CS. M.
P. G.
2023.02.01 21:47 Frissítve: 2023.02.01 22:42

Férfi vízi ob I: az FTC a Szolnok, az OSC a Vasas ellen nyert rangadót

Az OSC Újbuda a szünetben még hátrányban volt, végül 9–7-re legyőzte a Vasast a férfi vízilabda ob I szerdai játéknapjának egyik rangadóján, míg később az FTC-Telekom 9–4-re nyert a Szolnok ellen.

Fontos meccset nyert meg az OSC (Fotó: Koncz Márton)


VASAS–OSC 

Kétarcú csapatok rangadója nyitotta a szerda esti pólóünnepet a Komjádi uszodában, a férfi vízilabda ob I-ben a forduló előtt pontegyenlőséggel álló Vasas és OSC egyaránt hullámzó teljesítményt nyújtott az elmúlt hetekben. A címvédő Ferencváros mellett a házigazda piros-kékek a Honvédtól, az újbudaiak az Egertől szenvedtek váratlan vereséget, de kesergésre nem jutott idő, mert a nemzetközi kupamérkőzések miatt mindkét együttes szerda-szombat ritmusban játszik.

Már a vízbe ugrás előtti csatakiáltások decibele is megmutatta, mekkora a találkozó tétje (a lebonyolítás értelmében a csapatok magukkal viszik az elődöntőbe az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeket, és a jelenlegi állás szerint a két együttes az elődöntőben is összekerülne), a ráúszás után pedig valósággal forrt a víz. A hazaiak nagyon ügyeltek Tóth Mártonra, az OSC klasszis centere körül összeállt a Laokoón-csoport, így az újbudaiak nem erőltették a bejátszásokat, ehelyett átlövésekkel tartották a lépést a Konarik Ákos vezette Vasassal.

A szünetben csavartak egyet az uszodai világítás fényerején, s rögtön fordítottak a vendégek, ám Salamon Ferenc blokkon megpattanó lövésére Erdélyi Balázs azonnal válaszolt. A folytatásban hol a Vasas, hol az OSC állt jobban, ellépni azonban egyik gárda sem tudott. A második negyedben egymás után ítélték a kiállításokat és a kontrákat a játékvezetők, Szlobodan Nikics együttese pedig jobban sáfárkodott a fórokkal, így a nagyszünetben 5–4-re vezetett.

Az első félidőben sem lehetett panasz a hangulatra, de a fordulás után mindkét szurkolótábor rátett egy lapáttal – az újbudai drukkerek voltak vidámabbak, mert a harmadik negyed végére az OSC visszavette a vezetést. Hátul Lévai Márton adott tartást a vendégeknek, támadásban pedig Manhercz Krisztián tolta a szekeret, aki több hangszeren játszott, akcióból, emberelőnyből és ötméteresből is betalált.

Az utolsó szakasz 7–6-os újbudai előnyről kezdődött, de nem sokáig vezetett az OSC, Konarik ütemtelen mozdulattal lőtt hatalmas gólt. Mindkét oldalon összeállt a védekezés, a kapusok munkáját jó blokkok segítették, aztán két perccel a vége előtt Angyal Dániel emberelőnyből megtalálta a rést a Vasas-pajzson. A hátralévő időben a hazaiak többször is támadhattak az egyenlítésért, de Csacsovszky Erik előbb blokkolta Bátori Bence lövését, majd elhalászta a labdát a középen érkezők elől, az utolsó támadásból pedig Burián Gergely döntötte el végleg a nyitott kérdéseket.

Az OSC 9–7-re megnyerte a rangadót, így lépéselőnybe került a Vasassal szemben, de Szlobodan Nikics is örülhet, csapata ugyanis kétségkívül kikászálódott a gödörből.

FTC–SZOLNOKI DÓZSA 

Ahogy véget ért a Vasas–OSC rangadó, elkezdték kidekorálni a Komjádi uszodát, amely fél órával később már zöld-fehér színekben pompázott. És persze oroszlánbarlangként is funkcionált, mert ebben az idényben a férfi ob I mellett a Bajnokok Ligájában is veretlen hazai környezetben Varga Zsolt együttese, amely szerda este a Hangay Zoltán irányításával egyre markánsabb Szolnokot fogadta.

Az első negyedben nem tűnt olyan félelmetesnek a címvédő, mint amilyen valójában: támadásban akadozott a gépezet, sorra maradtak ki az emberelőnyök, ami a fiatal kapust, Bányai Márkot és a szolnoki védekezést is dicsérte. A vendégek teher nélkül, felszabadultan játszottak, a fővárosiak pedig csaknem tíz percen át nem tudták feltörni a reteszt, a hosszú gólcsendet Vigvári Vendel zárta le.

Szakonyi Dániel bravúrjaira alapozva a nagyszünet előtt ellépett kettővel az FTC, ám a Dózsa a térfélcsere után is igyekezett borsot törni vendéglátója orra alá, Sztilianosz Argiropulosz villanására például Schmölcz Norman hasonlóan nagy góllal válaszolt. A harmadik negyedben állandósult a háromgólos különbség, a hazaiak lendületét pedig Németh Toni cserés kiállítása sem törte meg, támadásban egyre ötletesebben játszott a Ferencváros.

Küzdött, hajtott a Szolnok, amely méltó ellenfele volt a címvédőnek, de a végére elfáradt, így bravúrra nem maradt esélye. Az FTC megérdemelten nyert 9–4-re, de csapata védekezésével a Dózsa vezetőedzője, Hangay Zoltán is elégedett lehet.  

VÍZILABDA
FÉRFI OB I, ALAPSZAKASZ
12. FORDULÓ

A-Híd VasasPlaket–Genesys OSC Újbuda 7–9 (2–2, 3–2, 1–3, 1–2)
FTC-Telekom Waterpolo–Szolnoki Dózsa 9–4 (1–1, 3–1, 4–2, 1–0)
Metalcom Szentes–Szegedi VE 8–11 (2–4, 3–1, 1–3, 2–3)
Tigra-ZF-Eger–PVSK-Mecsek Füszért 14–6 (4–1, 3–0, 1–3, 6–2)
PannErgy-Miskolci VLC–EPS-Honvéd 4–12 (1–1, 0–2, 3–2, 0–7)
BVSC-Zugló–UVSE 16–4 (1–1, 5–1, 4–1, 6–1)
KSI–Kaposvári VK 7–10 (0–3, 1–2, 3–1, 3–4)

A-HÍD VASASPLAKET–GENESYS OSC ÚJBUDA 7–9 (2–2, 3–2, 1–3, 1–2)
Komjádi uszoda, 700 néző.
VASAS: B. MITROVICS – Bátori, Erdélyi 1, KONARIK 3, Mezei T., RANDJELOVICS 1, Nagajev 1. Csere: Sedlmayer 1, Sélley-Rauscher, Bedő, Simon R., Zerinváry. Edző: Szlobodan Nikics
OSC: LÉVAI – MANHERCZ K. 4, Angyal 1, Csacsovszky E., Tóth M., Vigvári Vince, BURIÁN 2. Csere: SALAMON F. 1, Bundschuh, Dala D. 1, Aranyi M., Várnai. Edző: Varga Dániel
V:
 Kun Gy., Tóth I. Gól – emberelőnyből: 12/4, ill. 13/5. Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1. Kiállítva (végleg, cserével): Erdélyi (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Szlobodan Nikics: – Három negyeden át jól játszottunk, de a végén jobb volt az OSC, amely megérdemelten nyert. Az emberhátrányos védekezésünkkel elégedett lehetek, de támadásban többször is ziccert rontottunk, az utolsó percekben a koncentráció is hiányzott. Hosszú még a bajnokság, és van mire építenünk.
Varga Dániel: – Nagyon örülök a győzelemnek, újabb lépést tettünk a céljaink felé. Máshogyan alakult a mérkőzés, mint elképzeltem, de a játékosaim nagy szívvel harcoltak, és rutinosan megoldották a feladatukat. Fegyelmezettek voltunk, nem kapkodtunk a befejezéseknél, fontos három pontot szereztünk.

FTC-TELEKOM–SZOLNOKI DÓZSA 9–4 (1–1, 3–1, 4–2, 1–0)
Komjádi uszoda, 800 néző. V: Petik, Csanádi.
FTC: SZAKONYI – VIGVÁRI VENDEL 2, ARGIROPULOSZ 2, Varga Dénes, Német T., Jansik Sz., Nagy Ádám 1. Csere: Fekete G. 1, Damonte 1, Ubovics, Molnár E., POHL 2, Zeman. Edző: Varga Zsolt
SZOLNOK: BÁNYAI – Vismeg Zs. 1, Jansik D., PÁSZTOR M. 2, Ágh Gy., Kovács Gergő, Szeghalmi. Csere: Belényesi, SCHMÖLCZ 1, Pető A., Vámosi, Simon D., Teleki. Edző: Hangay Zoltán
Gól – emberelőnyből: 12/4, ill. 10/2. Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1. Kiállítva (végleg, cserével): Német T. (19. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
 – Több homokszem is került a gépezetbe, ez a játék kevés lesz a folytatásban. A védekezésünk stabil volt, amely kimagasló kapusteljesítménnyel párosult, de támadásban sok hibával játszottunk, kapkodtunk a befejezéseknél.
Hangay Zoltán: – Szerettük volna tíz gólon tartani a Fradit, ami sikerült is, reálisnak érzem a különbséget. Néhány játékosomon láttam az önbizalomhiány jeleit, ami a végjátékban főleg támadásban mutatkozott meg, de dolgozunk tovább, és meglesz az eredménye.

PANNERGY MVLC–EPS-HONVÉD 4–12 (1–1, 0–2, 3–2, 0–7)
Miskolc, 100 néző. V: Ercse, Rubos.
MISKOLC: Moravcsik – Smitula, Nagy N., Krasznai 1, Böröczki 1, Brkics, VÁRKONYI 2. Csere: Tanczer, Oltean, Gomez, Stefanidesz, Molnár B. Edző: Vidumanszky László
HONVÉD: Decker A. – Kevi, Ekler 1, Fejős 1, Kiss B., SUGÁR 2, NYÍRI 2. Csere: Farkas D. (kapus), Hessels S. 1, SIMON 2, Manhercz Á. 1, Hosnyánszky 1, Gregor 1, Csite. Edző: Szivós Márton
Gól – emberelőnyből:
 8/1, ill. 8/4. Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 1/1. Kipontozódott: Kevi (25. p.)
MESTERMÉRLEG
Vidumanszky László: – Érvényesült a papírforma. Noha három negyeden keresztül derekasan teljesítettünk, a negyedikben felőrölt minket a Honvéd. Az utolsó játékrészben sok esélyt adtunk ellenfelünknek, amely élt vele, mi pedig szétestünk, mentálisan elfáradtunk.
Szivós Márton: – Alaposan meg kellett dolgoznunk a három pontért. A hazaiak három negyeden keresztül kiválóan tartották magukat, az utolsóban viszont megnyugodtunk, bátran elvállaltuk a lövéseket, és megszűnt a játékunkat korábban jellemző kapkodás is.

TIGRA-ZF-EGER–PVSK-MECSEK FÜSZÉRT 14–6 (4–1, 3–0, 1–3, 6–2)
Eger, 100 néző. V: ifj. Kenéz Gy., Füzesi Zs.
EGER: GRIESZBACHER 1 – BAKSA B. 3, KRIJESTORAC 2, Murisics 1, Kovács G. 1, Gólya N. 1, Szalai G. 1. Csere: Lőrincz B. 1, Spitz, Rádli 1, DÓCZI 2, Klár, Biros S. Edző: Tóth Kálmán
PVSK: Gelencsér – KERESZTÚRI 3, Gaszt 1, VOGEL SIMON 1, Pellei K., Csorba T., Kolozsi 1. Csere: Reisz, Lajkó, Némethy, Szabó G., Kókai, Tóth A. Edző: Török Viktor
Gól – emberelőnyből: 9/6, ill. 9/4. Gól – ötméteresből: –, ill. 2/0. Kipontozódott: Gólya (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Tóth Kálmán: – Csapatom az első két negyedben védekezésben maximálisan végrehajtotta a megbeszélteket, ami megalapozta a kiemelkedő kapusteljesítményt. Minden pontnak örülünk, az elvégzett munka meghozza a gyümölcsét. Fiatal csapatommal szerényen küzdünk tovább.
Török Viktor: – Talán az ötórás utazás miatt, gyengén kezdtünk, a saját magunknak ásott verembe sikerült beleesnünk. Az Egerben kiváló kapusteljesítményt láttam, nálunk értékelhetetlen lövéseket, s bár sikerült felzárkózni, a találkozó végére visszaállt a nagy különbség. 

BVSC-ZUGLÓ–UVSE 16–4 (1–1, 5–1, 4–1, 6–1)
Laky uszoda, 100 néző. V: Fodor, Bereczki.
BVSC: GYAPJAS V. – GÁL D. 2, Mészáros M., Gyárfás 2, Csacsovszky A. 1, Csapó M. 1, Szabó B. 1. Csere: TÁTRAI D. 4, SZILÁDI 2, Nagy M. 1, Balogh M., Kovács P. 1, Batizi 1. Edző: Kemény Kristóf
UVSE: KOROM – Tamás K. 1, Bencz 1, Hegedűs Cs., IONESCU 1, Eppel, Korényi 1. Csere: Csiszer (kapus), Korbán, Seeler, Gidófalvy, Garancsy, Turcsányi. Edző: Vincze Balázs
Gól – emberelőnyből: 12/8, ill. 7/3. Gól – ötméteresből: 3/1, ill. –. Kipontozódott: Seeler (28. p.), Korbán (30. p.)
MESTERMÉRLEG
Kemény Kristóf: – Az első negyedben pariban voltak velünk a vendégek, jól tudták lassítani a játékunkat, de aztán felőröltük őket. Ebben a bajnokságban nincs eldőlt meccs, minden mérkőzésen ugyanezt a munkát várom el a csapattól.
Vincze Balázs: – Az első negyed jó játéka után kijött, hogy nagyon felkészült a BVSC. Ellenfelünk ismerte a játékunkat, és kihasználta a hibáinkat, így a folytatásban már nem tudtunk meccsben maradni. 

METALCOM SZENTESI VK–SZEGEDI VE 8–11 (2–4, 3–1, 1–3, 2–3)
Szentes, 120 néző. V: Vogel G., Kollár Gy.
SZENTES: Kovács B. – MÁTYÓK 4, Hegedűs, Fülöp B. 1, Guszarov 1, Hajdú, Vismeg B. 1. Csere: Pethe 1, Tapasztó, Bozó, Chilkó, Vasics. Edző: Komlósi Péter
SZEGED: MOLNÁR D. – BÓBIS B. 3, Lakatos S. 1, Baj 1, Horváth Zs. 1, KÜRTI 3, Boros 1. Csere: Leinweber 1, Kardos, Tóth Gy., Kasza, Vékony, Horváth V. Edző: Kiss Csaba
Gól – emberelőnyből:
 9/2, ill. 8/4. Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
MESTERMÉRLEG
Komlósi Péter: – A Szeged másfél évvel jár előttünk a közös munkában, mi december óta készülünk együtt, ennek ellenére úgy érzem, a játékunknak már van váza, amelyre építkezni tudunk. A vereség miatt bosszúsak vagyunk, de jó úton járunk.
Kiss Csaba: – A szomszédvárak találkozója parázs csatát hozott, amelyből mi kerültünk ki győztesen. A második félidőben jobban koncentráltunk, és annak ellenére, hogy nem játszottunk jól, meg tudtuk nyerni a nagyon fontos összecsapást.

KSI SE–KAPOSVÁRI VK 7–10 (0–3, 1–2, 3–1, 3–4)
Komjádi uszoda, 50 néző. V: Tordai, Kovács S.
KSI: DANKA – Iriczfalvi, Irmes M., Szépfalvi, Petrák 1, NAGY ÁKOS 3, Bede. Csere: Pocsai, Pető Á. 1, Lantos, MIHOV 2, Nagy Z., Országh. Edző: Horváth János
KAPOSVÁR: CSOMA – Szatmári 1, Berta 1, Pellei F. 1, LANGIEWICZ 1, Kakstedter 1, JUHÁSZ-SZELEI 4. Csere: Petrovszki, Aranyi A., Horváth Á. 1, Takács J., Palatinus. Edző: Surányi László
Gól – emberelőnyből: 6/2, ill. 7/5. Gól – kettős emberelőnyből: 2/0, ill. –. Gól – ötméteresből: 3/0, ill. 1/1. Kipontozódott: Takács J. (20. p.), Lantos (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Horváth János:
– Megérdemelten nyert a Kaposvár, amely az első két negyedben legázolt minket. Csalódott vagyok, mert kihagytunk három ötméterest és két kettős emberelőnyt, ha figyelmesebbek vagyunk, itthon tarthattunk volna egy pontot.
Surányi László: – Jól kezdtük a mérkőzést, de a KSI nem adta fel és megnehezítette a dolgunkat. A nagyszünet után elbizonytalanodtunk, sokat hibáztunk, de végig volt tartása a csapatomnak, nagyon fontos győzelmet arattunk.

AZ ÁLLÁS
1. FTC Telekom 12 12 171–78 +93  36
2. Genesys OSC Újbuda 12 10 2 170–98 +72  30
3. A-HID VasasPlaket 12 9 3 163–97 +66  27
4. Szolnoki Dózsa 12 8 1 3 130–95 +35  25
5. Tigra-Zf-Eger 12 8 1 3 134–117 +17  25
6. Budapesti Honvéd SE 12 8 4 132–94 +38  24
7. BVSC-Zugló 12 7 1 4 145–122 +23  22
8. Szegedi VE 12 4 3 5 111–134 –23  15
9. PannErgy-Miskolc 12 3 2 7 100–142 –42  11
10. PVSK-Mecsek Füszért 12 3 1 8 102–163 –61  10
11. Kaposvári VK 12 2 3 7 109–156 –47  9
12. UVSE 12 2 1 9 101–153 –52  7
13. Metalcom Szentes 12 1 11 99–155 –56  3
14. KSI 12 1 11 100–163 –63  1

 

2022.11.29 23:54:35

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Csapó Dudi érett felnőttként futballban, teniszben, politikában, bármiben képes volt zavarba ejtő módon megközelíteni témákat, látványos, új magyarázattal, ötlettel, és mindehhez sztentori hangján olyan kedélyesen előadott, mégis határozott érvrendszerrel szolgált, hogy az ember csupán biccentett: végül is, miért ne?

2022.11.07 00:04:20

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A negyedik negyedben gyalázatos volt a bíráskodás.

2022.11.07 00:09:42

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Amelyhez hozzátartozik – persze most már könnyű a fülbesúgás –, hogy a sportágban nem igazán pártolták az elnök vezetési módszerét, a pénzügyi helyzet még az elnökségi tagok előtt sem volt teljesen tiszta, átlátható – ahogy összefoglalták, persze már Vári lemondása után.

2022.11.06 14:03:30

Vízilabda nemzetisport.hu

Gurisatti az utolsó másodpercben mentette szétlövésre a finálét, aztán a 20. (!) ötöst ő rontotta el...

2022.10.11 08:50:03

Vízilabda nemzetisport.hu

A 60 esztendeje elhunyt korszakos pólós a Fradi első úszóbajnoka volt.