Női vízilabda ob I: tíz év után ismét az Eger a bajnok!

Vágólapra másolva!
2023.05.17. 19:26
A Tigra-ZF-Eger szerdán 10–7-re legyőzte a Dunaújvárost a női vízilabda ob I döntőjének 2. mérkőzésén, ezzel megnyerte a bajnokságot. A férfi ob I 5. helyéért zajló párharc első felvonásán a Szolnoki Dózsa 9–7-re felülmúlta a BVSC-Zuglót, ezzel előnybe került, míg a harmadik helyért zajló csatában a Vasas egyenlített a Honvéd ellen.
Az Eger nyerte meg a női ob I-et (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Az Eger nyerte meg a női ob I-et (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!

 

„A karmester” – hirdette a molinó, amelyet a Tigra-ZF-Eger vezetőedzője, Sike József tiszteletére helyeztek ki a Bitskey uszodában a női vízilabda ob I döntőjének szerda esti második mérkőzésén. A szakembernek a szétlövéses dunaújvárosi győzelem után pedagógusi erényekre is szüksége volt, hogy a nagy tét ne bénítsa meg csapatát – az Eger hazai medencében, telt ház előtt nyerhette meg a bajnokságot.

Nos, Czigány Dóra már hozzászokott a nyomáshoz, a hevesiek rutinos csapatkapitánya kapufás góllal adta meg a találkozó alaphangját, majd Parkes Rebecca fontos blokkja után átlövésből és centerből is beköszönt. Az életben maradásért küzdő Dunaújváros idegesen, sok hibával játszott, a hevesiek pedig kihasználták a pontatlanságokat, és labdaszerzések után megúszásból szereztek gyors gólokat.

Sike József már a második negyed derekán türelemre intette játékosait, ötgólos előnyben ugyanis semmi oka nem volt a kapkodásra az Egernek. A hazaiak megtalálták a réseket, de Laura Aarts olvasta az átlövéseket, és miközben több mint öt percig nem tudtak betalálni neki, a DFVE közelebb zárkózott. Az egriek titkos csodafegyvere, Kékesi Borbála azonban az első félidő zárásaként már a harmadik gólját szerezte, a kapásoldali szélső jól használta ki, hogy nem kapott szoros őrizetet.

Ahogy összeállt a Dunaújváros védekezése, úgy javult fel a támadójátéka is, és bár Dobi Dorina gólját még érvénytelenítették Mihók Attila időkérése miatt, a taktikai utasításokat tökéletesen végrehajtva Garda Krisztina felhozta kettőre a vendégeket. A 6–1-es egri kezdésre 5–1-es sorozattal felelt a DFVE, amikor Szilágyi Dorottya is hozzászólt a meccshez – az utolsó negyedre fordulva egyetlen góllal vezetett a házigazda.

Aztán Kiss Alexandra lehúzta a rolót, még könyökkel is védett, a center Mahieu Geraldine-ra nagyon figyeltek a bekkek, a rendkívül hasznosan játszó Szilágyi Dorottya pedig a legjobbkor villant meg a rosszkéz-oldalról. Amikor két perccel a vége előtt elléptek hárommal a hevesiek, a közönség is tudta, hogy újabb zászló kerül a Bitskey uszoda mennyezetére, a végjátékban álló vastaps köszöntötte a bajnokcsapatot. Az Eger 10–7-es győzelmével pontot tett a döntő végére, és tíz év után ért fel a csúcsra a női élvonalban – az ünneplés pezsgőesővel a medencében kezdődött, majd a szurkolókkal közösen a Dobó téren folytatódott.

Parkes Rebecca, az Eger centere: „Csodálatosan kezdtünk, de tudtuk, hogy semmi sem dőlt el, mert a Dunaújváros visszajön a mérkőzésbe. Amikor egy gólra felzárkózott az ellenfél, valahonnan erőt merítettünk, nem volt más választásunk, mert már most le akartuk zárni a párharcot. Őszinte leszek, nagyon nehéz volt, elveszett a ritmusunk, ám a tűz nem, egymásért is küzdöttünk, és ez elegendőnek bizonyult.”

NS-SZAKÉRTŐ
Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó: „Az Eger–FTC elődöntőben és az UVSE–FTC bronzcsatában is láthattuk, hogy az a csapat, amelyik öt góllal elengedi az ellenfelét, hiába kapaszkodik vissza, mindig az győz, aki az elején összeszedettebb volt. A döntőben sem történt másként, nagyon sokba került a Dunaújvárosnak az első két negyed. A felzárkózásra még maradt erő, a fordításra már nem maradhatott, az Eger koncentráltan játszott a hajrában. Nagyon örültem, hogy a női és férfi döntő eddigi mérkőzéseire mindig megtelt az aktuális uszoda, ez biztosan így lesz csütörtökön a férfiak második összecsapásán is. Nézőként is valódi ünnep része lehet mindenki, olyan megoldásokat láthat a vízben, amilyeneket egyébként csak nagyon ritkán.”

Hamar ellépett három góllal a Vasas a Honvéd otthonában a harmadik helyért zajló párharc második mérkőzésén. A folytatásban aztán feljavult a Honvéd támadójátéka, Hessels Sebastian két góljával a vezetést is átvette, míg a Vasas megtorpant, így a nagyszünetben 5–3-ra vezettek a hazaiak.A második félidő elején Ivan Nagajev révén ismét a Vasas került lépéselőnybe, miközben a hazaiak számos lehetőséget elpuskáztak emberelőnyben is, Braniszlav Mitrovics pedig nagyszerűen védett. A Vasas 8–6-os győzelmével egyenlített a párharcban, vagyis a döntés péntekre maradt, amikor a Komjádi uszodában találkoznak a felek.

VÍZILABDA
FÉRFI OB I
A 3. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
EPS Honvéd–A-Híd VasasPlaket 6–8
(1–3, 5–0, 0–3, 1–2)
Kőér utca, 300 néző. V: Rubos K., Petik A.
HONVÉD: Decker A. – HESSELS B. 2, Ekler B., GREGOR 1, Fejős, Nyíri, Kevi. Csere: Hosnyánszky 1, EKLER ZS. 1, Sugár, Simon H., Manhercz Á. 1. Edző: Szivós Márton
VASAS: B. MITROVICS – Bátori 1, KONARIK 2, Simon R. Gábor L., Erdélyi, Mezei. Csere: Tasi, Ragács, Sélley-Rauscher, NAGAJEV 5, Bedő. Edző: Szlobodan Nikics
Gól – emberelőnyből: 12/4, ill. 8/2. Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1. Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2. Kipontozódott: Fejős (28. p.), Simon R. (32. p.). Kiállítva (végleg, cserével): Simon H. (32. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1
MESTERMÉRLEG
Szivós Márton: – Férfias küzdelem volt, mindkét csapat jól védekezett, mi elöl sajnos pontatlanabbak voltunk. Szerettük volna lezárni a párharcot, nem sikerült, de úgy megyünk pénteken a Komjádiba, hogy ott megcsináljuk.
Szlobodan Nikics: – Nagyon jól védekeztünk, Braniszlav Mitrovics az eddigi legjobb meccsét játszotta, míg Ivan Nagajev fontos pillanatokban lőtte a góljait. Büszke vagyok a csapatomra, az utolsó mérkőzésen is így szeretnénk játszani.

AZ 5. HELYÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
Szolnoki Dózsa–BVSC Zugló 9–7
(4–1, 1–2, 2–1, 2–3)
Szolnok, 200néző.V:Fodor R., Bereczki M.
SZOLNOK:  BÁNYAI – PETŐ A. 2, Pásztor M., JANSIK D., Ágh, KOVÁCS GERGŐ 4, Vismeg Zs. 1. Csere:  Szeghalmi 1, Schmölcz, Belényesi, Vámosi 1, Teleki, Cseh M. Edző: Hangay Zoltán
BVSC: Gyapjas V. – MÉSZÁROS M. 2,  Gál D., Szabó B., Batizi, GYÁRFÁS T. 3 ,  Csapó M. 1. Csere: GYÖRKE (kapus), Sziládi, Mészáros Cs., Kovács P., Tátrai D. , Nagy M. 1. Edző: Kemény Kristóf
Gól – emberelőnyből: 14/7, ill. 14/5. Gól – ötméteresből: 1/0, ill. 2/1. Kipontozódott: Gyárfás T. (24. p.), Tátrai (31. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása:  1–0 a Szolnok javára.
MESTERMÉRLEG
Hangay Zoltán: – A két csapat jól ismeri egymást, és ez meg is látszott a mérkőzésen. Nem kell túlragozni a történteket, egy nullra vezetünk a párharcban, amelyet pénteken le akarunk zárni a fővárosban.
Kemény Kristóf: – Lehet mondani, hogy a Szolnok akarata érvényesült a találkozón. A hazaiak kétszer is elhúztak három góllal, mi többször is visszajöttünk a meccsbe, de egyszer sem sikerült egyenlítenünk. Pénteken folytatjuk a párharcot, otthon nyerni akarunk.

NŐI OB I
DÖNTŐ, 2. MÉRKŐZÉS
Tigra-ZF-Eger–Dunaújváros 10–7
(4–1, 3–2, 1–4, 2–0)
Eger, 1500 néző. V: Tóth S., Berki A.
EGER: KISS A. – Szellák, SZILÁGYI D. 2, CZIGÁNY D. 2, PARKES 3, Weston, Bódi. Csere: Dulic (kapus), Jancsó, Szilágyi Sz., Katona, KÉKESI 3, Molnár D., Párkányi. Edző: Sike József
DUNAÚJVÁROS: Aarts – Sümegi 1, DOBI 2, GARDA 2, MAHIEU, Szabó N., Kardos D. Csere: Somogyvári, Horváth B. 1, Kardos L., Pál R., Jonkl 1. Edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 11/3, ill. 9/3. Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1. Kipontozódott: Szabó N. (29. p.), Jancsó (31. p.)
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2–0 az Eger javára
MESTERMÉRLEG
Sike József: – Ezúttal frissebbek voltunk, ez megmutatkozott a mérkőzés elején, de olyan ellenféllel találkoztunk, amely nem adta fel, és tapadt ránk. Két egyforma csapat között mindig nüanszok döntenek, a közönség segítségével ki tudtuk alakítani a szükséges különbséget.
Mihók Attila: – Nagy kár az első félidőért, akkor kifejezetten dekoncentráltan játszottunk. Nagyon akartuk ezt a sikert, és ez az akarat picit elvitte a játék iránti alázatunkat. A negyedik negyedben sokat voltunk emberhátrányban, azonban kis odafigyeléssel ekkor is lehetett volna sanszunk.

A 7. HELYÉRT, 2. MÉRKŐZÉS
GYVSE-Uni Győr–III. Kerületi TVE 4–10 (1–2, 0–4, 3–3, 0–1)
G: Huszti D., Kurucz, Vaszari, Szedlák, ill. Brezovszki 4, Koltay 3, Gyöngyössy, Kudella, Kiss P.
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–1

E.ON OB I, NŐK, 2022–2023
Bajnok:
Tigra-ZF-Eger (Borsi Ilona, Bódi Fruzsina, Czigány Dóra, Dulic Maja, Jancsó Patrícia, Katona Zsófi, Kékesi Borbála, Kiss Alexandra, Molnár Daniella, Parkes Rebecca, Párkányi Réka, Pogonyi Bíbor, Szellák Csenge, Szilágyi Dorottya, Szilágyi Szabina, Eve Weston. Edző: Sike József), 2. Dunaújvárosi FVE

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik