VARGA CSABA
PATAI GERGELY
2023.02.04 15:30 Frissítve: 2023.02.05 00:18

Férfi vízi ob I: esélye sem volt az Egernek, magabiztosan nyert az FTC

A tabella élén álló Ferencváros 14–3-ra legyőzte az Egert a férfi vízilabda ob I vasárnapi játéknapján.   

Jansik Szilárd három gólt dobott (Fotó: Dömötör Csaba, archív)

Szolnokra utazott az A-Híd VasasPlaket, amelynek soraiból Erdélyi Balázs, Konarik Ákos, Braniszlav Mitrovics és Mezei Tamás is hiányzott. Mivel a forduló előtt csupán két ponttal álltak jobban a tabellán a vendégek, előzésre készült a Dózsa, ám az előző idényben négyből háromszor a Vasas győzött ebben a párosításban.

Ezúttal is a fővárosiak kezdtek lendületesebben, helyzeteiket annak ellenére jól használták ki, hogy a hazaiak fiatal kapusa, Bányai Márk többször is bravúrral védett. A túloldalon a Mitrovicsot helyettesítő Mizsei Márton is rendre jól avatkozott játékba, de hiába vezettek az első félidőben szinte végig a piros-kékek, nem lehettek nyugodtak, mert a lelkesen játszó Szolnok ott loholt a nyomukban.

A térfélcserét követően ismét ellépett két góllal a fővárosi alakulat, ám a hazaiak továbbra is tartották vele a lépést. A záró negyed 8–7-es Vasas-vezetéssel kezdődött, azonban Pásztor Mátyás immár sokadszor egyenlített, majd Bányai védte Bátori Bence ötméteresét, így kezdődhetett minden elölről. A folytatásban Zerinváry Lóránd különbözött össze a szolnokiak centerével, Teleki Andrással, aki megsérült, és vérző fejjel szállt ki a medencéből. A játékvezetői páros rövid tanácskozás után brutalitásért négyperces kiállítással sújtotta a Vasast, a megítélt ötméteresből pedig Kovács Gergő révén a mérkőzésen először szerzett vezetést a Szolnok.

A következő támadásból Pásztor kettőre növelte a hazaiak előnyét, csakhogy a Vasas orosz légiósa, Ivan Nagajev előbb szépített, majd egyenlített. A kaotikus végjátékban aztán az öt gólig jutó Pásztor megszerezte a győztes gólt, a Dózsa 11–10-re megnyerte a rangadót, és feljött a harmadik helyre a tabellán.

Kevesebb izgalmat hozott a listavezető FTC-Telekom és a forduló előtt ötödik Tigra-ZF-Eger fővárosi összecsapása, pedig egy negyeden át jól tartották magukat a vendégek. Varga Zsolt együttese eleinte sokat hibázott, az egriek kapusa, Grieszbacher Márk ziccereket is védett, de a második szakaszban „helyreállt a világ rendje”, a zöld-fehérek labdaszerzések után gyors gólokkal növelték a különbséget. A nagyszünetben már 6–1-re vezetett a Ferencváros, amely jól fogta a szorost, támadásban pedig „több hangszeren játszott”: Német Toni centerakciógólt szerzett, Jansik Szilárd megúszásból talált be. Fekete Gergő góljával már tíz volt közte, és végül a vártnál könnyebben, 14–3-ra nyert a címvédő, így továbbra is hibátlan a bajnokságban. 

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, ALAPSZAKASZ
13. FORDULÓ
FTC-TELEKOM–TIGRA-ZF-EGER 14–3 (2–1, 4–0, 3–2, 5–0)

Komjádi uszoda, 300 néző. V: Debreceni, Rubos.
FTC: SZAKONYI – Argiropulosz, VIGVÁRI VENDEL 3, Molnár E., NÉMET T. 2, JANSIK SZ. 3, DAMONTE 2. Csere: Balla (kapus), NAGY ÁDÁM 2, Vadovics V., Merkulov, Fekete G. 1, Haverkampf 1, Zeman. Edző: Varga Zsolt
EGER: GRIESZBACHER – Lőrincz B., Sári, BAKSA B. 2, Murisics, Rádli 1, Kovács Gábor. Csere: Krémer (kapus), Szalai G., Gólya, Biros S., Klár, Spitz. Edző: Tóth Kálmán
Gól – emberelőnyből: 6/3, ill. 9/1. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: Gólya (20. p.). Kllítva (végleg, cserével): Lőrincz B. (19. p.), Merkulov (21. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Voltak olyan periódusai a mérkőzésnek, amelyikben azt kaptam a csapatomtól, amit vártam. Az eleje megint döcögött, támadásban hiányzott a koncentráció, de a második negyedtől már beindult a gépezet, megérdemelten győztünk.
Tóth Kálmán: – Jól kezdtünk, az első negyedben tartottuk a lépést a Ferencvárossal, ám a folytatásban nem éltünk a lehetőségeinkkel, emberelőnyből sem tudtunk betalálni. Ismét bebizonyosodott, hogy csak a fegyelmezettség vezet sikerre.

UVSE–METALCOM-SZENTES 10–8 (1–3, 3–2, 3–2, 3–1)
Komjádi uszoda, 100 néző. V: Fodor R., Kun Gy.
UVSE: KOROM 1 – Tamás K., BENCZ 2, Hegedűs Cs., Eppel, Korényi 1, Ionescu 1. Csere: Korbán 1, Seeler, SZENTESI 2, Garancsy 1, Korbács 1, Besenyei. Edző: Vincze Balázs
SZENTES: KARDOS G. – Hajdú A., Guszarov 2, FÜLÖP B. 4, Vismeg B. 1, Hegedűs B., Mátyók. Csere: Bozó 1, Chilkó, Tapasztó, Vaszics, Pethe. Edző: Komlósi Péter
Gól – emberelőnyből: 4/0, ill. 7/2. Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kiállítva (végleg, cserével): Eppel (23. p.)
MESTERMÉRLEG
Vincze Balázs: – Nem úgy indult a találkozó, ahogy szerettük volna, de igyekeztünk higgadtak maradni hátrányban is, és fokozatosan zárkóztunk fel. Sokáig nem tudtuk ráerőltetni az akaratunkat a Szentesre, viszont a kritikus helyzetekből mi jöttünk ki jobban.
Komlósi Péter: – Jól kezdtük a mérkőzést, ám felesleges kontrák és egyéni hibák után fordított az UVSE. A végjátékban támadásban rossz döntéseket hoztunk, még nem értünk meg arra, hogy fontos rangadót nyerjünk.

SZOLNOKI DÓZSA–A-HÍD VASASPLAKET 11–10 (3–4, 2–2, 2–2, 4–2)
Szolnok, 400 néző. V: ifj. Kenéz Gy., Kollár.
SZOLNOK:  BÁNYAI – KOVÁCS GERGŐ 3, Vámosi, PÁSZTOR M. 5, Teleki, Jansik D., Szeghalmi 1. Csere:  Schmölcz, Belényesi, Ágh 1, VISMEG ZS. 1, Pető A. Simon D. Edző: Hangay Zoltán
VASAS: MIZSEI – Bátori 1, SIMON R. 2, Sedlmayer 1, Bedő, Drasko Brguljan, Zeninváry 1. Csere: Sélley-Rauscher 1, NAGAJEV 4, Randjelovics, Tasi, Gábor L. Edző: Szlobodan Nikics
Gól – emberelőnyből: 10/4, ill. 9/4. Gól – kettős emberelőnyből: 2/2, ill. –. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 2/1. Kiállítva (végleg, brutalitásért): Zerinváry (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Hangay Zoltán: – Ezúttal is kemény meccset vívtunk a jól játszó Vasassal. Küzdöttünk, hajtottunk végig, többször is visszajöttünk kétgólos hátrányból, végül sikerült nyernünk a kaotikus végjátékban.
Szlobodan Nikics: – Három negyeden át jól játszottunk, ám a négyperces kiállítást nem értettem, s a hajrában nehéz dolgunk volt öt mezőnyjátékossal. Sajnálom, hogy nem úgy sikerült a mérkőzés, ahogy vártuk, hiszen többször is két góllal vezettünk. 

ENDO PLUS SERVICE-HONVÉD–SZEGEDI VE 11–4 (3–1, 5–0, 2–0, 1–3)
Kőér utca, 180 néző. V: Csanádi, Tóth I.
HONVÉD: DECKER A. – HESSELS S. 2, Kiss B. 1, KEVI 2, Fejős R., Nyíri B. 1, Gregor 1. Csere: Farkas D. (kapus), SUGÁR 3, Manhercz Á., Simon H. 1, Hosnyánszky, Ekler B., Csite. Edző: Szivós Márton
SZEGED: Molnár D. – Horváth V., Bóbis B. 1, Leinweber, Baj 1, Kürti, Lakatos S. 1. Csere: KOVÁCS K. (kapus), Kardos A. 1, Tóth Gy., Kasza, Pörge, Horváth Zs. Edző: Kiss Csaba
Gól – emberelőnyből: 5/2, ill. 5/1. Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. –. Kipontozódott: Gregor (20. p.)
MESTERMÉRLEG
Szivós Márton:
– Örülök a győzelemnek és a játéknak is. A Szeged ebben az idényben már többször megmutatta, hogy mire képes, de koncentrált védekezéssel sikerült megtörnünk a lendületét, több jó egyéni teljesítményt is láttam a csapatomban.
Kiss Csaba: – Az ilyen mérkőzéseken derül ki, hogy valójában milyen csapat vagyunk. Ha szeretnénk a közvetlen elithez tartozni, sok mindenen változtatnunk kell. Csalódott vagyok a játékosaim hozzáállása miatt, az eredmény ránk nézve hízelgő. 

PVSK-MECSEK FÜSZÉRT–BVSC ZUGLÓ 10–12 (3–3, 2–4, 4–4, 1–1)
Pécs, 200 néző. V: Petik A., Kovács S.
PÉCS: GELENCSÉR – Reisz, KOLOZSI 3, Csorba 1, GASZT 2, Keresztúri 2, Vogel Simon. Csere: Lajkó 1, Dubinák 1, Pellei, Kókai, Némethy, Szabó G. Edző: Török Viktor
BVSC: GYAPJAS – Szabó II Bence, CSAPÓ M. 5, GYÁRFÁS T. 5, Csacsovszky A., MÉSZÁROS M. 1, Batizi. Csere: Tátrai 1, Sziládi, Nagy M., Kovács P. Edző: Kemény Kristóf
Gól – emberelőnyből: 12/5, ill. 11/5. Kipontozódott: Szabó II Bence (24. p.), Reisz (26. p.), Batizi (28. p.)
MESTERMÉRLEG
Török Viktor: – Támadásban talán maradt bennünk, ami miatt hiányérzetem is lehetne, de ennek ellenére nem teljesítettünk rosszul. Ha ezt a játékot a továbbiakban is hozzuk, nagy gondunk nem lehet a folytatásban sem.
Kemény Kristóf: – Tudtuk jól, ha az elején nem sikerül jelentősebb előnyt szerezni, akkor szoros mérkőzésre számíthatunk. Nehéz sorozatban vagyunk, mégis mindenki jól teljesítette a feladatát.

KAPOSVÁRI VK–PANNERGY-MISKOLCI VLC 14–8 (5–1, 3–2, 3–3, 3–2)
Kaposvár, 100 néző. V: Vogel G., Bereczki.
KAPOSVÁR: CSOMA – Pellei F. 1, Kakstedter, JUHÁSZ-SZELEI 2, TAKÁCS J. 3, Szatmári 2, ifj. BERTA 2. Csere: Szilágyi (kapus), Petrovszki, Langiewicz 1, Palatinus, Vörös T., Aranyi A., HORVÁTH Á. 3. Edző: Surányi László
MISKOLC: Moravcsik – Böröczky, Krasznai 1, Smitula 1, VÁRKONYI 2, Brkics 1, Nagy N. 1. Csere: Bögös (kapus), Oltean, Molnár B., Molnár G. 1, Tanczer 1, Gomez, Stefanidesz. Edző: Vidumanszky László
Gól – emberelőnyből: 6/5, ill. 7/2. Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1. Gól – ötméteresből: –, ill. 3/1. Kipontozódott: Kakstedter (12. p.)
MESTERMÉRLEG
Surányi László: – Belekormányoztam a csapatot a gödörbe, most minden erőmmel azon vagyok, hogy kihozzam onnan. Két lépcsőfokot már léptünk felfelé, de még jön három, amelyeket szintén meg kell lépni. A játékosaim végre hisznek a sikerben és akarják is.
Vidumanszky László: – A Kaposvár megérdemelte a győzelmet, hiába jöttünk ide nagy ambíciókkal, nem tudtuk megvalósítani, amit előzetesen eltetvezünk. Ilyen kezdéssel nem lehet mérkőzést nyerni. 

GENESYS OSC ÚJBUDA–KSI SE 15–9 (3–2, 5–2, 4–3, 3–2)
Nyéki uszoda, 140 néző. V: Kovács Cs. T., Ádám F.
OSC: Bisztritsányi – VIGVÁRI VINCE 2, MANHERCZ K. 3, Csacsovszky E. 2, Aranyi M. 1, BURIÁN 2, Dala D. 1. Csere: Lévai (kapus), Török B., VÁRNAI 2, Salamon F. 1, Sárfalvi, Bundschuh, Szücs D. 1. Edző: Varga Dániel
KSI: DANKA – Petrák, Irmes M. 1, Szépfalvi 1, Iriczfalvi, NAGY ÁKOS 4, Bede 2. Csere: Szalai M. (kapus), Rabb, Pető, Pocsai 1, Lantos, Bodoróczki, Országh. Edző: Horváth János
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 8/3. Gól – ötméteresből: –, ill. 4/4. Kipontozódott: Bundschuh (20. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel: – Örülünk a győzelemnek, elismerésem a játékosoknak, ügyesek voltak a fiatalok.
Horváth János: – Megérdemelten nyert az OSC, az elején jól tartottuk magunkat, de sajnos nincs egy súlycsoportban a két csapat. Kijött a különbség, viszont sokat tanultunk a mérkőzésből. 

Az állás 
1. FTC Telekom 13 13 185–81 +104  39
2. Genesys OSC Újbuda 13 11 2 185–107 +78  33
3. Szolnoki Dózsa 13 9 1 3 141–105 +36  28
4. A-HID VasasPlaket 13 9 4 173–108 +65  27
5. BVSC-Zugló 13 8 1 4 157–132 +25  25
6. Tigra-Zf-Eger 13 8 1 4 137–131 +6  25
7. Budapesti Honvéd SE 13 8 5 133–98 +35  24
8. Szegedi VE 13 4 3 6 115–145 –30  15
9. PannErgy-Miskolc 13 4 2 7 108–146 –38  14
10. Kaposvári VK 13 3 3 7 123–164 –41  12
11. PVSK-Mecsek Füszért 13 3 1 9 112–175 –63  10
12. UVSE 13 3 1 9 111–161 –50  10
13. Metalcom Szentes 13 1 12 107–165 –58  3
14. KSI 13 1 12 109–178 –69  1
2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.