Megtáltosodtak az utolsó negyed elején, de kikaptak női pólósaink a nyitányon

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), LENDVAI MARTIN (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), LENDVAI MARTIN (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.27. 20:25
A Görögország elleni 9–8-as vereséggel kezdte meg szereplését a magyar női vízilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon.
Vereséggel indítottak a mieink (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Vereséggel indítottak a mieink (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 9–8 (3–1, 2–2, 1–1, 3–4)
Split, 200
néző. Vezette: Wegenroth (svájci), Ferrari (olasz)
GÖRÖGORSZÁG:
SZTAMATOPULU – E. PLEVRITU 2, V. PLEVRITU 2, Ninu, Xenaki 1, M. PLEVRITU 2, HIDIRIOTI 2. Csere: Miriokefalitaki, Triha, Patra, Janopulu, Eliniadi. Szövetségi kapitány: Alekszia Kamenu
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – GURISATTI 3, Szilágyi D. 1, Horváth B., Mahieu, Garda 1, VÁLYI V. 1. Csere: KISS A. (kapus), Peresztegi-Nagy 1, Parkes, Leimeter, Faragó K. 1, Máté Zs. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből:
10/4, ill. 7/2. Gól – ötméteresből: 2/0, ill. –. Kipontozódott: Máté Zs. (29. p.), Garda (31. p.), Patra (32. p.)

 

MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Penetráns mérkőzés volt, elöl-hátul gyengék voltunk, nem érdemeltünk győzelmet, de még döntetlent sem. Attól függetlenül, hogy a végén benne volt a meccsben a döntetlen, vagy kis szerencsével még a győzelem is, jobbak voltak nálunk a görögök. Van annyi a lányokban, hogy vasárnapra talpra álljanak, és megmutassák, hogy miért vagyunk itt. Nem szerencsés, hogy huszonnégy órán belül lejátsszuk a két rangadónkat, de ezt tudtuk előre, így is készültünk.
Alekszia Kamenu: – Az volt a célunk, hogy jól védekezzünk, és lehetőleg ne engedjük lefordulni a magyar válogatottat, ez hellyel-közzel sikerült is. Támadásban igyekeztünk úgy játszani, hogy a nagyon gyors magyar csapatra erőltessük az akaratunkat. A kritikus pillanatokban sem veszítettük el a fejünket, jó döntéseket hoztunk az ellenfél kapuja előtt. Örülök a győzelemnek, de ez csak a kezdet. Kétgólos hátrányban is bíztam a jó eredményben, az időkérésnél is ezt hangsúlyoztam.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Elkezdődött az Eb Splitben, csak erről éppen a helyieknek felejtettek el szólni. Amikor a szállásadónk csütörtök este megkérdezte, hogy pihenni jöttünk vagy dolgozni, és biztosítottuk az utóbbiról, mi több, közöltük, hogy a vízilabda Európa-bajnokságról tudósítunk a következő bő két hétben, csak annyit reagált: „Nahát, nem is tudtam, hogy itt lesz…” Na, szépen vagyunk, gondoltuk, de hát egyelemű mintából a statisztikusok sem dolgoznak.

Ehhez képest azt konstatálhattuk a nap főmérkőzése, a Magyarország–Görögország női rangadó előtt, hogy megduplázódott a délelőtt tapasztalt nézőszám, így már kétszázan voltak a lelátón. A Kőér utcában ez például telt ház, a 9000 főt befogadni képes Spaladium Arénában viszont nem egészen. Lehet, hogy a horvát férfiválogatott megtölti majd a hodályt, de a női napokon hasonló nézőszámokra számíthatunk, ami hervasztó a budapesti vb után.

Ha már itt tartunk, a magyar válogatott játéka is egészen hervasztó volt, a lövések pocsékra sikerültek, így a meccs nagy részében a magyar csapat kapaszkodott a görögök után, és amikor nagy nehezen sikerült utolérni őket, kezdődhetett minden elölről. Bíró Attila a félidőben kapust cserélt, Kiss Alexandra jól szállt be, még ötméterest is védett, neki köszönhetően némi élet költözött a hátsó alakzatba.

A harmadik negyedben 6–4-es görög vezetésnél mindkét csapat kihagyta az időkérés utáni emberelőnyét, nagyjából hasonló kapitányi reakciókat kiváltva. Érezni lehetett, hogy amelyik csapat a negyedik szakasz elején gólt lő, az lendületbe jöhet – márpedig a mieink találtak be, Gurisatti Gréta belőtte saját maga harmadik gólját. A magyar csapat végre elkapta a fonalat, gyorsan lőtt még hármat, 2:24-gyel a vége előtt már 8–6-ra vezetett, és úgy tűnt, gyenge játékkal is összejöhet a győzelem.

Csakhogy volt még egy fordulat a hullámzó mérkőzésben, ezúttal a görögök lőttek sorozatban hármat, és kilenc másodperccel a vége előtt visszavették a vezetést. Bíró Attila időt kért, előreküldte a kapusát is, de az utolsó szó a jól védő Joana Sztamatopulué volt, aki kivédte a magyar próbálkozást.

Bíró Attila együttese így 9–8-as vereséggel kezdte az Eb-t, de sokat nem kesereghet a csapat sem a zakó, sem a mutatott játék miatt, mert vasárnap máris jön a hollandok elleni következő rangadó.

Gurisatti: Magunkat vertük meg

„Nem állt össze a játékunk, magunkat vertük meg, nagyon sokat hibáztunk, főleg támadásban. Ha az elején bemegy az a két-három nagy helyzet, akkor valószínűleg megnyugodtunk volna. Más összetételben játszunk a vb-hez képest, de a hiányzóinkra semmit sem szabad fogni, máshol is vannak újoncok. Igyekeztük elkerülni, hogy nyögvenyelős nyitó meccset játsszunk, de úgy tűnik, igényeljük a pofonokat a világversenyek elején. Nyilván nem direkt csináljuk, nyerni szerettünk volna, most ismét rádöbbentünk, hogy még több kell. A vagányság hiányzott a játékunkból”Gurisatti Gréta, a magyar válogatott szélsője

Osztálykülönbség

Akkor essünk is túl azon, amit minden Európa-bajnokságon leírunk: a kontinensen nincs tizenkét valamirevaló női vízilabda-válogatott, mi több, az oroszok ismert okokból történő kizárásával jelenleg hat sincs (a franciák a közelmúltban viszonylag közel zárkóztak az élcsapatokhoz, de a csapatkapitányuk az év eleje óta a magyar válogatottban centerezik, ami finoman szólva is visszavetette őket). Ennek következtében a csoportmeccsek egy része teljesen izgalommentes, úgyhogy továbbra is üdvözítőnek tartanánk a divíziók bevezetését. Nem kell messzire menni, a póló Eb-vel párhuzamosan zajlik a női jégkorongozók elit-világbajnoksága, abban a sportágban érdekes módon meg tudták oldani, hogy mindenki résztvevőnek érezze magát, és a saját szintjén kifejezetten jó meccseket játsszon, valódi téthelyzetben. Szóval, a megoldás létezik, csak alkalmazni kellene. Egyelőre viszont maradnak az olyan meccsek, mint például az Olaszország–Szlovákia, amelyen 26–1-re nyertek az olaszok…

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-csoport
Németország–Románia 15–10
Horvátország–Hollandia 6–22
B-csoport
Szerbia–Spanyolország 3–32
Szlovákia–Olaszország 1–26
Franciaország–Izrael 7–8

PERCRŐL PERCRE

32. perc: Faragó lövését védi a kapus, az utolsó másodpercben pedig nem hibáznak a görögök. Véget ért a mérkőzés, vereséggel kezdjük az Eb-t.

32. perc: Nyolc másodperc maradt!

32. perc: Bíró Attila kér időt!

32. perc: Beesik. Eleftheria Plevritu sajnos remek gólt szerez, vezetnek a görögök.

32. perc: Patra pontozódott ki, Szilágyi passza viszont pontatlan, a görögök támadnak a győzelemért.

31. perc: Mahieu-t küldték ki, ezt pedig a görögök kihasználják Vasziliki Plevritu egyenlít.

31. perc: Páros kiállítás, Garda kipontozódik, az ellenféltől Xenaki megy ki.

30. perc: Garda áll ki, körbejáratják a labdát a görögök, Margarita Plevritu szabadon lő középen és megszerzi csapata első találatát a negyedik negyedben.

30. perc: Időt kérnek a görögök!

30. perc: GÓÓL! Garda lövése talál utat a kapuba, kettővel megyünk! 8–6

30. perc: Kiss ér oda a rövidre! Ismét mi támadhatunk!

29. perc: Garda blokkol, Vályi úszik meg és a hálóba talál, vezetünk! 7–6

29. perc: Gurisatti kapta középen, nincs kiállítás, nem úgy, mint nálunk, Máté áll ki.

28. perc: Kiss ismét hárít! Ezuúttal egy bejátszást követően védett hatalmasat, a görögökhöz került a labda, azonban megszerezzük!

28. perc: Szilágyi a vezetést is megszerezhette volna, a kapust azonban a kapufa is kisegíti.

27. perc: Ninu büntetőjét Kiss megfogja! Marad a döntetlen! Bravó!

26. perc: Szilágyi csalta a távolságot, majd gólt szerez! Két percecn belül egyenlítettünk! 6–6

26. perc: Ninu hibázik, támadhatunk az egyenlítésért. Garda lövését hárítja a kapus, jöhetünk a sarokból.

25. perc: Patra áll ki, egy szép támadást követően pedig Gurisatti talál a kapuba! 5–6

25. perc: Indul a negyedik negyed, négyből négyszer mi hoztuk el a labdát.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Faragó lövése száll bele a blokkba, a görögök egy ejtést követően nem veszik be a kapunkat, kétgólós hátránnyal várjuk az utolsó nyolc percet.

23. perc: A kapusa most velünk van, Eleftheria Plevritu lövése pattan le róla.

23. perc: Görög időkérés! Sajnos a legutóbbi támadásunkból sem sikerült betalálni, Sztamatopulun egyszerűen ma nem találunk fogást.

22. perc: Folytatódik a játék, az emberelőnyt viszont nem sikerült kiasználni.

22. perc: Sikerül labdát szereznünk, egy kiállítás után pedig Bíró Attila időt kér.

21. perc: Nekünk a görög csapat támadását sikerült megfognunk és támadhatunk, aminek a végén Gurisatti bombáz a kapuba! 4–6

21. perc: Faragó lőtt, azonban a kapu ismét véd, 11-ből 8-at sajnos sikerült megfognia.

20. perc: Vályi is jól állt bele az ellenfél lövésébe és egy kiállítást is kiharcolt.

19. perc: Peresztegi-Nagy blokkolt remekül, a megindulás után a bejátszásunk viszont pontatlan.

19. perc: Faragó találta el a kapufát, a kipattanó azonban a görögké.

18. perc: Khydrioti lőhetett hatalmas helyzetben és nem hibázott, 3–6.

18. perc: Szilágyi próbálkozott éles szögből, de a kapus véd.

18. perc: Kiss remek védéssel szállt be, brávó!

17. perc: Vályi hozza el a labdát, a magyar válogatott pedig kapust cserélt, Kiss Alexandra állt be.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Lejárt a görög támadóidő, azonban nem sikerült helyzetben kerülnünk, hátránnyal kezdjük majd a második félidőt.

16. perc: Szépen körbejárattuk a labdát, Leimeter próbálkozását azonban Sztamatopulu védi.

15. perc: Nem tudtunk indítani, azonban a görög csapat is hibázik, megint mi támadhatunk.

15. perc: Jó volt a bejátszás Parkesnak, de a víz alá vitte a labdát, jöhet az ellenfél.

14. perc: 5–3-ra mennek a görögök, Vasziliki Plevritu ejtése hullik a kapunkba.

13. perc: Peresztegi-Nagy áll ki, Margarita Plevritu pedig a kapuba talál, ismét vezetnek a görögök. 3–4

12. perc: Ismét levédekezzük a görögök centerét, ez az ellenfélről nem mondható el, Patrát állítják ki. Gólt azonban nem tudunk szerezni, sajnos jó a blokk.

12. perc: Ott az egyenlítés! Peresztegi-Nagy lövése a felső lécről zúdul a kapuba. 3–3

12. perc: Jól védekeztünk, Xenaki nem tudott rendesen lőni.

11. perc: Mátét állították ki, aki nem hagyta el a medencét, ezért öt méteressel jöhetnek a görögök. FÖLÉ! Patra hibázza el a büntetőt.

10. perc: Vályi és Faragó játszotta ki ziccerig, utóbbi talált az üres kapuba. 2–3

9. perc: Ismét mi vittük el a labdát, Gurisatti úszott meg, azonban a kapus eszén nem tudott túljárni, marad az 1–3.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, az utolsó támadásunkból nem sikerült betaláltni.

6. perc: Eleftheria Plevritu talál be, már kettővel megy a görög válogatott. 1–3

6. perc: Emberelőnybe kerültünk, azonban nem sikerült időben lőni, Parkest állították meg középen, ismét jöhetnek a görögök.

5. perc: Khydrioti révén átveszi a vezetést a görög csapat, sajnos becsúszott a labda Magyari kezéről. 1–2

4. perc: Horváthot állítja ki a játékvezető, azonban ezt nem tudják kihasználni a görögök.

3. perc: Garda kapja a labdát, de ismét jól védekeznek a görögök, az időnk pedig lejárt.

3. perc: Xenaki egyenlít egy bejátszást követően. 1–1

3. perc: Gurisatti játszotta be a labdát Mahieu-nek, de a kapus védeni tud.

2. perc: Gurisatti megszerzi a vezetést! 1–0

1. perc: Elveszítik a labdát a görögök, ismét mi vezethetünk támadást. Xenakit állították ki, emberelőnyben a magyar válogatott.

1. perc: Mi hoztuk el a labdát és indíthatunk támadást. Garda dobta el a labdát a támadóidő lejártával, jöhetnek a görögök.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A mieink fehér, a görögök kék sapkában ugrottak a medencébe!

A csoport másik két mérkőzésén Németország legyőzte 15–10-re Romániát, Hollandia 22–6-ra ütötte ki Horvátországot.

ELŐZMÉNYEK

Két hónappal azután, hogy a magyar női vízilabda-válogatott tagjai ezüstérmesként szálltak ki a medencéből a hazai rendezésű világbajnokságon, máris elkezdődik az Európa-bajnokság Splitben. Az olimpia elhalasztása miatt összecsúszott a versenynaptár, ezért rendeznek ugyanabban az évben világ- és Európa-bajnokságot is, egyébként ez jövőre is így lesz.

A világ második legjobb együttesétől joggal várunk fényes szereplést az Eb-n is, csak hát nem egy az egyben a vb-csapat utazott el Horvátországba. Kezdjük azzal, hogyKeszthelyi-Nagy Ritapihenőt kapottBíró Attilaszövetségi kapitánytól – kijárt már neki, még ha ezzel a döntéssel világklasszisát és vezérét nélkülözi majd az Eb-n a magyar válogatott. Ráadásul az univerzális, a vb-n szintet lépőRybanska Natasamegsérült, helyette az újoncDömsödi Dalmakerült be a csapatba közvetlenül az utazás előtt. Így nyilván nem várhatjuk el, hogy a vb-ezüstből egyenesen az Eb-arany következzen, ám azt igen, hogy újabb éremszerzéssel örvendeztessen meg minket az együttes, amelyben így is bőven maradt potenciál. A játékostársaknak ugyanakkor be kell bizonyítaniuk, hogy még Keszthelyi-Nagy Rita is pótolható – na nem egy az egyben, hanem összehangolt csapatmunkával és megosztott felelősségvállalással.

Ha már három hónapon belül két világversenyen kell játszani – kész szerencse, hogy a tervekkel ellentétben a női világliga nyolcas döntőjét nem bonyolították le a nyáron –, akkor legalább a kontinentális szövetség volt annyira humánus, hogy tizenötös keretet engedélyezett az Eb-re. A meccsekre ugyanúgy tizenhárom játékost lehet beírni, mint eddig, de a játékosokat a két mérkőzés között indoklás nélkül lehet cserélgetni, úgyhogy némi laufhoz juthatnak a vízilabdázók, meg hát a kapitányok mozgástere is nagyobb valamennyivel.

Nálunk az állandóan tűzközelben lévőFarkas TamaraésHorváth Brigittalett a plusz két játékos, további változás, hogyGangl EdinahelyettKiss AlexandralettMagyari Aldaváltótársa a kapuban, a kényszerű Rybanska–Dömsödi-cserét pedig érintettük. Keszthelyi-Nagy Rita megüresedett helyénPeresztegi-Nagy Kingajátszotta be magát az Eb-keretbe, úgyhogy még a szokottnál is fiatalabb magyar csapat szerepel a kontinenstornán. Dömsödi, Farkas, Kiss és Peresztegi-Nagy egyébként élete első világversenyére készül.

ELLENFÉLNÉZŐ – GÖRÖGORSZÁG
Noha az elmúlt években nem úgy sikerültek a nagy világversenyek a görögöknek, ahogyan eltervezték, a keret erősségét látva nagy hiba lenne lebecsülni őket, Splitben az éremszerzésre is eséllyel pályáznak. A 2018-as, barcelonai Eb-n a döntőbe jutásért legyőzték a favorit spanyolokat, de a hollandokkal már nem bírtak, így maradt az ezüstérem – az arany egyelőre hiányzik a kollekciójukból. Olimpián Peking óta nem járt a görög együttes, amely a 2011-ben szerzett világbajnoki címe óta egyszer sem jutott vb-elődöntőbe, az idei tornát a 7. helyen zárta. A görög bajnokság erejét jól mutatja, hogy a válogatott kerettagok otthon játszanak, a legtöbben az Euroliga-címvédő Olympiakoszt erősítik. A csapat játéka elsősorban a Plevritu testvérpárra épül, de szinte minden posztra jut egy tehetséges fiatal és egy rutinosabb klasszis. A magyar válogatott legutóbb augusztus elején, a Szardínia-kupán mérte össze erejét a görögökkel, akkor Bíró Attila együttese 11–9-re legyőzte riválisát. A legutóbbi négy Európa-bajnokságon egyaránt találkozott a két csapat, háromszor a mieink nyertek.

MINIINTERJÚ GURISATTI GRÉTÁVAL, A MAGYAR VÁLOGATOTT SZÉLSŐJÉVEL

– Készen állnak az Európa-bajnokságra?
– Igen! Nagyon vártuk már, hogy elindulhassunk Splitbe, sikeréhes a társaság, senkit sem kell külön motiválni. Négy és fél hónapja gyakorlatilag megállás nélkül edzünk vagy mérkőzést játszunk, alig látjuk a szeretteinket, de átlendültünk a nehézségeken, mert nagy céljaink vannak. Nem ideális, hogy egy nyárra két világverseny jut, ám a szakmai stáb mindent megtett, hogy ne legyen egyhangú az alapozás, mostanra fizikailag és mentálisan is jó állapotba kerültünk.

– Két rangadóval kezdenek, majd három könnyebb mérkőzés következik a csoportban. Mit szól a sorsoláshoz?
– Ideálisnak semmiképp sem nevezném… Huszonnégy órán belül játsszuk a két legfontosabb mérkőzésünket, a görögöket vagy a hollandokat le kell győznünk ahhoz, hogy könnyebb ellenféllel találkozzunk a negyeddöntőben. Játékosként mindig a következő feladatra koncentrálok, de biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb már tudja, hogyan tartsa fenn a frissességünket a csoportkör további szakaszában. A meccsek mellett lesznek konditermi edzéseink, és könnyen előfordulhat, hogy a másik csoportból valamelyik riválissal kétkapuzni is tudunk.

– Mivel lenne elégedett a kontinenstornán?
– Mivel elsősorban a párizsi olimpiára készülünk, a mutatott játék a legfontosabb. Keszthelyi-Nagy Ritát nem lesz könnyű pótolni, de képesnek érzem rá a csapatot, tehetséges fiatalok csatlakoztak a kerethez a világbajnokság után. Szeretnénk érmet szerezni, ugyanakkor tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, négy-öt válogatott hasonló eséllyel pályázik a végső győzelemre. Ha netán nem mi nyerjük meg az Európa-bajnokságot, de jól játszunk és a fejlődés jeleit mutatjuk, elégedettek leszünk.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
Mezőnyjátékosok:Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindhárom FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga (mindkettő UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz – Görögország)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
VÍZILABDA
Európa-bajnokság, Split, nők
1. forduló
A-csoport
Németország–Románia 15–10
Horvátország–Hollandia 6–22
B-csoport
Szerbia–Spanyolország 3–32
Szlovákia–Olaszország 1–26
Franciaország–Izrael 7–8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik