PATAI GERGELY
2023.05.25 10:49 Frissítve: 2023.05.26 08:56

Női vízi ob I: A bajnoki címhez el kellett bírnunk a nyomást – Sike József

Tíz év után nyert bajnokságot a Tigra-ZF-Eger női vízilabdacsapata, amelynek vezetőedzője, Sike József már az idény elején érezte, ha sikerül egységes csapattá gyúrnia a játékosokat, nagy célokért küzdhetnek.

Sike József szerint az Egernek a bajnoki címhez el kellett bírnia a nyomást (Fotó: Török Attila)

 

– Egy hét telt el azóta, hogy a Dunaújváros legyőzésével megnyerték a bajnokságot a telt házas Bitskey uszodában. Válaszolt már az összes gratuláló üzenetre?
– Nagyon remélem, hogy nem hagytam ki senkit – mondta Sike József, a női vízilabda ob I-ben tíz év után bajnoki címet szerző Tigra-ZF-Eger vezetőedzője. – Jólesett, hogy sokan felkapták a fejüket a sikerünkre: tartottunk élménybeszámolót az egri sporttagozatos általános iskolában, köszöntött minket a város képviselő-testülete, de tudja, hogy van ez, minden csoda három napig tart.

 
Női vízilabda ob I: tíz év után ismét az Eger a bajnok!

– Sokan csodaként tekintenek az Eger bajnoki címére, hiszen csak a negyedik helyen jutottak be a rájátszásba, mégis felértek a csúcsra. Hogyan sikerült ilyen jól a formaidőzítés?
– Miután a legutóbbi idényben meglepetésre megnyertük a Magyar Kupát, megmérethettük magunkat a nemzetközi porondon, ezért igazoltunk két válogatott klasszist, Szilágyi Dorottyát és Parkes Rebeccát. Mindketten ezer szállal kötődnek Egerhez, a mentalitásukat ismerve érezni lehetett, hogy ha sikerül egységes csapattá gyúrni őket és a fiatal tehetségeket, nagy célokért küzdhetünk. Nem akartunk elsietni semmit, leosztottuk a szerepeket, és fokozatosan építkeztünk. Tudtuk, mit akarunk elérni, de kellett hozzá hat-nyolc hónap, hogy igazán összeálljon a játékunk.

– Az alapszakaszban hatszor találkoztak a legjobb négy közé jutó riválissal, ötször vereséget szenvedtek. Nem fordult meg a fejében, hogy változtatni kellene valamin?
– Nem, mert egyszer sem éreztem, hogy szégyent vallottunk volna, mindegyik riválisunkkal pariban voltunk. Tisztában voltam vele, hogy nem a mi keretünk a legerősebb, viszont többször is megmutattuk, hogy azért oda kell figyelni ránk. Láttam a fejlődés jeleit a csapaton, ezért is mondogattam a lányoknak, hogy bármire képesek lehetünk a rájátszásban.

– Abban biztos vagyok, hogy hitt benne, de látta is jeleit, hogy megfordíthatják az FTC elleni elődöntőt?
– Naná! Az első mérkőzésen úgy maradtunk alul a Népligetben, hogy nyolc akciógólt szereztünk, a játékunk biztató volt, de apróságokon még csiszolnunk kellett. Nem a szoros emberfogásra, hanem a zónavédekezésünkre és a lefordulásainkra alapoztunk, sok gólt szereztünk labdaszerzés után. Három meccsen dőlt el a párharc, vagyis nem Fortunának köszönhettük a döntőbe kerülésünket, az elődöntőben jobbak voltunk a Ferencvárosnál.

– Amíg a zöld-fehéreket úgy fogadták, hogy már nem hibázhatnak, a Dunaújváros elleni döntőben hatalmas lehetőség kapujába kerültek, otthon zárhatták le a párharcot. Melyik volt nehezebb?
– A döntő második mérkőzése. A Dunaújváros is meglepetésre jutott be a fináléba, és mivel hasonló játékerőt képvisel a két csapat, nagyon kiélezett párharcra lehetett számítani. Elvettük az ellenfél pályaelőnyét, az újvárosi találkozó utolsó percében és a szétlövésnél a szerencse is mellénk állt. Elemeztük a meccset, rájöttünk, hogy a mennyország kapujában vagyunk, mondhatni, átkerült hozzánk a labda, de a bajnoki címhez el kellett bírnunk a nyomást, le kellett győznünk a telt házat is.

– Jól gondolom, hogy a második mérkőzés előtt nemcsak edzőnek, hanem pedagógusnak is kellett lennie?
– Valóban nagy hangsúlyt fektettünk a mentális felkészítésre, hogy előnyt tudjunk kovácsolni az uszodában uralkodó fantasztikus hangulatból. A nemzetközi kupaszerepléssel járó tapasztalat segített abban, hogy éljünk a lehetőséggel, de csak közös erővel volt esélyünk a győzelemre. Nem háríthatták egymásra a felelősséget a játékosok, nem várhatták mindig a válogatott klasszisoktól a megoldást.

– A rájátszásra a mellékszereplőkből is főszereplők váltak, mindig akadt valaki, aki felnőtt a húzóemberek mellé.
– Ebben nagy szerepet játszott, hogy amíg a bajnoki szünetben a két válogatott játékosunk világkupa-selejtezőn vett részt, az edzéseken a többieknek kellett vállalniuk a vezérszerepet. Borsi Ilona négy gólt szerzett a Fradi ellen, ám sajnos sérülése miatt kihagyta a döntőt. Dunaújvárosban Jancsó Patrícia, a második mérkőzésen Kékesi Borbála lőtt hármat – nagyságukat mutatja, hogy már tudták, az idény végén távoznak a klubtól. Nagy tettet hajtottunk végre, de ez már olyan, mint az ezerötszáz-ötvenkettes várvédés: a történelem része.

– Ha az egri várat nem is, a bajnoki címet azért bizonyára szeretnék megvédeni…
– Mindent megteszünk érte, de nem ez az elsődleges célunk. Szeretnénk olyan csapatot építeni, amely hosszú távon érem­esélyes lehet a bajnokságban, és folytatni azt a nevelőmunkát, amelyet elkezdtünk.

Hét játékos távozik a bajnokcsapatból
Sike József vezetőedző elárulta, hogy különböző okok miatt heten is búcsút intenek a nyáron Egernek. A saját nevelésű Kékesi Borbála Budapesten kapott civil állást, Jancsó Patrícia családi okból költözik Budapestre, míg Szilágyi Szabina egyetemi tanulmányaira koncentrál. Molnár Daniella és Párkányi Réka Győrben kaphat több játéklehetőséget, és a két kapus is távozik: Kiss Alexandra (képünkön) itthonról és külföldről egyaránt kapott ajánlatot, Dulic Maja pedig ösztöndíjjal tanulhat az Egyesült Államokban. 
2023.05.24 00:42:32

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nincsenek légiósok, a gárda fiatal, sok van még benne. Ezt már az edző, Szivós Márton mondta, aki hihetetlenül hálás a fiúknak, hogy partnerei voltak mindenben. Ez egyébként oda-vissza igaz, másként nem lehet. Kétségtelen, ha siker van, akkor minden szép és jó, de a Honvéd-pólósokon most tényleg nem lehet fogást találni.

2023.04.22 10:38:52

Vízilabda nemzetisport.hu

Zákonyi S. Tamás 149 perces alkotása a magyar vízilabdázás legutóbbi dicső korszakát mutatja be.

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.