Mahomes az élen, két elkapó is a top 10-ben – íme, 2022 tíz legjobb NFL-játékosa

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.01.02. 17:05
null
Ezzel a játékkal ért véget a Super Bowl LVI Aaron Donald jóvoltából (Fotó: Getty Images)
Ünnepi cikksorozatunk részeként szubjektív rangsorba állítottuk 2022 tíz legjobb NFL-játékosát. Az első két helyet irányítók foglalják el, s Lawrence Taylor utódja is szerepel a listánkon.

 

Minden naptári év végén az NFL az egyik legnézettebb sportággá válik a magyarországi sportkedvelők körében. Az óév megünneplése okán létrehoztuk tízes listánkat, amelyen a liga legjobb játékosait rangsoroltuk 2022-ben nyújtott teljesítményük alapján.

Előzetesen hozzátennénk, hogy vannak játékosok, akik sérülés miatt a 2022-es idényben kevés időt töltöttek a pályán, vagy produktivitásukat jelentősen korlátozták sérülések. Nagyon nehéz összehasonlítani egy olyan játékost, aki négy mérkőzésen lép pályára egy olyannal, aki tizenhét mérkőzést játszik. Mivel nem szeretnénk őket emiatt büntetni, külön kiemeljük őket a listán kívül, hiszen sérülésük ellenére a liga legjobbjai közé tartoznak.

Ilyen Cooper Kupp (Los Angeles Rams), T. J. Watt (Pittsburgh Steelers), valamint Lamar Jackson (Baltimore Ravens).

Emellett, mivel amúgy is nagyon nehéz eltérő posztokon játszó játékosokat összehasonlítani, kiemelnénk néhány támadófalembert is – említést érdemelnek, ám nagyon nehezen összehasonlíthatóak más játékosokkal, ráadásul a külső falemberek (offensive tackle) értékesebbek, mint a belső falemberek (guard, center).

Itt Tristan Wirfst (Tampa Bay Buccaneers), Lane Johnsont (Philadelphia Eagles) és Trent Williamst (San Francisco 49ers) említjük elsősorban.

Azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a tíz főből álló lista szubjektív, nem veszi figyelembe az egyes posztok közötti értékkülönbségeket (hiszen nem ugyanakkora a hozzáadott értéke minden pozíciónak a csapat játékához).

10. TRAVIS KELCE

Travis Kelce vette át Rob Gronkowskitól a liga legjobb tight endjének szerepét. Amikor Tyreek Hillt elcserélte a Chiefs, sokakban felvetődött, hogy miért Kelce-t preferálta a vezetőség. Andy Reid vezetőedző azonban olyan kreatívan használja játékosait, hogy Kelce meg sem érzi Hill hiányát. Karriercsúccsal zárja majd az évadot touchdownokban, és elképzelhető, hogy hasonlóan eredményesen fejezi be az alapszakaszt az elkapások és az elkapott yardok tekintetében is (egy forduló van hátra). 2014 óta mindig játszott legalább 15 alkalommal egy alapszakaszban, és a rájátszásban is remekel.

9. JOE BURROW

Burrow az egyetlen irányító, aki elé nem csak irányítók fértek fel a listánkra az általunk legjobbaknak tartott játékosok közül. Burrow Super Bowlig juttatta a Cincinnati Bengalst, amely 2019-ben a liga legrosszabb mérlegével zárt. Burrow kiválasztása remek húzásnak minősült, miután az irányító elképesztő évet produkált az LSU irányítójaként. A Super Bowl elvesztése óta is fejlődött, sokkal jobban kerüli el a sackeket, amelyek az előző évadban nagy problémát jelentettek a csapat számára. Ő is képes nagy teher elviselésére, egyetemi csapattársával, Ja'Marr Chase-szel a liga egyik legjobb irányító-elkapó párosát alkotják.

8. NICK BOSA

A San Francisco 49ers szélső falembere (defensive end) Micah Parsonsszal együtt a legesélyesebb az Év védője-díj elnyerésére 2022-ben. Bosa listavezető a ligában az évadban sackekben, az egyik legtermékenyebb passzsiettető a ligában évek óta, és csupán 2020-ban nem volt képes remekelni, amikor a második fordulóban térdsérülést szenvedett, ami véget vetett az idényének. Azért került Bosa a listánk aljára, mert megkönnyíti a dolgát, hogy kiváló csapattársak mellett játszik (például Fred Warner, Arik Armstead), míg Garrett vagy Parsons egymaguk húzzák védelmüket a hátukon. Garrett és Parsons gyakrabban veri meg emberét, mint Bosa, pedig nagyobb figyelem hárul rájuk az ellenfelek részéről.

7. MYLES GARRETT

Garrett beváltotta az ígéreteket, amiket akkor fűztek hozzá Clevelandben, amikor a draft első választásának jogával a Brownshoz került 2017-ben. Garrett a liga egyik legproduktívabb szélső falembere, nála csak T. J. Watt és Aaron Donald vitte többször a földre a labdát birtokló irányítót. A Texas A&M korábbi játékosa az elmúlt három évben egy meccset sem hagyott ki, vagyis hétről hétre számíthat rá a Browns. Újoncidényén kívül minden egyes évadban szerzett legalább 10 sacket. Habár nem mindig képes odaérni az irányítóra, állandó fenyegetésben tartja a támadófalembereket passzsiettetései során.

6. MICAH PARSONS

A Dallas Cowboys védője szinte berobbant a ligába az előző évadban. Dan Quinn védőkoordinátor Demarcus Lawrence sérülése miatt kényszerűségből rakta be a kezdőcsapatba az előző idényben Parsonst, aki azonnal alapemberré vált. Passzsiettető képességével a liga legjobb offensive tackle-jeit is meg tudja verni, képes kiütni a labdát az ellenfél kezéből (fumble), vagy azt felszedni, mert hihetetlen gyakorisággal tud a labda közelébe kerülni.

5. JUSTIN JEFFERSON

Az évet megelőzően konszenzus alakult ki a szakértők között abban, hogy Justin Jefferson előléphet a liga legjobb elkapói közé azután, hogy 2021-ben 108 elkapással, 1616 yarddal (15 yard/elkapás) és 10 touchdownnal zárt. Az idényben listavezető az elkapásokban és elkapott yardokban, szinte biztosan bekerül az év álomcsapatába (All-Pro), és kulcsszerepet játszik abban, hogy a Minnesota Vikings 2009 után először nyeri meg a divízióját. Jeffersonnak a Bills elleni mérkőzésen bemutatott elkapása 1:53-mal a mérkőzés vége előtt 27–23-as hátránynál az egész idény egyik legszenzációsabb pillanata volt. Jefferson 24 mérkőzésen kapott el legalább 100 yardot első három idénye során a ligában, ami rekordnak számít.

4. TYREEK HILL

Az, hogy Tyreek Hill a negyedik helyen van listánkon, szintén bizonyítja, mekkora tett is az Mahomestól, hogy a villámgyors elkapó távozása ellenére ennyire jól játszik. Hill elképesztő gyorsasággal (4.29 másodperces 40-yardos futás) és fürgeséggel rendelkezik, vagyis nincs szüksége nagy területre ahhoz, hogy felgyorsuljon, ezért rövidebb passzjátékokban, valamint trükkösebb futójátékok során is lehet használni (az Oklahoma State-en futójátékos volt, mielőtt ki nem rúgták onnan), a hosszabb passzoknál pedig Randy Moss óta a legveszélyesebb elkapó az ellenfelek hátsó védősorai (secondary) számára. Hill játéka nagyban segítette Tua Tagovailoa fejlődését a Miami Dolphinsnál, amivel a playoff közelébe került a csapat.

3. AARON DONALD

Sokak szerint a liga történetének legjobb védőjátékosa Lawrence Taylor óta. Habár a Giants fenegyerekével nehéz versenyre kelni, senki sem járt még olyan közel hozzá, mint Donald. Rendszeresen próbálja két ember megállítani, sokszor egész mérkőzéseken az ellenfél támadófalát az ellenkező irányba csúsztatja az ellenfél, mert Donald annyira domináns a passz- és a futójáték megállítása során is. A fürgeség, az erő és a játékintelligencia ritka ötvözete jellemzi a Rams belső védőfalemberét. A Super Bowlban képes volt a legjobbját nyújtani, és pályafutásához méltóan ő zárta le a mérkőzést, amikor Joe Burrow-t annyira siettette, hogy a Bengals irányítója nem tudott pontosan passzolni.

2. JOSH ALLEN

A Buffalo Bills irányítója annyira döbbenetes pisztolypárbajt vívott Mahomesszal az előző idény rájátszásában, hogy a hosszabbítás szabályait meg kellett változtatni (a rájátszásban). Allen a Bills legnagyobb reménysége Jim Kelly óta, és a szurkolótábor nagyon reméli, vezérletével képesek lesznek végre elhódítani a Vince Lombardi-trófeát. Allen lett a nagy, atletikus, szinte linebackeri méretű irányítók prototípusa, ami megannyi általános igazgatónak az álma. Nagy teherbírású a passzjátékban, méretei miatt azonban a futójátékban is jelentős faktornak számít, a legnehezebben szerelhető irányítók egyike.

1. PATRICK MAHOMES

Immár ez az ötödik idénye Mahomesnak a Kansas City Chiefs kezdőirányítójaként, ezalatt az időszak alatt csak elvétve akadt nála jobban teljesítő irányító (Tom Brady, Aaron Rodgers), de senki sem volt olyan kiegyensúlyozott, mint a Texas Tech korábbi játékosa. Jelenleg is ő az MVP-favorit a fogadóirodáknál, zsinórban ötödik csoportgyőzelmét aratja majd csapatával, és mindegyik alapszakaszban legalább tizenkét mérkőzést nyert a csapat. Mahomes a legnagyobb terhet is képes a hatékonyság mellett megőrizni, ami abból a szempontból különösen megsüvegelendő, hogy az évadot megelőzően Tyreek Hillt elcserélte a Chiefs.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik