Kiejtettük a szerbeket, bent van az elődöntőben az Eb-n a férfi pólóválogatott!

Vágólapra másolva!
2024.01.12. 14:50
null
A magyar csapat öröme (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
A horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott Szerbia ellen szállt medencébe az elődöntőért, és végig kiegyenlített találkozón, nagy küzdelemben, ötméteresekkel győzött úgy, hogy Marko Radulovics kiejtette a kezéből a labdát a saját próbálkozásánál, és mivel a többiek mind belőtték, nyertünk.

 

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB, DUBROVNIK)
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–SZERBIA 10–10 (3–3, 2–2, 4–3, 1–2) – SZÉTLÖVÉSSEL: 5–4
Zágráb. Vezette:
Alexandrescu (román), Segurana (spanyol)
MAGYARORSZÁG: BÁNYAI – VIGVÁRI VINCE 4, FEKETE G. 2, TÁTRAI 3, KOVÁCS P., Burián, Pohl. Csere: Gyapjas V. (kapus), Molnár E., Nagy Ádám, Varga V., Vigvári Vendel 1, Vismeg Zs. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
SZERBIA: B. Mitrovics – SZ. RASOVICS 2, N. JAKSICS 2, Randjelovics, Ubovics 1, Mandics 2, V. RASOVICS 2. Csere: R. FILIPOVICS (kapus), Drasovics, Milojevics, Radulovics, VICO 1, P. Jaksics. Szövetségi kapitány: Uros Sztevanovics
Emberelőny-kihasználás: 9/4, ill. 11/6
Kettősemberelőny-kihasználás: 2/1, ill. 1/0
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Randjelovics (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt:
– Mindig óriási mérkőzés kerekedik abból, ha ez a két csapat játszik egymással. Hihetetlenül büszke vagyok a csapatomra, elképesztő munkát és koncentrációt tettek bele a meccsbe. Rendkívül sok volt a blokk és a jó védekezés, hittünk abban, hogy négy közé tudunk jutni még egy ilyen erős csapat ellen is. Az oddsok megint nem nekünk kedveztek, de a szív és az akarat ismét sokat számított.
Uros Sztevanovics: – Minden kiadtunk magunkból, de nem teljesítettünk úgy, mint a franciák elleni nyolcaddöntőben, hiányzott az erő és az agresszivitás. A magyar válogatott az első perctől kezdve küzdött, rengeteget úszott, nem félt semmitől és győzni akart – úgy érzem, meg is érdemelte a győzelmet. A negyeddöntő tétje miatt lehettünk a kelleténél izgatottabbak, de ez nem lehet mentség semmire sem.

ÖSSZEFOGLALÓ

Varga Zsolt megígérte, hogy büszkék leszünk a csapatára a szerbek elleni Európa-bajnoki negyeddöntő után, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya pedig sok egyéb pozitív tulajdonsága mellett szavatartó ember. Ráadásul rögtönözni is kiválóan tud, amire most azért volt szüksége, mert a kezdés előtt egy órával klasszis centerünk, Hárai Balázs olyan rosszul érezte magát, hogy vissza kellett vinni a szállásra. Az illetékesek legalább engedélyezték a játékoscserét, így nem tizenkét pólóssal kellett harcba szállnunk a szerbek ellen, Molnár Erikkel egészült ki az együttes, de Hárai távolléte érzékeny veszteségnek tűnt. A csapat azonban ezt is elbírta, meg sok minden mást is, de erről majd később.

A válogatottunk gyakorlatilag otthon érezte magát Zágrábban, ugyanis rengeteg magyar szurkoló érkezett a horvát fővárosba, utápótláskorú pólósoktól kezdve a világ legjobbjának megválasztott Zalánki Gergőig bezárólag mindenki a mieinknek drukkolt. A magyar játékosokon már a bemutatáskor sem látszott semmilyen megilletődöttség, ezt Tátrai Dávid emberelőnyből törölt góljával is nyomatékosította. Teher nélkül, felszabadultan játszottunk, az sem zavart meg minket, hogy a szerbek fordítottak, az első negyed 3–3-as döntetlennel ért véget. Teljesen egyenlő erők küzdelmét láthattuk, ami azért nagy szó, mert nálunk a fiatalok játszanak, a kvótáért harcoló szerbeknél meg a legjobb csapatuk, soraiban hat olimpiai bajnokkal. Hárai hiányát Kovács Péter remeklése és a beúszó centerek munkája kompenzálta.

A második szakasz Dusan Mandics ötméteresével kezdődött, ekkor még senki sem gondolta, hogy a szerbek balkezes bombázójának ez lesz az utolsó gólja, úgy eltüntetjük a folytatásban. Kivédekezett kettős emberhátrány után az Eb-n vezérré előlépő Fekete Gergő egyenlített, majd labdát szerzett, a lefordulásból Vigvári Vince volt eredményes, és máris a mieink vezettek. A kapuban Bányai Márk elkapta a fonalat, a túloldalon Braniszlav Mitrovics viszont alig találkozott a labdával. A nagyszünet előtt mi is kaptunk egy lefordulásgólt, így 5–5 volt az állás a félidőben.

A térfélcsere után felváltva vezettek a csapatok, Vigvári Vince emberelőnyből és ötméteresből lőtt gólt, a kettő között Nikola Jaksics fejezett be egy fórt a kapufától. A szerbek másik világklasszisát is elég jól levettük a pályáról, csak emberelőnyből volt veszélyes a kapunkra. Arra senki sem számított, hogy a jobbkezes Viktor Rasovics kétszer is jól fejezi be a sorozatosan érkező szerb emberelőnyt a jobb szélről, de mielőtt az ellenfél elhitte volna, hogy megvan a megoldás, jött Tátrai, és a lehető legtermészetesebbnek tűnő módon belőtte a harmadik gólját. Vigvári Vince sem akart lemaradni, az ő harmadik találata jelentette a slusszpoént, eggyel vezettünk a záró negyed előtt.

A szerbek kapust cseréltek, Radoszlav Filipovics jól szállt be, de egyébként is megakadtunk támadásban, mindkét csapat elfáradt a nagy iramban és a kemény védekezésben. Sztrahinja Rasovics gyors egyenlítése után öt percig egyetlen gól sem esett, majd Nemanja Vico a szerbeket juttatta vezetéshez. A hatalmasat játszó Vigvári Vince megtörte a magyar gólcsendet, 1:22-vel a vége előtt semmi sem dőlt el. A szerbek megkapták az esélyt, de Mandics emberelőnyös lövését Fekete blokkolta, a túloldalon viszont Kovács Péter vízbe fojtásakor néma maradt a síp, így maradt a 10–10, és szétlövés döntött a továbbjutásról.

Nálunk beállt Gyapjas Viktor, a szerbeknél visszajött Mitrovics, de egyikük sem védett. Csak éppen Gyapjas eggyel kevesebb lövést kapott: a második párban az egyébként is pocsék lőlapot (5/0) produkáló Marko Radulovics nem tudta felvenni a labdát a vízről... A mieink mind az öt kísérletüket belőtték, ezt a nyomást is elbírták, és tanultak az E.ON-kupán elbukott szétlövésből. Sorrendben Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Tátrai, Vigvári Vince és Fekete lőtt a kapuba, az ötödik lövés azt jelentette, hogy a magyar válogatott minden előzetes várakozást felülmúlva éremért játszhat Zágrábban. Ha az olaszok legyőzése után azt írtuk, hogy nincs kitől félnünk, ez most már hatványozottan igaz.

 

NS-SZAKÉRTŐ
SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
„ÚJABB CSODÁT LÁTTUNK, de vajon tényleg csodaként kell ezt kezelni, vagy ez a csapat egyszerűen azt játssza, amit tud? Hajlok az utóbbira, és ez már sokkal jobban néz ki, mintha folyamatosan csodáról kellene beszélnünk. Megvolt a kapusteljesítmény és a védekezés, és ha olykor nem is sikerült tökéletesen végrehajtani, mindig látszott, hogy mit akar csinálni a csapat. Persze voltak hibák, de még ezek is belefértek, egyszer sem éreztem azt, hogy bármi szétcsúszott volna. Mindkét csapat megkapta a kiállításait, hogy aztán következetesen akkor, amikor járt volna, vagy az eredmény alakulásának függvényében, az másik kérdés. Ebben a helyzetben könnyebb volt elviselni egy világklasszis center hiányát, mintha arról a posztról akciógólokra lett volna szükség. Kovács Péter kiválóan játszott, és egyébként is van nyolc olyan játékosunk, aki tud bekkelni és centerezni, amit ki is használtunk.”

 

PERCRŐL PERCRE

AZ ÖTMÉTERESEK

Fekete Gergő bevágta a bal alsóba, bejutottunk az elődöntőbe!!! 5–4

Mandics jól látta, hogy jobbra mozdult Gyapjas, belőtte a bal oldalra. 4–4

Vigvári Vince a bal alsóba pattintott. 4–3

Jaksics kegyetlenül belőtte a jobb felsőbe. 3–3

Tátrai a jobb alsót választotta. 3–2

Sztrahinja Rasovics a bal alsőba lőtt. 2–2

Pohl nagy erővel a jobb alsóba lőtt. 2–1

Radulovics kiejtette a kezéből a labdát, így kihagyott ötösnek számít.

Nagy Ádám a kapus kezét felhasználva a jobb felsőbe lőtt. 1–1

Drasovics a jobb felsőbe lőtt. 0–1

Gyapjas Viktor jön az első ötmétereshez a magyar kapuba.

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a rendes játékidőnek, jönnek az ötméteresek. 10–10

32. perc: Hosszan játszottunk, Nagy Ádám rálőtte, és a kapus föléütötte. A sarokdobás után Kovács karját visszahúzták, nem fújták be...

32. perc: Magyar időkérés.

31. perc: Hát igen, újabb előnyt kaptak a szerbek, és hosszú játék után Mandics lövése ment fölé a blokkról.

31. perc: Váratlan dolog volt... Tátrai imitált lövést, elmozdult rá a kapus, ő viszont továbbadta Vigvári Vincének, aki a jobb alsóba lőtt. 10–10

31. perc: Csak sikerült nekik megjátszani a centert a kapu előtt, Vico pedig közelről belőtte. 9–10

31. perc: Emberelőnybe kerültek a szerbek két perccel a vége előtt, időt is kértek.

30. perc: A szerbek támadása is gól nélkül ért véget, mindkét csapat fáradt, Nagy Ádám lövése a kapufán csattant.

30. perc: Hosszan támadtunk, igazi lehetőség nélkül, aztán Mandics labdát is lopott.

29. perc: Drasovics vállalkozott újabb lövésre, és ez is gyenge volt.

28. perc: Vigvári Vendel remekül ejtett, de a léc mentett.

27. perc: Emberelőnybe kerültek a szerbek, Drasovics vállalta el a lövést, de jócskán kapu mellé lőtt.

27. perc: Burján kénytelen volt kintről ellőni, de a kaput sem találta el.

27. perc: Mandics nagy erejű svédcsavarja a jobb kapufáról jött ki – nem bántuk.

26. perc: Emberelőnybe kerültünk, szépen körbe járattuk a labdát, majd Vigvári Vince lövése a blokkról ment fölé.

26. perc: Burján nagy lövését Filipovics kivédte, azonnal megindult előre Sztrahinja Rasovics, és belőtte a ziccert. 9–9

25. perc: A ráúszásnál a szerbek hozták el a labdát, majd a centerbejátszásuk nem volt tökéletes, jöhettünk előre.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

Molnár Erik (fehér sapkában) és Nemanja Ubovics csatája (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Molnár Erik (fehér sapkában) és Nemanja Ubovics csatája (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, egy gól az előnyünk. 9–8

24. perc: Mandics lövését védte Bányai, majd ismét csak emberelőnybe kerültünk a negyed végén. Vigvári Vince ütemtelenül ellőtte a bal felsőbe, és megint vezetünk! 9–8

24. perc: Dadogott a labda a magyar kezekben emberelőnyben, így lövésünk sem lett.

23. perc: Hú, ezt megúsztuk, Ubovics fölélőtt, mad visszaúszás közben szabálytalankodott.

22. perc: Járattuk a labdát, majd kettős előnybe kerültünk, Tátrai igencsak meglóbálta, és kilőtte a jobb felsőt. 8–8

22. perc: Kovács kapott végre egy előnyt, ezért Varga Zsolt időt kért.

22. perc: Ismét jött egy szerb emberelőny, és vele egy újabb gól, megint Viktor Rasovics volt jobbról eredményes. 7–8

21. perc: Gyenge kis passzunk ment be centerbe, el is happolták a labdát.

21. perc: Feketét szerelték centerben, jöhettek előre a szerbek, de csak rövid ideig kontra miatt.

20. perc: Az emberelőnyt türelmesen játszották meg, és Viktor Rasovics jobbról jól lőtte el, Bányairól a rövidbe pattant a labda. 7–7

20. perc: Centerharc után kaptak emberelőnyt a szerbek, és időt kértek.

20. perc: Tátrai óriási bombája kijött a kapufáról, Kovács rárajtolt, visszahúzták, ötméteres. Az ötméterest Vigvári Vince a bal alsóba lőtte. 7–6

19. perc: Tátrai ezúttal is megpróbálta, Mitrovics viszont ujjheggyel védett.

19. perc: Mandics gyenge lövését könnyen védte Bányai.

18. perc: Tátrai ejtett gyönyörűen a kapuba, de a bíró elvette a labdát egy centerben elkövetett szabálytalanság miatt.

18. perc: Emberelőnybe kerültek a szerbek, és rossz szokásuk szerint megint egy középen felemelkedő center, Nikola Jaksics húzta a kapuba a labdát. 6–6

18. perc: Vigvári Vince kapott labdát a bal oldalon, és ezúttal nem a passzt kereste, hanem nagy erővel a kapus feje fölőtt lőtt a kapuba. 6–5

17. perc: Elhoztuk a labdát, de elrontottuk a támadást, így aztán egyedül maradt a bal oldalon Szrahinja Rasovics, Bányai viszont védett.

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

Vigvári Vince (fehér sapkában) és Vuk Milojevics (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Vigvári Vince (fehér sapkában) és Vuk Milojevics (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége a második negyednek, az állás továbbra is döntetlen. 5–5

16. perc: Szegény Kovácsot hiába rángatták, nem kapott sípszót, a szerbek is megjárták, Mandicsnál fújtak kontrát.

15. perc: Elöl ragadtunk egy rossz lövés után, így megúszhatott Ubovics, és belőtte a ziccert, hiába rángatták. 5–5

15. perc: Kontrát fújtak a centerünknél, Radulovics gyenge lövését könnyen mentette Vismeg.

14. perc: Megint emberhátrányba kerültün, és bár jól pörgött a védekezés, Randjelovics mégis el tudta lőni, Bányai viszont bravúrral védett.

13. perc: Tátrai fürgén megúszott, vele tartott Vigvári Vendel, aki kapta is a labdát, és könnyű gólt szerzett. 5–4

13. perc: Ezúttal a szerbek kerültek előnybe, de eladták, Jaksics passzát Fekte halászta le.

12. perc: Rasovics lövése Bányai zsákmánya lett, indultunk előre, de túl lassan, viszont előnybe kerültünk. Ezúttal türelmesebb előnymegjátszás következett, Fekete pedig kintről, középről a jobb alsóba bombázott. 4–4

12. perc: Burián labdát szerzett, majd a másik kapu előtt harcolt ki emberelőnyt. Tátrai talán túl hamar lőtte el, a pattintása elkerülte a kaput.

11. perc: Kovács emberlőnyt harcolt ki, behúzódtak a szerbek, aztán Vigvári Vince immár kettős emberelőnyben túl hamar ellőtte, bele a védőbe.

10. perc: Vico próbálkozott közelről, Bányai viszont szépen védett.

10. perc: Mi is kaptunk egy emberelőnyt, türelmes fórmegjátszás után Vigvári Vince gyengécske lövése a blokkban halt el.

9. perc: A szerbek hozták el a labdát, ők támadhattak, mindjárt emberelőnyt is kaptak, majd Vico kapta centerben, és sajnos ötméterest kapott. Az ötméterest Mandics a bal felsőbe vágta. 3–4

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, döntetlen az állás. 3–3

8. perc: Kontrát fújtak a szerbeknél, maradt 15 másodpercünk, Fekete jó messziről ellőtte, a kapufa mentett.

8. perc: Nagy Ádám távoli lövését a kapus ütötte ki, maradt a labda nálunk, majd ismét Nagy lőtte el, és ezt is kivédte Mitrovics.

7. perc: Radulovics lövése a lécről pattant fölé, de mivel mennyezetet ért, jöhettek újra a szerbek, egészen egy emberelőnyig, majd egy kettős előnyig. Ezt azán Sztrahinja Rasovics közelről Bányaiba lőtte.

6. perc: Nagyon kevés idő maradt a támadásunkból, Fekete kintről ellőtte, és a blokkról a kapuba pattant a labda. 3–3

5. perc: Radulovics célozta meg a jobb alsót, Bányai azonban szépen védett.

5. perc: Hirtelen akció tőlünk, Vismeg lövése akadt el a blokkban.

5. perc: Kontra itt, kontra ott, lefordultak a szerbek, de visszaértünk. Utána jött egy Nikola Jaksics-lövés, de jócskán mellé.

4. perc: Tátrai próbálkozott egy lövéssel, a kaput viszont nem találta el.

4. perc: Jönnek a kiállítások szépen, ezúttal Vismeg ment ki, a szerbek türelmesek voltak, körbejáratták a labdát, Mandics pedig a jobb szélről lőtt a kapu közepébe. 2–3

3. perc: Újabb magyar emberelőny, és megint Tátrai! Ezúttal kissé jobbról lőtt a bal felsőbe. 2–2

3. perc: Molnárnál fújtak kontrát, a szerbek pedig emberelőnybe kerültek. Jaksics maradt középen nagyon egyedül, és közvetlen közelről a kapuba húzta a labdát. 1–2

2. perc: Nem sokáig tartott az előnyünk, mert Sztrahinja Rasovics kintről nagy erővel pattintott a léc alá. 1–1

1. perc: Kovács harcolt ki emberelőnyt, majd rövid idő után Tátrai kintről a léc alá bombázott. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat fehér, a szerb kék sapkában játszik.

Az utolsó pillanatban változás történt a szerbek elleni csapatban. Hárai Balázs nem érzi jól magát, az ő 12-es sapkaszámában Molnár Erik játszik majd.

ELŐZMÉNYEK

„A szerb csapat most a legkomplettebb az utóbbi két évben, és ez látszik a játékán. Kevesebb nehéz mérkőzésen vannak túl, talán a franciák elleni negyeddöntőjük az elsődleges elemzési pont, ami három negyeden át szoros volt, aztán a negyedikben kijött a fizikai és a játékbeli különbség – mondta Zágrábban a szövetség honlapjának Varga Zsolt szövetségi kapitány, aki, mint mindig, most is a védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet. – A színvonalnak hasonlónak kell lennie, mint az olaszok ellen, csak másképp. Teljesen más struktúrájú a szerb csapat, fizikailag sokkal erősebb játékosokkal. Talán nem a dinamizmus és a sebesség dominál, hanem a jól ismert szerb iskola, az alaprendszer, amit nagyon jól játszanak. Van három domináns támadójuk, Dusan Mandics, Nikola Jaksics és Sztrahinja Rasovics, ezért a játékunk képe más lesz, más súlypontokkal, de a védekezés minősége nem eshet vissza.”

A negyeddöntő mindig kulcsfontosságú, hiszen ezen a mérkőzésen dől el, hogy egy csapat éremért játszhat a folytatásban, vagy az 5–8. helyért folytatja. Az olaszok elleni élményt már senki sem veszi el tőlünk, de természetesen a játékosok nem szeretnének itt megállni. A mieink a hétfői bravúr után is két lábbal a földön maradtak, ugyanakkor kellő önbizalommal várják a szerbek elleni rangadót.

„Azt tudom ígérni, hogy a végén a szurkolók büszkék lesznek ránk – úgy fogunk harcba szállni és háborúzni, ahogy eddig, megalkuvás nélkül, hatalmas lendülettel és akarattal. Ezzel lehet pótolni az esetleges hiányosságokat, most is erre lesz szükség, csak mindent még magasabb szinten kell csinálnunk” – jelentette ki határozottan a szövetségi kapitány.

A meccsről szóló beharangozónkat ide kattintva lehet elolvasni.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Gyapjas Viktor (BVSC-Zugló)
Mezőnyjátékosok: Burián Gergely (A-Híd VasasPlaket), Fekete Gergő, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Varga Vince, Vigvári Vendel (mind FTC-Telekom), Hárai Balázs, Vigvári Vince (mindkettő Genesys OSC Újbuda), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC), Szeghalmi Zsombor, Vismeg Zsombor (mindkettő Szolnok)
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik