Férfi vízi-vb: Jó kihívók vagyunk – Jansik Szilárd

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.27. 08:57
null
Jansik Szilárd is jól ismeri a spanyolokat, a két csapat sokat készült együtt a közelmúltban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A magyar válogatott csapatkapitánya szerint nem is baj, hogy a címvédő spanyolokon át vezet az út az döntőbe és a párizsi olimpiára.

 

Mindenki úgy gondolta, hogy a spanyolok lesznek a mieink ellenfelei a világbajnoki elődöntőben, amelynek a fináléba jutás mellett az olimpiai kvótaszerzés is a tétje, ehhez képest a franciák hajszál híján meglepték őket, és nagy küzdelemben csak 7–6-ra nyertek a spanyolok.

„Nekem és mondhatom, az egész csapatnak meglepő volt az eredmény, mert azt gondoltuk, hogy a spanyolok sokkal simábban jutnak a négy közé – mondta Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya. – Sokan mondták azóta, hogy ha a franciák jutnak tovább, akkor most biztos a döntő, de nem ők jutottak tovább, és mint a játékuk mutatta, akkor sem lett volna biztos a döntő. Nem is baj, hogy a spanyolokon át vezet az út, mert a következő évben is sokszor találkozunk velük, és bízom benne, hogy mindig a végjátékban.”

A két csapat meglehetősen jól ismeri egymást, Budapesten, Long Beachben és Fukuokában is gyakoroltak együtt, az Egyesült Államokban ráadásul a világkupában is összecsaptak.

„Tényleg nagyon sokat készültünk együtt, most azt mondom, hogy nem tudunk egymásnak újat mutatni, de mindkét szakmai stábnak az a célja, hogy mégis legyen meglepetés – tekintett előre Jansik. – A spanyolok már ahhoz képest is játszottak új elemeket, mint amit ellenünk gyakoroltak Budapesten. Fel kell készülnünk minden eshetőségre, de úgy érzem, sikerült. Az agyunkban már el van ültetve, mit kell csinálni, de ezt a vízben végre is kell hajtani.”

Az pedig nem kevés, kezdve a védekezéssel, hiszen ha a franciák ellen be is sült a spanyolok támadójátéka, azért nem mindennapi játékosaik vannak.

„Nincsenek nagy titkok, tudjuk, hogy kik a leggólerősebb játékosaik, a Granados, Perrone, Munarriz hármasból bármikor bármelyik lő négy-öt gólt – mondta az ellenfélről a csapatkapitány. – Őket igyekszünk minél jobban kikapcsolni, de hát jók a centereik, a rosszkéz-oldalon is rendben vannak a lövőik, nem véletlenül ők a regnáló világbajnokok. Minden pozícióban klasszisteljesítményre képesek, de mi is jó kihívók vagyunk, nekünk sincs szégyenkeznivalónk, minden poszton fel tudjuk velük venni a versenyt – sőt, én bízom benne, hogy jobbak is leszünk. Kell majd a hideg fej, hogy mindent megvalósítsunk. Azért az látszik, hogy téthelyzetben nem mindig az sikerül, amit megbeszélünk, elképzelhető, hogy az elődöntőben is így lesz, de ha nyerünk, boldogan mászunk ki a medencéből.”

Varga Dénes, a magyar válogatott átlövője
„Nagyon örülök a négy közé jutásnak, de rengeteg olyan dolgot látok, amiben még sokat tudunk javulni. Stabil védekezésre van szükség, nekem is volt két olyan blokkhibám, ami nem jellemző rám, és nem is szeretem, ha megtörténik. A spanyolok játsszák a legpörgősebb, legmodernebb vízilabdát, de ők is csak emberek, így hibázásra lehet őket kényszeríteni.”

VIZES VB, FUKUOKA
VÍZILABDA
FÉRFIAK
A 11. HELYÉRT
2.00:
Kanada–Japán
A 9. HELYÉRT
3.30:
Horvátország–Ausztrália
AZ 5–8. HELYÉRT
7.00:
Montenegró–Olaszország
8.30: Egyesült Államok–Franciaország
ELŐDÖNTŐ
10.00:
Görögország–Szerbia (Tv:M4 Sport)
11.30:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
NŐK
A 7. HELYÉRT
4.30:
Kanada–Görögország
AZ 5. HELYÉRT
9.30:
Egyesült Államok–MAGYARORSZÁG (Tv:M4 Sport) – élőben az NSO-n!
ELŐDÖNTŐ
6.00:
Olaszország–Ausztrália (Tv:M4 Sport)
11.00: Hollandia–Spanyolország (Tv:M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik