Vízilabda: mindkét válogatottunk a görögök ellen kezdi az Eb-t

L. G.L. G.
Vágólapra másolva!
2023.09.12. 18:16
null
A görögökkel kezd vb-címvédő válogatottunk az Eb-n (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
Férfiválogatottunk a januári vízilabda Európa-bajnokság első napján újrajátssza a világbajnoki döntőt, a nők pedig ugyanazzal a két riválissal találkoznak a csoportkörben, mint a legutóbbi kontinenstornán. 

Ott folytatja a férfiválogatott, ahol abbahagyta, hiszen aztuán, hogy a fukuokai világbajnokság döntőjében sokáig emlékezetes ötöspárbajban legyőzte a görögöket, ellenük ugrik először medencébe a januári, netanyai Európa-bajnokságon.

A kontinensviadal helyszínén kedd délután kisorsolták a csoportbeosztást, méghozzá először divíziókra bontva. A tavalyi Eb-sorrend alapján a legjobb csapatok két négyes csoportban szerepelnek az első divízióban, míg a selejtezőből érkezett válogatottak alkotják a második osztályt. Az első divízió csoportgyőztesei és másodikjai automatikusan a nyolc közé jutnak, míg a harmadik és negyedik helyezettek a második divízióból érkezőkkel játszanak a negyeddöntőbe kerülésért.

Férfiválogatottunk a görögök mellett az olaszokkal és grúzokkal találkozik Netanyában – az 1. divízió másik csoportja valamivel erősebbnek tűnik. Varga Zsolt szövetségi kapitány kijelentette, hogy a két egymás követő világverseny közül a februári, dohai világbajnokság élvez prioritást, így az Eb-n több fiatal játékosnak is lehetőséget ad a bizonyításra és a tapasztalatszerzésre. Teheti, hiszen az olimpiai kvóta már zsebben van.

Ellentétben a női válogatottal, amelyet Bíró Attila menesztése után már Mihók Attila és Cseh Sándor irányít. A csapat ugyanúgy megkapta a görögöket és a hollandokat, mint a tavalyi spliti Eb-n, még a meccsek sorrendje is ugyanaz (a nők szintén a görögök ellen kezdenek), remélhetőleg ezúttal nem két vereség lesz a rangadók vége. A csoport negyedik tagja a horvát válogatott, amely nem képvisel jelentős játékerőt. A két kvartett kiegyensúlyozott lett, az élcsapatok közül a spanyolok és az olaszok a másik kvartettbe kerültek. Mihók Attila társkapitány nem bonyolította túl a kérdést, mondván, a kapitányváltás egyértelmű üzenete volt, hogy ennek a csapatnak mindenhol nyernie kell. Netanyában egy olimpiai kvótát osztanak ki, amelyért a női válogatottnak a görögökkel és az olaszokkal kell megküzdenie – és persze mindenki mással, aki addig szembejön.


EURÓPA-BAJNOKSÁG, NETANYA (2024. január 3–16.)
Férfiak
1. divízió
A-csoport: Montenegró, Spanyolország, Franciaország, Horvátország
B-csoport: Grúzia, MAGYARORSZÁG, Olaszország, Görögország
2. divízió
C-csoport: Szerbia, Németország, Izrael, Málta
D-csoport: Szlovákia, Hollandia, Szlovénia, Románia
Nők
1. divízió
A-csoport: Hollandia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Görögország
B-csoport: Spanyolország, Izrael, Franciaország, Olaszország
2. divízió
C-csoport: Románia, Szerbia, Csehország, Törökország
D-csoport: Szlovákia, Németország, Nagy-Britannia, Bulgária
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik