LAKNER GÁBOR, SZŰCS ANDRÁS (összefoglaló), B. L. (percről percre) 2020.01.24 18:46 Frissítve: 2020.01.24 23:32

Ez mestermunka volt: Montenegró legyőzésével Eb-döntő és tokiói kvóta!

Magyarország 10–8-ra legyőzte Montenegrót a budapesti Duna Arénában zajló férfi vízilabda Európa-bajnokság péntek esti elődöntőjében, ezzel bejutott a vasárnapi fináléba, amelyben Spanyolország lesz az ellenfele. A pénteki győzelemmel biztossá vált a mieink tokiói olimpiai részvétele is.

Ez mestermunka volt: Montenegró legyőzésével megvan az Eb-döntő és tokiói kvóta! (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (BUDAPEST, DUNA ARÉNA)
ELŐDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Montenegró 10–8 (1–2, 3–1, 4–2, 2–3)
Duna Aréna, 6400
néző. Vezette: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)
MAGYARORSZÁG: NAGY V. – POHL 1, ERDÉLYI 1, VARGA DÉNES 4, MEZEI 1, Vámos 1, ZALÁNKI 2. Csere: HÁRAI, Angyal, Manhercz, Hosnyánszky, Jansik Sz. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
MONTENEGRÓ: Lazovics – M. Petkovics 1, Vidovics, Ivovics, Csucskovics, D. RADOVICS 3, Drasko Brguljan. Csere: SZPAICS, Draskovics 1, D. Obradovics, Durdics 1, PJESIVAC 2. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól – emberelőnyből: 13/5, ill. 15/6
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: D. Obradovics (19. p.), Csucskovics (22. p.), Pohl (27. p.), Draskovics (29. p.), Ivovics (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Vladimir Gojkovics:
– Nem tudtuk a legjobbunkat adni, kifárasztottuk magunkat a negyeddöntővel... Mégis jól kezdtünk, ám utána nem használtuk ki a helyzeteinket, és túl nagy hátrányba kerültünk. Ráadásul bármikor betaláltunk, a magyarok válaszoltak, ezért sem tudtuk megragadni a meccset. Ugyanakkor szeretnénk megszerezni a bronzérmet, sokat jelentene a fiatalabb játékosaimnak.

MÄRCZ TAMÁS: KÖNNYEBBSÉG A KVÓTASZERZÉS
– Mikor döntötte el, hogy Nagy Viktor véd az elődöntőben?
– Egy ideje már meghoztuk ezt a döntést, de a mérkőzés előtti edzésen véglegesítettük. Azt láttam rajta, hogy a felkészülés során egyre jobb és jobb formába lendült. A spanyolokat talán megleptük Vogel Soma beállításával, aki nagyon jól védett, mint ahogyan az utóbbi két meccsen Viktor is remekül teljesített. Két jó kapusunk is van, ami a válogatott szempontjából nagyon fontos. Viktor ragyogóan védett ezen a meccsen, megalapozta a sikert.
– Mennyi munka volt ebben az elképesztő védekezésben és a feladatok elosztásában?
– Eleve úgy állítottuk össze a csapatot, hogy meg tudjuk oldani ezt a feladatot. Amikor a negyedik negyed elején kinéztem a kispadra, mindenki két-két faulttal ült ott, de a kiélezett mérkőzések mindig rengeteg kiállítással tarkítottak. Nagyon be kellett osztani, hogy ki bekkeljen, ezért is volt jó például Erdélyi Balázs jelenléte, aki pluszfeladatokat vállalt, amikor a három védőnknek és Hosnyánszky Norbertnek is két-két hibája volt.
– Mekkora könnyebbség, hogy a döntőbe jutással már megvan az olimpiai kvóta is?
– Hatalmas előny a jövőre nézve, mert tudom, mennyire nehéz a kvalifikációs tornán szerepelni, és milyen pszichikai teherrel játszanak az esélyesebb csapatok. Bombaerős csapatok játszanak majd Rotterdamban, olyanok, amelyek meg is nyerhették volna az Európa-bajnokságot. Abban a tudatban játszunk a spanyolokkal, hogy mindkét csapatnak megvan a kvótája, és kizárólag az Európa-bajnoki címért küzd. Ünnep lesz a sportágnak, jó meccsre számítok.
– A szerettei itt ünneplik pár méterre, mit üzen nekik?
– Még bírjanak ki pár napot, aztán újra egyesül a család. Úgy látom, jól érzik magukat, főleg, amikor nyerünk. Akkor ők is nagyon boldogok.ÖSSZEFOGLALÓ

Már a Duna Arénához közeledve látszott, hogy az Európa-bajnokság legfontosabb részéhez értünk: egyre több volt a környéken a zászlót, sálat, dudát és egyebeket áruló stand, megsokasodtak az uszoda körül a rendőrök, továbbá egyre kevesebb volt a parkoló, és ezzel egyenesen arányosan egyre nagyobb a dugó.

VÉLEMÉNYEK

Pohl Zoltán, a válogatott bekkje: – A védekezés volt ennek a meccsnek a kulcsa. Tudtuk, hogy a végletekig kiélezett mérkőzés lesz, még akkor is, ha a nagy részében több góllal vezettünk. Tudtuk, hogy a bekkeléssel nyerhetünk, a blokkokkal, jó zónával, és akkor elöl is be fognak menni a helyzeteink. Az elején mások vitték el a személyi hibákat, szerencsém is volt, mert rám nem fújtak kiállításokat, habár a végére kiegyenlítődött az arány. A kvóta tudatában egy árnyalattal felszabadultabban játszhatunk, már ha egy döntőben ez lehetséges...

Erdélyi Balázs, a válogatott szélsője: – A legfontosabb, hogy kint vagyunk az olimpián, a másik, hogy nagyon köszönöm Vámos Marcinak, hogy a végén megmentette az életem! A kvóta megszerzésénél nagyobb könnyebbség nem létezik, beszéltünk a felszabadultságról is, eleinte mégis volt bennünk némi görcs. Tudtam, hogy nekem is kell majd bekkelnem, Montenegró ellen ez benne van. Örülök, hogy meg tudtuk oldani, hátul mindig volt, aki tudott segíteni, Nagy Viktor pedig olyan tartást adott, amire könnyű építkezni.

A lelátók már a Spanyolország–Horvátország elődöntőre megteltek, ezen a találkozón pedig eldőlt, hogy a Magyarország–Montenegró csata az olimpiai kvótáról is dönt, hiszen a már biztosan tokiói résztvevő spanyolok jutottak be a fináléba, így a döntő másik résztvevője az eredménytől függetlenül ötkarikás résztvevőnek tekintheti magát.

Ehhez a mieinknek meg kellett verniük a montenegróiakat.

Akik egyébként egyáltalán nem tartoznak a kedvenc ellenfeleink közé, a kontinenstornákon mind a négy eddigi egymás elleni mérkőzést a rivális nyerte meg, nem is beszélve a riói olimpia máig fájó negyeddöntőjéről, vagy az ugyanebben az uszodában megrendezett, két évvel ezelőtti világligadöntőről. A legutóbbi találkozót azonban végre már a mieink húzták be, és a jelen szempontjából leginkább ez tűnt mérvadónak.

Az már a mérkőzés elején látszott, hogy a második elődöntő sem a rengeteg gól miatt marad emlékezetes, a csapatok ugyanis a védekezés magasiskoláját mutatták be. Így aztán még az is belefért, hogy a magyar válogatott mindössze hatpercnyi játék után szerezze meg az első gólját, mert így is mindössze egygólos hátrányban volt.

Az ominózus hátrány aztán a második negyedben demoralizáló módon tűnt el, Varga Dénes az egész uszodát talpra ugrasztó, elképesztő csavargóllal mattolta a montenegróiak kapusát, Dejan Lazovicsot. Az olaszok elleni negyeddöntő hőse nem tudta megismételni csodálatos teljesítményét, ezzel ellentétben Nagy Viktor ihletett formában védett. Gyors gólváltás után újra a csapatkapitányunk villant, ekkor pedig először vezetett a magyar válogatott.

A montenegróiak még egyenlítettek, aztán az összeszedett védekezés és a parádés kapusteljesítmény azt eredményezte, hogy elkezdett kinyílni az olló. Előbb két góllal léptek el a mieink, a centerben óriásit daráló Mezei Tamás és a messziről betaláló Zalánki Gergő góljával, majd amikor Zalánki újra elsütötte a balost, már három gól volt a különbség a két csapat között.

Az utolsó negyed 8–5-ös magyar vezetésről indult, és a montenegróiaknak gyorsan kellett volna valamit villantaniuk, ha meccsben akartak maradni. Azonban a magyar védekezés feszessége nem lazult, Nagy Viktor sem adott alább a színvonalból, így az ellenfélnek közel négy percébe telt lefaragni egyetlen gólt a tetemes hátrányából.

Válaszul Vámos Márton is hozzászólt a meccshez, és úgy ünnepelte a gólját, hogy abból a rivális is érezhette: nem fog háromgólos hátrány ledolgozni három és fél perc alatt. A montenegróiak persze mentek előre, és daráltak, elvégre tüntettek el már jelentős hátrányt az Eb-n, és erőfeszítéseiknek volt is jutalma, hiszen egyetlen gólra felzárkóztak.

A hatalmasat csatázó, és ennek minden nyomát magán viselő Hárai Balázs azonban megint kiharcolt egy emberelőnyt, Märcz Tamás időkérése után pedig, ha kalandos úton is, de Varga Dénes az üres kapuba pottyantotta a labdát. Előtte ugyanez Erdélyi Balázsnak nem sikerült, de aztán úgy alakult a játék, hogy volt lehetőség az ismétlésre. A végeredmény így 10–8 ide.

A mi oldalunkon extázis, a montenegróiakén összeomlás.

A magyar csapat megy Tokióba. Az Európa-bajnoki győzelemre azért így is ráfekszik, elvégre nem járja, hogy csak a szakmai stáb felének van aranyérme a kontinenstornáról.

NAGY VIKTOR: EGY KIS ÓRASZERKEZET

– Valahogy egy hullámhosszra került az egész uszoda, benne a közönséggel és a csapattal.
– Zseniális ez a helyszín zseniális közönséggel! Mindenkinek kijár a dicséret, egyesével nem is akarnék kiemelni senkit, mert például az, hogy én vagyok leghátul, és védhetek, az annak köszönhető, hogy úgy védekezik előttem a csapat, ahogy. Ahhoz, hogy mi így tudjunk játszani, az is kell, hogy a közönség ilyen szeretettel fogadjon minket. Ez az egész olyan, mint egy kis óraszerkezet: kis fogaskerék, nagy fogaskerék... Most nagyon jól együttműködünk, ennek pedig nagyon örülök!
– Pedig az elején még Montenegró vezetett...
– Büszke vagyok a csapatra, tényleg kijátszottunk magunkból mindent. Voltak külső körülmények, amik bezavartak a felkészülésünkbe, viszont semmi jelét sem láttam ennek a meccs nagy részében, mert mindenki levetkőzte a problémáit. Varga Duminak volt egy nagyon jó megszólalása a kezdés előtt, amikor látta, hogy be vagyunk feszülve. Szólt, hogy lazuljunk el... Én azt gondoltam, akkor tudok majd ellazulni, ha meglesz az első védés, ám valójában már akkor sikerült, amikor vízbe ugrottam. Kitisztult minden, és a társakon is ezt éreztem, hogy csak az indulást várták, összességében nem adtunk esélyt sem az ellenfélnek.
– Ráadásként pedig megvan az olimpiai kvóta is.
– Igen, és nagyon örülök a kvótának, mert egy ajándék – viszont én Eb-t nyerni jöttem a Duna Arénába, ahogy a társaim is.

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEKEN
Elődöntő
Spanyolország–Horvátország 9–8 (0–1, 4–3, 2–2, 3–2)
Az 5–8. helyért
Olaszország–Oroszország 14–12 (5–3, 4–4, 3–1, 2–4)
Szerbia–Görögország 12–9 (3–3, 3–2, 4–2, 2–2)
A 9. helyért

Németország–Grúzia 9–8 (2–3, 0–2, 3–2, 4–1)
A 11. helyért
Románia–Törökország 20–3
(5–1, 6–0, 6–1, 3–1)

PERCRŐL PERCRE

32. Véget ért a meccs. Megvan az olimpiai kvóta!
32. Mit műveltünk! Üres kapura rövid, de szerencsére 11 mp-cel a vége előtt elkapkodva indítanak, ezt pedig Varga bünteti már, átejti a védőt. 10–8
32. 20 mp-ig miénk.
32. Ivovics kipontozódik, mert ezt már befújják. Időkérés! Még 25 mp.
32. Radovics bezzeg szépít... 9–8
31. Hárai nem kap ítéletet! Sima ötméteres volt...
31. Hárai hoz egy kiállítást! Vámos lövését a kapus üti a kapufára. Marad nálunk.
31. Pjesivac már eredményes, 9–7.
30. Manhercz kimegy. NAGY VÉD! Szöglet
30. Hosnyánszky nem tud lőni a támadóidő végén.
29. Ma nem! Nagy újabb parádés védése!
29. Ivovics újabb ziccere kimaradt, Nagy véd!
29. Vámos pedig büntet! Villámgyorsan ellőjük középről, a bal felsőben a labda. 9–6
29. Draskovicsnak is véget ért a meccs.
28. Djurdjics a rövidnél most bevágja. 8–6
28. Zalánki most kimegy, időkérés.
28.
Zalánki közel a félpályáról lő a támadóidő végén, Lazovics véd.
27. De Nagy véd a rövidnél Draskovics lövése után!
27. Djurdjics pattintását a léc védi, majd Pohlt kipontozzák.
26. Ivovics megy ki Hárairól. Manhercz negyedik lövése is kimarad, Lazovics véd.
26. Draskovics ellövi a szabadot, de ez nem ér, hiába megy be.
26. Nagy Viktor kornerre véd, már a nyolcadik hárítása.
25. Kontra nálunk, Hárain az ítélet.
25. Brguljan lövése cserébe nem jó.
25. Brguljan megint elhozza.

3. negyed

24. Erdélyi kiállításánál Zalánki blokkol, véget ért a negyed.
24. Varga löketét Lazovics védi, de visszajön hozzánk. Ha pedig ott van, Zalánki bevágja pattintva! 8–5
23. Zalánki parádésan védekezett Ivovicson, lejárt a támadóidő!_
23. Vámos bombáját Lazovics hatástalanítja a kapu bal oldalánál.
22. Na ez a húzás most jócskán fölé, jöhetünk.
22. Mezei remek ma, ötméteres! Varga Dénes bevágja a bal felsőbe, Lazovics sansztalan! 7–5
22. Pjesivac parádés gólt húz a léc segítségével. 6–5
21. Pohl megy ki.
21. Petkovics kiállítását Zalánki bünteti a jobb szélről. 6–4 
20. Hosnyánszky ront, Hárai kimegy, de Erdélyi labdát szerez.
19. Djurdjics lövését könnyedén védi Nagy Viktor.
19. Obradovics nem jön már vissza.
19. Obradovics újra kint, Mezei lövése bent! Szép centergól volt. 5–4
18.
Ivovics pedig mellé pattint!
18. Pohl kiállítását Nagy védése zárja le.
18. Vámos távoli lövése nem talál kaput.
17. Zalánki megy ki. A játékvezetők megadják gólnak Petkovics lövését, videóznak. Megadják.17. Montenegró hozza el a labdát.

(Fotó: Szabó Miklós)

2. negyed

16. Elszórakozzuk a végjátékot. Szünet.
16. Hosnyánszky kiállítása ezúttal is büntetlen marad, a kapufa segít ki minket.
15. Varga a bal szélről lő, a kapus nem ér át, gól! 4–3
15. Egy blokk, egy Nagy-védés, Csucskovicsot pedig kiszórják visszaúszás közben. Mi is időt kérünk. 
15. Hárait kiállítják, időt kért Montenegró.
14. Djurdjics löketét védi Nagy, de Vámos csavarása sem jó.
13. Hárai kapunak háttal húzza rá, kapufa.
13. Hosnyánszky kiállítására egy kontra jön.
12. Ivovics megy ki Mezeiről, sőt Draskovics is! Vámos bejátssza Erdélyinek, ő pedig behúzza. 3–3
12. Jansik újabb kiállítást kap, Radovics a jobb szélről a hosszúba lőtt. 2–3
12.
Petkovics szélről, Nagy most véd, kár, hogy rögvest kontra.
11. Vámos kap egy faultot, de labdával előre jön, kontra.
11. Angyalnak is megvan a második kiállítása, Petkovics pedig fölé pattint!
10. Micsoda gól! Varga Dénes negyedik lövése gól, de mekkora! Csavarból a léc alá. 2–2
10. A center ott sem tudja megfogni, Nagyé a labda.
9. Obradovics másodszor megy ki, de Pohlnak magas a bejátszás...
9. Rossz bejátszás, sípszó nincs.
9. Most Brguljan hozza el.
Öt lövésből két montenegrói gól, nálunk 1/9 a mutató.

1. negyed

8. Manhercz még egyet lő, mellé. Véget ért az első negyed.
8. Radovics lövésénél Nagy véd bravúrral!
8. Vámostól elveszik.
7. Draskovics megy ki, Manherczet blokkolják, de marad nálunk.
7. Jó védekezés, Ivovics végül eldobja, de a blokk hárít.
6. Hárairól Csucskovicsot küldik ki ezúttal, egy lövést még véd a kapufa, de Pohl centerből már nem ront. 1–2
6. Jansikot küldik ki most, Radovics pedig villámgyorsan kihasználja. 0–2
5.
Hárairól kiszórják Obradovicsot, de Manhercz lövését Lazovics védi. 
5. Draskovics lövése két kapufát is érintve a hálóban. 0–1
4. Kiállítást és ötméterest reklamálunk, hiába. A túloldalon bezzeg kiküldik Angyalt.
4. Brguljan löketét dettó.
3. Varga Dénes lövését most a kapufa hárítja.
3. Varga Dénes lövését blokkolják, de Nagy Viktor kiúszva labdát halász.
2. Rossz bejátszás a montenegróiaktól.
2. Mezeire fújnak kontrát.
1. Radovics löketét Nagy Viktor két kézzel hárítja a bal felsőnél.
1. Erdélyi lövése fölé szállt. 
1. A kék sapkás magyar csapaté az első támadás.
Az már kiderült, hogy a győztes ellenfele Spanyolország lesz.
Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi a Magyarország–Montenegró mérkőzés a férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében.

2022.09.11 21:45:17

Vízilabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Ezzel szemben, a nem megrögzött pólórajongó tegye a szívére a kezét, és vallja be: mit, mennyit hallott előzetesen Konarik Ákosról vagy Molnár Erikről? Vagy Nagy Ádámról hitték, hogy éppen a spanyoloknak rámol be három bődületes gólt?

2022.09.10 23:01:43

Vízilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az a tizenöt gladiátor, akit magával vitt a kapitány a csatába, a falon is átment volna.