NHL: nem kérdés, a svéd csodagyerek lesz az 1/1-es

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.21. 17:06
null
Mindenki biztosra véli, hogy Rasmus Dahlin lesz az 1/1-es (Fotó: nhl.com)
Sok mindenben nem értenek egyet a tengerentúli szakértők az NHL hétvégi újoncbörzéje előtt, de egyvalamiben biztosak: a régóta szenvedő Buffalo Sabres nagyot húzhat a legújabb svéd csodagyerekkel, Rasmus Dahlinnal.

 

Még ki sem pihentük az éppen csak mögöttünk hagyott szezon fáradalmait, a 44 éves története során először bajnok Washingtonban még talán javában józanodnak, de a világ legjobb jégkorongbajnokságában máris a jövőt vizslatják.

Okkal méghozzá, hiszen a hétvégén jön az az esemény, amely sokszor alapjaiban változtatja meg egy-egy klub, vagy akár az egész liga arculatát és jövőjét: az újoncbörze, más néven a draft, amelyet idén a Dallas Stars otthonában, az American Airlines Arénában rendeznek meg.

Az már az április végi draftlottón kiderült, hogy az idei eseményen a régóta rossz bőrben lévő Buffalo Sabres választhat majd elsőként, a Carolina Hurricanes nagy mázlival a tizedikről a második helyre ugrott előre (pedig erre előzetesen mindössze 3.3 százalék esélye volt), míg a szintén történelmi mélységekben botorkáló rekordbajnok, a Montreal Canadiens lesz a harmadik kedvezményezett.

A kérdés már csak az: mely ifjú titánokat választják majd ezek a klubok abban a reményben, hogy visszavezesse őket a győztes útra?

Rasmus Dahlin (Fotó: nhl.com)
Rasmus Dahlin (Fotó: nhl.com)

 

SVÉD CSODAGYEREK BUFFALÓBAN

A szakértők körében gyakorlatilag teljes az egyetértés, hogy az első kör első helyén, azaz 1/1-esként a svéd csodagyereknek kikiáltott Rasmus Dahlint viszi majd el az először választó Buffalo. A szőke, 18 esztendős (de idén már a pjongcsangi olimpiát is megjáró) bekk sokak szerint maga a megtestesült Tökéletes védő: nem elég, hogy valósággal olvassa a játékot, és egy az egyben szinte lehetetlen megverni hátul, de emellett indulósebessége, korcsolyázó tudása, korongkezelése és technikája is nagyon magas szintű, így a támadások segítésében is kulcsszerepet játszik. Már most úgy emlegetik, mint klasszis honfitársai, Nick Lidström, Viktor Hedman és Erik Karlsson méltó utódját – a liga egyik leghányatottabb sorsú csapata, az elmúlt hét idényben a rájátszás közelébe sem jutó Buffalo Dahlin személyében talán végre megtalálja azt az alapembert, aki köré újjáépítheti az együttest.

Az első tíz választó

1. Buffalo Sabres
2. Carolina Hurricanes
3. Montreal Canadiens
4. Ottawa Senators
5. Arizona Coyotes
6. Detroit Red Wings
7. Vancouver Canucks
8. Chicago Blackhawks
9. New York Rangers
10. Edmonton Oilers

OROSZ ÍGÉRET A HURRICANESNÉL

Az 1/2-es személyét illetően is nagy az egyetértés: szinte bizonyos, hogy a Carolina fiatal orosz jobbszélsőt, Andrej Szvecsnyikovot választja majd.

A 18 esztendős csatár igazi gólzsák és az is mellette szólhat, hogy ő már az előző két idényt is a tengerentúlon töltötte (az USHL-ben és az OHL-ben), ez idő alatt végérvényesen alkalmazkodott az európainál kisebb észak-amerikai pályához és az egyéb ottani viszonyokhoz. Képességeiről mindent elmond, hogy az OHL-es Barrie Colts csapatában úgy szerzett legutóbb 52 meccsen 83 pontot, hogy két hónapot még ki is kellett hagynia sérülés miatt... A Carolinának óriási szüksége is volna egy ilyen pontgyárosra, mert ha a Buffalóra azt mondtuk, régóta rossz passzban van, hát a Canesre ez hatványozottan igaz: az ezer sebből vérző raleigh-i együttes tíz éve csupán álmodik a rájátszásról...

KÉRDŐJELEK SOKASÁGA

Innentől jönnek a kérdőjelek – az már nem ennyire egyértelmű, hogy az első két hely után mi lesz a sorrend.

A nemrég még Stanley-kupa-győzelemre áhítozó Montreal Canadiens az előző szezonban botrányosan gyenge volt, de legalább most cserébe a harmadikként választhat. Az szinte biztos, hogy a kanadai együttes a szélen szeretné megerősíteni a támadószekciót, a kérdés csak az, hogy a bal vagy a jobb szélre igazolna-e. Előbbi opció esetén (jelenleg talán ez tűnik valószínűbbnek) minden bizonnyal a csehek legújabb ígéretére, Filíp Zadinára esne a választás, akit korosztálya egyik legkomplexebb játékosának tartanak, a QMJHL nevű juniorligában az előző szezonban szerény 94 pontot szemezgetett össze 66 meccsen. Ez esetben olyasmi történne, amilyenre legutóbb 1999-ben akadt példa, vagyis hogy az első három helyen egyaránt európai játékos kelt el (akkor a szintén cseh Patrik Stefan, valamint a később Vancouverben legendává érő, a visszavonulásukat nemrég bejelentő svéd ikerpár, Daniel és Henrik Sedin volt az első három kiválasztott).

De van esély arra is, hogy a Montreal a Tkachuk hokifamília legifjabb tagját, a jobb szélen (és centerként is) bevethető Bradyt igazolja le, aki édesapját, a legendás Keith Tkachukot, valamint bátyját, a jelenleg a Calgary Flamesben vitézkedő Matthewt követné az NHL-ben.

Jelenleg a képzeletbeli top tízben rajtuk kívül még az amerikai jobbszélső, Oliver Wahlstrom és a kanadai center, Joseph Veleno szerepel csatárként, innentől már csak védők: Quinn Hughes, Evan Bouchard, Noah Dobson és Adam Boqvist is bekkek – azaz elmondható, ha lehet hinni az esélylatolgatásoknak, akkor idén soha nem látott „védőtúlsúly” van a listán.

Így vagy úgy: a hétvége után okosabbak leszünk majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik