Női vízi MK: Vályi hibázott, az UVSE szétlövéssel nyerte a döntőt

Vágólapra másolva!
2023.11.11. 21:15
null
Nagy csatában vágott vissza az UVSE az előző idénybeli kudarcért (Fotó: Balogh László)<br /><a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/noi-vizilabda-mk-donto-ftc-uvse-12-13-fotok-balogh-laszlo--7439" target="_blank"><strong>A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!</strong></a><br />
Visszavágott az előző idény fináléjában elszenvedett kudarcért az UVSE, miután a 8–8-as döntetlent hozó rendes játékidő után szétlövéssel legyőzte a címvédő Ferencvárost.

Így volt igazságos. A Ferencváros és az UVSE harminckét percen át egyenrangú ellenfele volt egymásnak a női vízilabda Magyar Kupa döntőjében, és noha a zöld-fehérek már fél kézzel fogták a kupa fülét a rendes játékidőben, Szegedi Panni 1.7 másodperccel a vége előtt a kapuba ejtett, és ezzel szétlövésre mentette a meccset a lila-sárgáknak.

Elképesztően jó hangulatban rendkívül színvonalas meccset játszott a két csapat, kitettek magukért a védők, akik rengeteget blokkoltak, a kapusok, akik olykor azt is kiszedték a léc alól, amit látszólag nem lehetett, és hát a támadók sem akármilyen gólokkal jelentkeztek. Már amikor levegőhöz jutottak a védők szorításában.

A ferencvárosiak közül Gurisatti Gréta vitte a hátán a csapatát, az UVSE-ből Hajdú Kata tartotta vele a lépést, mindketten három gólig jutottak. A második negyed közepéig a címvédő FTC loholt az ellenfele után, azonban mégis egygólos előnnyel vonulhatott pihenőre, Gurisatti nem egész két másodperccel a vége előtt lőtt szép gólt. A harmadik negyedben kevés gólt láttunk, a vízilabdázók játékmegszakítás híján bőszen úsztak fel-alá, olykor már egymással és nem a játékkal foglalkozva. Úgy tűnt, egygólos ferencvárosi vezetésről folytatódik az utolsó nyolc perc, de ezúttal Tóth-Csabai Dóra villant meg a negyed legvégén, így 7–5-re vezetett a címvédő.

Az UVSE ekkor sem adta fel a küzdelmet, Hajdú egymaga eltüntette a különbséget, majd úgy tűnt, Dömsödi Dalma centerakciógólja és Leimeter Dóra emberhátrányban bemutatott, Kásás Tamást idéző labdaszerzése lezárja a mérkőzést. Volt azonban hátra még egy támadás, amellyel még az UVSE kapusa, Magyari Alda is előreúszott. Ekkor jött Szegedi, és a már említett ejtése, így következett a szétlövés. Most is esett gólt a negyed legvégén, de ezúttal nem a ferencvárosiak szerezték.

Az ötöspárbajban rögtön az első lövés a kapufán csattant, Vályi Vanda hibázott, igaz, ha kicsit lejjebb megy a labda, akkor Magyari Alda véd. Az UVSE fiatal lövői nem hibáztak, bónuszként Hajdú a belőtt ötöse után csendre intette a Fradi-tábort – tizenhét évesen. Elég vagány volt. A ferencvárosi játékosok sem rontottak a folytatásban, így az utolsó UVSE-lövő úgy úszhatott oda a kapu elé, hogy ha belövi, az UVSE a kupagyőztes.

Belőtte.

Szegedi Panni volt az, aki a rendes játékidő végén szétlövésre mentette a meccset. Aztán ahogy kell, mindenki a medencébe ugrott a lila-sárgák közül, kivéve a sérült Mácsai Esztert, akinek az ujjtörése után nem szabad a vízbe mennie – a társak a nevét skandálták, miközben Mácsai a könnyeit nyelte a parton.

Elmaradt tehát a címvédés, az UVSE nyerte meg az idegek harcát, és 2018 után ismét hazavihette a Magyar Kupát, története során immár hatodszor.

NŐI VÍZILABDA MAGYAR KUPA, DÖNTŐ (LAKY KÁROLY USZODA)
FTC–UVSE 8–8 (2–3, 3–1, 2–1, 1–3) – szétlövéssel 4–5
Laky uszoda,
600 néző. V: Debreceni, Csanádi
FTC: NESZMÉLY – Farkas T., TÓTH-CSABAI 2, Vályi V. 1, GURISATTI 3, Leimeter, Pőcze. Csere: Kiss A. (kapus) Máté Zs., Bonca 1, Kuna, DÖMSÖDI 1, Nagy L. Edző: Gerendás György
UVSE:MAGYARI A. – HAJDÚ K.3,Peresztegi-Nagy, FARAGÓ K.1,Aubéli, Baksa V., SZEGEDI2.Csere:Tiba1,Lendvay1,Varró E., Irmes R., Golopencza N., Kenéz K.Edző:Benczur Márton
Emberelőny-kihasználás: 12/2, ill. 7/3
Kettősemberelőny-kihasználás: – ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kiállítva (végleg, cserével): Golopencza N. (26. p.)
MESTERMÉRLEG
Gerendás György:– Felemás érzéseim vannak, mert már fogtuk a kupa fülét, de így el lehet veszíteni egy kupadöntőt, mert hajtós, jó meccset játszottunk. Közel voltunk a győzelemhez, de nem tudtuk lezárni a mérkőzést, a végén vagányabb játék kellett volna a sikerhez.
Benczur Márton:
– Elképesztő mérkőzés volt, ennél nagyobb ünnepet el sem tudnék képzelni a női vízilabdának. Jól működött a meccstervünk, és bár a harmadik negyed végén sok emberhátrányt kellett kivédekeznünk, ami felemésztette az energiánkat, a végjátékban eksztázisba kerültünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik