Férfi vízi ob I: a Szolnok döntőbe jutott; az FTC szépített

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.05. 20:58
Elsőként a Szolnoki Dózsa jutott be a férfi vízilabda ob I fináléjába, miután 11–7-re legyőzte a BVSC-Zuglót, és 7–1-es pontkülönbséggel megnyerte a két csapat elődöntős párharcát.
Az FTC szépített az OSC ellen (Fotó: Balogh László)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Az FTC szépített az OSC ellen (Fotó: Balogh László) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Három nappal az alapszakasz vége után már el is kezdődtek az egyik fél hetedik pontjáig tartó elődöntők, de hogy ne nyúljanak a végtelenségig a párharcok, a csapatok magukkal hozták az alapszakaszból az egymás elleni eredményeiket.

Ennek köszönhetően az OSC-nek azonnal meccslabdája volt a címvédő FTC ellen, méghozzá nem is egy, a párharc ugyanis 6–0-s újbudai előnyről kezdődött. Tehát a zöld-fehéreknek nem (volt) szabad többet hibázniuk, ha döntőbe akartak jutni, márpedig az elszántság alapján, amivel belevetették magukat a küzdelembe, nem kérdés, hogy akartak – sőt, akarnak.

Ezzel párhuzamosan az újbudaiak mintha megrettentek volna a nagy lehetőségtől, nagyjából úgy céloztak, mint a ferencvárosiak a két csapat vasárnapi bajnokiján: a lövések vagy a blokkban, vagy Vogel Soma kezében haltak el, ha pedig mindkettőt kikerülték, akkor a kaput is... Így aztán bőven volt dolga Madaras Norbert szakosztályelnöknek, aki a vendégkapu mögött magára vállalta az elkóborolt labdák összegyűjtését – kétszeres olimpiai bajnokot sem láttunk még labdaszedőként, de a pandémia miatt nem lehettek ott az erre a célra felkérhető fiatalok.

Hiába védekezett jól az OSC, a Ferencváros jóval pontosabban célzott, így folyamatosan nőtt a különbség. A hazaiak kihagytak több sima fórt, egy kettős emberelőnyt, a szenvedések pedig Manhercz Krisztián ötösében csúcsosodtak ki, amikor lövés helyett kiperdült a kezéből a labda.

Az újbudaiak három negyed alatt mindössze egyetlen gólra voltak képesek, ami persze a ferencvárosiak védekezését dicséri elsősorban.

Izgalommentes meccsen az FTC 7–2-re győzött, ezzel életben maradt, de a kés továbbra is ott van a torkán, az OSC ráadásul még egyszer aligha támad ilyen rossz hatékonysággal, még akkor sem, ha közben szombaton az Eurokupa-döntőben is szerepel. A két csapat jövő csütörtökön találkozik újra egymással, vélhetően kiélezettebb meccsen.

Mindezek előtt a Szolnok 4–1-es pontelőnyből kezdett a BVSC ellen, és semmit sem bízott a véletlenre. Két gyors gól után ugyan megtorpant és az elkapkodott fórokat kihasználva a második negyed elejére fordított a vendégcsapat, ám ezzel el is lőtte a puskaporát. A folytatásban a szolnokiak ráborították a medencét ellenfelükre, szigorú védekezésre építve sorozatban nyolc gólt lőttek, ezzel pedig a harmadik negyed közepére el is döntötték a továbbjutást.

Zsivko Gocics együttese 10–3-nál a maga részéről befejezettnek tekintette az összecsapást, szombaton mégiscsak az Eurokupa-döntő vissszavágója következik az OSC ellen, az emelt fővel veszítő zuglóiak így kozmetikázni tudtak az eredményen. A slusszpoént Jansik Dávid fórból a kapuba húzott labdája jelentette, a Szolnok ezzel 11–7-ra győzött, 7–1-re megnyerte az elődöntős párharcot, és az első adandó alkalommal bejutott a fináléba.

A már a négy közé jutással is hatalmas sikert elérő BVSC a bronzéremért küzdhet tovább, az ellenfélre azonban mindkét csapatnak várnia kell, az OSC és az FTC ugyanis egy ideig még elszórakoztatja egymást a másik ágon.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

SZOLNOKI DÓZSA–BVSC-ZUGLÓ MKB-EUROLEASING 11–7 (2–2, 4–1, 4–2, 1–2)
Szolnok, zárt kapuk mögött. V: Tóth I., ifj. Kenéz Gy.
SZOLNOK: NAGY V. – KONARIK 2, Drasovics 1, ANGYAL 2, D. Pijetlovics 2, F. Filipovics 1, Jansik D. 1. Csere: Dőry, Schmölcz 1, Nagy Ádám, Kovács Gergő, Teleki 1, Szeghalmi. Edző: Zsivko Gocics
BVSC: Szakonyi – Mészáros Cs., PÁSZTOR 3, Sugár, Ágh, GYÁRFÁS 1, Nagy M. Csere: Tátrai 1, Csapó M., Irmes P. 1, Batizi 1, Kovács P., Mészáros M. Edző: Kemény Kristóf
Gól – emberelőnyből: 13/5, ill. 9/3
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Mészáros Cs. (24. p.), Nagy Ádám (30. p.)
Kiállítva (végleg, cserével): Pijetlovics (24. p.)
Piros lap: Kemény Kristóf (20. p.)
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc végeredménye: 7–1, a Szolnok javára
MESTERMÉRLEG
Zsivko Gocics: – Nehéz meccset vártunk az egész szezonban remekül szereplő BVSC ellen. Úgy is történt, ám egymást segítve harcoltunk, nagyon jó teljesítményt nyújtottunk.
Kemény Kristóf: – Az az igazság, hogy a játék minden elemében felülmúlt bennünket a Szolnok. Magabiztosan készültünk az összecsapásra, a hazaiak azonban pszichésen erősebbnek bizonyultak, és rutinosan hozták a győzelmet.

OSC ÚJBUDA–FTC-TELEKOM 2–7 (0–2, 1–3, 0–1, 1–1)
Nyéki uszoda, zárt kapuk mögött. V: Kun, Marjay
OSC: Lévai – Manhercz K., Salamon F. 1, Várnai, HÁRAI 1, Burián, Erdélyi. Csere: Dévai (kapus), Tóth M., Dala D., Bundschuh, Csacsovszky E., Sziládi, Rácz. Edző: Varga Dániel
FTC: VOGEL SOMA – Varga Dénes 2, Vigvári Vendel, Pohl, Constantin-Bicari 1, Fundulisz, Vámos 1. Csere: Német T., JAKSICS 1, Zalánki 1, Jansik Sz., SEDLMAYER 1. Edző: Varga Zsolt
Gól – emberelőnyből: 7/0, ill. 7/3
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 3/1
Az egyik fél hetedik pontjáig tartó párharc állása: 6–3,az OSC javára
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel: – Emberfelettit nyújtott védekezésben a Ferencváros, ha eljutottunk lövésig, ott volt a blokk, ha túljutottunk a blokkon, ott volt Vogel Soma, ha rajta is túljutottunk, ott volt a kapufa. Három nappal ezelőtt győzelemre volt elég a hét kapott gól, ezúttal nem, de a világ egyik, ha nem a legjobb csapata ellen játszottunk.
Varga Zsolt: – Pszichésen kellett először rendbe tennünk magunkat, és felismernünk, mi volt az előző mérkőzés buktatója. A playoff mindig más, mint az alapszakasz, ennek is hatása volt arra, hogy ilyen játékot nyújtottunk. Ahhoz, hogy fontos mérkőzéseket tudjunk nyerni, ilyen magas szintű védekezésre van szükségünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik