Női vízi Eb: Minden meccset meg akarunk nyerni – Gurisatti Gréta

Roska Emese BoglárkaRoska Emese Boglárka
Vágólapra másolva!
2018.07.11. 10:54
null
„Vártam, hogy rajtam múljon a mérkőzés, a teljesítményemtől is függjön a végeredmény” (Fotó: Dömötör Csaba)
Egyik évről a másikra meghatározó játékos lett a válogatottban a szélső, aki élvezi a felelősséget, és a szombaton kezdődő Eb-n is bizonyítani szeretne.

 

– Egy éve még újonc volt a világbajnoki csapatban, most pedig húzóember. Számított ilyen gyors előrelépésre?
– Azért sok idő telt el addig, hogy bekerültem a válogatottba, nem bánom, hogy most ilyen sebességgel haladok – válaszolta Gurisatti Gréta, a barcelonai Európa-bajnokságra készülő női vízilabda-válogatott egyik kulcsjátékosa. – Örülök, hogy mostanság egyre nagyobb szerepem van, mert mindig is azt gondoltam, nekem nem lesz elég, ha bekerülök a válogatottba, és a tizenharmadik játékos vagyok. Vártam, hogy rajtam múljon a mérkőzés, a teljesítményemtől is függjön a végeredmény. Egyébként sejthető volt, hogy a tavalyi keretből többen abbahagyják a vízilabdázást, így mások előbbre kerülnek. Én pedig élvezem, hogy sokat játszom, tudom, mennyit dolgoztam a lehetőségért.

– Az is tetszik, amikor mint kulcsjátékosra, ketten esnek önre a vízben?
– Annak is megvan a szépsége, de azért nem gondolom, hogy bármelyik csapat külön engem elemezne. Igaz, legutóbb az olaszok ellen látszott, tudják, második centernek is be tudok menni, mert bekk típusú játékost állítottak rám – de azért nem velem foglalkoznak a legtöbbet. Keszthelyi Ritát kis túlzással hatan is fogják, de épp ilyenkor kell felelősséget vállalni. És ez jó, arra készültem, hogy ilyen helyzeteket kelljen megoldanom a vízben.

– Készen áll az Európa-bajnokságra is?
– Amióta elkezdtük a felkészülést, számolok vissza, hogy már csak húsz nap, tíz nap, most pedig tényleg csak egy-kettő. A várakozás kezd átcsapni jóféle izgatottságba, élmény lesz ott lenni. Jó lesz látni, ha esetleg vezetünk a spanyolok ellen, és elcsendesedik a közönség.

– Mennyire kalandoznak messzebbre a gondolataik?
– Akkor van keresnivalónk Barcelonában, ha tényleg csak a következő feladatra koncentrálunk. Sokan még nem játszottak Európa-bajnokságon – én sem, hoznom is kellett sütit a csapatnak. Nem véletlenül hangsúlyozzuk, hogy lépésről lépésre kell haladni. Még edzésen is óriásit tudunk fejlődni: elkezdjük a gyakorlást, tíz perc múlva már százszor jobban hajtjuk végre a feladatot, húsz perc elteltével pedig az eredmény összehasonlíthatatlan az első próbálkozásokkal. Egyre inkább összeszokunk, egy-egy lóbából látjuk, ki merre passzol. Miközben szép, hogy gyakorolhatsz bármit, nem adódik kétszer pontosan ugyanaz a helyzet – mégis kellenek a taktikai elemek, a sémák, amelyekre sétapálcaként lehet támaszkodni.

– Alaposan átalakult a keret, vélhetően az elkövetkező évek csapatát látjuk. Ennek a folyamatnak
az egyik állomása az Európa-bajnokság?

– Valóban sok az új játékos, van, aki az utánpótlásban nem volt válogatott, most viszont bekerült a felnőttek közé. Nagy változások zajlanak, de az biztos, hogy a lelkesedéssel nem lesz gond. Minden meccset meg akarunk nyerni, még akkor is, ha tudjuk, sok módosítás inkább a tokiói olimpia jegyében zajlott.

– Tudnak türelmesek lenni magukkal a távolabbi jövő érdekében?
– Nehéz kérdés, mert én alapvetően nem vagyok az magammal. Sokszor olyasmit követelek meg magamtól, amiről reálisan azt gondolom, megoldhatatlan, mégis nekifutok. Persze a társaimmal szemben ez már másként működik. Nyilván csapatként is türelmesnek kell lennünk, hiszen mindenki a legjobbra törekszik. Törékeny együttes vagyunk, jól is elsülhet a következő hét, de a másik véglet sincs kizárva. Az Európa-bajnokságon kiderül, mire vagyunk képesek igazán éles helyzetben – én bizakodó vagyok.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI BŐ KERETE
Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra (Berkeley – Egyesült Államok), Csabai Dóra (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (Berkeley – Egyesült Államok), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A TORNA HIVATALOS HONLAPJA

CSOPORTKÖR (július 14–21.)
B-CSOPORT
MAGYARORSZÁG SZERBIA
SPANYOLORSZÁG TÖRÖKORSZÁG
OROSZORSZÁG NÉMETORSZÁG
1. FORDULÓ (július 14.)
Oroszország–Törökország 17.00
Szerbia–Németország 18.30
MAGYARORSZÁG–Spanyolország 22.15
2. FORDULÓ (július 15.)
Törökország–MAGYARORSZÁG 14.00
Szerbia–Oroszország 15.30
Németország–Spanyolország 22.00
3. FORDULÓ (július 17.)
Oroszország–Németország 14.00
MAGYARORSZÁG–Szerbia 15.30
Spanyolország–Törökország 22.00
4. FORDULÓ (július 19.)
Németország–Törökország 15.30
Oroszország–MAGYARORSZÁG 20.30
Szerbia–Spanyolország 22.00
5. FORDULÓ (július 21.)
Szerbia–Törökország 14.00
MAGYARORSZÁG–Németország 15.30
Spanyolország–Oroszország 22.00
DÖNTŐ
?–?
július 27., 22.15
A 3. HELYÉRT
?–? július 27., 20.30
AZ 5. HELYÉRT
?–?július 27., 18.15
A 7. HELYÉRT
?–?július 27., 16.45
A 9. HELYÉRT
A5–B5
július 23., 15.00
A 11. HELYÉRT
A6–B6 július 23., 13.30
ELŐDÖNTŐ
A1/B4–A3/B2július 25., 17.00
A2/B3–A4/B1július 25., 18.30
AZ 5–8. HELYÉRT
NV1–NV2 július 25., 13.15
NV3–NV4 július 25., 14.45
NEGYEDDÖNTŐ
A2–B3július 23., 17.00
A3–B2
július 23., 18.30
A1–B4
július 23., 20.30
A4–B1
július 23., 22.00
A TELJES ÁGRAJZOT A KÉPRE KATTINTVA IS MEGTEKINTHETI!
A TELJES ÁGRAJZOT A KÉPRE KATTINTVA IS MEGTEKINTHETI!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik