Férfi vízi: néggyel nyertek a mieink a BENU-kupa nyitányán

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.08.17. 20:33
Varga Zsolt irányításával először nyert hivatalos mérkőzést a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a Margitszigeten zajló BENU-kupa felkészülési torna első játéknapján 14–10-re legyőzte Franciaországot.
Varga Zsolt szövetségi kapitány (középen) irányításával először nyert a válogatott (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Varga Zsolt szövetségi kapitány (középen) irányításával először nyert a válogatott (Fotó: Balogh László) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Már a BENU-kupa első mérkőzése megmutatta, hogy közel azonos játékerőt képviselő ellenfeleket sikerült a Margitszigetre csábítani – a japánok izgalmas csatában 13–12-re győzték le a hollandokat –, ám abban joggal bízhattunk, hogy a magyar válogatott magasan kiemelkedik a mezőnyből. A legnehezebbnek rögtön az első, Franciaország elleni erőpróba ígérkezett, a 2024-es olimpia házigazdája ugyanis az elmúlt években megkezdte a felzárkózást az európai élmezőnyhöz,elég csak a Marseille BL-menetelésére gondolni.

Lendületesen, jó iramban kezdődött a mérkőzés,egyik csapaton sem érződött, hogy munkából érkezett, különösen támadásban láthatott szép megoldásokat a Hajósuszoda publikuma. Az első negyed derekán már 4–1-re is vezettek a mieink, addig a védekezésre sem lehetett panasz, de Mehdi Marzouki vezérletével idővel megtalálták az ellenszert a franciák, akik jól sáfárkodtak az emberelőnyökkel, és a negyed végére egy gólra zárkóztak. Kisvártatva egyenlítettek is, ám fordítani nem tudtak, mert 5–5 után megrázta magát a magyar válogatott, és a „kicsik” – Fekete Gergő és Vigvári Vendel – nagy góljaival villámgyorsan ellépett riválisától. A védekezés is összeállt, a második negyed felétől a nagyszünetig nem tudtak betalálni a franciák, így 9–5-ös magyar vezetésnél fordultak a csapatok.

Francia góllal indult a harmadik negyed, de a játék képe és a magyar védekezés feszessége nem változott számottevően, a blokkok mellett Vogel Soma bravúrjaival őrizte előnyét Varga Zsolt együttese. A támadásokon is látszott az elképzelés,ugyanakkora kivitelezésbe olykor hiba csúszott – ezeket kell kijavítani a spliti Európa-bajnokságig. Amikor „túljátszották” az akciót a mieink, sokszor odalett alehetőség, ám távolról Zalánki Gergőnek kétszer is elsült a keze. A záró negyedben a franciáknál is megvillantaka húzóemberek,11–9-nél hosszú idő után először két gólra csökkent a különbség,deennél közelebb nem tudott zárkózni az ellenfél.Manhercz Krisztián emberelőnyből végleg eldöntötte a nyitott kérdéseket, a magyar válogatott 14–10-es győzelemmel kezdte a margitszigeti BENU-kupát, ahol a folytatásban a franciáknál papíron könnyebb ellenfelekkel, Japánnal és Hollandiával találkozik.

VÍZILABDA
BENU-KUPA, FÉRFIAK
MAGYARORSZÁGFRANCIAORSZÁG 14–10(4–3, 5–2, 1–1, 4–4)
Budapest, Hajós uszoda, 1000néző.V:Sztanojevics (szerb), Schapers (holland)
MAGYARORSZÁG:Vogel Soma – Vigvári Vendel1,Manhercz K.2,ANGYAL2,Német T., JANSIK SZ.1,ZALÁNKI3. Csere:FEKETE G.2,Konarik1,Nagy Á.2,Ágh, Burián.Szövetségi kapitány:Varga Zsolt
FRANCIAORSZÁG:Fontani – MARZOUKI4,Marion-Vernoux3,Vanpeperstraete, Vernoux1,CROUSILLAT2,Khasz.Csere:Saudadier, Bouet, Bjorch, Canonne, De Nardi.Szövetségi kapitány:Nenad Vukanics
Gól – emberelőnyből:4/2, ill. 7/4
Gól – ötméteresből:1/1, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:– Nagyon közeli volt még a világbajnokságon szerzett negatív élmény, ugyanabban a medencében, ugyanúgy hazai közönség előtt játszott a csapat, ez nehéz pszichés környezet volt a játékosoknak. Aki pedig most mutatkozott be idehaza, az értelemszerűen azért izgult. Az első negyedben éreztem is némi feszültséget, de a játékosok nagyon jól kezelték ezt a helyzetet. Kicsit hullámzott a meccs, de utána szépen visszaállt a védekezés, gólokat is lőttünk, összességében stabilan lehoztuk ezt a meccset. Elégedett vagyok, nagyon fontos volt, hogy végre elkezdjünk hivatalos mérkőzéseket játszani, mert ezeken látszik igazán, miben kell még javulnunk.
Nenad Vukanics:– Nehéz dolgunk volt, mint mindig, amikor a magyar válogatott ellen játszunk. Az első negyed végén felvettük a ritmust, a támadójátékunk pedig végig rendben volt, a tíz lőtt góllal elégedett lehetek. A védekezéssel már kevésbé, volt olyan időszak, amikor szinte minden lövésükből betaláltak a magyarok, onnan pedig már nem tudtunk visszajönni a mérkőzésbe.

A másik mérkőzésen:Japán–Hollandia 13–12

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik