelyi Petra WNBA-bajnok is volt

Juhász Dorka lesz az ötödik magyar kosárlabdázó, aki megmutathatja tudását a WNBA-ben. Elődei közül Iványi Dalma és Nagy Andrea egyaránt 1999-ben kapott először lehetőséget az észak-amerikai profi női kosárlabda-bajnokságban.

A PVSK-val tízszeres magyar bajnok, 11-szeres kupagyőztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes Iványi Dalma a Florida International University (FIU) egyetemi csapatában játszott, s az 1999-es draft 4. körében, összességében a 37. kiválasztottként vitte el a Utah Starzz. A magyar válogatottban 134-szer szereplő irányító öt WNBA-idényben 106 mérkőzésen lépett pályára. A Utah Starzz együttesében 1999-ben 14, 2000-ben 27 meccsen szerepelt. A Phoenix Mercuryben 2003-ban négy összecsapás jutott neki, majd a San Antonio Silver Starsban 2005-ben 30, 2006-ban 31 mérkőzés. Iványi hazatérve volt a PINKK-Pécsi 424 sportvezetője, a női válogatott edzői stábjának tagja, az Uni Győr vezetőedzője, jelenleg az NKA Universitas PEAC másodedzője.

Az MTK-val 1991-ben bajnok, a válogatottal ugyanebben az évben Eb-bronzérmes Nagy Andrea játszott a francia Strasbourgban, török bajnok és kupagyőztes lett a Fenerbahcéval. Ő is a Florida International University (FIU) együttesében játszott az amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA), és 1136 assziszttal még most is tartja a FIU rekordját, s a második legjobb az NCAA történetében. A kiváló irányító 1996-tól játszott a WNBA „elődjében”, az American Basketball League-ben a Se­attle, majd a Long Beach csapatában. Aztán az 1999-es WNBA-draft 3. körében, összességében 25. kiválasztottként vitte el a Washington Mystics, s négy idény alatt 102 mérkőzésen szerepelt a ligában. A Washington Mysticsben 1999-ben 32, 2000-ben 23 összecsapáson lépett pályára, a New York Libertyben 2001-ben 23, a Sacramento Monarchsban 2002-ben 24 találkozón játszott. A kosárlabdázással 2003-ban hagyott fel, jelenleg Miamiban él, két kosárlabdázó kamaszlány édesanyja.

A MAFC legendás válogatott játékosa, Ujhelyi Gábor lánya, az itthon a BSE-ben, majd a Szegedben szereplő center, Ujhelyi Petra a University of South Carolina egyetemi csapatából jutott el a 2003-as WNBA-draftig, amelyen a 2. körben, összességében 16. kiválasztottként vitte el a Detroit Shock. Az előző idényt a legrosszabb mutatóval, utolsóként záró együttest aztán 14 mérkőzésen segítette történelmi évadában, amelynek végén különleges bravúrt végrehajtva WNBA-bajnok lett! Ujhelyi később játszott Izraelben, Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban, Lengyelországban, szerepelt az Euroligában, haza-hazajött a válogatottba, majd 31 évesen lezárta pályafutását. Jelenleg a dél-karolinai Columbia városában él férjével, a korábbi NBA-játékos Douglas Edwardsszal és kislányával.

A magyar válogatott jelenlegi centere, a Sopron Baskettel tavaly Euroligát nyerő Határ Bernadett 2021-ben hét WNBA-mérkőzést játszott az Indiana Fever együttesében, de szerződését nem draftolás után kapta. (N. A.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik