Női vízi Eb: a mieink kiütötték a házigazda horvátokat

Lakner Gábor (összefoglaló, Split), Domonkos Sándor Bálint (percről percre)Lakner Gábor (összefoglaló, Split), Domonkos Sándor Bálint (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.09.01. 18:44
Sima győzelemmel folytatta szereplését a magyar női vízilabda-válogatott a spliti Európa-bajnokságon. Bíró Attila együttese az A-csoport negyedik fordulójában a házigazda horvátokkal csapott össze, és 22–6-os győzelmet aratott.
A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Mirkó István)
A képre kattintva galéria nyílik (Fotó: Mirkó István)

VÍZILABDA, EURÓPA-BAJNOKSÁG
NŐK, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 6–22 (3–5, 2–4, 1–7, 0–6)

Split, 1000 néző. V: Ferrari (olasz), Rakovics-Krsztonosics (szerb)
HORVÁTORSZÁG: Ratkovic – I. Butic 2, Skelin, Brnetic, M. Butic, J. Butic, Miljkovic 1. Csere: Maric (kapus), Kangler, ROZIC 2, Barisic 1, Desnica, Eterovic. Szövetségi kapitány: Aljosa Kunac
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – GURISATTI 5, FARAGÓ K. 2, Máté Zs., PARKES 4, Garda, VÁLYI V. 2. Csere: PERESZTEGI-NAGY 3, Horváth B. 1, Farkas T. 1, LEIMETER 2, Mahieu 2. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 15/11, ill. 9/3. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: Brnetic (25. p.), I. Butic (26. p.), Desnica (30. p.)
MESTERMÉRLEG

Aljosa Kunac:
– Az első két negyeddel rendkívül elégedett vagyok, akkor nagyon jól játszottunk, mindent kiadtunk magunkból támadásban és védekezésben is, nem mellékesen betartottuk a taktikát. A térfélcsere után viszont már nem így játszottunk, mindenki gól akart lőni, rendre nem az fejezte be az akciót, akinek kellett volna, márpedig ennek mindig az a vége, hogy az ellenfél lefordul. Most sem történt máshogy, ezért lett sima a vége.
Bíró Attila:
– Jól szolgálta ez a mérkőzés a célunkat, láttam nagyon jó egyéni teljesítményeket is, összességében nem lehetek elégedetlen, még ha az eleje nehezebb is volt, de hát ellenfél is van a vízben. A horvátok foggal-körömmel csimpaszkodtak, vigyáznunk kellett, hogy ne szedjünk össze még egy sérülést. A legnagyobb pozitívum Parkes Rebecca visszatérése, aki nyilván nincs még tökéletes formában, de hétfőig még javulni fog.

További eredmények a csoportban
Németország–Görögország 3–13
Románia–Hollandia 0–28

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
MGyDVLG–KGGkP
1.Hollandia
4
4
0
0
76–1858
12
2.Görögország4
3
01
54–27279
3.Magyarország
4
2
02
60–3228
6
4.Horvátország4
2
02
42–58–166
5.Németország4
1
0
3
30–64–343
6.Románia4
004
19–82–640

 

ÖSSZEFOGLALÓ

A németek után a horvátok ellen is fölényesen győzött a női válogatottunk az Eb csoportkörében, ezúttal még a meglehetősen döcögős kezdés is belefért.

Nehezen indult, de aztán tükörsima lett a vége, a magyar női vízilabda-válogatott tizenhat góllal győzött a horvátok ellen a Splitben zajló Európa-bajnokságon. Persze várható volt, hogy a három gyengébb csoportellenfél közül a horvátok fejtik ki a legnagyobb ellenállást, hiszen simán verték a németeket és a románokat is. A korábban a Ferencvárosban és Szegeden is pólózó, a horvát válogatott tagjaként 2007-ben világbajnoki címet nyerő Aljosa Kunac keze alatt szépen fejlődik a női csapat, amely a 2020-as budapesti Eb-n csak tizedik lett, most meg simán ott lesz a nyolc között.

Ettől még nem feltétlenül kellett volna ilyen szoros első negyedet játszani velük, de a magyar válogatott kissé ólmosan mozgott az első nyolc percben, és aki arra gondolt, hogy a csapatnak még délelőtt is kemény edzése volt, nem tévedett, mert valóban ez volt a helyzet. A csapat szekerét Parkes Rebecca és Gurisatti Gréta rángatta kifelé a kátyúból, az előbbi most tért vissza némi kihagyást követően, és bár még nem töltött annyi időt a vízben, mint szokott, de a jelenléte hatalmas segítséget jelentett a válogatottnak.

Parkes csapatba kerülésével egyébként Dömsödi Dalma lett az egyik kimaradó, a másik nyilvánvalóan Szilágyi Dorottya, aki jól képen töröltek a németek, és még mindig jókora flastrommal az arcán ücsörgött a lelátón. Ahol egyébként hiába voltak horvát nézők is, a magyar tábor simán leszurkolta őket.

A mieink a második szakaszban megérkeztek a mérkőzésbe, a térfélcsere után pedig már azt a magyar válogatottat láttuk a medencében, amelyiket mindig szeretnénk. Szigorú védekezés, gyors lefordulások, kreatív támadásbefejezés jellemezte a játékot, Bíró Attila együttese egyre jobban felpörgött, a hazai csapat meg egyre jobban elfáradt, ráadásul elkezdett egyénieskedni, aminek sosem szokott jó vége lenni. Nem is lett, a horvátok csak egyetlen gólt lőttek az utolsó két negyedben. A meccs elején nagyon pörgő Kunac le is ült a kispadra, ehhez már nem tudott mit hozzászólni.

A magyar válogatott nem állt le, persze nem is tehette, mert Bíró Attila végig hajtotta övéit, a kapitány egyébként igyekezett minél több felállást és taktikai variációt kipróbálni. Aztán hogy ebből mit látunk viszont a spanyolok elleni negyeddöntőben, az már másik kérdés. A horvátok ellen mindenesetre ültek a megoldások, de nyilván nem világverő ellenféllel szemben próbálgattuk a taktikai finomságokat.

A magyar csapat a horvátokat is kiütötte, a 22–6-os győzelmen nagyon nincs mit magyarázni, a játékosok pedig annak örültek a legjobban, hogy szép sikerrel ajándékozhatták meg a születésnapot Máté Zsuzsannát. Akit persze a délelőtti edzés előtt köszöntésként jól bedobtak a vízbe – úgy tűnik, a csapat lelkiállapota is kezd javulni a rosszul sikerült Eb-rajtot követően.

Ez sem mellékes.

VÉLEMÉNYEK
„Arra törekedtünk, hogy felhozzuk magunkat, miután az első két mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan terveztük. Azt beszéltük meg, hogy úgy állunk hozzá ehhez a meccshez, mintha ez már a spanyolok elleni negyeddöntő lenne, ehhez képest az eleje nagyon rosszul sikerült, ha tényleg a spanyolokkal játszunk, akkor lehet, hogy csúnya vége lett volna. Annak viszont örülök, hogy a folytatásra fel tudtunk állni, támadásban nagyon ügyesek voltak a lányok, de védekezésben még mindig van mit javítani” – fogalmazott Magyari Alda, a válogatott kapusa.
„Az első negyedben majdnem sikerült rangadót csinálnunk a mérkőzésből, mert mindkét oldalon jöttek a gólok... A második negyedre sikerült megérkeznünk a meccsbe, utána pedig kijött a két csapat közötti különbség, voltak olyan akcióink, amelyeket tényleg csak a magyar csapat képes végrehajtani. Örülök, hogy az álmoskás kezdés után fel tudtunk pörögni. Építkezünk, már vissza is néztük videón az első két meccsünket, ezeken nem szabad szomorkodni, hanem ki kell javítani az ott elkövetett hibákat” – mondta Máté Zsuzsanna.

 

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

Véget ért a mérkőzés! A mieink a különbséget folyamatosan növelve győzték le a házigazda horvátokat 22–6-ra.

32. perc: a horvátok nem jutnak lövésig utolsó támadásukból, a magyar válogatott pedig kiütéses győzelmet aratott a házigazdák ellen.

32. perc: Kunac még időt kér, de ez már nem oszt, nem szoroz.

32. perc: Faragó megint óriási gólt szerzett, emberelőnyből, távolról szerezte meg a mieink 22. gólját. 6–22.

29. perc: hosszú idő után lőttek kapura a horvátok, de hiába a jó bejátszás, Magyari nagyot védett.

29. perc: újabb magyar emberelőny. Ezúttal Faragó Kamilla bombázott a bal felsőbe, s 15 gólra növelte a különbséget. 6–21.

27. perc: Leimeter ezúttal a jobb oldalon, ballal lőtt a hosszúba. 6–20.

27. perc: rég volt ilyen, nem tudtunk góllal befejezni egy támadást, csak kapufáig jutottunk, de a védekezés jól működik és a horvátok nem jutnak lövésig.

26. perc: Miljkovic ejtett a kapufára, míg a túloldalon Parkes újabb emberelőnyt értékesített. 6–19.

26. perc: Ivana Butic is kipontozódott, a mieink pedig addig mozgatták a hazaiak védelmét, hogy Gurisattinak szinte csak az üres kapuba kellett lőnie. 6–18.

25. perc: Brnetic kapta meg harmadik kiállítását, melyet Peresztegi-Nagy használt ki. 6–17.

Elkezdődött az utolsó nyolc perc.

HARMADIK NEGYED

Véget ért a harmadik negyed. Egyre inkább nyílik az olló. A mieink 7–1-re nyerték a harmadik felvonást.

24. perc:Horváth Brigitta gyorsan válaszolt a horvátok góljára. 6–16.

23. perc: a horvátok kapuscseréje után Iva Rozic bombagóllal jelentkezett. 6–15.

23. perc: Peresztegi-Nagy Kinga növelte tízre a különbséget. 5–15.

23. perc: újabb fórt értékesítünk sokadik hasonló játék után, amikor Gurisattit találták meg a társak a kapásoldalon, majd közelről lőtt a horvát kapuba. 5–14.

22. perc: amíg a horvátok nem jutnak lövésig, a túloldalon ötmétereshez jutunk, melyet Gurisatti értékesített. 5–13.

21. perc: Mahieu-t találják meg a társak a jobb oldalon, majd könnyedén passzolt a rövidbe. 5–12.

20. perc: Gurisatti egy labdaszerzés után ment egészen az ellenfél kétmétereséig, de nem tudott lőni. A magyar támadás közben emberelőnyt harcol ki Parkes, de nem sikerült élni a fórral.

19. perc: Vályira nem lépnek ki a horvátok, s jobb kézzel, jobb oldalról is betalált. 5–11

19. perc: Miljkovic gyenge lövése után még ki is állt, melyet kihasználva Leimeter Dóra bombázott a bal felsőbe. 5–10.

18. perc: rossz horvát lövésre nem tudunk válaszolni, mert Leimeter bejátszása kicsúszott Parkes kezéből.

Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

Véget ért a második negyed is. A mieink növelték előnyüket és 9–5-ös vezetésről fordulhatnak.

16. perc: Barisic rosszkézoldalról lőtt, melybe Magyari beleért, de a videobíró segítségét kérik ki a játékvezetők, hogy eldöntsék bent volt-e. Bent volt. Ezzel véget ért a második negyed. 5–9

15. perc: sikerült kivédekezni a horvát fórt, a túloldalon pedig Mahieu harcolt ki kiállítást. Az újabb előnnyel viszont nem tudtunk élni.

14. perc: Peresztegi-Nagyot is kiállítják, a horvátok kapitánya, Aljosa Kunac pedig időt kért.

14. perc: sokadik magyar gól a kapásoldalról! Ezúttal Farkas Tamarát találták meg a társak, aki könnyedén lőtt a rövidbe. 4–9

14. perc: Gurisattit állítják ki a centerrel szemben elkövetett szabálytalanságáért, de Magyari egymás után harmadik védését mutatta be.

13. perc: Vályi Vanda is emberelőnyből eredményes. Távolról bombázott a kapu jobb oldalába. 4–8.

13. perc: Magyari Aldának kellett nyújtóznia egy ejtési kísérletnék, melyet védett a magyar kapus.

12. perc: gyorsan kihasználjuk az emberelőnyt: Gurisatti a kapásoldalról lőtt a rövidbe. 4–7

11. perc: Mátét másodszor állította ki a játékvezető, de a horvátok nem jutottak kapura lövésig.

11. perc: Gurisatti harcolt ki emberelőnyt, majd egy jobb oldali bejátszást Parkes váltott gólra. 4–6

10. perc: Parkes kiiállítása után a horvátok nem tudtak élni az emberelőnnyel.

9. perc: Garda kiállítása után Iva Rozic értékesített egy gyors támadást. 4–5.

Folytatódott a mérkőzés. Ezt a ráúszást is a magyarok nyerték.

ELSŐ NEGYED

Véget ért az első negyed. 5–3-ra vezetnek a magyarok Horvátországban!

7. perc: újabb jó magyar védekezés után Peresztegi-Nagy Kinga állította vissza a kétgólos különbséget. 3–5

6. perc: Miljkovic szép góllal hozta közelebb övéit, amikor távolról ejtett a magyar kapuba. 3–4

6. perc: Faragó Kamilla rövidre tartó lövését védte Ratkovic, de a mieinknél maradt a labda, akik emberelőnybe kerültek és egy újabb bejátszás után Mahieu Geraldine volt eredményes. 2–4

6. perc: szép válasz a horvátoktól: Ivana Butic emberelőnyből, távolról bombázott Magyari Alda kapujába. 2–3

6. perc: szép támadás végén egy baloldali bejátszást Parkes húzott a kapuba. 1–3.

5. perc: Peresztegi-Nagy bár szépen ejtett, Ratkovic védeni tudta lövését.

4. perc: a horvátoknál Magdalena Butic nem tud élni az előnnyel, míg a túoldalon Gurisatti Gréta szerezte vissza a magyaroknak a vezetést.1–2

3. perc: hiába az emberelőny, Máté Zsuzsanna nem tudott élni a lehetőséggel, ráadásul a visszaúszásnál őt is kiállították.

3. perc: Parkes kapott jó bejátszást, de fölélőtte helyzetét.

2. perc: Az első rontott támadást a mieink jegyzik, erre válaszul a horvátok is rontanak.

1. perc: Faragó Kamilla kiállítása után Ivana Butic emberelőnyből egyenlít. 11

1. perc: Rögtön az első támadásból, 19 másodperc után Parkes Rebecca szerez vezetést a mieinknek.

Elkezdődött a mérkőzés! Fehér sapkában a házigazda horvátok, kékben a magyarok.

ELŐZMÉNYEK

Nem indult jól a budapesti világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar női vízilabda-válogatott spliti Európa-bajnoksága, hiszen Gurisatti Grétáék a nyitányon szoros, 9–8-as vereséget szenvedtek a görögöktől, majd a második fordulóban a hollandok kiütéses, 13–4-es győzelmet arattak Bíró Attila együttese ellen.

Garda Krisztiánék a csoportkör harmadik fordulójában a németek elleni nagyarányú győzelemmel (26–4) visszaálltak a helyes útra, s a házigazda horvátok ellen rajta is maradnának.

A vendéglátó ugyan jelenleg két győzelemmel és egy döntetlennel megelőzi a mieinket a csoportban, ugyanakkor a horvátok a hollandok elleni 22–6-os vereség mellett a németeket 15–8-ra, a románokat pedig 15–6-ra verték.

Bíró Attila dolgát nehezíti, hogy németek ellen egy ütésnél szájsérülést szenvedő Szilágyi Dorottya játékára nem számíthat, rajta kívül pedig a kapitány olyan klasszisokat kénytelen nélkülözni, mint a kontinensviadalt kihagyó Keszthelyi-Nagy Rita, vagy az utolsó pillanatokig a keretben tartott, de sérüléssel bajlódó Rybanska Natasa, akinek helyére az utazás előtt került be Dömsödi Dalma, az FTC centere.

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindhárom FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga (mindkettő UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mindkettő BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz – Görögország)

KORÁBBAN
VÍZILABDA, EURÓPA-BAJNOKSÁG
NŐK, 4. FORDULÓ
A-CSOPORT

Görögország–Németország 13–3 (2–0, 6–3, 3–0, 2–0)
Hollandia–Románia 28–0 (8–0, 7–0, 6–0, 7–0)
B-CSOPORT
Olaszország–Szerbia 23–7 (5–1, 5–1, 7–3, 6–2)
KÉSŐBB
19.00:
Spanyolország–Izrael
20.30: Franciaország–Szlovákia

A NŐI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik