Drámai végjáték után a spanyoloké a bronzérem a női vízilabda-világbajnokságon

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.16. 09:20
Adam NurkiewiczA spanyolok az utolsó másodpercekben nyerték meg a bronzérmet Görögország ellen (Fotó: Getty Images)
A dohai vizes-világbajnokságon az olasz női vízilabda-válogatott megszerezte a hetedik helyet és az utolsó olimpiai kvótát, miután gólgazdag mérkőzésen 18–12-re legyőzte Kanadát. A bronzmérkőzésen Spanyolország egy utolsó másodpercben szerzett félpályás, üreskapus góllal nyert Görögország ellen.

A támadásoké volt a főszerep a Kanada és Olaszország által vívott helyosztó mérkőzésen, amely egyben az utolsó olimpiai kvótáról is döntött. Már az első félidőben 19 gólt szereztek a csapatok, és ugyan a harmadik negyedben csak három született, a végjáték is eseménydúsra sikerült. A gólzáporból az olaszok jöttek ki jobban, akik mindegyik játékrészben többet lőttek, mint kaptak, és 18–12-es győzelmükkel megszerezték a hetedik helyet, így indulhatnak az idei párizsi olimpián.

 A legutóbbi világbajnokságon döntős spanyolok a pénteki bronzmérkőzésen 10–9-re győzték le a görögöket úgy, hogy a döntő gólt Elena Ruiz az utolsó pillanatban szerezte, üres kapura.

A görögök a végéhez közeledve elvesztették első számú kapusukat, aki egy lövésnél megsérült, úgy kellett kihúzni őt a medencéből. A cserekapus hét másodperccel a vége előtt védett egy lövést, majd időkérés után felúszott. Nem jött be azonban a létszámfölény kialakítása, mert labdavesztés után még éppen volt minimális idő arra, hogy Ruiz a félpályán túlról az üres kapuba lőjön.​

Az olaszoké az utolsó olimpiai kvóta

Világbajnoki hetedik helyezésnek még nem örült úgy senki, mint az olasz válogatott, amely így megszerezte az utolsó olimpiai kvótát. Egészen kaotikus volt az első két negyed, szinte minden kaput eltaláló lövésből gól lett. Az olaszok szövetségi kapitánya, Carlo Silipo a 10. percben, csapat 10–8-as vezetésénél időt is kért, és bármit mondott a játékosainak, hatásos volt. Sorozatban hármat lőttek az olaszok, akik összerakták a védekezésüket is, az egyre jobban elfáradó kanadaiak már az emberelőnyieket is elszórták, így nem volt esélyük a felzárkózásra. Három és fél perccel a vége előtt, 14–10-es olasz vezetésnél a kanadai Verica Bakoc négyperces kiállítást kapott, így a különbség hatalmasra nőtt a végére, a Roberta Bianconi, Silvia Avegno és Sofia Guistini hármas által repített olaszok 18–12-re nyertek, és ezúttal ott lesznek az olimpián.

A párizsi olimpia női vízilabdatornájának mezőnye: Franciaország, Hollandia, Spanyolország, Ausztrália, Kína, Egyesült Államok, Dél-Afrika, Görögország, MAGYARORSZÁG, Olaszország

VÍZILABDA, NŐK
A 7. HELYÉRT
Kanada–Olaszország 12–18 (4–5, 4–6, 1–2, 3–5)
BRONZMÉRKŐZÉS
Spanyolország–Görögország 10–9 (2–1, 4–4, 1–1, 3–3)
KÉSŐBB
AZ 5. HELYÉRT
14.00: Ausztrália–Hollandia (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ
15.30: Egyesült Államok–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik