Vizes vb: aranyat érhet a stabilitás – rangadóval kezd a férfi pólóválogatott

Vágólapra másolva!
2022.06.21. 10:09
null
Märcz Tamás szövetségi kapitány négy helyen változtatott a Tokióban olimpiai bronzérmes csapathoz képest<br />(Fotó: Tumbász Hédi)
A 2017-es budapesti vb-n be kellett érnie az ezüst­éremmel Märcz Tamás csapatának, amely egy helyet előrelépne a kedden kezdődő férfitornán.

 

RÖGTÖN A CSOPORTRANGADÓVAL KEZD a magyar férfi vízilabda-válogatott a hazai rendezésű világbajnokság A-csoportjában a Hajós uszodában, bár a jelentősen meggyengült montenegróiak elleni mérkőzés csak a csoport többi résztvevőjéhez képest számít rangadónak, merthogy sem a brazilok, sem a grúzok nem tartoznak a világ élvonalába. Mindenesetre ez a találkozó a papírforma alapján el is dönti a csoport első helyét, a győztes jutalma pedig egy pihenőnap lesz, elvégre az első helyezettnek nem kell játszania a nyolc közé jutásért, hanem egyből a negyeddöntőben folytatja.

Ott minden bizonnyal a spanyol–olasz vesztese következik majd, tehát a negyeddöntővel elkezdődik a rangadók sora, de a magyar válogatott éppen addigra szeretné időzíteni a csúcsformát, és a torna második hetében robbantana. A végső győzelemért a két említett csapaton kívül a szerbek, a horvátok és az olimpián minket kétszer is megtréfáló görögök lehetnek a legnagyobb vetélytársak, vagyis nincs új a nap alatt – az meg magától értetődik, hogy a magyar válogatott a hazai rendezésű vb-n a legfényesebb éremmel lenne elégedett.

Märcz Tamás szövetségi kapitány egyéb­ként olyan keretet rakott össze, amely erős struktúrájú, s mindenkinek egyértelmű a feladata: két kapus, három-három jobb- és balkezes szélső, három bekk és két center, ezen nincs mit túlbonyolítani. Nyilván taktikai finomságként láthatunk majd beúszó centert, meg bekkelő szélsőt, de élesen elkülönülnek a posztok, ami segítheti a stabil alapjátékunk minél precízebb végrehajtását.

Ugyebár négy helyen változott a keret az olimpiához képest, az tiszta sor volt, hogy a visszavonuló Nagy Viktor helyett Lévai Márton lesz Vogel Soma kapustársa. Bekkben visszakerült a csapatba az Európa-bajnok Pohl Zoltán, Nagy Ádám megkapta a régóta várt lehetőséget, az eredendően védő Jansik Szilárd meg átkerült a kapásoldalra. Három balkezes szélsőnk lesz, a megszokott Vámos Márton, Zalánki Gergő kettőst Burián Gergely segíti majd – mit mondjunk, a kétezres években elég jól működött ez a felállás...

A többiek maradtak, Varga Dénes és Hárai Balázs is úgy döntött, hogy nekivág még egy olimpiai ciklusnak, az ő jelenlétük pedig rengeteget számít. A felkészülés rettentően rövid volt, de hát a riválisoknak is ugyanakkor ért véget a klubidény, úgyhogy ezen a téren nem vagyunk lemaradva, az meg nem feltétlenül baj, ha taktikailag nincsenek túlvariálva a dolgok, hanem kevés figurát játszunk, de azt legalább jól. A hazai közönség biztosan nem jelent majd nyomást, elvégre ennek a csapatnak a gerince két éve Európa-bajnokságot nyert Budapesten – a cél a világbajnokságon is az aranyérem. A 2017-es budapesti vb-n be kellett érni a szépen csillogó ezüsttel, de most egyet előrelépne az együttes.

VÍZILABDA, FÉRFIAK – a keddi program
A-csoport (Hajós uszoda)
19.30:
Brazília–Grúzia
21.00: Montenegró–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
B-csoport (Debrecen)
18.00:
Németország–Japán
19.30: Görögország–Horvátország
C-csoport (Sopron)
18.00:
Dél-Afrika–Olaszország
19.30: Kanada–Spanyolország
D-csoport (Szeged)
18.00:
Ausztrália–Kazahsztán
19.30: Egyesült Államok–Szerbia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik