B. B.
2022.11.27 10:22 Frissítve: 2022.11.29 09:19

Sportrádió: Megkönnyítették a lányok a beilleszkedésemet – Hajdú Kata

A Sportrádió Hazafutás című műsorában Balogh Balázs vendége volt a régi motoros, olimpiai bronzérmes és világbajnoki ezüstérmes Szilágyi Dorottya, és a mindössze 16 éves Hajdú Kata, aki vélhetően bejátszotta magát a párizsi olimpia felé tartó női vízilabda-válogatottba.

Szilágyi Dorottya nagyon fontosnak tartja az Egyesült Államok felett aratott győzelmet a Világligában (Fotó: AFP)

 
A Sportrádió Hazafutás című műsorában Balogh Balázs vendége Szilágyi Dorottya, az Egri VK és Hajdú Kata, az UVSE valamint  a női vízilabda-válogatott játékosai voltak.

Előbbi arról is beszélt, hogy több sportágat is kipróbált, mielőtt a vízilabdára „szakosodott” volna gyerekként. „Amikor Ausztráliában éltem, kipróbáltam a netballt, amely ott és Új-Zélandon is a legfelkapottabb sportág a nők körében. Ezen kívül voltam műugró, atletizáltam is, de mivel apukám vízilabda edző volt, nem volt kérdés, hogy vízilabdázni fogok. Édesapám edzői karrierjének köszönhetően Dél-Afrikában és Új-Zélandon is éltünk, majd egy rövid magyarországi kitérőt követően végül Nyugat-Ausztráliában nőttem fel. 13 éves koromig ő volt a nevelőedzőm.”

Hajdú Kata testvére mintájára kezdte el az úszást, majd a vízilabdát is, és a családi örökség nála is megtalálható, ugyanis Kata édesapja vízilabdázó volt. Válogatottbeli tapasztalatairól is nyíltan mesélt.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar bekerülök a válogatottba. A lányok és Áts Bertalan – aki az UVSE edzői stábjának is a tagja a válogatottnál betöltött pozíciója mellett –  nagyon sokat segítettek a beilleszkedésben. Berci jelenléte különösen megnyugtató volt számomra.”

Kata azt is elmondta, hogyan értesült arról, amikor behívták a felnőttválogatottba.

„Benczur Márton, az UVSE vezetőedzője kérdezte az edzést követően, hogy nem hívtak-e engem telefonon napközben. Válaszoltam, hogy nem, de lelkemre kötötte, hogy vegyem fel a telefont, ha hívnak. Nem sokkal később Bíró Attila, a válogatott szövetségi kapitánya hívott, és így tudtam meg a hírt az első válogatott behívómról.”

A 16 éves Hajdúnak az UVSE utánpótlás-, felnőtt csapatát, valamint a válogatott mellett a középiskolai tanulmányokat is kiemelten szem előtt tartja . Elmondása szerint nemcsak a medencében, hanem az iskolapadban is a maximalizmus jellemzi. „Általában 4-eseket, 5-ösöket szerzek, de közepesnek tanulónak tartom magamat. Tisztában vagyok vele, hogy a sport és a tanulás is fontos.”

Dorottya és Kata beszéltek a magyar válogatott ellenfeleiről a Világkupa selejtezőjének sorsolása kapcsán, az amerikai válogatott legyőzéséről a Világligában, valamint arról, hogyan látják az erőviszonyokat az OB I női bajnokságban.

A teljes interjút itt hallgathatja meg.


 

 

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.