Westbrook vezette győzelemre a Thundert

Vágólapra másolva!
2013.11.04. 10:11
null
Westbrook (balra) vezette győzelemre a Thundert (Fotó: Action Images)
Hat mérkőzést játszottak ma az NBA alapszakaszában. A legnagyobb érdeklődéssel figyelt találkozó Russell Westbrook visszatérése miatt a Thunder–Suns összecsapás volt – az Oklahoma egyese nem okozott csalódást, jó játékának köszönhetően nyert csapata. A Minnesota kiválóan kezdett New Yorkban, és meg is tudta tartani előnyét. Jason Kidd bemutatkozott a Nets kispadján, de valószínűleg nem igazán élvezte az „avatást”. Brandon Jennings is túl van első meccsén új csapatában, ő viszont kellemes élményekkel gazdagodott Detroitban a Celtics ellen. A bajnok sok esélyt nem hagyott a Wizardsnak, a Lakers pedig majdnem kiengedte a győzelmet a kezéből, a végén Pau Gasol döntött. Lássuk a részleteket!

Detroit Pistons–Boston Celtics 87–77

Brandon Jennings bemutatkozott. A Detroit új szerzeményének a bölcsességfogával voltak gondjai, emiatt védőmaszkban kellett pályára lépnie – amit mérkőzés közben levett, mert elmondása szerint zavarta. A debütálás nem sikerült rosszul – 14 pontja és 4 gólpassza mellett volt 4 szerzett labdája is.

A detroiti magastrió. Mint három ikertestvér, úgy teljesített ma Josh Smith, Greg Monroe és Andre Drummond, ők vezették sikerre ma (is) a Pistonst. Mindhárman 7 mezőnykísérletet tudtak értékesíteni, mindhárman 15 pontig jutottak, és mindhárman pocsékul büntetőztek – összesen 3/11-ig jutottak a vonalról. Utóbbi kettő dupla-duplát ért el.

Hullámzó meccs. A hazaiak már az első félidőben kiépítettek egy 10 pontos előnyt, amit azonban egy 13–0-ás futással eltörölt a Boston a negyedik negyed elejére. Újabb nagy futás előbb a Detroitnál, utána a vendégeknél, 79–77 után azonban Brad Stevensék pont nélkül maradtak, így 0–3-mal állnak.

A Pistons legjobb dobói: Smith, Drummond, Monroe 15-15
A Celtics legjobb dobói: Olynyk 15, Bradley, Crawford 13/3-13/3

Miami Heat–Washington Wizards 103–93

Nincs hármas vereségsorozat. A bajnok majdnem két éve, 2012 januárja óta nem szenvedett egymás után háromszor vereséget, márpedig az előző két találkozójukat elvesztették - ennek megfelelően álltak ma hozzá, siker is lett az eredménye.

A Big3 még mindig Big3. A siker három letéteményese most is LeBron James (25 pont, 5 gólpassz), Chris Bosh (24 pont, 7 pattanó) és Dwyane Wade (20 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) voltak - igaz, a csapatjáték is működött a floridaiaknál, hiszen 32 gólpasszt osztottak ki csapatszinten.

Rövid lényegi szakasz. Még másfél perc sem telt el, de már 9-2-re vezetett a Wizards. Ezt az állást egyrészt négy támadás alatt fordította meg a Heat, másrészt a második negyed közepén futottak egy 13-2-es szakaszt, onnan pedig már nem volt visszaút a Washingtonnak, szinte végig két számjegyű különbség volt a két fél között.

A Heat legjobb dobói: James 25/9, Bosh 24/6, Wade 20.
A Wizards legjobb dobói: Beal 19/12, Gortat 15/3, Ariza 13/9, Webster 13/6.

Orlando Magic–Brooklyn Nets 107–86

Vérszegény bemutatkozás. A Brooklyn Nets vezetőedzőjének, Jason Kiddnek ki kellett hagynia az első két találkozót, mivel ittasan vezetett és neki is ment egy fának, emiatt a liga eltiltotta. Bemutatkozása vezetőedzőként rosszabbul nem is sikerülhetett volna, 21 pontos zakó lett a vége.

A Magic erőssége lesz a pad? Victor Oladipo ma is kitett magáért – az idei draft 1/2-ese 8/13-as mezőnymutatóval 19 pontig jutott, volt 6 lepattanója, 4 gólpassza, 2 labdaszerzése, így 7 eladott labdája ellenére is kulcsszerepe volt a sikerben. Andrew Nicholsont is ki kell emelni - a kanadai erőcsatár dupla-duplával, 17 ponttal és 11 pattanóval jelentkezett.

Magasemberek különcsatája. A Brooklyn legjobbja messze a 21 pontig, 6 pattanóig és 5 blokkig jutó Brook Lopez volt, a túloldalon Nikola Vucsevics 19 pontig és 12 pattanóig jutott. A két center különmeccset is vívott egymással a második negyed végén – öt és fél percig csak ők szereztek pontot, Lopez 8-at, a montenegrói 10-et.

Kevin Garnett az örökranglista ötödik helyezettre. A Nets erőcsatára 22 és fél percet játszott, ezzel megelőzte játszott percek tekintetében Wilt Chamberlaint - Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, mostani vezetőedzője, Jason Kidd, illetve Elvin Hayes mögött már az ötödik az NBA történetében.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics-Oladipo 19-19, Nicholson 17.
A Nets legjobb dobói: Lopez 21, Pierce 16, Williams 9/3.

Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 103–96

Westbrook visszatért! A 2013-as playoff első körében, a Houston elleni párharc során sérült meg a Thunder irányítójának meniscusa, azonban rekord gyorsasággal épült fel sérüléséből. Westbrook védekezésén, néhány dobásán még látszott a rozsda, de a 21 pont, 14 kiharcolt büntető és a 7 gólpassz alapján (amik között volt egy nagyon látványos is Durantnek) nem volt elsietett a visszatérés.

Egy irányító itt, egy irányító ott. Goran Dragic-ot ölben kellett levinni, miután csúnya bokasérülést szenvedett. Pedig a szlovénnek kiváló napja volt, és párja, Eric Bledsoe is remekelt (26 pont, 14 gólpassz) – ám utóbbi a végére elfáradt, és 3 perccel a vége előtt az ő rossz dobását kontrázta meg Derek Fisher, amivel a Thunder végleg átvette a kezdeményezést.

Fordulatos meccs volt. 20 alkalommal változott a vezető csapat kiléte, és 13-szor volt egyenlő az állás. Jeff Hornacek, a Suns edzője jól összefoglalta, hogy hol dőlt el a meccs – hiába dobtak be töménytelen hármast, amikor a Thunder alacsonyabb és gyorsabb szerkezetre váltott, azt nem tudták lereagálni időben.

A Thunder legjobb dobói: Durant 33/6, Westbrook 21, R. Jackson 10.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 26/6, G. Green 21/15, Frye 19/9.

New York Knicks–Minnesota Timberwolves 100–109

30 pontosok és dupla duplázók. Kevin Love és a tripladobást nem hibázó Kevin Martin is elérte a 30 pontos határt a Timberwolvesban, és Love (15 lepattanó) mellett Nikola Pekovic (11 pont, 12 lepattanó) is dupla-duplázott. Ricky Rubio csak azért nem, mert 10 gólpassza mellé mindössze 8 pontot tudott felmutatni. A másik oldalon Carmelo Anthony-ról (22 pont, 17 lepattanó) se feledkezzünk meg, aki elég halovány volt támadásban.

Kegyetlen első negyed. A Wolvesnak minden beesett az első játékrészben, kerek 40 pontig jutottak, és 21 pontos előnyt építettek ki.

A gyűrű támadása. A Knicks hazai pályán alig 13 alkalommal állhatott a büntetővonalra, ez és a 9/32-es triplamutató jól szemlélteti, mennyire csak a hárompontosokban látták a felzárkózás lehetőségét. Sok elkapkodott támadás és befejezés jellemezte a New Yorkot, a jó kezű Tim Hardaway Jr. például egy 0/7-tel riogatott a tripla mögül – ezt Metta World Peace kifejezetten jó estéje sem tudta ellensúlyozni.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 22/6, World Peace 17/6, Bargnani 14/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 34/6, Martin 30/15, Pekovic 11.

Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 105–103

Csere a Lakersnél. Mike D'Antoni eddig bírta Nick Youngot nézni a Lakers kezdőjében. Helyette Xavier Henry kezdett, aki bár sok mindent nem csinált a dobáson kívül, de azt kiválóan: csapata legjobbja lett.

Senkit nem lehet félvállról venni az NBA-ben. Siralmasan kezdődött a Hawks számára a meccs, félidőben 13 pontos hátrányban voltak, 50%-hoz közelítettek büntetőkísérletekben, egyedül Kyle Korver (6/6 triplából) és Cartier Martin kinti dobásai jelentettek üde színfoltot. Az utolsó negyedre azonban a Lakers kicsit leeresztett, a Korver, Jeff Teague és Paul Millsap vezette vendégcsapat pedig 103-103-nál kiegyenlített.

A meccs hőse. Pau Gasol. Egyre biztosabb, hogy a spanyol nagyember eddigi jó teljesítménye nem a véletlen műve. Bár a Hawks felzárkózását nem tudta megakadályozni, az utolsó másodpercekben előbb higgadtan a helyére küldött két büntetőt, majd a másik oldalon leblokkolta Korver egyenlítő kísérletét. A nyáron pihenő Gasolt évek óta nem láttuk ilyen összeszedettnek.

A Lakers legjobb dobói: Henry 18/6, Gasol 16/3, Nash-Young 13/3-13/3.
A Hawks legjobb dobói: Korver 22/18, Millsap-Teague 14-14.

NBA, ALAPSZAKASZ
Detroit Pistons–
Boston Celtics 87–77
Miami Heat–Washington Wizards 103–93
Orlando Magic–Brooklyn Nets 107–86
Oklahoma City Thunder–Phoenix Suns 103–96
New York Knicks–Minnesota Timberwolves 100–109
Los Angeles Lakers–Atlanta Hawks 105–103

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik