Vizes vb: Nem vagyok az olimpiai érem megszállottja – Hosszú

Vágólapra másolva!
2015.07.27. 09:46
null
Hosszú Katinka még a 2024-es olimpián is vízbe csobbanna (Fotó: AFP)
„Az olimpiai sikertelenség megtanította rá Hosszút, hogy az aranyakban keresse az üzletet.” A Reuters hírügynökség a kazanyi világbajnokságot beharangozó egyik hosszú anyagában már-már forradalmárként mutatja be napjaink egyik legjobb úszóját, Hosszú Katinkát.

 

„Természetesen szeretném, ha olimpiai érmem lenne, de nem vagyok ennek a gondolatnak a megszállottja. Nemcsak 2016 lebeg a szemem előtt, hiszen szeretném folytatni az úszást 2020-ig vagy 2024-ig” – mondta a brit hírügynökségnek Hosszú Katinka, akiről a legnagyobb eredményei mellett olyan érdekességek is kiderülnek a cikkben, mint hogy egyik szemének színe kék, a másiké barna.

Az írás fókuszában természetesen Hosszú londoni olimpiát követő, már-már egyedülálló versenyzői felfogása szerepel, amelynek lényege, hogy a 26 éves lány gyakorlatilag állandó versenyzéssel készül a legnagyobb viadalokra is.

„A sportot ritkán tekintik szakmának, pedig ez a munkánk. Természetes, hogy amikor pénzdíjról van szó egy-egy verseny előtt, akkor ezt a szempontot is figyelembe vesszük. Ki nem akar a szakmájában pénzt keresni?” – mondta erről Hosszú, aki a hivatalos pénzdíjakból az úszók közül elsőként lépte át az egymillió dolláros határt. A kőkemény munkájára Iron Lady néven gyakorlatilag brandet is építő Hosszú ugyanakkor teljesen jogosan üzeni kritikusainak: ő minden egyes dollárért megdolgozott, úszott érte.

„London nem sok örömöt hozott, sem nekem, sem neki – emlékezett vissza a változtatás okaira Shane Tusup, Hosszú edzője, férje. – Az érem nélküli olimpia után abba akarta hagyni. Én viszont azt kérdeztem: miért? Negyedik lettél! Az még mindig nagyon jó! Az olimpia is csak egy verseny. Nem az teszi értékesebbé, hogy csak négyévente rendezik, hanem az, hogy ritkábban úszhatsz rajta.”

Tusup amondó, hogy az úszásnak közelítenie kell más sportágak felé, amelyekben a nagy nevek, a sztárok sokkal többször jelennek meg a nagy nyilvánosság előtt. Szerinte ez megvalósítható párhuzamosan egy fárasztó olimpiai vagy világbajnoki felkészülési program mellett is.

„Igenis lehetséges, hogy gyors legyen az úszásod az egész szezonban, a versenyzéseddel sok pénz kereshető, sokat utazhatsz, és ezt beleillesztheted a programodba is. Nem egyszerű, de megvalósítható. Látható, hogy lehetséges, és még a szezon végén is megőrizhető a gyorsaság” – mondta Tusup, s Hosszú ennek szellemében vág neki a kazanyi világbajnokságnak is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik