A Giants drámai végjátékban legyőzte a New Englandet a Super Bowlon

Vágólapra másolva!
2008.02.04. 04:45
Minden képzeletet fölülmúló végjáték után a New York Giants nyerte az észak-amerikai profi futball-liga (NFL) 2008-as nagydöntőjét, a 42. Super Bowlt. Az „óriások” az arizonai Glendale-ben hétfőre virradóra 17-14-re legyőzték a szezon során addig százszázalékos, 18 győzelemmel büszkélkedő New England Patriots csapatát. A finálé legértékesebb játékosa (MVP) a 35 másodperccel a lefújás előtt touchdown-passzt adó Eli Manning lett. A Giants védelme szintén óriásit játszott, így Tom Brady csak egyetlen touchdown-átadást dobhatott.
Eli Manning (labdával) az utolsó New York-i drive-ban szinte hihetetlen dolgokat művelt, és úgy tűnt, mintha az égiek védernyőt vontak volna fölé
Getty Images
Eli Manning (labdával) az utolsó New York-i drive-ban szinte hihetetlen dolgokat művelt, és úgy tűnt, mintha az égiek védernyőt vontak volna fölé
Eli Manning (labdával) az utolsó New York-i drive-ban szinte hihetetlen dolgokat művelt, és úgy tűnt, mintha az égiek védernyőt vontak volna fölé
Getty Images
Eli Manning (labdával) az utolsó New York-i drive-ban szinte hihetetlen dolgokat művelt, és úgy tűnt, mintha az égiek védernyőt vontak volna fölé

AMERIKAI FUTBALL, ÉSZAK-AMERIKAI PROFILIGA (NFL)

42. SUPER BOWL (A BAJNOKSÁG DÖNTŐJE):
NEW ENGLAND PATRIOTS – NEW YORK GIANTS 14-17 (0-3, 7-0, 0-0, 7-14)
Helyszín: Glendale, Arizona, University of Phoenix Stadium
Nézőszám: 71 101 ezer
Vezető bíró: Mike Carey
A legértékesebb játékos (MVP): Eli Manning (New York Giants)

A LEGFONTOSABB ESEMÉNYEK:
1. NEGYED, 5:01 – NY Giants 32 yardos mezőnygól (Lawrence Tynes) – 0-3
2. NEGYED, 14:57 – NE Patriots 1 yardos touchdown-futás (Laurence Maroney), plusz rúgás Stephen Gostkowski), 12 játék, 56 yard – 7-3
4. NEGYED, 11:05 – NY Giants, touchdown (David Tyree – 5 yardos passz Eli Manningtől), plusz rúgás (Lawrence Tynes), 6 játék, 80 yard – 7-10
4. NEGYED, 2:42 – NE Patriots, touchdown (Randy Moss – 6 yardos passz Tom Bradytől), plusz rúgás (Stephen Gostkowski), 12 játék, 80 yard – 14-10
4. NEGYED, 0:35 – NY Giants, touchdown (Plaxico Burress – 13 yardos passz Eli Manningtől), plusz rúgás (Lawrence Tynes), 12 játék, 83 yard – 14-17

Nem Tom Brady, hanem Eli Manning volt a 42. Super Bowl legnagyobb hőse, miután a bátyja, Peyton 2007-es sikere után a mérkőzés vége előtt 35 másodperccel touchdown-passzt adott Plaxico Burressnek, és ezzel ő is bajnoki címet szerzett. Ők az első testvérpár, akik külön-külön megnyerték a Vince Lombardi-trófeát, ráadásul mindketten megkapták a legértékesebb játékosnak (MVP) járó díjat is.

A Phoenix Egyetem 73 ezer férőhelyes stadionjában a feldobás a New Yorknak kedvezett, azaz a New Englandnek kellett az első kirúgást elvégeznie.

Ezt egy majdnem tízperces Giants támadás-sorozat követte, amivel rögtön megdőlt egy rekord: a Super Bowl történetében ilyen hosszú drive-ra még nem volt példa.

Más kérdés, hogy az „óriások” nem tudtak belőle touchdownt elérni, mert a Patriots védelme a 20 yardos vonal előtt megállította az előrenyomulást.

Lawrence Tynes 32 yardos mezőnygólja következett, amellyel 3-0-s vezetést szerzett a New York, de pályára léphetett a liga legjobb támadó alakulata, és jelenleg legtöbbre tartott irányítója, Tom Brady.

A foxborough-iak rohamának sikerét Laurence Maroney kirúgás utáni visszahordása alapozta meg, amellyel gyakorlatilag a félpályától kezdhette az első játékot a háromszoros bajnok.

A Pat’s a szokásos magabiztosságával tört előre, és az első negyed lefújásakor egy, a gólterületen elkövetett New York-i szabálytalanság után már csak egy yard hiányzott a toucdownhoz.

A második 15 perc első akciójából meg is lett a hatpontos gól, miután Brady odaadta a labdát Maroneynak, aki szépen befutott a blokkokat kihasználva (7-3).

Ez a játékrész hátralévő 14 perc 57 másodpercben a védekezésről szólt, és mindkét csapat megmutatta, hogy remekül képes útját állni a támadásoknak.

A Giants drive-jánál már a 20 yardos vonalnál jártak a fehér mezesek, amikor Steve Smith nem tudta megfogni Eli Manning, a New York-i irányító passzát, és megszületett az első interception a meccsen.

Előbb az „óriások” kényszerítették a labda elrúgására (punt) a massachusetsieket, majd a Patriots szerezte vissza nem egészen másfél perc alatt a támadás jogát.

A következő drive során remekeltek a Giants védői, akik kétszer is a labda eldobása előtt vetették rá magukat Bradyre (sack).

A nagyszünetig hátralévő 6 perc 45 másodperc során ugyanez volt a forgatókönyv oda-vissza, így 7-3-ról kezdődhetett a meccs második része.

Megjegyzendő: a vasárnapit megelőző 12 alkalommal az a csapat nyerte a nagydöntőt, amelyik a félidőben jobban állt.

A harmadik negyedben egyáltalán nem volt eredményes akció. A New England támadó fala egyszerűen nem tudta védeni Tom Bradyt, és futásból sem volt hatékony a Patriots. Ugyanakkor a New York drive-jai szinte egyáltalán nem jelentettek komoly veszélyt.

Az utolsó 15 perc előtt még mindig 7-3 volt az állás, és a Giantsnél tudták, hogy touchdown nélkül nem verhetik meg a kékmezeseket.

Az első játék rögtön fantasztikusan sikerült: Eli Manning óriási passzt adott a tight end poszton játszó Kevin Bossnak, aki 45 yardos elkapással elérhető közelségbe hozta a csapatát a touchdownhoz.

Aztán újabb pazar akciónak tapsolhattak a New York szurkolói, miután Manning újabb remek dobása Steve Smith kezében landolt.

Plaxico Burress (jobbra) kezében a labda, ez volt a mindent eldöntő touchdown. Balra Randall Gay, a New England játékosa
Getty Images
Plaxico Burress (jobbra) kezében a labda, ez volt a mindent eldöntő touchdown. Balra Randall Gay, a New England játékosa

Következett a nagy fordulat: 11 perc 5 mp-cel a vége előtt David Tyree, a „Big Blue” elkapója magához ölelte Manning sorozatban harmadik remek átadását a gólterületen, és ezzel elérte a touchdownt.

A New England 10-7-es hátrányba került, és minden szem Tom Brady felé fordult: vajon képes lesz-e eldönteni a meccset a negyedik bajnoki címéért küzdő quarterback?

Nos, sokáig nem úgy tűnt, hiszen a következő támadás-sorozat hamar véget ért, és a Patriotsnak el kellett rúgnia a labdát.

Ezt követően Eli Manning óriási lehetőséget hagyott kihasználatlanul, hiszen valamivel több mint nyolc perccel a vége előtt lefordult, egy egyszerű passzal simán megjátszhatta volna az elkapót, de elrontotta a dobást, így punt és New England-támadás következett.

Ebben a drive-ban félelmetes volt az idényben eddig minden mérkőzését megnyerő foxborough-i alakulat, és hamarosan a vörös zónához érkezett. Közben Wes Welker 11 elkapással, 103 yarddal beállította a Super Bowl-rekordot.

Brady 2:42-vel a vége előtt aztán touchdown-passzt adott Randy Mossnak, és a rúgás után 14-10-re módosult az állás. Úgy tűnt, eldőlt a nagydöntő, de a Giants megpróbálta a szinte lehetetlent.

Eli Manning volt az est legnagyobb sztárja
Getty Images
Eli Manning volt az est legnagyobb sztárja

És a lehetetlenből valóság lett. Eli Manning pedig elhomályosította Tom Bradyt is.

A Giants irányítója hihetetlen kutyaszorítókból jött ki sikerrel, majd 35 másodperccel az idő lejárta előtt touchdown-passzt adott Plaxico Burressnek.

A New York 17-14-re átvette a vezetést, és hiába kísérelte meg Brady hosszú passzokkal megjátszani az elkapókat, nem sikerült megfordítani a mérkőzést.

A New York Giants 17-14-re győzött, és 1987, illetve 1990 után harmadszor hódította el a Super Bowlt.

A New England Patriots együttesét minden idők talán legnagyobb csapataként emlegették volna, ha 19-0-s idénymérleggel nyeri meg a Super Bowlt, azonban ez nem sikerült. ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik