Még két év, és Londonban bátran mondhatják: itt van Amerika!

Vágólapra másolva!
2008.12.08. 13:12
Címkék
London lehet az első európai város, amely csapatot adhat a négy nagy tengerentúli liga – NFL (amerikai futball), MLB (baseball), NBA (kosárlabda), NHL (jégkorong) – valamelyikébe, legalábbis erről számol be az angol Guardian című lap sportrovata. Az újság a világ egyik legjelentősebb szórakoztatóipari cégének első emberét, Tim Leiwekét szólaltatta meg.
Nemsokára talán londoni csapat is részt vehet majd az NHL küzdelmeiben
Fotó: Reuters
Nemsokára talán londoni csapat is részt vehet majd az NHL küzdelmeiben
Nemsokára talán londoni csapat is részt vehet majd az NHL küzdelmeiben
Fotó: Reuters
Nemsokára talán londoni csapat is részt vehet majd az NHL küzdelmeiben

A számtalan tengerentúli csapatot birtokló, sporteseményeket szervező, illetve támogató AEG Európában is a nagyobb cégek közé tartozik a sport területén: tulajdonában van az Eisbären Berlin, a Hamburg Freezers, és 12 százalékban a Djurgarden jégkorongegyüttese, illetve 49 százalékban a Hammarby labdarúgócsapata. Emellett a Bajnokok a jégen műkorcsolyashow is e cég „gyermeke”.

Emellett számos sportcsarnokot, stadiont, rendezvényközpontot is működtet, épített, és üzemeltet az AEG – vagyis nem lehet szó nélkül elmenni a vezetőjének véleménye mellett, főleg akkor, ha olyan jelentős kérdésről van szó, mint jelen esetben.

Tim Leiweke ugyanis szinte biztos benne, hogy két esztendőn belül a négy nagy tengerentúli profi liga – NFL (amerikai futball), MLB (baseball), NBA (kosárlabda), NHL (jégkorong) – valamelyike Európából is kaphat egy csapatot.

„A következő két évben ez megtörténik, és forradalmi változást hoz majd. Nemcsak a sport globalizálódásáról van itt szó, hanem a ligákéról is” – jelentette ki az 51 éves üzletember, aki szerint London a legalkalmasabb helyszín az újításra.

Persze nem véletlen Leiweke választása: a Wembley Stadiont leszámítva gyakorlatilag minden olyan sportlétesítmény cége tulajdonában van, amely NHL-, NBA-, vagy akár NFL-csapatnak lehetne az otthona.

Persze ellenvélemények is akadnak a sport globalizációjával kapcsolatban. Sean Jefferson, a Mindshare világméretű médiahálózat és marketingügynökség vezetője szerint ugyanis túl kockázatos „kiutalni” egy csapatot az Egyesült Államokból, mivel ez túl nagy mértékben megváltoztatná a magát sportot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik