Férfi vízilabda BL: győzelmével már biztosan a négyes döntőben a Ferencváros

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.05.03. 21:27
Final fourban az FTC! (Fotó: Balogh László)
A Ferencváros 9–8-ra legyőzte a vendég Bresciát a férfi vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntős csoportkörének ötödik fordulójában, így az utolsó találkozó eredményétől függetlenül biztosan bejut a sorozat négyes döntőjébe.

 

TÁNCOLÓ KAKTUSZ FOGADTA a ferencvárosi szurkolókat az olasz Brescia elleni Bajnokok Ligája-találkozón a Komjádi uszodában. Az előcsarnokban kiállított élénkzöld plüssnövény gombnyomásra lejátssza a Fradi-indulót, visszamondja a szurkolói rigmusokat, és a legtöbb ajándéktárgyhoz hasonlóan különleges címer díszeleg rajta.

Nem véletlenül, az FTC ugyanis alapításának 125. évfordulóját ünnepelte pénteken, így az esti pólómeccsen a megszokottnál is látványosabb felvezetés fogadta a játékosokat, akik zöld-fehér fényárban, füstgépek között sétálhattak be a medencepartra. Az utolsóként bevonuló Vogel Soma neve hallatán „megvadultak” a masinák – mintha érezték volna, hogy kulcsszerepe lesz a válogatott kapusnak. Természetesen a szurkolók is kitettek magukért, látványos élőképpel fogadták kedvenceiket, a kifeszített molinón pedig arra kérték őket, írják tovább a történelmet.

Nos, jó esélyük volt rá, a B-csoport késő délutáni mérkőzésén ugyanis a Vámos Mártonnal felálló görög Olympiakosz ötméteresekkel legyőzte a spanyol Barcelonetát, így az FTC győzelemmel már az utolsó forduló előtt biztossá tehette négyes döntőbe jutását. A zsűriasztal mögött ülők laptopon nézték az izgalmas végjátékot, és Nyéki Balázs is értesült a másik eredményről – más kérdés, hogy aligha változtatott emiatt bármin is.

 

A magyar bajnok edzője az első negyedben felváltva tapsolt és rázta az öklét, csapata ugyanis hamar elérte az üzemi hőfokot, egymást érték a labdaszerzések és a blokkok. Csakhogy a Brescia is nagyon tud védekezni, a Pro Recco elleni Olasz Kupa-győzelem után már az sem legyintett Alessandro Bovo együttesére, aki esetleg abból indult ki, hogy pont nélkül áll a BL második csoportkörében. Középen azonnal beindult a „pofonofon”, de nem bántuk, mert sorra kapta a fórokat a Fradi, és bár nem sáfárkodott velük jól, Varga Dénes és Nagy Ádám azért átlőtte a zónát.

A Brescia viszont nem adta olcsón a bőrét, persze miért is adta volna, elvégre mindenféle kockázat nélkül vitte vásárra, biztos kiesőként már nem volt veszítenivalója. A második negyed elején Vincenzo Dolce váratlan villanással egyenlített, és néhány percre be is fagyasztotta az eredményjelzőt. A jeget Fekete Gergő törte meg, méghozzá szokásához híven irgalmatlanul nagy góllal, amit a másik 7-es, Vincenzo Renzuto rögtön megpróbált lemásolni, de hát Vogel Somát nem olyan könnyű meglepni. Fontos bravúr volt, ráadásul egy percre rá Dusan Mandics megduplázta az FTC előnyét, de a nagyszünetben ismét egy volt közte, 4–3-ra álltak a felek.

 

A lemezlovas az Amikor feladnád című Halott Pénz-sláger újragondolt változatával fokozta az amúgy sem lagymatag hangulatot, de a zöld-fehéreknek természetesen eszük ágában sem állt feladni – épp ellenkezőleg, a harmadik negyedet is nagy lendülettel kezdték. Az emberelőnyöket viszont sokszor túljátszották, a jónál is jobb lehetőséget kerestek, a gólzsák pedig csak nem akart kiszakadni, ami a Brescia fegyelmezettségét is dicsérte. A védekezés szerelmesei jól szórakoztak, Vogel halmozta a bravúrokat, a Fradi-retesz pedig szinte tökéletesen zárt.

Dusan Mandics káprázatos ejtését villámgyors mozdulat előzte meg, az olaszok feje felett pedig gyülekeztek a sötét felhők, támadásban ugyanis látványosan szenvedtek, három negyed alatt öt gólig jutottak. Aztán a negyedik elején másfél perc alatt lőttek kettőt, 7–7-nél már a vezetésért támadhattak – a hazai kapufa kisegítette az ünnepeltet, amely Fekete révén újra lépéselőnybe került. Nagy Ádám villanása már a hab volt a tortán, a hátralévő időben ugyanis elsőrangúan védekezett az FTC, amely 9–8-ra legyőzte a Bresciát, és bejutott a négyes döntőbe.

Ennél szebben nem is alakulhatott volna a klub nagy napja – talán még a kaktusz is táncra perdült örömében.

VÍZILABDA
Bajnokok Ligája, negyeddöntős kör, 5. forduló
FTC-Telekom Waterpolo–Brescia (olasz) 9–8 (2–1, 2–2, 3–2, 2–3)
Komjádi uszoda, 1600 néző. V: Alexandrescu (román), Ohme (német)
FTC: VOGEL SOMA – Di Somma, Argiropulosz, MANDICS 3, Molnár E., Jansik Sz., Pohl. Csere: FEKETE G. 2, VARGA DÉNES 2, NAGY ÁDÁM 2, Merkulov, Damonte. Edző: Nyéki Balázs
BRESCIA: TESANOVICS – Alesiani, RENZUTO 2, IRVING 2, Gianazza 1, Balzarini, DOLCE 2. Csere: Lazics, Del Basso 1, Manzi, Gitto, Faraglia. Edző: Alessandro Bovo
Emberelőny-kihasználás: 12/3, ill. 13/4. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1. Kipontozódott: Nagy Ádám (29. p.), Renzuto (30. p.), Alesiani (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Nyéki Balázs: – Emberelőnyben rosszul játszottunk, a védekezésünk viszont nagyjából rendben volt, a jó kapusteljesítmény mellé blokkok is társultak. A nyomás miatt túlságosan stresszesen vízilabdáztunk, de a lényeg, hogy győztünk, és bejutottunk a négyes döntőbe – amelyik csapat nincs ott, nem is nyerheti meg a Bajnokok Ligáját.
Alessandro Bovo: – A mi szempontunkból már nem volt tétje a mérkőzésnek, a Ferencvárosnak viszont nagyon fontos volt, ennek megfelelően játszott. Nem lehetek elégedetlen a teljesítményünkkel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik