A Vasas és a BVSC is kiesett a vízilabda Eurokupából

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.23. 21:57
Nagy csatában maradt alul a Vasas (Fotó: Török Attila)
A BVSC és a címvédő Vasas is búcsúzott a férfi vízilabda Eurokupa nyolcaddöntőjében.

Két és fél percig tűnt úgy, hogy minden rendben van.

Bátori Bence belőtte a Vasas első emberelőnyös lehetőségét a Jug Dubrovnik elleni Eurokupa-mérkőzésen, emberhátrányban Nikola Dedovics labdát szerzett, és ekkor valami teljesen félrecsúszott. A horvátok legendásan erős szoros emberfogása egyáltalán nem ízlett a Vasasnak, amely azért legalább az ítéleteket megkapta, de sem emberelőnyből, sem ötméteresből nem tudott gólt lőni, miközben sorozatban ötöt kapott. Ez azért is volt nagy baj, mert a nyolcaddöntő visszavágóját eleve egygólos hátrányból kezdte a magyar csapat. A feszültség nagy volt, a hazaiak játékosa, Sztrahinja Rasovics és a vendégek gólfelelőse, Franko Lazic addig csépelték egymást, amíg mind a ketten cserés kiállítást kaptak.

A Vasas támadójátéka két negyeden át nem létezett, nyolc perc alatt három lőtt góllal az ob I-ben sem lehet sokat elérni, nemhogy egy Bajnokok Ligájából áteső csapat ellen az Eurokupában. Ehhez képest a térfélcsere után a piros-kékek annyi gólt lőttek nyolc perc, mint azelőtt összesen. Konarik Ákos ötméteresével egy gólra, 7–6-ra zárkózott fel a Vasas, hirtelen éles lett az addig a Jug által irányított mérkőzés.

A záró negyed elején emberelőnyben támadhatott az egyenlítésért a Vasas, de csak kapufáig jutott, a túloldalon megvillant a veterán Maro Jokovic, és újra kettő lett közte. A közönség által űzött hazai csapat ment előre becsülettel, a nagyot játszó Nikola Dedovics visszahozta egy gólra a Vasast. Aztán jöttek a mérkőzés elején is látott elemi hibák, a rossz döntések, a kézből kicsúszó labdák és a kihagyott fórok. Filip Krzic bezzeg belőtte a horvátok emberelőnyös lehetőségét, megint kettő lett közte, ennél is nagyobb baj, hogy a Vasasnak 3–0-ra kellett volna megnyernie az utolsó három percet már a szétlövés eléréséhez is.

Lehetetlen küldetésnek tűnt, az is lett belőle, Burián Gergely dudaszós szépítése már csak a szépségtapaszt jelentette. A Vasas Dubrovnik után hazai medencében is egy góllal kapott ki a Jugtól, ezúttal 9–8-ra, így kettős vereséggel esett ki az Eurokupa nyolcaddöntőjében. Címvédőként, az előző idényben látottnál erősebb csapattal ez bizony jókora csalódás, még ha a szurkolók meg is tapsolták a csapatot.

Eközben drámai végjátékot hozott a BVSC belgrádi mérkőzése. A zuglóiak kétgólos előnyből várták a visszavágót, amelyen szinte végig a Crvena zvezda vezetett, de a különbség egy-két gólon billegett, csupán egyszer léptek el hárommal a szerbek. Az utolsó perc 11–9-ről kezdődött, vagyis összesítésben egálra álltak a felek. A játékvezetők sípja néma maradt, amikor Vladimir Misovics a labda helyett Kovács Péterre vetődött rá, cserébe a túloldalon kontrát fújtak, Kemény Kristóf időt is kért gyorsan. Lövés helyett rossz passz lett a támadás vége, újabb véleményes szituáció után a házigazda kapta meg a labdát, húsz másodperc maradt hátra. Gavril Szubotics minden rutinját bevetve eladta, hogy lőni akar, ám miközben hárman is blokkolni próbálták, Dusan Vasics megkapta a labdát, és harmadik góljával eldöntötte a párharcot.

A Crvena zvezda 12–9-re győzött, így a Vasas mellett a BVSC is elvérzett – nem jutott magyar csapat a legjobb nyolc közé az Eurokupában.

FÉRFI VÍZILABDA EUROKUPA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
VasasPlaket–Jug Dubrovnik (horvát) 8–9 (1–4, 2–2, 3–1, 2–2)
G: Konarik, Dedovics 2-2, Bátori, Randjelovics, Batizi, Burián, ill. Lazic 3, Zuvela, Buric, Daube, Cabanas, Jokovic, Krzic
Továbbjutott: a Jug, kettős győzelemmel (21–19)
Crvena zvezda (szerb)–BVSC-Zugló 12–9 (4–4, 3–2, 3–2, 2–1)
G: Vasics 3, Szubotics, M. Radovics 2-2, Markovics, Gogov, Baszara, Seman, Milojevics, ill. Tátrai D. 4, Gyárfás, Kovács P. 2-2, Mészáros Cs.
Továbbjutott: a Zvezda, 23–22-es összesítéssel
Vuliagmeni (görög)–Barcelona (spanyol) 10–6. Továbbjutott: a Vuliagmeni, kettős győzelemmel (27–19)
Jadran Herceg Novi (montenegrói)–Savona (olasz) 13–12. Továbbjutott: a Savona, 28–23-as összesítéssel (Savona: Erdélyi Balázs 1 gólt lőtt)
Ortigia (olasz)–Spandau (német) 12–14. Továbbjutott: a Spandau, 22–20-as összesítéssel
Dinamo Tbiliszi (grúz)–Primorje Rijeka (horvát) 15–20. Továbbjutott: a Rijeka, kettős győzelemmel (28–22)
Steaua Bucuresti (román)–Panioniosz (görög) 11–10. Továbbjutott: a Steaua, ötméteresekkel (22–22 – szétlövéssel: 9–8)
Tourcoing (francia)–Sabadell (spanyol) 12–15. Továbbjutott: a Sabadell, kettős győzelemmel (33–23)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik