LAKNER GÁBOR (összefoglaló), LENDVAI MARTIN (percről percre) 2022.08.27 20:25 Frissítve: 2022.08.28 17:58

Megtáltosodtak az utolsó negyed elején, de kikaptak női pólósaink a nyitányon

A Görögország elleni 9–8-as vereséggel kezdte meg szereplését a magyar női vízilabda-válogatott a horvátországi Európa-bajnokságon.

Vereséggel indítottak a mieink (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG 9–8 (3–1, 2–2, 1–1, 3–4)
Split, 200
néző. Vezette: Wegenroth (svájci), Ferrari (olasz)
GÖRÖGORSZÁG:
SZTAMATOPULU – E. PLEVRITU 2, V. PLEVRITU 2, Ninu, Xenaki 1, M. PLEVRITU 2, HIDIRIOTI 2. Csere: Miriokefalitaki, Triha, Patra, Janopulu, Eliniadi. Szövetségi kapitány: Alekszia Kamenu
MAGYARORSZÁG:
Magyari A. – GURISATTI 3, Szilágyi D. 1, Horváth B., Mahieu, Garda 1, VÁLYI V. 1. Csere: KISS A. (kapus), Peresztegi-Nagy 1, Parkes, Leimeter, Faragó K. 1, Máté Zs. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből:
10/4, ill. 7/2. Gól – ötméteresből: 2/0, ill. –. Kipontozódott: Máté Zs. (29. p.), Garda (31. p.), Patra (32. p.)

 

MESTERMÉRLEG
Bíró Attila:
– Penetráns mérkőzés volt, elöl-hátul gyengék voltunk, nem érdemeltünk győzelmet, de még döntetlent sem. Attól függetlenül, hogy a végén benne volt a meccsben a döntetlen, vagy kis szerencsével még a győzelem is, jobbak voltak nálunk a görögök. Van annyi a lányokban, hogy vasárnapra talpra álljanak, és megmutassák, hogy miért vagyunk itt. Nem szerencsés, hogy huszonnégy órán belül lejátsszuk a két rangadónkat, de ezt tudtuk előre, így is készültünk.
Alekszia Kamenu: – Az volt a célunk, hogy jól védekezzünk, és lehetőleg ne engedjük lefordulni a magyar válogatottat, ez hellyel-közzel sikerült is. Támadásban igyekeztünk úgy játszani, hogy a nagyon gyors magyar csapatra erőltessük az akaratunkat. A kritikus pillanatokban sem veszítettük el a fejünket, jó döntéseket hoztunk az ellenfél kapuja előtt. Örülök a győzelemnek, de ez csak a kezdet. Kétgólos hátrányban is bíztam a jó eredményben, az időkérésnél is ezt hangsúlyoztam.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Elkezdődött az Eb Splitben, csak erről éppen a helyieknek felejtettek el szólni. Amikor a szállásadónk csütörtök este megkérdezte, hogy pihenni jöttünk vagy dolgozni, és biztosítottuk az utóbbiról, mi több, közöltük, hogy a vízilabda Európa-bajnokságról tudósítunk a következő bő két hétben, csak annyit reagált: „Nahát, nem is tudtam, hogy itt lesz…” Na, szépen vagyunk, gondoltuk, de hát egyelemű mintából a statisztikusok sem dolgoznak.

Ehhez képest azt konstatálhattuk a nap főmérkőzése, a Magyarország–Görögország női rangadó előtt, hogy megduplázódott a délelőtt tapasztalt nézőszám, így már kétszázan voltak a lelátón. A Kőér utcában ez például telt ház, a 9000 főt befogadni képes Spaladium Arénában viszont nem egészen. Lehet, hogy a horvát férfiválogatott megtölti majd a hodályt, de a női napokon hasonló nézőszámokra számíthatunk, ami hervasztó a budapesti vb után.

Ha már itt tartunk, a magyar válogatott játéka is egészen hervasztó volt, a lövések pocsékra sikerültek, így a meccs nagy részében a magyar csapat kapaszkodott a görögök után, és amikor nagy nehezen sikerült utolérni őket, kezdődhetett minden elölről. Bíró Attila a félidőben kapust cserélt, Kiss Alexandra jól szállt be, még ötméterest is védett, neki köszönhetően némi élet költözött a hátsó alakzatba.

A harmadik negyedben 6–4-es görög vezetésnél mindkét csapat kihagyta az időkérés utáni emberelőnyét, nagyjából hasonló kapitányi reakciókat kiváltva. Érezni lehetett, hogy amelyik csapat a negyedik szakasz elején gólt lő, az lendületbe jöhet – márpedig a mieink találtak be, Gurisatti Gréta belőtte saját maga harmadik gólját. A magyar csapat végre elkapta a fonalat, gyorsan lőtt még hármat, 2:24-gyel a vége előtt már 8–6-ra vezetett, és úgy tűnt, gyenge játékkal is összejöhet a győzelem.

Csakhogy volt még egy fordulat a hullámzó mérkőzésben, ezúttal a görögök lőttek sorozatban hármat, és kilenc másodperccel a vége előtt visszavették a vezetést. Bíró Attila időt kért, előreküldte a kapusát is, de az utolsó szó a jól védő Joana Sztamatopulué volt, aki kivédte a magyar próbálkozást.

Bíró Attila együttese így 9–8-as vereséggel kezdte az Eb-t, de sokat nem kesereghet a csapat sem a zakó, sem a mutatott játék miatt, mert vasárnap máris jön a hollandok elleni következő rangadó.

 Gurisatti: Magunkat vertük meg

„Nem állt össze a játékunk, magunkat vertük meg, nagyon sokat hibáztunk, főleg támadásban. Ha az elején bemegy az a két-három nagy helyzet, akkor valószínűleg megnyugodtunk volna. Más összetételben játszunk a vb-hez képest, de a hiányzóinkra semmit sem szabad fogni, máshol is vannak újoncok. Igyekeztük elkerülni, hogy nyögvenyelős nyitó meccset játsszunk, de úgy tűnik, igényeljük a pofonokat a világversenyek elején. Nyilván nem direkt csináljuk, nyerni szerettünk volna, most ismét rádöbbentünk, hogy még több kell. A vagányság hiányzott a játékunkból”Gurisatti Gréta, a magyar válogatott szélsője

 Osztálykülönbség

Akkor essünk is túl azon, amit minden Európa-bajnokságon leírunk: a kontinensen nincs tizenkét valamirevaló női vízilabda-válogatott, mi több, az oroszok ismert okokból történő kizárásával jelenleg hat sincs (a franciák a közelmúltban viszonylag közel zárkóztak az élcsapatokhoz, de a csapatkapitányuk az év eleje óta a magyar válogatottban centerezik, ami finoman szólva is visszavetette őket). Ennek következtében a csoportmeccsek egy része teljesen izgalommentes, úgyhogy továbbra is üdvözítőnek tartanánk a divíziók bevezetését. Nem kell messzire menni, a póló Eb-vel párhuzamosan zajlik a női jégkorongozók elit-világbajnoksága, abban a sportágban érdekes módon meg tudták oldani, hogy mindenki résztvevőnek érezze magát, és a saját szintjén kifejezetten jó meccseket játsszon, valódi téthelyzetben. Szóval, a megoldás létezik, csak alkalmazni kellene. Egyelőre viszont maradnak az olyan meccsek, mint például az Olaszország–Szlovákia, amelyen 26–1-re nyertek az olaszok…

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-csoport
Németország–Románia 15–10
Horvátország–Hollandia 6–22
B-csoport
Szerbia–Spanyolország 3–32
Szlovákia–Olaszország 1–26
Franciaország–Izrael 7–8

PERCRŐL PERCRE

32. perc: Faragó lövését védi a kapus, az utolsó másodpercben pedig nem hibáznak a görögök. Véget ért a mérkőzés, vereséggel kezdjük az Eb-t. 

32. perc:  Nyolc másodperc maradt!

32. perc: Bíró Attila kér időt! 

32. perc: Beesik. Eleftheria Plevritu sajnos remek gólt szerez, vezetnek a görögök.

32. perc: Patra pontozódott ki, Szilágyi passza viszont pontatlan, a görögök támadnak a győzelemért. 

31. perc: Mahieu-t küldték ki, ezt pedig a görögök kihasználják Vasziliki Plevritu egyenlít.

31. perc: Páros kiállítás, Garda kipontozódik, az ellenféltől Xenaki megy ki.

30. perc: Garda áll ki, körbejáratják a labdát a görögök, Margarita Plevritu szabadon lő középen és megszerzi csapata első találatát a negyedik negyedben. 

30. perc: Időt kérnek a görögök!

30. perc: GÓÓL! Garda lövése talál utat a kapuba, kettővel megyünk! 8–6

30. perc: Kiss ér oda a rövidre! Ismét mi támadhatunk! 

29. perc: Garda blokkol, Vályi úszik meg és a hálóba talál, vezetünk! 7–6

29. perc: Gurisatti kapta középen, nincs kiállítás, nem úgy, mint nálunk, Máté áll ki. 

28. perc: Kiss ismét hárít! Ezuúttal egy bejátszást követően védett hatalmasat, a görögökhöz került a labda, azonban megszerezzük! 

28. perc: Szilágyi a vezetést is megszerezhette volna, a kapust azonban a kapufa is kisegíti. 

27. perc: Ninu büntetőjét Kiss megfogja! Marad a döntetlen! Bravó!

26. perc: Szilágyi csalta a távolságot, majd gólt szerez! Két percecn belül egyenlítettünk! 6–6

26. perc: Ninu hibázik, támadhatunk az egyenlítésért. Garda lövését hárítja a kapus, jöhetünk a sarokból. 

25. perc: Patra áll ki, egy szép támadást követően pedig Gurisatti talál a kapuba!  5–6

25. perc: Indul a negyedik negyed, négyből négyszer mi hoztuk el a labdát. 

HARMADIK NEGYED

24. perc: Faragó lövése száll bele a blokkba, a görögök egy ejtést követően nem veszik be a kapunkat, kétgólós hátránnyal várjuk az utolsó nyolc percet. 

23. perc: A kapusa most velünk van, Eleftheria Plevritu lövése pattan le róla. 

23. perc: Görög időkérés! Sajnos a legutóbbi támadásunkból sem sikerült betalálni, Sztamatopulun egyszerűen ma nem találunk fogást. 

22. perc: Folytatódik a játék, az emberelőnyt viszont nem sikerült kiasználni. 

22. perc: Sikerül labdát szereznünk, egy kiállítás után pedig Bíró Attila időt kér.

21. perc: Nekünk a görög csapat támadását sikerült megfognunk és támadhatunk, aminek a végén Gurisatti bombáz a kapuba! 4–6

21. perc: Faragó lőtt, azonban a kapu ismét véd, 11-ből 8-at sajnos sikerült megfognia. 

20. perc: Vályi is jól állt bele az ellenfél lövésébe és egy kiállítást is kiharcolt. 

19. perc: Peresztegi-Nagy blokkolt remekül, a megindulás után a bejátszásunk viszont pontatlan. 

19. perc: Faragó találta el a kapufát, a kipattanó azonban a görögké.

18. perc: Khydrioti lőhetett hatalmas helyzetben és nem hibázott, 3–6.

18. perc: Szilágyi próbálkozott éles szögből, de a kapus véd. 

18. perc: Kiss remek védéssel szállt be, brávó! 

17. perc: Vályi hozza el a labdát, a magyar válogatott pedig kapust cserélt, Kiss Alexandra állt be.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Lejárt a görög támadóidő, azonban nem sikerült helyzetben kerülnünk, hátránnyal kezdjük majd a második félidőt. 

16. perc: Szépen körbejárattuk a labdát, Leimeter próbálkozását azonban Sztamatopulu védi. 

15. perc: Nem tudtunk indítani, azonban a görög csapat is hibázik, megint mi támadhatunk. 

15. perc: Jó volt a bejátszás Parkesnak, de a víz alá vitte a labdát, jöhet az ellenfél.

14. perc: 5–3-ra mennek a görögök, Vasziliki Plevritu ejtése hullik a kapunkba. 

13. perc: Peresztegi-Nagy áll ki, Margarita Plevritu pedig a kapuba talál, ismét vezetnek a görögök. 3–4

12. perc: Ismét levédekezzük a görögök centerét, ez az ellenfélről nem mondható el, Patrát állítják ki. Gólt azonban nem tudunk szerezni, sajnos jó a blokk. 

12. perc: Ott az egyenlítés! Peresztegi-Nagy lövése a felső lécről zúdul a kapuba. 3–3

12. perc: Jól védekeztünk, Xenaki nem tudott rendesen lőni. 

11. perc: Mátét állították ki, aki nem hagyta el a medencét, ezért öt méteressel jöhetnek a görögök.  FÖLÉ! Patra hibázza el a büntetőt. 

10. perc: Vályi és Faragó játszotta ki ziccerig, utóbbi talált az üres kapuba. 2–3

9. perc: Ismét mi vittük el a labdát, Gurisatti úszott meg, azonban a kapus eszén nem tudott túljárni, marad az 1–3. 

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, az utolsó támadásunkból nem sikerült betaláltni.

6. perc: Eleftheria Plevritu talál be, már kettővel megy a görög válogatott. 1–3

6. perc: Emberelőnybe kerültünk, azonban nem sikerült időben lőni, Parkest állították meg középen, ismét jöhetnek a görögök. 

5. perc: Khydrioti révén átveszi a vezetést a görög csapat,  sajnos becsúszott a labda Magyari kezéről. 1–2

4. perc: Horváthot állítja ki a játékvezető, azonban ezt nem tudják kihasználni a görögök. 

3. perc: Garda kapja a labdát, de ismét jól védekeznek a görögök, az időnk pedig lejárt.

3. perc: Xenaki egyenlít egy bejátszást követően. 1–1

3. perc: Gurisatti játszotta be a labdát Mahieu-nek, de a kapus védeni tud. 

2. perc: Gurisatti megszerzi a vezetést! 1–0

1. perc: Elveszítik a labdát a görögök, ismét mi vezethetünk támadást. Xenakit állították ki, emberelőnyben a magyar válogatott.

1. perc: Mi hoztuk el a labdát és indíthatunk támadást. Garda dobta el a labdát a támadóidő lejártával, jöhetnek a görögök.

 1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! A mieink fehér, a görögök kék sapkában ugrottak a medencébe!

A csoport másik két mérkőzésén Németország legyőzte 15–10-re Romániát, Hollandia 22–6-ra ütötte ki Horvátországot.

ELŐZMÉNYEK

Két hónappal azután, hogy a magyar női vízilabda-válogatott tagjai ezüstérmesként szálltak ki a medencéből a hazai rendezésű világbajnokságon, máris elkezdődik az Európa-bajnokság Splitben. Az olimpia elhalasztása miatt összecsúszott a versenynaptár, ezért rendeznek ugyanabban az évben világ- és Európa-bajnokságot is, egyébként ez jövőre is így lesz.

A világ második legjobb együttesétől joggal várunk fényes szereplést az Eb-n is, csak hát nem egy az egyben a vb-csapat utazott el Horvátországba. Kezdjük azzal, hogy Keszthelyi-Nagy Rita pihenőt kapott Bíró Attila szövetségi kapitánytól – kijárt már neki, még ha ezzel a döntéssel világklasszisát és vezérét nélkülözi majd az Eb-n a magyar válogatott. Ráadásul az univerzális, a vb-n szintet lépő Rybanska Natasa megsérült, helyette az újonc Dömsödi Dalma került be a csapatba közvetlenül az utazás előtt. Így nyilván nem várhatjuk el, hogy a vb-ezüstből egyenesen az Eb-arany következzen, ám azt igen, hogy újabb éremszerzéssel örvendeztessen meg minket az együttes, amelyben így is bőven maradt potenciál. A játékostársaknak ugyanakkor be kell bizonyítaniuk, hogy még Keszthelyi-Nagy Rita is pótolható – na nem egy az egyben, hanem összehangolt csapatmunkával és megosztott felelősségvállalással.

Ha már három hónapon belül két világversenyen kell játszani – kész szerencse, hogy a tervekkel ellentétben a női világliga nyolcas döntőjét nem bonyolították le a nyáron –, akkor legalább a kontinentális szövetség volt annyira humánus, hogy tizenötös keretet engedélyezett az Eb-re. A meccsekre ugyanúgy tizenhárom játékost lehet beírni, mint eddig, de a játékosokat a két mérkőzés között indoklás nélkül lehet cserélgetni, úgyhogy némi laufhoz juthatnak a vízilabdázók, meg hát a kapitányok mozgástere is nagyobb valamennyivel.

Nálunk az állandóan tűzközelben lévő Farkas Tamara és Horváth Brigitta lett a plusz két játékos, további változás, hogy Gangl Edina helyett Kiss Alexandra lett Magyari Alda váltótársa a kapuban, a kényszerű Rybanska–Dömsödi-cserét pedig érintettük. Keszthelyi-Nagy Rita megüresedett helyén Peresztegi-Nagy Kinga játszotta be magát az Eb-keretbe, úgyhogy még a szokottnál is fiatalabb magyar csapat szerepel a kontinenstornán. Dömsödi, Farkas, Kiss és Peresztegi-Nagy egyébként élete első világversenyére készül.

 ELLENFÉLNÉZŐ – GÖRÖGORSZÁG
Noha az elmúlt években nem úgy sikerültek a nagy világversenyek a görögöknek, ahogyan eltervezték, a keret erősségét látva nagy hiba lenne lebecsülni őket, Splitben az éremszerzésre is eséllyel pályáznak. A 2018-as, barcelonai Eb-n a döntőbe jutásért legyőzték a favorit spanyolokat, de a hollandokkal már nem bírtak, így maradt az ezüstérem – az arany egyelőre hiányzik a kollekciójukból. Olimpián Peking óta nem járt a görög együttes, amely a 2011-ben szerzett világbajnoki címe óta egyszer sem jutott vb-elődöntőbe, az idei tornát a 7. helyen zárta. A görög bajnokság erejét jól mutatja, hogy a válogatott kerettagok otthon játszanak, a legtöbben az Euroliga-címvédő Olympiakoszt erősítik. A csapat játéka elsősorban a Plevritu testvérpárra épül, de szinte minden posztra jut egy tehetséges fiatal és egy rutinosabb klasszis. A magyar válogatott legutóbb augusztus elején, a Szardínia-kupán mérte össze erejét a görögökkel, akkor Bíró Attila együttese 11–9-re legyőzte riválisát. A legutóbbi négy Európa-bajnokságon egyaránt találkozott a két csapat, háromszor a mieink nyertek. 

MINIINTERJÚ GURISATTI GRÉTÁVAL, A MAGYAR VÁLOGATOTT SZÉLSŐJÉVEL

– Készen állnak az Európa-bajnokságra?
– Igen! Nagyon vártuk már, hogy elindulhassunk Splitbe, sikeréhes a társaság, senkit sem kell külön motiválni. Négy és fél hónapja gyakorlatilag megállás nélkül edzünk vagy mérkőzést játszunk, alig látjuk a szeretteinket, de átlendültünk a nehézségeken, mert nagy céljaink vannak. Nem ideális, hogy egy nyárra két világverseny jut, ám a szakmai stáb mindent megtett, hogy ne legyen egyhangú az alapozás, mostanra fizikailag és mentálisan is jó állapotba kerültünk.

– Két rangadóval kezdenek, majd három könnyebb mérkőzés következik a csoportban. Mit szól a sorsoláshoz?
– Ideálisnak semmiképp sem nevezném… Huszonnégy órán belül játsszuk a két legfontosabb mérkőzésünket, a görögöket vagy a hollandokat le kell győznünk ahhoz, hogy könnyebb ellenféllel találkozzunk a negyeddöntőben. Játékosként mindig a következő feladatra koncentrálok, de biztos vagyok benne, hogy a szakmai stáb már tudja, hogyan tartsa fenn a frissességünket a csoportkör további szakaszában. A meccsek mellett lesznek konditermi edzéseink, és könnyen előfordulhat, hogy a másik csoportból valamelyik riválissal kétkapuzni is tudunk.

– Mivel lenne elégedett a kontinenstornán?
– Mivel elsősorban a párizsi olimpiára készülünk, a mutatott játék a legfontosabb. Keszthelyi-Nagy Ritát nem lesz könnyű pótolni, de képesnek érzem rá a csapatot, tehetséges fiatalok csatlakoztak a kerethez a világbajnokság után. Szeretnénk érmet szerezni, ugyanakkor tisztában vagyunk az erőviszonyokkal, négy-öt válogatott hasonló eséllyel pályázik a végső győzelemre. Ha netán nem mi nyerjük meg az Európa-bajnokságot, de jól játszunk és a fejlődés jeleit mutatjuk, elégedettek leszünk.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
 Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindhárom FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga (mindkettő UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz – Görögország) 

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
VÍZILABDA
Európa-bajnokság, Split, nők
1. forduló
A-csoport
Németország–Románia 15–10
Horvátország–Hollandia 6–22
B-csoport
Szerbia–Spanyolország 3–32
Szlovákia–Olaszország 1–26
Franciaország–Izrael 7–8

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.