LAKNER GÁBOR 2021.05.05 20:58 Frissítve: 2021.05.05 22:20

Férfi vízi ob I: a Szolnok döntőbe jutott; az FTC szépített

Elsőként a Szolnoki Dózsa jutott be a férfi vízilabda ob I fináléjába, miután 11–7-re legyőzte a BVSC-Zuglót, és 7–1-es pontkülönbséggel megnyerte a két csapat elődöntős párharcát.

Az FTC szépített az OSC ellen (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Három nappal az alapszakasz vége után már el is kezdődtek az egyik fél hetedik pontjáig tartó elődöntők, de hogy ne nyúljanak a végtelenségig a párharcok, a csapatok magukkal hozták az alapszakaszból az egymás elleni eredményeiket.

Ennek köszönhetően az OSC-nek azonnal meccslabdája volt a címvédő FTC ellen, méghozzá nem is egy, a párharc ugyanis 6–0-s újbudai előnyről kezdődött. Tehát a zöld-fehéreknek nem (volt) szabad többet hibázniuk, ha döntőbe akartak jutni, márpedig az elszántság alapján, amivel belevetették magukat a küzdelembe, nem kérdés, hogy akartak – sőt, akarnak.

Ezzel párhuzamosan az újbudaiak mintha megrettentek volna a nagy lehetőségtől, nagyjából úgy céloztak, mint a ferencvárosiak a két csapat vasárnapi bajnokiján: a lövések vagy a blokkban, vagy Vogel Soma kezében haltak el, ha pedig mindkettőt kikerülték, akkor a kaput is... Így aztán bőven volt dolga Madaras Norbert szakosztályelnöknek, aki a vendégkapu mögött magára vállalta az elkóborolt labdák összegyűjtését – kétszeres olimpiai bajnokot sem láttunk még labdaszedőként, de a pandémia miatt nem lehettek ott az erre a célra felkérhető fiatalok.

Hiába védekezett jól az OSC, a Ferencváros jóval pontosabban célzott, így folyamatosan nőtt a különbség. A hazaiak kihagytak több sima fórt, egy kettős emberelőnyt, a szenvedések pedig Manhercz Krisztián ötösében csúcsosodtak ki, amikor lövés helyett kiperdült a kezéből a labda.

Az újbudaiak három negyed alatt mindössze egyetlen gólra voltak képesek, ami persze a ferencvárosiak védekezését dicséri elsősorban.

Izgalommentes meccsen az FTC 7–2-re győzött, ezzel életben maradt, de a kés továbbra is ott van a torkán, az OSC ráadásul még egyszer aligha támad ilyen rossz hatékonysággal, még akkor sem, ha közben szombaton az Eurokupa-döntőben is szerepel. A két csapat jövő csütörtökön találkozik újra egymással, vélhetően kiélezettebb meccsen.

Mindezek előtt a Szolnok 4–1-es pontelőnyből kezdett a BVSC ellen, és semmit sem bízott a véletlenre. Két gyors gól után ugyan megtorpant és az elkapkodott fórokat kihasználva a második negyed elejére fordított a vendégcsapat, ám ezzel el is lőtte a puskaporát. A folytatásban a szolnokiak ráborították a medencét ellenfelükre, szigorú védekezésre építve sorozatban nyolc gólt lőttek, ezzel pedig a harmadik negyed közepére el is döntötték a továbbjutást.

Zsivko Gocics együttese 10–3-nál a maga részéről befejezettnek tekintette az összecsapást, szombaton mégiscsak az Eurokupa-döntő vissszavágója következik az OSC ellen, az emelt fővel veszítő zuglóiak így kozmetikázni tudtak az eredményen. A slusszpoént Jansik Dávid fórból a kapuba húzott labdája jelentette, a Szolnok ezzel 11–7-ra győzött, 7–1-re megnyerte az elődöntős párharcot, és az első adandó alkalommal bejutott a fináléba.

A már a négy közé jutással is hatalmas sikert elérő BVSC a bronzéremért küzdhet tovább, az ellenfélre azonban mindkét csapatnak várnia kell, az OSC és az FTC ugyanis egy ideig még elszórakoztatja egymást a másik ágon.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

SZOLNOKI DÓZSA–BVSC-ZUGLÓ MKB-EUROLEASING 11–7 (2–2, 4–1, 4–2, 1–2)
Szolnok, zárt kapuk mögött. V: Tóth I., ifj. Kenéz Gy.
SZOLNOK: NAGY V. – KONARIK 2, Drasovics 1, ANGYAL 2, D. Pijetlovics 2, F. Filipovics 1, Jansik D. 1. Csere: Dőry, Schmölcz 1, Nagy Ádám, Kovács Gergő, Teleki 1, Szeghalmi. Edző: Zsivko Gocics
BVSC: Szakonyi – Mészáros Cs., PÁSZTOR 3, Sugár, Ágh, GYÁRFÁS 1, Nagy M. Csere: Tátrai 1, Csapó M., Irmes P. 1, Batizi 1, Kovács P., Mészáros M. Edző: Kemény Kristóf
Gól – emberelőnyből: 13/5, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Mészáros Cs. (24. p.), Nagy Ádám (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Pijetlovics (24. p.)
Piros lap: Kemény Kristóf (20. p.)
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 7–1, a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG
Zsivko Gocics: – Nehéz meccset vártunk az egész szezonban remekül szereplő BVSC ellen. Úgy is történt, ám egymást segítve harcoltunk, nagyon jó teljesítményt nyújtottunk.
Kemény Kristóf: – Az az igazság, hogy a játék minden elemében felülmúlt bennünket a Szolnok. Magabiztosan készültünk az összecsapásra, a hazaiak azonban pszichésen erősebbnek bizonyultak, és rutinosan hozták a győzelmet.

OSC ÚJBUDA–FTC-TELEKOM 2–7 (0–2, 1–3, 0–1, 1–1)
Nyéki uszoda, zárt kapuk mögött. V: Kun, Marjay
OSC: Lévai – Manhercz K., Salamon F. 1, Várnai, HÁRAI 1, Burián, Erdélyi. Csere: Dévai (kapus), Tóth M., Dala D., Bundschuh, Csacsovszky E., Sziládi, Rácz. Edző: Varga Dániel
FTC: VOGEL SOMA – Varga Dénes 2, Vigvári Vendel, Pohl, Constantin-Bicari 1, Fundulisz, Vámos 1. Csere: Német T., JAKSICS 1, Zalánki 1, Jansik Sz., SEDLMAYER 1. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 7/0, ill. 7/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 3/1
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc állása: 6–3, az OSC javára
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel: – Emberfelettit nyújtott védekezésben a Ferencváros, ha eljutottunk lövésig, ott volt a blokk, ha túljutottunk a blokkon, ott volt Vogel Soma, ha rajta is túljutottunk, ott volt a kapufa. Három nappal ezelőtt győzelemre volt elég a hét kapott gól, ezúttal nem, de a világ egyik, ha nem a legjobb csapata ellen játszottunk.
Varga Zsolt: – Pszichésen kellett először rendbe tennünk magunkat, és felismernünk, mi volt az előző mérkőzés buktatója. A playoff mindig más, mint az alapszakasz, ennek is hatása volt arra, hogy ilyen játékot nyújtottunk. Ahhoz, hogy fontos mérkőzéseket tudjunk nyerni, ilyen magas szintű védekezésre van szükségünk.

2021.06.09 21:26:14

Vízilabda S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nem magyarázat, hanem tény: a járvány szilánkokra zúzta az FTC türelmes munkával felépített pólós sikercsapatát.

2021.06.09 17:24:28

Vízilabda MTI, Cs. M.

A magyar női vízilabda-válogatott játékosa már készen áll az ujjsérülését követően.

2021.06.05 18:33:03

Vízilabda LAKNER GÁBOR (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Varga Dénesék 16 percen keresztül nem tudtak gólt szerezni, így a nagyszünet után már nem volt esélyük.

2021.06.02 23:32:50

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Túl optimista vagyok? Miért ne lennék, hiszen a magyar pólóról van szó.

2021.05.22 22:15:40

Vízilabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Összefoglalva: jöhet az olimpia!