ROSKA EMESE BOGLÁRKA (Barcelona) 2018.07.14 22:09 Frissítve: 2018.07.15 01:16

Női pólócsapatunk nem bírt az Eb házigazdájával

Elveszítette a rangadót a magyar női vízilabda-válogatott a spanyolok ellen, 13–9-re kikapott tőlük a barcelonai Európa-bajnokság szombati nyitányán.

Szilágyi Dorottya kapura lő (Fotó: MTI)

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BARCELONA
NŐK, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT

SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 13–9 (3–2, 2–2, 3–1, 5–4)
Barcelona, 3000
néző. V: Margeta (szlovák), Paoletti (olasz)
SPANYOLORSZÁG: Ester – M. Ortíz, A. Espar 1, B. ORTÍZ 6, Gual, LEITON 1, Pena. Csere: Lloret, Bach, Forca, C. Espar 1, M. GARCÍA 4. Szövetségi kapitány: Miguel Oca
MAGYARORSZÁG: Gangl – Keszthelyi 1, SZILÁGYI 4, Szücs, Parkes, Illés, LEIMETER 2. Csere: Horváth B., Gyöngyössy, Gurisatti 1, Garda, Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 11/8, ill. 11/5
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 2/1, ill. –
Kipontozódott: Csabai (27. p.), Szücs (29. p.), Bach (31. p.), Gurisatti (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Miguel Oca:
– Nagyon nehéz dolgunk volt az erős magyar csapat ellen. Az első három negyedben remekül védekeztünk, és jól lőttük be az emberelőnyeinket. Van még négy meccsünk a csoportban, hogy tovább javuljunk.
Bíró Attila: – Az emberelőnyös és emberhátrányos szituációkon ment el a mérkőzés. Azt gondoltam, hogy még fejlődnünk kell, az emberelőnyöket talán nehezebb belőni nekünk most, mint kivédekezni. Viszont úgy kellett volna védekezni, ahogyan két hónappal ezelőtt megtették már ezek a játékosok ez ellen a spanyol csapat ellen. Most nem sikerült. Meg kell oldani ezt az emberhátrányos védekezést, mert enélkül nem lehet nyerni. Ha az elején a kevés előnyünkből többet belövünk, másként alakul, de négy per nullával kezdtünk. Aztán a végén a kegyelemalamizsna fórokat, mikor megkaptuk, belőttük, nyilván az sem mindegy, mikor kapjuk az előnyöket. Ez a realitás a spanyolok ellen, bízom benne, bármikor összekerülünk velük, szorosabb lesz. A törökök elleni meccset nem lehet gyakorlásra felhasználni, ilyen gyenge csapat ellen nem lehet gyakorolni, biztosan nyerünk majd. Furcsa, hogy éjszakai meccs után kettőkor mi kezdjük a vasárnapot, de megoldjuk.

AZ 1. NAP TOVÁBBI EREDMÉNYEI
A-CSOPORT
Hollandia–Horvátország 21–1
Izrael–Olaszország 2–21
Franciaország–Görögország 5–12
B-CSOPORT
Oroszország–Törökország 35–4
Szerbia–Németország 8–9  

ÖSSZEFOGLALÓ

Napközben csendesen és az érdektelen, egyoldalú meccsek miatt unalmasan csordogált az vízilabda Európa-bajnokság a Bernat Picornell Uszodában és környékén, de ahogyan ment le a nap, a mediterrán mentalitásnak köszönhetően úgy népesedett be a létesítmény. A megnyitóra – amelyen a vízre klasszis pólósok képét, köztük Drávucz Ritáét, Kásás Tamásét, Stieber Mercédeszét és Faragó Tamásét is vetítették – az alsó karéj javarészt megtelt.

„NINCS VESZVE SEMMI”
Szilágyi Dorottya: – Nem hiszem, hogy jól játszottam, igaz, jobban ment, mint az elmúlt időszakban. Ahhoz, hogy nyerjünk, mindenkinek száztíz százalékot kell nyújtani, főleg egy ilyen, hazai pályán szereplő csapat ellen. Az elején egy kicsit meg voltak szeppenve, de mi is. Nem tudom, hogy ez minek tudható be, hiszen rajtuk talán nagyobb volt a nyomás, hazai pálya, első mérkőzés. Mindegy, ez így alakult. Fel voltunk készülve az emberhátrányokra, mégsem úgy védekeztük le a lehetőségeiket, ahogyan gyakoroltuk, pedig orrba-szájba ment edzésen. Elöl a lőtt gól mennyisége elég egy jó győzelemhez, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy ennyi gólt kapjunk két játékosuktól.
Leimeter Dóra: – Az emberelőnyös helyzeteink még mindig nem elég jók ahhoz, hogy meccseket tudjunk nyerni, valamint az emberhátrányos védekezésünk sem volt túl hatékony. Akciógólokat nem nagyon lőttek, a fórokkal vertek meg minket. Ha ezt össze tudjuk rakni, akkor kilenc góllal meccseket lehet nyerni, úgyhogy nincs veszve semmi. Mérkőzésről mérkőzésre, gyakorlásról gyakorlásra jobbak vagyunk, a második hétre összeáll majd ez, amikor a fontos meccsekre kell. 

A nézőtér minden oldalán feltűnő magyar zászlók jelezték, a lelátón biztosan nem lesz óriási a hazai fölény. Igaz, a góloknál azért hallható volt, kik vannak többen: míg Szilágyi Dorottya találata szolid tapsot kapott, Beatriz Ortíz góljánál szinte robbant a lelátó. A spanyolok két emberelőnnyel is éltek, míg Szilágyi ismét beköszönt, így 3–2-re a hazaiaké lett az első felvonás.

A két csapat tagjai az igényeltnél jobb viszonyba kerültek a kapufákkal, sorra lőtték a léceket. Bezzeg Szilágyi! Ha minden kísérlete nem is lett gól, a 12. percben már a harmadik találatát szerezte – rajta kívül senki sem talált be a magyarok közül. A másik oldalon Beatriz Ortíz is már három gólnál járt.

Mielőtt már kezdtük volna magunkat rosszul érezni, Leimeter Dóra az utolsó pillanatban elengedett egy bombát – annyira az utolsó pillanatban, hogy a spanyolok sokáig azt reklamálták, időn túl született a gól, s csalódott morajjal vették tudomásul a nézők, hogy mégsem, így továbbra is csak eggyel vezettek a házigazdák (5–4).

„Mindent bele, mindent bele!” – zúgott fel a lelátón a rigmus, miután Csabai Dóra betalált. Kicsivel később Gurisatti Gréta kezében volt az egyenlítés, de Laura Ester jól zárta a rövidet. Maica García bezzeg nem hibázott előnyből, s ismét kettővel mentek a spanyolok.

Míg a hazaiak remekül játszották meg az fórjaikat – mondhatjuk erre, a magyar válogatott nem tudott mit kezdeni ezekkel –, addig Bíró Attila lányai nem éltek az előnyökkel, így pedig a harmadik negyedre gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés (8–5).

Eldőlt, mert a látottakból nem következett, hogy az utolsó nyolc percre fordulva megtáltosodik a csapat.

Nem is sikerült, ráadásul a hátrány miatti kapkodás csak újabb kapott gólokat eredményezett. Keszthelyi és Szilágyi hiába értékesített emberelőnyt, addigra a spanyol hajó már elment. A vége amolyan adok-kapok lett, spanyol sikerrel, így a magyar válogatott elveszítette a rangadót (13–9).

Vasárnap 2-től Törökország ellen javíthatunk.

PERCRŐL PERCRE

4. NEGYED

Köszönjük a figyelmet!

A mieink vasárnap 14 órától Törökországgal játszanak.

A MAGYAR CSAPAT 13–9-RE KIKAPOTT A CSOPORTBELI LEGNAGYOBB ELLENFELÉTŐL.

8. perc: mindkét csapat elhibázta az utolsó támadását. Véget ért a mérkőzés
7. perc: most már minden támadásból gól születik. ezúttal Ortiz volt eredményes. 9–13
7. perc: a meccs végére az emberelőnyös akciókat szépen befejezzük. Gurisatti szerezte meg az első találatát. 9–12
6. perc: Garcia gyönyörű gólt csavart. 8–12
5. perc: megint emberelőnyből találtunk be, ezúttal Leimetter. 8–11
5. perc: Szücs kipontozódott, ötméterest dobhattak a spanyolok. Espar büntetőjét kivédi Gangl, ám a kipattanót Ortiz értékesíti. 7–11
4. perc: Szilágyi hosszú idő után szólt hozzá ismét. Megint szép gólt lőtt. 7–10
3. perc: Csabai szedte össze a harmadik hibáját, így is kivédekeztük a támadást.
3. perc:
szépen járt magyar kezeken a labda, Keszthelyi pattintott be egy gólt. Ez volt az első találata. 6–10
2. perc: tíz másodpercen belül két kiállítást szenvedtünk el, természetesen ki is használták a hazaiak, Espar ziccerezett. 5–10
1. perc: az első támadás a spanyoloké. Kiállítás, Ortiz büntet. Néggyel vezetnek a hazaiak. 5–9
Elkezdődött az utolsó játékrész.

3. NEGYED

Véget ért a harmadik negyed.
8. perc:
spanyol kapufa után, megint kiállítottak egy hazai játékost, ám Csabai lövése fölé szállt. Mint kiderült, egy blokk miatt, az újabb akcióból sem lett magyar gól.
7. perc: nem úgy a spanyoloknál. Ugyanaz az akció, mint az előbb, megint Garcia talált be. 5–8
6. perc: emberelőnybe kerültünk, Bíró időt kért. Újabb kihasználatlan fór.
6. perc: Gurisattit kiszórták, a spanyolok három másodpercen előadták sokadjára ugyanazt a játékot, amelyiket már korábban is. Garcia a gólszerző. 5–7
5. perc: az előző akcióból nem lett semmi, mint ahogy a magyar támadásból sem.
4. perc: Csabai lóbált, nyújtózkodott, gólt lőtt. 5–6. Hetedik labdáját szerezte a magyar csapat, de egy kontra miatt megint a spanyolok jöhetnek.
3. perc: Ester húzta le az égből Szilágyi ejtését.
2. perc:
mi is emberelőnybe kerültünk, Illés lövése a kapufán csattant. Válaszul Espar is a lécet találta el.
1. perc:
ez a ráúszás a spanyoloké. Szücsöt kiállították, Leiton góllal büntetett centerből. 4–6
Elkezdődött a második félidő!

2. NEGYED

8. perc: Leimetter az utolsó pillanatban betalált, kisebb tanakodás után megadták a gólt. Ezzel ért véget az első félidő. 4–5
8. perc: ezt az akciót már a kapu torkáig vezették a spanyolok, nem sok esélyt hagytak a magyar védelemnek, Ortiz lőtt gólt. 3–5
8. perc: a magyar csapat labdát szerzett, a másik oldalon Ester védett. Időt kértek a spanyolok.
7. perc: labdaszerzés után kiharcoltunk egy emberelőnyt. Nem tudtuk kihasználni a fórt.
6. perc: Szücs csak szabálytalankodni tudott a ziccerben lévő spanyollal. Espar értékesítette az ötméterest. 3–4
6. perc: pontatlan támadások sorozata itt is, ott is.
4. perc: Szilágyi elhajlásból lőtt nagy gólt. Szilágyi–Spanyolország 3–3
3. perc: nem tudtuk kihasználni az emberelőnyt, cserébe szinte azonnal kiszórták Keszthelyit.
2. perc: a mi kapunk előtt támadó szabálytalanság, a másikon labdaszerzés. Gangl könnyűszerrel szelídítette meg Espar lövését.
1. perc: most mi nyertük a ráúszást. Garda lövését Ester tolta a lécre.
Elkezdődött a második nyolc perc.

1. NEGYED

8. perc: még sok is maradt, Bíró időkérése után, Garda juttatta kapura a labdát távolról, veszélytelenül. Véget ért az első negyed.
8. perc: időt kértek a spanyolok. Kiharcolta egy kiállítást, a maradék hat másodperc elég volt arra, hogy Ortiz betaláljon. 2–3
8. perc: Gangl húzott le egy ejtést. Garda is a kapufára pattintott. Szilágyi úszott üresbe, két lóba után újabb gólt szerzett. 2–2
7. perc: mi is emberelőnyben támadhattunk. Szilágyi lökete a kapufáról kifelé pattant.
6. perc: jól fordultak le a spanyolok, Ortiz szorongatott helyzetből is bevette Gangl kapuját. 1–1. Csabait kiállították, a hazaik ki is használták, Garcia révén átvették a vezetést. 1–2 
5. perc: Horváth próbálkozását hárította Ester.
5. perc:
Keszthelyi lövése a spanyol blokkban halt el. Mi is tudunk hasonlót, Szücs emelkedett jól.
4. perc: itt az első kiállítás, Gurisattit szórták ki. A mieink így is kivédekezték az akciót.
3. perc: újabb jó magyar védekezés után a másik oldalon Szilágyi átlövésből megszerzi az első gólunkat. 1–0
2. perc: Szilágyi lövését blokkolták. Később Keszthelyi úszott meg, ám hosszú labdát kapott,
1. perc: a spanyolok hozták el a labdát. Ortiz Munoz tüzelt mellé.
Elkezdődött a mérkőzés!

ELŐZMÉNYEK

 
A női torna menetrendje
A férfitorna menetrendje
Az Európa-bajnokság hivatalos honlapja

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC-Zugló Diapolo)
Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Parkes Rebecca, Szücs Gabriella (mind UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics), Gyöngyössy Anikó, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC), Illés Anna (Berkeley, amerikai) 

A magyar válogatott további mérkőzései a csoportkörben
Július 15., 14.00:
Törökország–Magyarország
Július 17., 15.30: Magyarország–Szerbia
Július 19., 20.30: Oroszország–Magyarország
Július 21., 15.30: Magyarország–Németország

A női válogatottal kapcsolatos híreink
Női vízi Eb: Eklektikus a csapat, vannak ügyeletes zsenik – Faragó
Bíró Attila: Bízom benne, a második hétre mindenki ellen lesz esélyünk
Szilágyi Dorottya: Mások cukinak tartották, ahogy magyarul beszélek, én cikinek
Vízilabda Eb: „Pörögjön a láb, most már pörögni kell!”
Vízilabda: Bíró Attila a 4 közé várja csapatát a barcelonai Eb-n
Női vízi Eb: Minden meccset meg akarunk nyerni – Gurisatti Gréta
2022.02.24 12:48:41

Vízilabda MALONYAI PÉTER

a Gyarmati sors a huszadik századról szól, szűkebben a nekünk rendelt változatáról.

2022.02.21 22:35:38

Vízilabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A ma 70 éves Magas István közgazdászprofesszor anno nem is várta, hogy átfogó ismeretekkel bírjak a tudományágából, de ezzel nem csupán én vagyok így, hanem tisztelőinek zöme is az uszodából. Merthogy ott Magas „Öcsi” volt és marad, nem mellesleg olimpiai ezüstérmes (1972), kétszer világbajnoki második (1975, 1978) és Európa-bajnok (1977) pólós.

2021.10.16 21:34:06

Vízilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A fentiekből adódóan messze nem olyan éles tehát a határvonal feddhetetlenség és becstelenség között, mint azt első hevületünkben hinnénk. Mondhatjuk, a csalás a beismeréseken túl kezdődik.