Leiskoláztuk az ausztrálokat, irány a negyeddöntő!

Vágólapra másolva!
2024.02.08. 11:25
Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó
Lélektanilag fontos győzelemmel masírozott be a legjobb nyolc közé a dohai világbajnokságon női vízilabda-válogatottunk, amely fegyelmezett játékkal 13–9-re nyert Ausztrália ellen, és a hétfői negyeddöntőben bizonyára a hollandokkal találkozik.

 

 

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
Vízilabda, nők
Csoportkör, 3. forduló
C-csoport 
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 13–9 (4–2, 4–3, 3–1, 2–3)
Doha. V: Buch (spanyol), Markopulu (görög). 
MAGYARORSZÁG: Magyari A. – KESZTHELYI 5, GURISATTI 2, Rybanska, MAHIEU 1, Garda, Vályi V. Csere: SZILÁGYI D. 3, Leimeter 1, Parkes, Horváth B., Máté Zs. 1. Szövetségi kapitány: Cseh Sándor és Mihók Attila
AUSZTRÁLIA: Palm – WILLIAMS 3, Green, Arancini 1, KEARNS 2, Halligan 1, A. Andrews. Csere: Hearn 1, Ch. Andrews 1, Gofers, Longman, Jackovich. Szövetségi kapitány: Rebecca Rippon
Emberelőny-kihasználás: 12/8, ill. 10/4. Kipontozódott: Horváth B. (19. p.), Green (24. p.), Máté Zs. (30. p.), Halligan (31. p.)
MESTERMÉRLEG
Mihók Attila: – Mindenki megértette, hogy tíznél több kapott góllal nehezen lehet mérkőzést nyerni. Nemcsak gólokat akartunk lőni, hanem védekezni is, fegyelmezettek maradtunk, és tartottuk magunkat ahhoz, amit megbeszéltünk. A negyeddöntővel kapcsolatban nem szeretnék jósolgatni, továbbra is arra koncentrálunk, hogy csapatként funkcionáljunk, és az apró sikereket is úgy éljük meg, mintha a félpályáról lőnénk gólt. Úgy kell játszanunk a folytatásban is, ahogy ezen a meccsen tettük.

ÖSSZEFOGLALÓ

A férfiak már megcsinálták, csütörtökön a hölgyeken volt a sor. A magyar–olaszhoz hasonlóan egyszerűnek tűnt a képlet, női vízilabda-válogatottunknak a dohai vb csoportköre zárásaként le kellett győznie a szintén hibátlan mérleggel álló Ausztráliát, hogy egyenes ágon bejusson a nyolc közé, és három napot pihenhessen a negyeddöntő előtt. Kockás füzetre akkor sem lett volna szükség, ha a rendes játékidőben nem bírnak egymással a felek, ugyanis a korábbi gyakorlattal szemben már a csoportmeccseken is szétlövés dönt, a gólkülönbségnek nincs jelentősége.

Ezért sem volt mérvadó, hogy a magyar válogatott Új-Zélandot és Szingapúrt is jobban megverte, mint az ausztrál csapat – más kérdés, hogy nem minden a matematika, a két lőgyakorlatból elsősorban önbizalmat meríthettek a mieink. Szilágyi Dorottya példája mutatja, hogy sikerült is: nem szegte kedvét, hogy az első próbálkozása nem találta el a kaput, amikor helyzetbe került, újra meg újra beleállt a lövésbe – és milyen jól tette! Hiába vezettek eleinte az ausztrálok, az egri szélső vezérletével lépéselőnybe kerültünk, Leimeter Dóra kapufás góljával pedig már kettő volt közte. Eközben hátul összeállt a védekezés, az ellenfél centerei nemhogy lövésig nem jutottak el, fórokat is nehezen harcoltak ki.

A második negyed közepén úgy vezettünk 6–3-ra, hogy Magyari Aldának még nem volt védése, előtte ugyanis nagyon fegyelmezetten dolgoztak a bekkek, Rybanska Natasának többször is besegítettek a társak. Blokkok, labdaszerzések, gyors indítások – szinte minden volt, ami az eindhoveni Európa-bajnokságon hiányzott. Miután az egyik oldalon Leimeter fejjel mentett, a másikon Mahieu Geraldine három védő között tette a kapuba a labdát, a jelenetsor láttán még Mihók Attila is megengedett magának egy félmosolyt.

Időközben Magyari elvette az ausztrálok maradék önbizalmát is, merthogy Charlize Andrews másodszor már nem tudta eljátszani, hogy zavartalanul beúszik és gólt szerez a kapásszélen – ráadásul duplán büntettek a mieink, az ellentámadásból Máté Zsuzsanna növelte négy gólra a magyar előnyt. A nagyszünetben hárommal, 8–5-re vezetett női válogatottunk, de hát a harmadik negyed rendszerint kritikus, egyszóval tovább kellett nyomni a gázpedált. Nem is léptünk le róla, Keszthelyi Rita ziccerével visszaállt a négygólos különbség, és bár Horváth Brigitta már a harmadik negyed elején kipontozódott, emberelőnyben sem hagytuk érvényesülni az ausztrálokat.

Mihók Attila a sarokban guggolva, átszellemülten instruálta a lányokat, akik nemcsak a feladatukat hajtották végre, hanem némi extrát is hozzátettek. Keszthelyi például akkora gólt ragasztott szabaddobásból, hogy a hálótartó vasról is elemi erővel vágódott vissza a labda – ettől még a sportággal egyelőre ismerkedő katari gyerekeknek is tátva maradt a szájuk. Túlzás lenne azt állítani, hogy a helyieket lázba hozta a mérkőzés, de legalább a kisiskolások megtöltötték az egyik szektort, és jó érzékkel végig a magyar válogatottnak szurkoltak. 
 

Azért az ausztráloknak is akadtak szép megoldásaik, Tilly Kearns húzásába Magyari csak beleérni tudott, és bár a hatgólos előnyünk a záró negyed elején négyre olvadt, a fent említett szétlövéses forgatókönyvtől nem kellett tartanunk. A mieink emberelőnyös játéka közel volt a tökéleteshez, a felrajzolt figurákat átültették a gyakorlatba a játékosok, vagyis ezúttal jóformán minden klappolt, már csak a különbség volt a kérdés. A magyar női válogatott az utóbbi négy világverseny legjobb teljesítményével négygólos, 13–9-es győzelmet aratott az ausztrálok elleni csoportrangadón, ezzel megnyerte a kvartettjét, és bejutott a nyolc közé a világbajnokságon. 

Sokkal könnyebb dolga persze nem lesz a negyeddöntőben, elvégre az olimpiai címvédő Egyesült Államok helyett minden bizonnyal a világ- és Európa-bajnok Hollandiával találkozik hétfőn, de ilyen összeszedett, tudatos játékkal bármelyik riválisa ellen lehet keresnivalója.

MIHÓK ATTILA ÉRTÉKELT

„Megpróbáltam figyelmen kívül hagyni az eredményjelzőt, és szerettem volna, ha végig tudjuk azt játszani, amit elterveztünk – értékelt az MTI-nek Mihók Attila. – Ez a negyedik negyed elejéig abszolút működött, utána óhatatlanul is kicsit visszavettünk támadásban. Viszont úgy érzem, elöl motiváltak voltunk, hátul pedig próbáltuk csapatként +szeretni a védekezést+, és élvezni, hogy ez igenis egy nagyon fontos eleme a játéknak.”

Mihók elárulta, az elmúlt időszakban törekedtek arra, hogy a lehető legjobb hangulatot teremtsék meg a csapat körül, ugyanakkor leszögezte, hogy egy győztes meccs után „mindig könnyebb mosolyogni”.

A két kapitány januárban, az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokságon debütált nagy tornán a kispadon. Ott ötödik lett a gárda, Mihók Attila elsősorban a lövőteljesítménnyel volt elégedetlen akkor, az ausztrálok ellen viszont ezzel nem volt probléma.

„Itt azért olyan játékosok vannak, akik már megmutatták a kvalitásukat. Az, hogy egy adott mérkőzésen, az adott pillanatban mennyire tudják mozgósítani, ami bennük van, maguknak kell összerakniuk. Mindenesetre nagyon elégedett lennék, ha a negyeddöntőben ugyanilyen sikerorientáltan ugranának medencébe” – fogalmazott.

Csütörtöki sikerével a magyar válogatottnak lesz egy plusz pihenőnapja, majd hétfőn minden valószínűség szerint a címvédő és Európa-bajnok holland válogatottal találkozik a négy közé jutásért.

„Ugyanezt várom, azt szeretném, hogy mindenki a maximumot akarja adni, hogy védekezésben ne csak az ellenfél hibáira várjunk, hanem rontsuk el mi a játékukat. Ez szorosan összefügg a támadással, hiszen jó védekezés után elöl sokkal bátrabban, bevállalósabban áll bele az ember egy-egy megoldásba. Mindenkinek maximálisan képesnek kell tartania magát arra, hogy ha rá jön ki a befejezés, azt megoldja” – mondta Mihók Attila.

A mérkőzésről szóló beharangozónkat ide kattintva lehet elolvasni.

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

 

M

GY

GY. SZL.

V.SZL.

V

LG–KG

GK

P

1. MAGYARORSZÁG

3

3

71–19

+52

9

2. Ausztrália

3

2

1

54–20

+34

6

3. Új-Zéland

3

1

2

44–36

+8

3

4. Szingapúr

3

3

7–101

–94

0

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik