Afrika nélkül pólóznak Párizsban

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.22. 12:52
A tokiói olimpián 23–1-re győztük le Dél-Afrikát, Pásztor Mátyás (jobbra) négy gólt lőtt azon a meccsen (Fotó: Getty Images)
A dél-afrikaiak visszalépésével erősödött a párizsi olimpia vízilabdatornájának mezőnye, azonban a sportág nem veszítheti el hosszú távon a kontinenst.

A sorsolás előtt közvetlenül jelentette be a dél-afrikai szövetség, hogy egyik válogatottja sem vesz részt a párizsi olimpia vízilabdatornáján. Mint utóbb kiderült, a szövetség ahhoz kötötte az indulást, hogy a világbajnokságon mindkét csapatuk legyen ott a legjobb tizenkettő között, ehhez képest a férfiak a 15. helyen zártak, míg a nők a 14. helyezést csípték meg. Így a kvótáról lemaradó két legjobb válogatott lett a beugró, a férfiaknál a románok, a nőknél a kanadaiak kapták meg a párizsi repülőjegyet – az utóbbiak nem sokkal azután tudták meg, hogy mégis utazhatnak, hogy megsiratták az elmaradó kvalifikációt.

Ezzel kétségkívül erősödött a torna mezőnye, hiszen a dél-afrikai csapatok általában a pofozógép szerepét töltik be a mindenkori világversenyeken, ezzel szemben a román férfiválogatott bárki ellen képes ellenállást kifejteni, a kanadai női válogatott pedig jobb napjain a klasszikus nagycsapatokat is elcsípheti, elég csak a 2017-es budapesti világbajnokság negyeddöntőjére gondolni, bár az kellemetlen emlék nekünk.

Az éremnek ugyanakkor két oldala van, a sportágnak ugyanis nem tesz jót, hogy az egyik kontinens visszalépett, és ismét hiányzik az olimpiáról. Afrikában nem tudja megvetni a lábát a vízilabda, az 1992-es barcelonai olimpia óta mindössze kétszer volt ott afrikai pólócsapat: a 2004-es athéni olimpián az egyiptomi férfiválogatott szerepelt, a legutóbbi, tokiói játékokon pedig a dél-afrikaiak voltak jelen két együttessel. Egyébként is csak ez a két ország volt olimpiai résztvevő, az egyiptomi férfiválogatott hatszor, a dél-afrikai férfiegyüttes háromszor, a dél-afrikai női csapat pedig egyszer volt olimpián.

Ez pedig édeskevés, márpedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint csak olyan sportág szerepelhet az olimpia programjában, amely mind az öt kontinensről fogadja a résztvevőket. A modern olimpiákon a vízilabda volt az első csapatsportág, ez azonban veszélybe sodorhatja a jövőjét az olimpiai játékokon. Ha a nemzetközi szövetség nem karolja fel még ennél is jobban az afrikai pólót és teszi láthatóvá ezt a kontinenst, annak kellemetlen következményei lehetnek, egyszerűen nem veszítheti el a sportág Afrikát.

Még akkor sem, ha pofozógépnek jönnek a válogatottjai az olimpiára.

Doppingvétség miatt eltiltották a montenegrói balkezest
A montenegrói válogatott balkezese,  Aleksza Ukropina biztosan nem lesz ott a párizsi olimpián, mivel doppingvétség miatt legalább féléves eltiltás vár rá. A korábban az OSC-ben is megforduló 25 éves játékos elfelejtette bevizsgáltatni az általa használt inhalátort, amely tiltott hatóanyagot is tartalmazott. A doppingvétségre a spanyolok elleni világbajnoki negyeddöntőt követően derült fény, a Jadran Herceg Novi játékosának hiánya érzékeny veszteség lesz a montenegrói válogatottnak.

AZ OLIMPIAI CSOPORTBEOSZTÁS
Férfiak
A-csoport: Görögország, Horvát­ország, Egyesült Államok, Románia, Olaszország, Montenegró
B-csoport:  MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Ausztrália, Japán, Szerbia, Franciaország
Nők
A-csoport: Hollandia, Ausztrália, MAGYARORSZÁG, Kína, Kanada
B-csoport:  Spanyolország, Görögország, Olaszország, Egyesült Államok, Franciaország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik