Könnyed siker Új-Zéland ellen, megnyerte csoportját a magyar csapat

Vágólapra másolva!
2023.07.20. 04:50
null
Magabiztos játék a japánok elleni gólzuhatag után (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)
Folytatódik a vizes világbajnokság, a magyar női vízilabda-válogatott 23–5-re megverte az utolsó csoportmérkőzésén Új-Zélandot, és ezzel a D jelű négyes élén végzett. A negyeddöntőben Spanyolország lesz a magyar csapat ellenfele.


VIZES VB, FUKUOKA
VÍZILABDA
NŐK, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
D-CSOPORT
Új-Zéland–MAGYARORSZÁG 5–23 (3–6, 0–3, 2–9, 0–5)
Fukuoka, 100
néző. V: Miskovics (montenegrói), Cabanas (spanyol).
MAGYARORSZÁG:
MAGYARI – SZILÁGYI D. 5, Gurisatti 2, KESZTHELYI 2, PARKES 4, Rybanska 2, VÁLYI V. 2. Csere: Neszmély (kapus), Garda, LEIMETER 3, Mahieu 1, Hajdú K. 2, Máté Zs. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
ÚJ-ZÉLAND: J. Milicich – Gault, Nicholson, McKenty, Quin, HOUGHTON 2, DOYLE 2. Csere: A. Weston, G. Milicich, Shorter-Robinson 1, Howarth, MacDonald. Szövetségi kapitány: Angela Winstanley-Smith
Gól – emberelőnyből: 8/6, ill. 13/3. Gól – ötméteresből: 3/2, ill. 1/1. Kipontozódott: McKenty (24. p.), Garda (31. p.), Doyle (31. p.), Máté Zs. (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Angela Winstanley-Smith: – Megtettük, amit tudtunk, a magyar válogatott a világ legjobbjai közé tartozik, ilyen különbséggel is megérdemelten nyert. Sokat tanulhatunk ebből a tapasztalatból.

Később
Kanada–Japán 17–12 (5–1, 3–3, 5–4, 4–4)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az utolsó csoportmeccsére készült a magyar női vízilabda-válogatott, na meg arra, hogy az egyenes kieséses szakasz előtt valahogyan összerántsa a védekezését. Az azért mégsem járta, hogy az aktuális ellenfél, az új-zélandi válogatott két forduló után kettővel kevesebb gólt kapott, mint a listavezető magyar csapat... Bíró Attila két helyen változtatott a japánok elleni kaotikus, 47 gólt (!) hozó mérkőzéshez képest, ezúttal Dömsödi Dalma és Faragó Kamilla maradt ki, visszakerült Garda Krisztina és Mahieu Geraldine, ez egyben azt is jelentette, hogy a 2016-ban honosított centerünk, Parkes Rebecca medencébe ugorhatott szülőhazája válogatottja ellen.

Új-zélandi kötődése speciel Bíró Attilának is van, a szigetország női szövetségi kapitányaként Parkes tehetségét is ő szúrta ki annak idején, Szilágyi Dorottya pedig egyenesen Új-Zélandon kezdett el vízilabdázni, mert édesapja, Szilágyi Péter éppen akkor ott edzősködött. Az új-zélandiaknak meg magyar kötődésük van, a 6-os sapkában játszó Aggie Weston húga, Eve Weston a Tigra-ZF-Eger bajnokcsapatának a tagja, de itt be is fejezzük a felsorolást.

Akkor azért összevontuk a szemöldökünket, amikor a mérkőzés első gólját az új-zélandiak lőtték, de aztán Keszthelyi Rita csapatkapitányhoz méltóan a kezébe vette az irányítást. Gólt lőtt, labdát szerzett, gólpasszt adott Vályi Vandának, ezután pedig nagyrészt az történt a medencében, amit mi akartunk, és pillanatok alatt elléptünk 5–1-re. Az ötödiket Parkes lőtte, ezúttal nem centerből, hanem lefordulás után a kapásszélről, és ezúttal nem ünnepelte meg a találatot – különösebben nem kell magyarázni, miért. A védekezés szemlátomást formálódott az előző meccsekhez képest, de azért hármat így is kaptunk az eső negyedben, viszont a hat lőtt gól a kapufákkal együtt is rendben volt.

A második szakasz elején Magyari Alda egy emberhátrányos szituáción belül kétszer is védett, majd a következő új-zélandi fórmegjátszás is az ő kezében halt el, mondanunk sem kell, mennyire fontos, hogy ő is elkapja a fonalat a második hétre. A védekezésünk egyre szigorúbb lett, a labdaszerzésekből rendre lefordultunk, és könnyű gólokat lőttünk. Parkes különösen elemében volt, csavarral is jelentkezett (ezt már nálunk tanulta), a mérkőzés felénél sem jártunk, és már három gólt lőtt. Lazsálni nem lehetett, Bíró Attila folyamatosan hajtotta az övéit, hogy minél gyorsabban érjenek fel a kapu elé, amit jól lehetett hallani az ismét majdnem üresen kongó uszodában. Ezt a nyolc percet is három góllal nyertük, de jelentős előrelépés volt, hogy ezúttal lenulláztuk az ellenfelet.

A térfélcsere után Szilágyi Dorottya beindult, sorozatban három gólt lőtt, előbb a balszélről, aztán a jobbszélről, aztán ismét a balszélről volt eredményes – még igazán centerezhetett is volna egyet... Időt is kért az új-zélandi kapitány, de nem valószínű, hogy azt rajzolta fel a táblára, hogy adják el a labdát, Leimeter Dóra viszont megszerezte, és be is fejezte az akciót. Az új-zélandiak végül emberelőnyből megtörték a tizenegy és fél perces gólcsendjüket, mi meg elkezdtünk kapufákat lőni. Az ellenfél közben elkezdett fáradni, Magyari Alda kapott egy olyan ejtést, amit akár ki is fejelhetett volna, de inkább kézbe vette a labdát. Egy elrontott fór után Hajdú Kata belőtte a másodikat, Leimeter pedig tovább közlekedett a labdaszerzés, gól útvonalon. Utána beindult a gólgyártás, Bíró Attila közben kapus cserélt, ezúttal nem elégedetlenségből. Neszmély Boglárka szép védéssel mutatkozott be, aztán őt is felavatták.

A záró negyedre nagyjából annyi kérdés maradt, hogy az a három játékosunk is a kapuba talál-e, aki addig nem lőtt gólt a mérkőzésen, mert a 18–5-ös állás nem sok izgalmat tartogatott. Ennek speciel az első két csoportmeccs fényében kifejezetten örültünk. A mieink továbbra sem álltak le, tetszés szerint lőtték a gólokat, miközben védekezésben továbbra is a helyükön voltak a blokkok, örömvízilabda lett a vége, ami a döcögős fukuokai kezdés után kifejezetten ráfért a játékosokra. A magyar válogatott 23–5-re győzött, végül kilenc gólszerzővel zártunk.

A mieink ezzel megnyerték a csoportot (de ezt már a kanadaiak legyőzésének pillanatában tudtuk), egyből negyeddöntőbe jutottak, és nyertek maguknak egy pihenőnapot. Bíró Attila együttese legközelebb hétfőn játszik a négy közé jutásért, minden bizonnyal a spanyolok ellen. Szép feladat lesz, ugyanakkor az utolsó csoportmeccsen nagyot léptünk a helyes irányba.

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1.MAGYARORSZÁG
3
3
60–369
2.Kanada3
2
1
40–346
3.Új-Zéland
3
1
2
33–523
4.Japán3
3
49–600

 

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-CSOPORT
Argentína–Dél-Afrika 9–12
(2–2, 3–5, 2–2, 2–3)

Görögország–Olaszország 16–12 (6–4, 4–1, 3–2, 3–5)

PERCRŐL PERCRE

Szilágyi a mérkőzés embere.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Howarth tíz méterről a bal oldali kapufára lő.

8. perc Máté is kipontozódik, de tétova az új-zélandi támadás. A magyar is.

7. perc Bright megfogja Keszthelyi büntetőjét!

7. perc Gardának befejezdött a mérkőzés, Keszthelyi blokkja mesés.

6. perc Neszmély védi Weston ziccerét, a másik kapu előtt Parkes közelről a léc alá lő.

5. perc Vályi kiáll, új-zélandi időkérés és kapuscsere.

5. perc Kiválóan zár újfent a magyar védelem, Gurisatti ziccere a kapusé. Ez J. Milicich 2. védése ma.

4. perc Vályi bejátszását Parkes a jobb oldali kapufára tekeri.

3. perc Vályi ad egy gólpasszt centerbe Mahieu-nek.

3. perc Shorter-Robinson kiáll, kontrafault, Vályi megúszik, 5–21.

2. perc Mahieu hatról megdöngeti a lécet.

2. perc Vályi keresztpasszát balról Szilágyi a rövid sarokba húzza jobbal. 5–20

1. perc Kiáll Vályi, Rybanska blokkolja Doyle közelijét.

1. perc Húsz lövés, 1 védés, Leimeter eredményes a jobb szélről.

1. PERC FOLYTATJUK!

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED! 5–18!

8. perc Új-zélandi emberelőny, Neszmély védi

Nicholson háromméteres lövését. Doyle aztán már nem hibázott, bár a blokk és a kapus is beleért még.

8. perc McKenty véglegesen kiáll.

8. perc Gurisatti jól védekezik, elöl meg ziccerből nem hibáz a sima megúszás végén.

7. perc Szilágyi kiáll, hétről a lécre lő Quin. Magyar büntető, Mahieu jól dolgozott... Gurisatti jobbal a bal alsóba talál.

7. perc Gurisatti védekezése is remek, egy fél méterről lő gólt a jobb sarok elől Hajdú a rövid sarokba. 4–16

6. perc Leimeter kiválóan védekezik ismét, újra ziccerig úszik, most pimasz ejtéssel fejezi be az akciót.

6. perc Hajdú jobbal négyről a léc alá lő, 4–14. Beleért a kapus is.

5. perc Gurisatti dettó. Houghton ejtését egy kézzel szedi le a léc alól Magyari. Emberelőny, a támadás előtt magyar időkérés.

5. perc Keszthelyi emberelőnyből jobbal ötről a lécre lő.

4. perc Magyari véd egy nagyot, rossz magyar támadás, Shorter-Robinson csavarral lepi meg a mieinket centerből, Rybanska mellől. 4–13

3. perc Leimeter labdát szerez, ziccerig úszik, nem is ront. Tíz közötte.

2. perc Új-zélandi időkérés.

2. perc A bal szélről Szilágyi jobbal ismét a bal alsóba lő. 3–12!

2. perc Szoros magyar védekezés, Szilágyi góllal jelentkezik, egy támadáson belül két kapufát lőnek az új-zélandiak.

1. perc Könnyed Vályi-sikerrel és Máté-góllal.

1. PERC FOLYTATJUK!

A kapus Neszmély Boglárka, a center Dömsödi Dalma és a mindössze 17 éves Hajdú Kata vb-újonc, közülük Dömsödi volt ott a tavalyi spliti kontinensviadalon, a másik két játékosnak ez lesz az első klasszikus világversenye.

A rangadót a magyar válogatott letudta a nyitó napon, azóta gyakorlatilag készül a negyeddöntőre.

8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED! 3–9!

8. perc Van még egy támadásra idő, a bal szélről emberelőnyben a kapufát találja el Hajdú.

7. perc Sorjáznak a rossz támadások, Hajdú kiállítása is belefér, Máté lövése is pontatlan. Ismét szereljük a centert, Hajdú szépen védekezett. Erőltetjük a centerjátékot, ám elnyomják Parkes-t.

5. perc Kiváló védekezés után rossz Vályi bejátszása jobbról, Magyari védi Milicic lövését, Parks csavart góllal villan. 3–9, ötöt cserél az ellenfél.

4. perc Szilágyi lekopírozza az előző találatot.

4. perc Remek magyar védekezés, Vályi megúszik, tanári labdát ad középre Parkesnak, aki másfél méterről jobbal a kapu közepébe lő. 3–7!

3. perc Rybanskát kiküldik, Keszthelyi blokkol, Magyari véd, ám rossz az indítása a kapusnak Vályi felé. A másik kapusé a labda.

2. perc Rybanska jobbal hatról megdöngeti a lécet. Mienk a labda, de szerelik aztán Rybanskát, aki előreúszott második centernek Parks mellé.

1. perc Vályi nagyon gyors, de rossz aztán Rybanska passza. Keszthelyi kiáll, Magyari és Gurisatti is jól védekezik aztán.

1. PERC FOLYTATJUK!

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc Van még idő egy magyar támadásra, de rossz a keresztpassz Garda felé.

8. perc Emberelőnyben támadhatunk, de nagy ziccert hagy ki középen Mahieu. Távolról a lécre ejt Houghton, de hetes, Máté volt szabálytalan, Houghton jobbal a bal sarokba lő, nagyon pontosan. 3–6.

7. perc Most Máté megy ki, rossz a bejátszás, fordulhat vissza.

7. perc Mahieu kiharcol egy büntetőt Doyle-lal szemben, Keszthelyi jobbal a jobb alsóba pattintja a labdát, 2–6.

6. perc Garda áll ki most, a jobb szélről meglepi Magyarit Doyle.

5

. perc Máté kiáll, Magyari azonban újabb lövést véd. Kontra, Garda bejátszása remek, Rybanska egy fél méterről húz klasszikus centergólt. 1–5

5. perc Jó a védekezésünk ismét, üresen hagyják középen Rybanskát... ziccerét védi a kapus. Kontrafault, Parks balról, egy méterről eredményes, hosszas lóbálás után.

4. perc Két rossz támadás ott és itt, Rybanska jobbal ötről, középről a jobb alsóba lő. 1–3

3. perc Magyari véd egyet, Szilágyi lövése rossz, de aztán Vályi remek megúszás után értékesíti a ziccerét, 1–2.

2. perc Keszthelyi négyről jobbal a léc alá lő. Mestermunka.

1. perc Vályi elhozza a ladát, de rossz az első támadásunk. Távolról a bal felsőbe emel jobbal Houghton. 1–0!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az új-zélandiak fehér sapkában, mi feketében.

Erre a vállalkozókedvre nagy szükség lesz a torna második hetében, mint ahogy a gólpasszokra is. A védekezésre pedig főleg, csak álljon már össze valahogyan...

„Kellenek ezek a felépítő mérkőzések, amelyeken a játék minden aspektusát tudjuk gyakorolni, hogy mire jönnek a fontos meccsek, készen álljunk. Mindenképpen több kell minden fronton – tette hozzá a válogatott balkezese, aki háromszor is eredményes volt a japánok ellen.  – Az ilyen meccseken én általában az a játékos vagyok, aki osztogatja a labdát, egyébként szeretem is, amikor én adom az asszisztot. Nyilván ha rám kerül a sor, akkor vállalkozom is.”

Noha tudta, mire számíthat a japánoktól, mégsem volt képes reagálni rá a női válogatottunk, így a győzelmen kívül másnak nem örülhetett.

„Tudtuk, hogy a japánok gyorsak, és már a mi támadásaink végén elindulnak, hiába készültünk fel erre, mégsem tudtunk reagálni rá      – mondta Leimeter Dóra a mieink második csoportmeccse után.      – Mindenképpen gyorsulnunk kell gondolkodásban. Nem úszósebességben voltunk lassúbbak, hanem reakcióidőben, úgyhogy ezen feltétlenül javítanunk kell.”

A NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC-Telekom)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna (mind FTC), Faragó Kamilla, Hajdú Kata, Rybanska Natasa (mind UVSE), Garda Krisztina, Mahieu Geraldine (mindkettő Dunaújvárosi FVE), Keszthelyi Rita (Mataró – Spanyolország), Parkes Rebecca, Szilágyi Dorottya (mindkettő Tigra-ZF-Eger), Vályi Vanda (Padova – Olaszország)
A játékosok klubjaként azt tüntettük fel, amelyikből kiharcolták a válogatottságot.
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1.MAGYARORSZÁG
2
2
37–316
2.Kanada211
23–223
3.Új-Zéland
21
1
28–293
4.Japán22
37–430



A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT!

– És személy szerint melyik oldalát nézi?
– Jobban szeretem, ha kevesebb gólt lövünk, de kevesebbet is kapunk. Lehet, hogy közönségszórakoztató volt a mérkőzés, a parton azonban nem volt annyira az.

– Az újoncokkal legalább elégedett volt?
– Igen, örülök, hogy debütáltak a világbajnokságon, méghozzá sikeresen és jó játékkal. Biztos vagyok benne, hogy még ennél is jobbak lesznek, akár már az új-zélandiak ellen is. Remélhetőleg fejlődnek még a vébén – ők is és a csapat is.

Szakmailag lehet értékelni ezt a mérkőzést?
– Nem nagyon... – válaszolta Bíró Attila. – Körülbelül erre számítottam, de kevesebb kapott góllal. Ha a pozitív oldaláról nézem, akkor fantasztikus, hogy huszonhat gólt lőttünk egy nem éppen gyenge csapatnak, és többel vertük őket, mint az olimpián, ugyanakkor ha a negatív oldalát tekintem, a kapott gólok száma nyilván nem örömteli. Belementünk a kamikaze-vízilabdájukba, ami nyilvánvalóan nem tetszett, és nehezen is alkalmazkodtak a lányok hozzá.

– Mennyire izgult, amikor Keszthelyi Rita átadta az ötméteres elvégzésének lehetőségét?
– Izgultam, de igyekeztem ezen a mérkőzésen is olyan dolgokat kipróbálni, amelyeket az erősebb ellenfelekkel szemben is hasznosíthatok. Próbálom magammal vinni a pozitívumokat, a negatívumokat pedig a csapattal együtt kijavítani.


– Öt lövésből öt gólt lőtt élete első világbajnoki meccsén, elégedett a kezdéssel?
– Azért nem teljesen, finoman szólva sem védekeztünk jól – mondta Hajdú Kata. – Kézilabdameccs lett belőle, ami lehet, hogy a nézőknek élvezhető volt, de hozzánk méltatlan, hogy huszonegy gólt kaptunk a japánoktól. Személy szerint azért nagy élmény volt, rengeteg támogatást kaptam a lányoktól és a stábtagoktól is, hogy átessek a tűzkeresztségen.

Mint beszámoltunk róla, a magyar női vízilabda-válogatott a második meccsén egy 47 gólos mérkőzésen legyőzte a házigazda japánokat a fukuokai világbajnokság csoportkörében. A magyar válogatott szélsője, Hajdú Kata és Bíró Attila szövetségi kapitány is kritikát fogalmazott meg a 21 kapott gól miatt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik