Férfi vízi BL: Szeretnénk éremmel hazajönni Belgrádból! – Vogel Soma

Vágólapra másolva!
2023.05.30. 08:20
null
Vogel Soma szerint csapata az idény legfontosabb napjai előtt áll, fegyelmezett játékkal azonban megugorható a feladat (Fotó: Koncz Márton)
Lovaglóizom-sérüléséből felépülve hamar jó formába lendült az FTC-Telekom kapusa, Vogel Soma, aki sorozatban negyedszer vehet részt a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében a zöld-fehérekkel, és úgy érzi, fegyelmezett védekezéssel csapatának bármelyik rivális ellen lehet esélye a győzelemre.

 

Tizenöt mérkőzést hagyott ki az idény közepén az FTC-Telekom kapusa, Vogel Soma, aki decemberi betegségét követően a válogatott januári összetartásán lovaglóizom-sérülést szenvedett. A több mint két hónapon át tartó nehéz időszak után nagy erőfeszítések árán építette fel magát ismét, és a bajnoki rájátszásban klasszisteljesítményt nyújtott, elévülhetetlen érdemei voltak a címvédésben.

„ Sokat jelent az aranyérem, mert a sérülésem miatt kihívásokkal teli idényem volt – mondta lapunknak a Ferencvárossal Bajnokok Ligája-győztes 25 éves kapus. – Volt, amikor azt hittem, sohasem fogok már olyan szinten védeni, hogy bajnoki döntőben segíthessek a csapatomnak, úgyhogy tényleg nagyon örülök, hogy hozzá tudtam járulni a sikerhez. Sokat tettem érte, hogy újra jó állapotba kerüljek, a vezetők pedig türelmesek voltak, nem siettették a visszatérésemet. Csak a gyógyulásomra kellett koncentrálnom, mert Szakonyi Dani tökéletesen helyettesített – rengetegszer megköszöntem már neki, de nem lehetek elég hálás érte. Gárdonyi Andris kapusedző és a stáb érdeme, hogy hamar visszanyertem a régi formámat, nagyon jól felépített edzésterv alapján készültem.”

A címvédő Ferencváros úgy nyerte meg veretlenül a bajnokságot, hogy hét mérkőzésből ötször szoros csatában győzte le legnagyobb riválisát, az OSC-t, amely az alapszakaszban pontot is csent tőle. A fináléban azonban a zöld-fehérek fegyelmezett védekezésére és Vogel Somára nehezen talált ellenszert az újbudai alakulat – a siker receptje a Bajnokok Ligája végjátékában is hasonló lehet.

„  Varga Zsolt már hónapok óta szajkózza nekünk, hogy úgy tudunk tétmeccset nyerni, ha kevés gólon tartjuk az ellenfelet – hangsúlyozta Vogel Soma.  – Hátul jól kell zárnunk, figyelnünk kell a blokkokra, hogy elkerüljük a gyors gólokat. A fegyelmezett védekezés önbizalmat ad, ami segít, hogy támadásban gólra váltsuk a helyzeteket. Azért is örültünk nagyon a bajnoki címnek, mert apróságok döntötték el a párharcot, az OSC pariban volt velünk, hatalmas csatában győztünk. A szoros meccseken nemcsak az erőnlét, hanem a koncentráció is sokat számít, márpedig a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében is kiélezett összecsapásokra számíthatunk. Szeretnénk éremmel hazajönni Belgrádból, s ha a védekezésünk összeáll, bármelyik csapatot képesek vagyunk legyőzni.”

A dobogóig vezető úton az első lépést az elitsorozat legutóbbi két kiírását megnyerő Pro Recco ellen teheti meg az FTC. Sokáig úgy tűnt, a Vámos Mártont soraiban tudó Olympiakosz lesz a zöld-fehérek ellenfele a szerdai negyeddöntőben, ám a csoportkör utolsó fordulójában a Zalánki Gergővel felálló olasz sztárcsapat fordított a görögök ellen, így a legnagyobb esélyest kell kiejtenie a Fradinak a négy közé jutáshoz.

„Az Olympiakoszról jobb emlékeim vannak, ugyanakkor a Reccót legyőzni jelentős kihívás, pályafutásom során még egyszer sem sikerült – emelte ki Vogel. – Szerencsések vagyunk, mert immár negyedszer van lehetőségünk arra, hogy nagy tettet vigyünk véghez a nyolcas döntőben. A tét nélküli csoportmeccsekre nehezen szedtük össze magunkat, de elemeztük a találkozókat, tanultunk a hibáinkból. A negyeddöntőben nem kezdhetünk olyan gyengén, mint a Sabadell ellen, mert akkor csúfos vereségbe is beleszaladhatunk. Mindenki megtalálta a motivációját, érezzük, hogy az idény legfontosabb napjai előtt állunk – fegyelmezettség és győzni akarás kell ahhoz, hogy sikerrel vegyük az első akadályt.”

Az elitsorozat statisztikái alapján a Ferencváros emberelőnyös és -hátrányos játékára, valamint a blokkokra és védésekre építhet, ezekben a mutatókban ugyanis a legtöbb riválisánál jobb volt a csoportkörben. Varga Zsolt együttese sorozatban negyedszer jutott be a nyolcas döntőbe, a 2018–2019-es győzelem után két éve ezüst-, tavaly bronzérmet szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik