Vizes vb: a 11. helyen zárt a magyar műúszócsapat

Vágólapra másolva!
2022.06.25. 16:52
A magyar szinkronúszócsapat a 11. helyen végzett a highlight program döntőjében szombaton a Margitszigeten zajló világbajnokságon.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Földi Imre)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Földi Imre)

Elképesztő és a sportágban sosem látott jelenetnek lehettek tanúi azok, akik a műúszógála végéig kitartottak a hőségben a Margitszigeten: a versenyzők felemelő béketüntetéssé alakították a világbajnokságot lezáró bemutatót.

Rögtönzött „szeretetünneppé” alakult a gála a műúszóversenyek záró napján: a franciák John Lennon ikonikus dalára, az Imagine-re mutatták be programjukat, amelyhez alig néhány perccel a bemutató előtt arra kérték a válogatottakat, hogy a csapatok egy-egy tagja vonuljon fel az ország nemzeti zászlajával. Arra, hogy spontán békedemonstráció bontakozik ki a világbajnokság végén a műúszóknál, senki sem számított. A felvonuló versenyzők mellett a francia edzők a többi trénert is magukkal húzták a medencéhez, hamarosan pedig a többi versenyző is odaszaladt csapattársaihoz – még a mindig higgadt és fegyelmezett kínaiak sem maradtak ki. A felszabadult és felemelő jelenetet még szívmelengetőbbé tette, hogy a versenyzők, immár végleg félretolva a gála eredeti forgatókönyvét, még a program befejezése előtt elkezdtek beugrálni a vízbe, strandolós bulihangulatot csempészve a Margitszigetre, hogy aztán kiüljenek a medence szélére, és a lábukat vízbe lógatva nézzék végig a hátralévő előadásokat. Így a mi csapatunk magyar zenei motívumokkal tűzdelt gálaprogramját is, amelyben mind a tizenkét versenyzőnk szerepelhetett. Libabőrös lett a Hajós uszodában uralkodó atmoszférától az, aki átélte ezt a spontán performanszt, amelynek szomorú aktualitását az orosz–ukrán háború adta – keleti szomszédaink műúszó-válogatottja még mindig keresi a lehetőséget, hol tudna készülni a közelgő Európa-bajnokságra.

A szombati nap egyébként a vegyes párosok szabadprogramjának döntőjével indult, s a végeredmény nem keltett nagy meglepetést: az olasz Giorgio Minisini és Lucrezia Ruggiero nyakába került az aranyérem, a japánoké lett az ezüst, így a kettős hölgy tagja, Szato Tomoka negyedik versenyszámában is dobogóra állhatott, míg a kínaiak a bronznak örülhettek. Ezután az akrobatikus kűr döntőjére, amelyben a mieink is érdekelve voltak, megtelt a lelátó – már az előző kategória alatt elfogytak a napijegyek –, s a cheerleadingben, vagyis az Egyesült Államokban hatalmas népszerűségnek örvendő szurkolói sport vízi változatára hajazó kategóriában szépen is teljesítettek az elmúlt évben Európa-bajnoki bronzérmet szerző magyar lányok.

„Nagyon elfáradtunk így az utolsó napra, de úgy éreztük, jól sikerült a program, szerintem mindenki nagyon élvezte, itt már ez volt a cél. Annyira meg akartuk csinálni, és jól akartuk csinálni... A világbajnokság végére már a felszabadultsággal sem volt probléma” – értékelt Taksonyi Blanka válogatott műúszónk már a parton.

Bár a kombinációs kűrben elért 80 pont feletti eredmény ezúttal elmaradt, a selejtezős pontszámot sikerült 79-nél magasabbra tornászni, ami mindenképpen pozitív, hiszen az akrobatikus kűrt sokan a sportág jövőjének tartják a látványos ugrások, emelések miatt.

„Szerintem jó, hogy ebbe az irányba megy a sportág, fantasztikus lehet látni a dobásokat, akrobatikus elemeket. Ez élvezhető annak, aki csinálja, és annak is, aki nézi – mondta csapattársa, Regényi Adelin.

Műúszóinknak ezzel véget ért a hazai rendezésű világbajnokság, amelyet biztosan pozitív emlékként őriznek meg, hiszen elérték a kitűzött célt azzal, hogy legalább az egyik számban összejött a nyolcvan pont fölötti eredmény, és kivívták a közönség elismerését is.

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG

MŰÚSZÁS (Széchy medence)
Vegyes páros szabadprogram
1. Giorgio Minisini, Lucrezia Ruggiero (Olaszország) 90.9667
2. Szato Tomoka, Szato Jotaro (Japán) 89.7333
3. Si Hao-jü, Csang Ji-jao (Kína) 88.4000

Akrobatikus kűr
1. Ukrajna 95.0333
2. Olaszország 92.2667
3. Spanyolország 91.9333
...11. MAGYARORSZÁG (Apáthy Anna, Barta Niké, Farkas Dóra Linda, Gács Boglárka, Götz Lilien, Hatala Hanna, Hungler Szabina, Makai Cintia, Regényi Adelin, Szakáll Panna, Szórát Léna, Taksonyi Blanka) 79.0667

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik