Patai Gergely
2023.09.09 08:28 Frissítve: 2023.09.09 08:30

Vízilabda: Meg kell birkóznunk az elvárásokkal járó teherrel – Vigvári Vendel

A Magyar Kupa után a bajnokságban is bizonyítani akar a címvédő Ferencvárossal Vigvári Vendel, aki gyerekként csak álmodott arról, hogy nyárestéken telt ház előtt játszhat a Margitszigeten.

 

A Magyar Kupa margitszigeti döntőjében is volt oka az örömre Vigvári Vendelnek (Fotó: MTI)

Folytatódik az FTC egyeduralma a magyar bajnokságban, vagy valamelyik kihívója megtréfálja?

Az új idény nagy kérdésére csak a tavasszal kapunk választ, mindenesetre a Magyar Kupa négyes döntőjében erődemonstrációt tartott a Ferencváros, és Nyéki Balázs vezetőedzőként első trófeáját nyerte meg a zöld-fehérekkel. Az edző gyorsan megtalálta a nyáron igazolt két világklasszis légiós, az olimpiai bajnok szerb Dusan Mandics és a vb-győztes olasz Edoardo Di Somma helyét a csapatban, és a tehetséges fiatalokkal is számol, meglehetősen bő kerettel dolgozik. A 21 évesen már felnőttvilágbajnok Vigvári Vendel például évről évre fontosabb láncszem a gépezetben, a Honvéd elleni elődöntőben (9–6), majd a Vasas elleni kupadöntőben (11–6) is betalált.

„Annak ellenére, hogy kispályán játszottunk, nagyon elfáradtunk... – mondta a 25 méteres medencében rendezett négyes döntőről Vigvári Vendel, aki 2020 óta erősíti a Ferencvárost. – Miután a Fradihoz igazoltam, a szabad ég alatt nyertük meg a kupát, örülök, hogy három év után visszatért a sorozat végjátéka a Hajós uszodába. Öröm volt látni, hogy olyanok is kijöttek a meccsekre, akik egyébként ritkán szoktak, szeretném, hogy többször legyen hasonló vízilabdaünnep. A Margitsziget amúgy is nagyon közel áll a szívemhez, mert ott nőttem fel, ott töltöttem a gyerekkoromat, akkor még csak álmodtam arról, hogy nyárestéken telt ház előtt játszhassak. Sokat kellett tennünk az újabb kupagyőzelemért, elsősorban a védekezésbe fektettünk nagy energiát, a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is ilyen fegyelmezett játékra, sok blokkra lesz szükségünk. A Honvédban és a Vasasban is jó lövők vannak, ezért óriási fegyvertény, hogy mindkét ellenfelünket hat gólon tartottuk, a támadójátékunk pedig egyre hatékonyabb lesz, mert erős a keretünk.”

Ezzel nem tudunk vitatkozni, minden poszton klasszisok alkotják a Ferencvárost, törheti is a fejét Nyéki Balázs, hogy melyik mérkőzésen kinek szavazzon bizalmat. Hatan már júliusban elkezdték a felkészülést, majd a világbajnokságon résztvevő játékosok is csatlakoztak hozzájuk, az edzéseken pedig az erőfejlesztésről a taktikai finomságok felé tolódott a hangsúly. A Magyar Kupa négyes döntője után egyhetes pihenőt kaptak a válogatott kerettagok, az ősszel ugyanis egymást érik az erőpróbák a jövő szerdán kezdődő bajnokságban és a Bajnokok Ligája csoportkörében.

„Elindultunk egy úton, de még nagyon az elején járunk – hangsúlyozta Vigvári Vendel. – Tizennyolcan vagyunk, a szakmai stábnak forgatnia kell a keretet, mert nyilván nem fordulhat elő, hogy valaki egyfolytában a lelátón ül. Felkészültünk rá, hogy mérkőzésenként eltér az összeállításunk, fokozatosan azok között is kialakul a játékkapcsolat, akik még kevésbé csiszolódtak össze. A riválisoknál a tizenhárom-tizennégy játékos jól ismeri, kiegészíti egymást, és bár mi többen vagyunk, az összhanggal nálunk sincsen gond.”

No de mi kell ahhoz, hogy a Ferencváros az új idényben is állandósítsa fölényét? „Rengeteg munka – vágta rá Vigvári. – A közelmúltban mi nyertük a legtöbb trófeát itthon, viszont üldözöttként nehéz a dolgunk, meg kell birkóznunk az elvárásokkal járó teherrel. Jó csapatunk van, de nem könnyű mindig bizonyítani, hogy jobbak vagyunk a többieknél. Az elmúlt években sikerült, és azon vagyunk, hogy most is sikerüljön.”

Az első lépést szerdán teheti meg az FTC-Telekom, amely a KSI-t fogadja a bajnoki nyitányon.

 A nyolcas sapka varázsa
Az UVSE játékosaként a legendás Benedek Tibortól tanulhatott Vigvári Vendel, akinek a 8-as sapka többet jelent, mint egy szám. A honi szövetség közösségi oldalán a kupadöntő után az alábbi szöveget írta a Vigváriról és sapkájáról készült képhez: „Ő az utolsók egyike, akit Benedek Tibor formált ifjú klasszissá. Mert vannak, akik akkor is itt vannak velünk, amikor már nincsenek itt.”

 

2023.12.04 17:21:38

Vízilabda nemzetisport.hu

A Vasas válogatott vízilabdázójának Benedek Tibor örökre a „Mester” marad.

2023.09.25 20:42:36

Vízilabda nemzetisport.hu

A 2023–24-es idény férfi vízilabda ob I-es menetrendje, eredményei, az alapszakasz tabellája.

2023.09.12 19:18:52

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ezen kívül már csak egy dobásunk maradna.