Férfi vízilabda-válogatott: 14 fukuokai győztes és 9 junior-vb-aranyérmes a keretben

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 12:33
null
Varga Zsolt keretet hirdetett (Fotó: waterpolo.hu)
Kihirdette az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra felkészülő keretét a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt. A csapat huszonhét plusz három játékossal kezdi meg felkészülését, amely december 11-én indul.

 

Sosem látott kihívás elé néznek az európai válogatottak: januárban kontinensviadal, februárban világbajnokság – ilyenre még nem volt példa, és ez a szövetségi kapitányoknak is komoly feladvány. Varga Zsolt dolgát persze jelentős mértékben könnyíti, hogy a júliusban megnyert világbajnokságon már kiharcoltuk az olimpiai részvételt – írja a szövetségi honlap.

A kapitány természetesen valamennyi fukuokai aranyérmesre számít – kivéve Német Tonit, a centeróriás ugyanis vállműtétje után jelenleg a rehabilitációs időszakban van, ha minden jól megy, a dohai vb-re már bevethető állapotban lesz. Varga Zsolt eközben a jövőt is építi, és van honnan merítenie: a júniusi, bukaresti U20-as világbajnokságot letaroló tizenöt ifjú játékos közül kilencen tagjai a keretnek (Molnár Erik és Vigvári Vince már a felnőtt vb-n is ott volt). Ugyanakkor akad több veterán is a csapatban: a korelnök, az utolsó, még aktív pekingi olimpiai bajnok Varga Dénes mellett továbbra is él a remény, hogy a 2013-ban világbajnok Hárai Balázs sérülésmentesen tudja végigcsinálni a felkészülést és segíthet a csapatnak.

„Amikor két világverseny követi egymást, az teljesen más stratégiát követel meg a felkészülésben és a csapatkijelölésben is – mondta a kerethirdetés kapcsán Varga Zsolt. Nyilván nagyobb kerettel indulunk el, amelyet az elmúlt hónapok edzései, illetve a klubmérkőzéseken látottak alapján állítottam össze. Sok a fiatal, vannak kereten kívüli meghívottak is, akár két teljes csapatra is kettébontható a társaság, ami a még minőségibb taktikai felkészülést is segíti. Lesznek mérkőzések is, de az Eb-t közvetlenül megelőzően már nem, ezért is fontos, hogy játékban az edzéseken is tudjunk fejlődni. A terv az, hogy az Európa-bajnokságra fiatalabb csapattal megyünk, a jövő építése céljából, de az eredményesség ugyanúgy szempont, mint bármikor máskor.”

A keret december 11-étől kezdi meg az edzéseket, december 18. és 21. között a Komjádi-uszodában, az E.ON-kupán négy mérkőzésen láthatják a szurkolók a válogatottat, majd január 4-től Zágrábban indul az Európa-bajnokság, február 2-től pedig Dohában következik a világbajnokság.

A FÉRFI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI KERETE
KAPUSOK: Bányai
Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Gyapjas Viktor (BVSC Zugló), Lévai Márton (A Híd Vasas Plaket), Szakonyi Dániel (FTC Telekom), Vogel Soma (FTC Telekom)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Ágh György (Szolnoki Dózsa Praktiker), Angyal Dániel (CN Marseille – Franciaország), Burián Gergő (A Híd Vasas Plaket), Ekler Zsombor (EPS Honvéd), Fekete Gergő (FTC Telekom), Hárai Balázs (Genesys OSC Újbuda), Jansik Szilárd (FTC Telekom), Kovács Péter (BVSC Zugló), Manhercz Krisztián (CN Marseille – Franciaország), Mészáros Mátyás (BVSC Zugló), Molnár Erik (FTC Telekom), Nagy Ádám (FTC Telekom), Nagy Ákos (FTC Telekom), Pohl Zoltán (FTC Telekom), Szeghalmi Zsombor (Szolnoki Dózsa Praktiker), Tátrai Dávid (BVSC Zugló), Vámos Márton (Olympiakosz – Görögország), Varga Dénes (FTC Telekom), Vigvári Vendel (FTC Telekom), Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda), Vismeg Zsombor (Szolnoki Dózsa Praktiker), Zalánki Gergő (Pro Recco)
Kereten kívül meghívottak: Lugosi Csongor (FTC Telekom), Szépfalvi Gergely (EPS Honvéd), Varga Vince (FTC Telekom)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik