LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY 2022.06.29 07:20 Frissítve: 2022.06.29 18:13

Vizes vb: Készen állunk a negyeddöntőre – Märcz Tamás magabiztos

A torna eddigi legfontosabb mérkőzése következik a magyar férfi vízilabda-válogatottnak, amely a negyeddöntőben visszavághat az olaszoknak a legutóbbi világbajnokságon elveszített elődöntőért. A szerdán 21 órakor kezdődő összecsapás előtt Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal és a játékosok közül Vámos Mártonnal és Manhercz Krisztiánnal beszélgettünk.

Märcz Tamás kemény mérkőzést vár az olaszok ellen (Fotó: Tumbász Hédi)

 

INTERJÚ MÄRCZ TAMÁS SZÖVETSÉGI KAPITÁNNYAL

– Csoportgyőztesként egyből a negyeddöntőbe jutottak. Hogyan sikerült áthidalni, hogy kimaradt egy játéknap?
– Amikor várható volt, hogy megszerezzük a csoportelsőséget, váltottam néhány szót Dejan Szaviccsal, hogy egymást segítve edzünk majd egyet a szerbekkel. Hétfő délelőtt együtt gyakorolt a két csapat, kissé módosított szabályokkal, több emberelőnyös megjátszással vívtunk egy minimérkőzést. Nagyon hasznos volt ez az alkalom, annyit játszottunk, amennyi feltétlenül kellett erre az áthidaló időszakra.

 NS-SZAKÉRTŐ

Szabó Zoltán BEK-győztes vízilabdázó: – Mostantól lesz izgalmas a világbajnokság, a negyeddöntő más kávéház, mint a csoportkör, az esélyesek kivétel nélkül az egyenes kieséses szakaszra időzítették a csúcsformát. Nehéz megítélni, hogy jót tesz-e a csoportgyőzteseknek járó három pihenőnap, mindenesetre nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a keresztjátékból továbbjutó csapatok közül valamelyik az elődöntőig is eljut. A horvátok és az olaszok is játszottak hétfőn, de nem voltak rákényszerítve, hogy megmutassák, mire is képesek valójában, ezekből a mérkőzésekből nem is lehet messzemenő következtetéseket levonni. A spanyol válogatott szerintem esélyesebb Montenegrónál, de a másik három párharc kapcsán nem tudnék jósolni, mert közel azonos játékerőt képviselő csapatok találkoznak. Így van ez a magyar–olasz esetében is, ilyenkor rengeteg múlik a körülményeken, ezért is számít sokat, hogy itthon rendezik a világbajnokságot. Papíron talán jobbak a mieink, de ezt a játékot nem papíron, hanem a vízben játsszák... A nagy tornákat általában stabil védekezéssel lehet megnyerni, ezen a téren még van potenciál a válogatottban, több blokkra és labdaszerzésre, jobb helyezkedésre lesz szükség a folytatásban. Valami azt súgja, hogy szoros mérkőzés lesz, sok kiállítással, úgyhogy figyelni kell arra is, hogy a kulcsjátékosaink ne pontozódjanak ki, mert ez döntő tényező lehet a végén.

– Mire helyezte a legnagyobb hangsúlyt a háromnapos szünet alatt?
– Fontosnak tartom, hogy feszes maradjon a csapat. A világbajnokság hosszú esemény, rengeteg a pihenőnap, régebben nem volt ennyi, sokszor nehéz végig megfelelő energia­szinttel és koncentrációval bírni a két hetet. Nagyon keményen kell edzeni a torna alatt is ahhoz, hogy megfelelő fizikai állapotban maradjon a csapat. Kevesebb az edzéslehetőség, mint megszoktuk, de amikor dolgozunk, a munkát nagyon pörgősen, dinamikusan és odafigyelve kell elvégezni. Úgy érzem, ez megvalósult, a játékosok maguk is tudják, hogy évekkel ezelőtt volt egy rossz példa, amikor nem voltunk ennyire feszesek, aminek meg is volt a negatív következménye.

– Melyek voltak a csoportkör legnagyobb tanulságai?
– Azt láttam, hogy fizikailag jó állapotban vagyunk, a rövid felkészülés miatt ezúttal nem volt alapozó időszak, hanem azt a formát tudtuk megtartani vagy akár jobbítani, amelyet a játékosok a klubjukból hoztak magukkal. Egyre gyorsul a vízilabda, egyre több támadást vezetnek a csapatok egy mérkőzésen belül, gyorsabbak a mikromozgások a kapu előtt. Egyre kevesebb a gyenge csapat a férfimezőnyben, technikailag és fizikailag jól felkészített játékosok szerepelnek a vébén, ezért az elvárásnak megfelelően a maximumot kell kiadnunk magunkból, hogy hozzuk a mérkőzéseket, vagy olyan különbséggel nyerjünk, amilyennel elképzeltük. Ezen a három találkozón a magunkkal szembeni elvárás alapján kötelező volt a győzelem, de kötelező volt az is, hogy magas színvonalon, sebességgel és dinamikával vízilabdázzunk. Tapasztaltuk, hogy egy kis kimaradást is azonnal gólokkal büntetnek a riválisok, úgyhogy nagy figyelemmel kell játszani, hogy limitáljuk az ellenfelek lehetőségeit.

Varga Dénes ezúttal is valódi vezér a vízben, erre a kvalitására az olaszok elleni csatában is hatalmas szüksége lesz a csapatnak (Fotó: Tumbász Hédi)

– Gyakran elhangzik, hogy a negyeddöntő a legfontosabb, de oda el is kell jutni valahogyan...
– Nekünk mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, a csoportmérkőzésekről az a vélekedés, hogy kevésbé fontosak, mint a negyeddöntő, viszont ott harcoltuk ki, hogy nem játszottunk a nyolcaddöntőben, és most nyugodtan beszélgethetünk. Természetesen a negyeddöntő vízválasztó, ezen dől el, hogy sikeres tornának lesz, vagy kellemetlen élmények érnek minket. A nyolc között már nincs gyenge gárda, sőt, vannak csapatok, amelyek a nyolcaddöntőben elbúcsúztak, pedig jó vízilabdát játszanak. Nagyon sokat számít, hogyan hangolódunk rá a mérkőzésre, mennyire harapunk már az első perctől kezdve. Az olaszok kemény vízilabdával jönnek majd és olyan ambícióval, hogy hazai pályán elvegyenek tőlünk valamit. Kemény vízilabdára még keményebbel kell válaszolni, azt várom, hogy egészségesen agresszívan pólózzunk, és a játékosok minden mozdulata reaktív legyen. Az ilyen mérkőzések megkövetelik a gyors és jó döntéseket, valamint a precíz játékot. Az nyer, aki kevesebbet hibázik, és az utolsó pillanatokban higgadtabb marad. Bízom benne, hogy ezek mi leszünk, készen állunk a negyeddöntőre!

 
  A múlt minket kötelez – Csurka Gergely véleménye

– Ebben mekkora segítséget jelent a telt házas Hajós uszoda?
– Amikor bevonulunk, látjuk a támogató tekinteteket és a zászlókat, amelyek fentről lefelé piros-fehér-zöldek és nem más irányban vannak rajtuk ugyanezek a színek... Ez kiindulópontnak kiváló, viszont helyettünk nem nyer meccset a szurkolótábor. Bizalmat, lendületet és hitet ugyanakkor adhatnak kívülről a nézők, ez szerintem megvan a játékosokban is, de az nagyon jó, hogy kívülről is segítséget kapnak. Vízilabdaélmény a köbön, a külföldi vízilabdázók, akik még nem jártak nálunk, tátott szájjal nézik, hogy ilyen előfordul a sportágban. Bárcsak mindenhol ezt láthatnánk! Úgy tűnik, a magyar vízilabda továbbra is brand, és vonzza a közönséget, mi pedig igyekszünk ezt meghálálni.

Az eddig szerzett 11 góllal a magyar válogatott legeredményesebbje, a Pro Recco légiósa,
Zalánki Gergő a világbajnokság szerda esti negyeddöntőjében éppen klubtársai ellen növelheti találatai számát (Fotó: Tumbász Hédi)

INTERJÚ VÁMOS MÁRTONNAL

– Milyen érzésekkel várja a torna eddigi legfontosabb mérkőzését?
– Furcsa volt, hogy egészen hétfő estig nem tudtuk, kire készüljünk, hiába tűntek egyértelmű esélyesnek a nyolcaddöntőben az olaszok, egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Végül érvényesült a papírforma, így az egyik legerősebb rivális ellen kell kiharcolnunk a négy közé jutást, de felkészültünk belőlük, úgyhogy bizakodó vagyok.

– Milyen tanulságokat vontak le a csoportmérkőzésekből?
– Mivel mindössze tíz napot tudtunk együtt készülni a Montenegró elleni rajt előtt, még a csoportkört is a felkészülés részének tekintettük, ebből a szempontból nem is baj, hogy egyik mérkőzésen sem játszottunk csúcsformában. A csoportmeccsek rávilágítottak a gyenge pontjainkra, de a torna érdemi része a negyeddöntővel kezdődik.

– Sikerült kijavítani a hibákat?
– Felismertük, hogy miben kell még javulnunk, megbeszéltük az egyes szituációkat, bízom benne, hogy negyeddöntőre minden összeáll. A csoportelsőségnek köszönhetően volt három napunk a regenerációra és a taktikai finomhangolásra, amit igyekeztünk maximálisan kihasználni. Az olaszok ellen különösen fontos lesz a sebesség és a dinamika, ezért jó jel, hogy fejben és fizikailag is gyorsult a csapat.

INTERJÚ MANHERCZ KRISZTIÁNNAL

– Azt kapták a csoportellenfelektől, amire számítottak?
– Voltaképpen igen, talán csak a grúzok leptek meg minket, nagyon motiváltan és harciasan játszottak. Tudtuk előre, hogy az első mérkőzés lesz a legnehezebb, ez így is lett, a csoportunkból rajtunk kívül Montenegró jutott el a negyeddöntőig. Nagy lökést adott a csapatnak, hogy győzelemmel kezdtük a tornát, de igazán egyik mérkőzésen sem játszottunk jól.

– Mire tudták felhasználni a három szünnapot?
– Elsősorban pihenésre, mert erőltetett menet vár ránk, öt nap alatt három fontos mérkőzés következik. A védekezésünkön volt mit javítani, a grúzoktól kapott tizennégy gól ugyanis még a világelithez tartozó riválisok ellen is sok lett volna. Becsülettel felkészültünk az olaszokból, de fontosabb volt, hogy a saját játékunkat rendbe tegyük.

– Mi kell ahhoz, hogy ne izgulják túl a negyeddöntőt?
– Elsősorban rutin és tapasztalat, márpedig sokan vagyunk a keretben, akik már megéltek néhány nagy csatát. Ami a hangulatot illeti, ritkán adatik meg, hogy hatezer szurkoló előtt játszhassunk, de a jót könnyű megszokni, terhet semmiképp sem jelent a hazai közönség. A magyar válogatottal szemben mindig magas az elvárás, de ez így is van rendjén, képesek vagyunk helyén kezelni a közvélemény várakozását.

 ELLENFÉLNÉZŐ: OLASZORSZÁG
  A világbajnokságok történetében eddig mindössze két válogatott, a jugoszláv és a spanyol tudta megvédeni címét – ehhez a szűk körhöz csatlakozhatnak az olaszok, ha 2019 után az idén is elhódítják a győztesnek járó trófeát. Kvangdzsuban a görögöket és a mieinket is búcsúztatta Alessandro Campagna együttese, amely a döntőben könnyedén, 10–5-re győzte le a spanyol válogatottat. A világbajnoki cím után a budapesti Európa-bajnokságon és a tokiói olimpián is sokat vártak az olaszoktól, de mindkét tornán a negyeddöntő jelentette a végállomást, ezzel most is kiegyeznénk... Noha a junior-vb-n ezüstérmes generáció kopogtat az ajtón, a fiatalítás még várat magára, a keret ezúttal is hemzseg a rutinos, nagy csatákat megélt klasszisoktól. A soproni C-csoport rangadóján a spanyoloktól elszenvedett 14–12-es vereség azt jelentette, hogy a legjobb nyolc közé jutásért is játszania kellett az olasz válogatottnak, ám Ausztrália nem jelentett akadályt (17–6), így következhet a magyarok elleni negyeddöntő. Jól ismerik egymást a felek, s a játékosoknak sem kell bemutatkozniuk – Luca Damonte például jelenleg is hazánkban játszik, a bajnok FTC-Telekomot erősíti –, a közelmúlt pedig nagy izgalmakat ígér, a két csapat legutóbbi öt mérkőzéséből kettő döntetlennel zárult, kétszer pedig csak egy gól döntött.

 

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG

VÍZILABDA, FÉRFIAK
A 13. HELYÉRT (SZEGED)
15.30:
Németország–Kazahsztán

A 9–12. HELYÉRT (SZEGED)
17.00: Japán–Ausztrália
18.30: Grúzia–Dél-Afrika

NEGYEDDÖNTŐ (BUDAPEST)
13.00:
Görögország–Egyesült Államok
16.00: Szerbia–Horvátország (Tv: M4 Sport)
19.30: Spanyolország–Montenegró (Tv: M4 Sport)
21.00: Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel, Nagy Ádám (mindkettő Szolnoki Dózsa), Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC), Jansik Szilárd, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton (mind FTC), Mezei Tamás (A-Híd VasasPlaket), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
TARTALÉKOK: Fekete Gergő, Vigvári Vendel (mindkettő FTC)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot. A tartalékokat kizárólag koronavírusos megbetegedések miatt lehet becserélni.

2022.07.03 22:55:11

Vizes vb 2022 BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A gyengébb nem egyre erősödött. Már nem csak lányos apukák tűntek fel a kispadokon, nem kizárólag tehetségtelen úszók váltottak pótcselekvésként a pólóra, a tribün »háztáji« jellege is megszűnt. Olyannyira, hogy a szombati döntőben – de már kedden, az ausztrálok ellen, a négy közé jutásért – is telt ház, hatezer néző, sőt szurkoló biztatta a csapatot, és senkit nem láttam perecért rohangálni.

2022.07.03 22:15:55

Vizes vb 2022 CSURKA GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Nem feltétlenül ezen múlt, a címvédők jobbak voltak. Csak ha már ilyen közel jártunk, akkor... Azért így is happy end a vége, avagy alighanem az utóbbi évek legboldogabb pólós ezüstérmesei léptek dobogóra.

2022.07.03 19:36:53

Vizes vb 2022 PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Trónfosztás a férfiaknál, a spanyol vízilabdacsapat szétlövés után megverte az olasz válogatottat.

2022.07.03 12:26:57

Vizes vb 2022 LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), TÖRÖK DÁNIEL (percről percre)

Férfi vízilabdázóink magabiztos sikerrel zárták a hazai világbajnokságot.