Férfi vízi ob I: új vezetőedzőjével is favorit az FTC-Telekom

Vágólapra másolva!
2023.09.13. 08:07
null
Az FTC új edzője, Nyéki Balázs (középen) máris begyűjtött egy trófeát (Fotó: Balogh László)
A Ferencváros és a többiek – nagyjából így foglalható össze a szerdán kezdődő vízilabdaévad, hiszen a címvédő kiemelkedik a mezőnyből, a dobogós helyekért viszont nagy lesz a tülekedés.

 

A Nemzeti Sport tippjei
Bajnok:FTC
2.:Vasas
3–4. hely:
OSC, Honvéd
5–6. hely:
Szolnok, BVSC
7–8. hely:
Kaposvár, Eger
9–12. hely:
Szeged, Szentes, Miskolc, UVSE
13–14. hely:
Pécs, KSI

Rendhagyó idény következik az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokságban, oka a nemzetközi versenynaptár és a hozzá igazított hazai program. Mivel januárban Európa-bajnokságot, februárban pedig világbajnokságot rendeznek, amelyekre fel is kell készülni, december eleje és március eleje között leáll a klubvízilabda, hogy aztán gyorsított menetben be is fejeződjön, ugyanis a nyáron következik az olimpia. A lebonyolításról keretes írásunkban olvashatnak bővebben, itt álljon annyi, hogy az alapszakaszban ezúttal csak egy kört rendeznek, a szövetség viszont figyelt arra, hogy senkinek se kelljen aránytalanul sokat idegenben játszania, ugyanakkor a kiegyensúlyozottság érdekében minden csapat házigazdaként fogadja azt a riválisát, amelyik közvetlenül előtte végzett az előző idényben.

A favorit a címvédő FTC-Telekom, amely kiemelkedik nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi mezőnyből is. Nem tudjuk elképzelni, hogy a zöld-fehérek az idény végén ne szerezzék meg történetük 26. bajnoki címét. Már készen volt a keret, amikor kiderült, hogy le lehet csapni Dusan Mandicsra, ezt a ziccert pedig nem is hagyta ki a klubvezetőség. Még akkor sem, ha így öt légiósuk lett a zöld-fehéreknek, akik közül a bajnokságban csak hárman játszhatnak egyszerre. A csapatot az eddigi másodedző, Nyéki Balázs irányítja, miután Varga Zsolt már főállású szövetségi kapitány; a nyári Magyar Kupa megnyerésekor már látszott, hogy egyáltalán nem szakad meg az eddigi irányvonal. Egyébként ez volt az egyetlen edzőváltás a nyáron az egész mezőnyben.

A zöld-fehérek mögött nagy lesz a tülekedés, az erősödő Vasas, a fiatalodó Honvéd, a teljesen átalakuló OSC, az ugyancsak fiatal BVSC és az állandóságot képviselő Szolnok egymás elleni mérkőzései nagy izgalmakat tartogatnak. Papíron a Vasas kerete a legerősebb, hiszen magyar válogatott játékosokat és olimpiai bajnok szerbeket szerződtetett, ugyanakkor nemcsak a piros-kékek célozták meg a döntőbe jutást, Szivós Márton Honvédja és Varga Dániel OSC-je is gondot okozhat a Vasasnak.

Konarik Ákos és a Vasas a döntőbe jutást célozta meg az előttünk álló idényben (Fotó: Árvai Károly)
Konarik Ákos és a Vasas a döntőbe jutást célozta meg az előttünk álló idényben (Fotó: Árvai Károly)

 

Az első hat helyezett után is homogén csoport következik az Eger, a Kaposvár, a Miskolc, a Szeged, a Szentes és az UVSE részvételével, a saját szintjükön minden bizonnyal kiélezett meccseket játszanak egymással. A kulcsjátékosokat elveszítő, de senkit sem igazoló Pécs és a rutinos, olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok Mezei Tamás mellett fiatalokkal játszó KSI hátrébb következik az erősorrendben.

Több megszokott arcot nem látunk a vízben az új idényben, hogy csak a legismertebbeket említsük, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hosnyánszky Norbert és a világbajnok Decker Attila visszavonult a Honvédból, akárcsak az UVSE csapatkapitánya, a több mint háromszáz bajnokit játszó Korényi Balázs, aki Nyéki Balázs segítője lett a Ferencvárosban. Két friss világbajnokunk, Manhercz Krisztián és Angyal Dániel Marseille-be igazolt, Sedlmayer Tamás Berlinben folytatja, Erdélyi Balázs pedig a Savona játékosa lett.

Két olyan légióstól is elköszöntünk, aki több mint egy évtizedet töltött az ob I-ben: a kétszeres olimpiai bajnok szerb kapus, Braniszlav Mitrovics 13 idény után a francia Tourcoingba igazolt, a vb-ezüstérmes montenegrói közönségkedvenc, Drasko Brguljan pedig 12 évad után ment haza Kotorba.

Érdekesség, hogy az előző idény gólkirályát sem láthatjuk, az orosz balkezes, Ivan Nagajev mindössze egy évad után lelépett a Vasasból, a montenegrói Jadran Herceg Noviban játszik tovább.

Maradtak azonban ászok a pakliban, lesz kikért kimenni a mérkőzésekre – emlékezzünk csak vissza a fukokai világbajnokságra, amelynek győztesei közül tizenegyen idehaza pólóznak, és akkor még a Vasas új szerzeményét, a vb-gólkirály Sztrahinja Rasovicsot meg sem említettük.

NS-szakértő: Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
Ahogy az előző idényben, ezúttal is izgalmas bajnokságra számítok. Két részre osztanám a mezőnyt, és bár a Ferencváros a hat legerősebb csapat közül is kiemelkedik, egy meccsen a Magyar Kupa négyes döntőjébe bejutó Vasas, OSC, Honvéd hármas mellett a BVSC és a Szolnok is szerezhet meglepetést – ehhez persze az is kell, hogy a Fradi nagyon rossz napot fogjon ki. Amit eddig láttunk a címvédőtől, rendkívül meggyőző volt, a légiósokból és a bármikor bevethető magyar fiatalokból nagyon jó csapat formálódott, a szakmai stáb bő kerettel dolgozhat. Az FTC mögött a Vasas következik az erősorrendben, de itt már kisebb a különbség, szoros mérkőzéseket várok az élmezőnyben. A hetedik helyért is nagy küzdelemre számítok, nyolc csapat nagyjából hasonló játékerőt képvisel, nem gondolnám, hogy bármelyik is kiemelkedne közülük. A hazai pálya és a pillanatnyi forma sokat számíthat, az esélyesek nem mehetnek biztosra, hagyományai és tehetséges fiataljai miatt még a KSI-t sem mondanám kiesőjelöltnek. Egyelőre sok a kérdőjel, mert több klubból is meghatározó játékosok, kapusok, balkezesek vagy vezéregyéniségek távoztak, nehéz megmondani, az átalakult csapatok mire lesznek képesek az új idényben. Meghatározó lehet a nemzetközi szereplés, általában nehéz dolga van a rangadókon annak a gárdának, amely két vasat tart a tűzben.
TUDNIVALÓK
Az élvonalbeli férfi vízilabda-bajnokság mezőnyét ugyanaz a 14 csapat alkotja, mint az előző idényben, ugyanis a másodosztályból senki sem vállalta a feljutást. Az alapszakaszban ezúttal mindenki csak egyszer játszik mindenkivel, ezt a kört le is bonyolítják december 2-ig, amikor is hosszú pihenőre vonul a klubvízilabda a januári Európa-bajnokság és a februári világbajnokság miatt. Március elején rendezik meg a középszakaszt, amelyben az alapszakasz 1–8. helyzettjei a felsőházban, a 9–14. helyzettek pedig az alsóházban játszanak egymással egy kört, az alapszakasszal ellentétes pályaválasztással. A csapatok az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeiket magukkal viszik a középszakaszba. Innentől már ismerős lesz a lebonyolítás, a rájátszás első körében az 1–4. és a 2–3. helyezettek az elődöntőben folytatják, az 5–8. és a 6–7. helyezettek az 5. helyért, a 9–12. és a 10–11. helyezettek a 9. helyért vívnak az egyik fél 7. megszerzett pontjáig tartó párharcot, amelyben az egymás elleni eredményeket viszik magukkal. Aztán jönnek a konkrét helyosztók, a párharcok az egyik fél második győzelméig tartanak a döntőtől egészen a 11. helyért zajló küzdelemig, a playout viszont az egyik fél harmadik győzelméig. A playout vesztese kiesik, a győztese osztályozót vív – elméletben, mert ha senki sem akar feljutni, mint az idén nyáron, akkor ismét változatlan marad a mezőny.

FÉRFI VÍZILABDA OB I
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Szeptember 13., szerda
17.00:
Zue.hu Szegedi VE–Szolnoki Dózsa Praktiker
18.00: UVSE–BVSC-Zugló,
19.00: Metalcom-Szentes–Genesys OSC Újbuda
19.00: Kaposvári VK–Endo Plus Service-Honvéd
19.00: Pécsi VSK-Mecsek Füszért–A-Híd VasasPlaket
19.30: PannErgy-Miskolci VLC–Tigra-ZF-Eger
20.00: FTC-Telekom–KSI SE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik