Férfi vízilabda BL: váratlan húzásokra készül az FTC

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 09:09
Vigvári Vendel szerint összeszedett játékkal Barcelonában is győzhet az FTC (Fotó: Balogh László)
A Barceloneta legyőzésével nagy lépést tenne a Bajnokok Ligája négyes döntője felé az FTC-Telekom, amely Vigvári Vendel szerint kreatív támadójátékkal és stabil védekezéssel győzhet Spanyolországban.

Nem terítette ki lapjait az FTC-Telekom vezetőedzője, Nyéki Balázs – és most nem a szokásos kártyapartira gondolunk, ami Barcelonában sem maradhatott el. A zöld-fehérek csak a múlt heti bajnoki rangadók után kezdték el élesíteni azokat a speciális játék­elemeket, amelyeket a spanyol Barceloneta otthonában bevetnek, ugyanakkor már a Vasas (15–12) és az OSC (20–5) ellen is magas hőfokon égett a csapat.

A szombati kiütéses győzelem még úgy is önbizalmat, lendületet adhat a Fradinak, hogy az újbudaiak ezer sebből véreztek, és hamar megtört az ellenállásuk. Nyéki Balázs a találkozó után hangsúlyozta, továbbra is a szerénység és a munka a legfontosabb – a közönség ünnepelt, az edző elégedett volt, de azt is látta, hogy még mindig lehet javulni.

„Nem reális a végeredmény, nincs ekkora különbség a két csapat között – mondta lapunknak a két bajnokin összesen négy gólt szerző Vigvári Vendel. – A Vasas ellen döcögősebben kezdtünk, és a nagyszünet után tudtunk ellépni, ezért Süni (Nyéki Balázs – a szerk.) kérésére az OSC ellen igyekeztünk már az elején nagy intenzitással játszani. Jól álltunk bele a mérkőzésbe, sikerült megvalósítani, amit elterveztünk, és azért gyakoroltunk olyan elemeket is, amelyek remélhetőleg szerdán is működnek.”

Vigvári Vendel igancsak jól keveri a lapokat, szerdán ő lehet az egyik ász a pakliban (Fotó: FTC Vízilabda)

A közösségi médiába feltöltött képek tanúsága szerint Vigvári Vendel igencsak jól keveri a lapokat, a Barceloneta ellen pedig ő lehet az egyik ász a Nyéki-pakliban, gyors játékára és váratlan húzásaira ezúttal is nagy szüksége lesz a Ferencvárosnak. A fiatal szélső úgy véli, az idényben továbbra is veretlen zöld-fehérek felpörögtek a Bajnokok Ligája szerda esti rangadójára.

„Fontos volt, hogy mérkőzésből jöjjünk, igyekeztünk nagy iramot diktálni a bajnokikon – hangsúlyozta Vigvári Vendel. – Úgy kell megérkeznünk a BL-meccsekre, hogy pörgünk, feszesek vagyunk, és egy pillanatra sem engedünk ki. Az edzők sokat foglalkoztak a Barceloneta elleni taktikával, elemezték az ellenfelet, igyekszünk betartani, amit kértek tőlünk. Nem lesz könnyű dolgunk, de a csoportban mindegyik riválisunk otthonában nehéz nyerni. Támadásban kreatívak és kiszámíthatatlanok vagyunk, és ha a védekezésünk is jól működik, összeszedett játékkal három pontot szerezhetünk.”

Aligha kell ecsetelni, mennyire fontos pontok lennének, hiszen ha az FTC fél távnál háromból három győzelemmel állna, karnyújtásnyira kerülne a négyes döntőtől. A B-csoportban a magyar bajnok és a Barceloneta mellett a görög Olympiakosz és az olasz Brescia szerepel – előbbit hazai medencében, utóbbit idegenben győzték le 11–9-re a zöld-fehérek. Nyéki Balázs együttesén kívül nincs már hibátlan csapat a kvartettben, a spanyolok a Brescia elleni 12–8-as győzelem után 10–7-re kikaptak az Olympiakosztól.

A helyszín a rivális mellett szól, elvégre Barcelonába nem nyerni járnak a csapatok (lásd keretes írásunkat), a jelenlegi forma viszont inkább a Ferencváros sikerét ígéri. Vakarhatja a fejét, aki tippelésre vállalkozik, de talán nem téved, ha szoros meccset jósol, amelyen nüanszok dönthetnek. Mindkét keretben találunk rutinos kulcsjátékost, aki a mérleg nyelvét jelentheti: a spanyolok vezére, Felipe Perrone 38 évesen is elnyűhetetlen, de érthető módon a sérülésből visszatérő Varga Dénes is rendkívül motivált, amit a Vasas és az OSC ellen három-három góllal bizonyított.

A két világklasszis közül szerda este csak az egyik örülhet.

Még nem nyert a Fradi Barcelonában
Az elmúlt egy évtizedben csupán egyszer, 2017-ben fordult elő, hogy a Barceloneta lemaradt a Bajnokok Ligája végjátékáról, ami jól mutatja a spanyol sztárcsapat erejét. A Ferencváros sem tudott még győzni Barcelonában, a klubhonlap gyűjtése szerint 2018 decemberében 8–5-re nyertek a spanyolok, míg három évre rá 12–12-es döntetlent játszottak a felek. A két csapat legemlékezetesebb mérkőzése a 2019-es hannoveri BL-elődöntő, amelyet Varga Dénes vezérletével kétgólos hátrányból fordítva 9–7-re nyert meg az FTC – másnap aztán a trófeát is elhódították a zöld-fehérek.
Zalánkiék drámai csatában győzték le a Novi Beogradot

Kis híján elvesztette veretlenségét a Zalánki Gergővel felálló Pro Recco, amely kedd este ötméteresekkel diadalmaskodott (14–15) a szerb Novi Beograd vendégekét a Bajnokok Ligája negyeddöntős körének harmadik fordulójában – adta hírül az MTI. A legutóbbi három kiírásban győztes olasz sztárcsapat már hat góllal is vezetett a szerb fővárosban, a házigazdák azonban kiegyenlítettek, és még a győzelemért is volt labdájuk az utolsó pillanatokban. A Recco ugyan három büntetőt is kihagyott a rendes játékidőben, a világ- és Európa-bajnok magyar játékos is rontott, az ötméterespárbajban azonban Zalánki és társai nem hibáztak, így végül két ponttal gazdagodtak. „

„Az elején nagyon jól ment a védekezésünk, elöl pedig jöttek a gólok. A folytatásban a hazaiak egyre több egyéni megoldással próbálkoztak, ami be is jött nekik. Jobban bírták a végét, de örülök, hogy végül mi megyünk haza több ponttal” – nyilatkozott az M1 aktuális csatorna helyszíni stábjának Zalánki Gergő, akit a világszövetség és az európai szervezet is 2023 legjobb férfi vízilabdázójának választott.

„A csalódást keltő dohai világbajnokság után kicsit még keresem magam, először itt a Reccóban kell megtalálnom a játékomat. A célom az, hogy a szezon végére és az olimpiára visszatérjek erre a szintre, hiszen a Reccóval három kupát, Párizsban pedig aranyat akarok nyerni. Nagyon figyelek arra, hogy minél profibban készüljek, hogy ennek a hosszú idénynek a végére minden rendben legyen” – mondta a 29 éves balkezes játékos.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik