Vizes vb: Készen állunk a negyeddöntőre – Märcz Tamás magabiztos

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELYLAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 07:20
null
Märcz Tamás kemény mérkőzést vár az olaszok ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
A torna eddigi legfontosabb mérkőzése következik a magyar férfi vízilabda-válogatottnak, amely a negyeddöntőben visszavághat az olaszoknak a legutóbbi világbajnokságon elveszített elődöntőért. A szerdán 21 órakor kezdődő összecsapás előtt Märcz Tamás szövetségi kapitánnyal és a játékosok közül Vámos Mártonnal és Manhercz Krisztiánnal beszélgettünk.

 

INTERJÚ MÄRCZ TAMÁS SZÖVETSÉGI KAPITÁNNYAL

– Csoportgyőztesként egyből a negyeddöntőbe jutottak. Hogyan sikerült áthidalni, hogy kimaradt egy játéknap?
– Amikor várható volt, hogy megszerezzük a csoportelsőséget, váltottam néhány szót Dejan Szaviccsal, hogy egymást segítve edzünk majd egyet a szerbekkel. Hétfő délelőtt együtt gyakorolt a két csapat, kissé módosított szabályokkal, több emberelőnyös megjátszással vívtunk egy minimérkőzést. Nagyon hasznos volt ez az alkalom, annyit játszottunk, amennyi feltétlenül kellett erre az áthidaló időszakra.

– Mire helyezte a legnagyobb hangsúlyt a háromnapos szünet alatt?
– Fontosnak tartom, hogy feszes maradjon a csapat. A világbajnokság hosszú esemény, rengeteg a pihenőnap, régebben nem volt ennyi, sokszor nehéz végig megfelelő energia­szinttel és koncentrációval bírni a két hetet. Nagyon keményen kell edzeni a torna alatt is ahhoz, hogy megfelelő fizikai állapotban maradjon a csapat. Kevesebb az edzéslehetőség, mint megszoktuk, de amikor dolgozunk, a munkát nagyon pörgősen, dinamikusan és odafigyelve kell elvégezni. Úgy érzem, ez megvalósult, a játékosok maguk is tudják, hogy évekkel ezelőtt volt egy rossz példa, amikor nem voltunk ennyire feszesek, aminek meg is volt a negatív következménye.

– Melyek voltak a csoportkör legnagyobb tanulságai?
– Azt láttam, hogy fizikailag jó állapotban vagyunk, a rövid felkészülés miatt ezúttal nem volt alapozó időszak, hanem azt a formát tudtuk megtartani vagy akár jobbítani, amelyet a játékosok a klubjukból hoztak magukkal. Egyre gyorsul a vízilabda, egyre több támadást vezetnek a csapatok egy mérkőzésen belül, gyorsabbak a mikromozgások a kapu előtt. Egyre kevesebb a gyenge csapat a férfimezőnyben, technikailag és fizikailag jól felkészített játékosok szerepelnek a vébén, ezért az elvárásnak megfelelően a maximumot kell kiadnunk magunkból, hogy hozzuk a mérkőzéseket, vagy olyan különbséggel nyerjünk, amilyennel elképzeltük. Ezen a három találkozón a magunkkal szembeni elvárás alapján kötelező volt a győzelem, de kötelező volt az is, hogy magas színvonalon, sebességgel és dinamikával vízilabdázzunk. Tapasztaltuk, hogy egy kis kimaradást is azonnal gólokkal büntetnek a riválisok, úgyhogy nagy figyelemmel kell játszani, hogy limitáljuk az ellenfelek lehetőségeit.

Varga Dénes ezúttal is valódi vezér a vízben, erre a kvalitására az olaszok elleni csatában is hatalmas szüksége lesz a csapatnak (Fotó: Tumbász Hédi)
Varga Dénes ezúttal is valódi vezér a vízben, erre a kvalitására az olaszok elleni csatában is hatalmas szüksége lesz a csapatnak (Fotó: Tumbász Hédi)

– Gyakran elhangzik, hogy a negyeddöntő a legfontosabb, de oda el is kell jutni valahogyan...
– Nekünk mindig a következő mérkőzés a legfontosabb, a csoportmérkőzésekről az a vélekedés, hogy kevésbé fontosak, mint a negyeddöntő, viszont ott harcoltuk ki, hogy nem játszottunk a nyolcaddöntőben, és most nyugodtan beszélgethetünk. Természetesen a negyeddöntő vízválasztó, ezen dől el, hogy sikeres tornának lesz, vagy kellemetlen élmények érnek minket. A nyolc között már nincs gyenge gárda, sőt, vannak csapatok, amelyek a nyolcaddöntőben elbúcsúztak, pedig jó vízilabdát játszanak. Nagyon sokat számít, hogyan hangolódunk rá a mérkőzésre, mennyire harapunk már az első perctől kezdve. Az olaszok kemény vízilabdával jönnek majd és olyan ambícióval, hogy hazai pályán elvegyenek tőlünk valamit. Kemény vízilabdára még keményebbel kell válaszolni, azt várom, hogy egészségesen agresszívan pólózzunk, és a játékosok minden mozdulata reaktív legyen. Az ilyen mérkőzések megkövetelik a gyors és jó döntéseket, valamint a precíz játékot. Az nyer, aki kevesebbet hibázik, és az utolsó pillanatokban higgadtabb marad. Bízom benne, hogy ezek mi leszünk, készen állunk a negyeddöntőre!

– Ebben mekkora segítséget jelent a telt házas Hajós uszoda?
– Amikor bevonulunk, látjuk a támogató tekinteteket és a zászlókat, amelyek fentről lefelé piros-fehér-zöldek és nem más irányban vannak rajtuk ugyanezek a színek... Ez kiindulópontnak kiváló, viszont helyettünk nem nyer meccset a szurkolótábor. Bizalmat, lendületet és hitet ugyanakkor adhatnak kívülről a nézők, ez szerintem megvan a játékosokban is, de az nagyon jó, hogy kívülről is segítséget kapnak. Vízilabdaélmény a köbön, a külföldi vízilabdázók, akik még nem jártak nálunk, tátott szájjal nézik, hogy ilyen előfordul a sportágban. Bárcsak mindenhol ezt láthatnánk! Úgy tűnik, a magyar vízilabda továbbra is brand, és vonzza a közönséget, mi pedig igyekszünk ezt meghálálni.

Az eddig szerzett 11 góllal a magyar válogatott legeredményesebbje, a Pro Recco légiósa, 
Zalánki Gergő a világbajnokság szerda esti negyeddöntőjében éppen klubtársai ellen növelheti találatai számát (Fotó: Tumbász Hédi)
Az eddig szerzett 11 góllal a magyar válogatott legeredményesebbje, a Pro Recco légiósa, Zalánki Gergő a világbajnokság szerda esti negyeddöntőjében éppen klubtársai ellen növelheti találatai számát (Fotó: Tumbász Hédi)

INTERJÚ VÁMOS MÁRTONNAL

– Milyen érzésekkel várja a torna eddigi legfontosabb mérkőzését?
– Furcsa volt, hogy egészen hétfő estig nem tudtuk, kire készüljünk, hiába tűntek egyértelmű esélyesnek a nyolcaddöntőben az olaszok, egy mérkőzésen bármi megtörténhet. Végül érvényesült a papírforma, így az egyik legerősebb rivális ellen kell kiharcolnunk a négy közé jutást, de felkészültünk belőlük, úgyhogy bizakodó vagyok.

– Milyen tanulságokat vontak le a csoportmérkőzésekből?
– Mivel mindössze tíz napot tudtunk együtt készülni a Montenegró elleni rajt előtt, még a csoportkört is a felkészülés részének tekintettük, ebből a szempontból nem is baj, hogy egyik mérkőzésen sem játszottunk csúcsformában. A csoportmeccsek rávilágítottak a gyenge pontjainkra, de a torna érdemi része a negyeddöntővel kezdődik.

– Sikerült kijavítani a hibákat?
– Felismertük, hogy miben kell még javulnunk, megbeszéltük az egyes szituációkat, bízom benne, hogy negyeddöntőre minden összeáll. A csoportelsőségnek köszönhetően volt három napunk a regenerációra és a taktikai finomhangolásra, amit igyekeztünk maximálisan kihasználni. Az olaszok ellen különösen fontos lesz a sebesség és a dinamika, ezért jó jel, hogy fejben és fizikailag is gyorsult a csapat.

INTERJÚ MANHERCZ KRISZTIÁNNAL

– Azt kapták a csoportellenfelektől, amire számítottak?
– Voltaképpen igen, talán csak a grúzok leptek meg minket, nagyon motiváltan és harciasan játszottak. Tudtuk előre, hogy az első mérkőzés lesz a legnehezebb, ez így is lett, a csoportunkból rajtunk kívül Montenegró jutott el a negyeddöntőig. Nagy lökést adott a csapatnak, hogy győzelemmel kezdtük a tornát, de igazán egyik mérkőzésen sem játszottunk jól.

– Mire tudták felhasználni a három szünnapot?
– Elsősorban pihenésre, mert erőltetett menet vár ránk, öt nap alatt három fontos mérkőzés következik. A védekezésünkön volt mit javítani, a grúzoktól kapott tizennégy gól ugyanis még a világelithez tartozó riválisok ellen is sok lett volna. Becsülettel felkészültünk az olaszokból, de fontosabb volt, hogy a saját játékunkat rendbe tegyük.

– Mi kell ahhoz, hogy ne izgulják túl a negyeddöntőt?
– Elsősorban rutin és tapasztalat, márpedig sokan vagyunk a keretben, akik már megéltek néhány nagy csatát. Ami a hangulatot illeti, ritkán adatik meg, hogy hatezer szurkoló előtt játszhassunk, de a jót könnyű megszokni, terhet semmiképp sem jelent a hazai közönség. A magyar válogatottal szemben mindig magas az elvárás, de ez így is van rendjén, képesek vagyunk helyén kezelni a közvélemény várakozását.

 

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG

VÍZILABDA,FÉRFIAK
A 13. HELYÉRT (SZEGED)
15.30:
Németország–Kazahsztán

A 9–12. HELYÉRT (SZEGED)
17.00: Japán–Ausztrália
18.30: Grúzia–Dél-Afrika

NEGYEDDÖNTŐ (BUDAPEST)
13.00:
Görögország–Egyesült Államok
16.00: Szerbia–Horvátország (Tv: M4 Sport)
19.30: Spanyolország–Montenegró (Tv: M4 Sport)
21.00: Magyarország–Olaszország (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Lévai Márton (Genesys OSC Újbuda), Vogel Soma (FTC-Telekom)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Angyal Dániel, Nagy Ádám (mindkettő Szolnoki Dózsa), Burián Gergely, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián (mindhárom OSC), Jansik Szilárd, Pohl Zoltán, Varga Dénes, Vámos Márton (mind FTC), Mezei Tamás (A-Híd VasasPlaket), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)
TARTALÉKOK: Fekete Gergő, Vigvári Vendel (mindkettő FTC)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot. A tartalékokat kizárólag koronavírusos megbetegedések miatt lehet becserélni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik