Uruguay kiesett, az angolok örülnek

Vágólapra másolva!
2010.07.07. 17:46
null
Webbnek (jobbról a második) jó esélye van arra, hogy kezébe vegye a vb-döntő labdáját (Fotó: Action Images)
Angliában a nyolcaddöntő óta a futball iránt érdeklődő közvélemény abban bízik, hogy ha a „háromoroszlános” válogatottnak nem is volt esélye a fináléba jutásra, legalább a Howard Webb személyében angol játékvezető irányította hármas dirigálhassa a döntőt. Uruguay elődöntőbeli vereségével elhárult az egyik legnagyobb akadály…

Nem túlzás kijelenteni, Angliában a szurkolók többsége aligha hullajtott könnyeket Uruguay Hollandia elleni veresége miatt. Válogatottjukat éppen egy uruguayi játékvezető, Jorge Larrionda, illetve asszisztense fosztotta meg egy góltól a németek elleni nyolcaddöntőben, s fennállt a lehetősége, hogy Webb épp azért nem vezethet finálét, mert a celeste eljut odáig.

A FIFA igyekszik elkerülni a kellemetlen helyzeteket, és nyilván az uruk sem vették volna jó néven, ha épp a yorkshire-i játékvezetőre bízták volna modern történetük legfontosabb mérkőzését. A hollandok győzelmével a „probléma” azonban megoldódott.

Az első elődöntő után a fogadóirodák az idei Bajnokok Ligája fináléját vezető bíróra adják a legkevesebb pénzt, s valóban ő tűnik a legnagyobb névnek a maradottak közül. Szakértők szerint a mexikói Benito Archundia veszélyeztetheti még Webb „fináléját” (a közép-amerikai spori négy éve elődöntőt vezethetett), illetve a hazai lobbit élvező dél-afrikai Jerome Damon neve is ott van még a listán, de alighanem a FIFA játékvezetői bizottsága is tisztában van vele, az ő képességeit  meghaladják egy vb-döntő kívánalmai.

Webb a Spanyolország–Svájc és az Olaszország–Szlovákia csoportmeccs mellett a Brazília–Chile nyolcaddöntőt vezette a vb-n, különösebb hiba nélkül, s asszisztenseit is a legjobbak között tarják számon. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a FIFA ellene van annak, hogy egy-egy kontinens „belügye” legyen egy vb-finálé. Legutóbb 1974-ben volt olyanra példa, hogy európai–európai döntőt az „öreg kontinensről” érkező játékvezető fújhatott: épp egy angol, Jack Taylor.

Mindenesetre azért is érdekes lenne, ha épp a korábban rendőrként dolgozó kopasz bíró kapná a csúcsmeccset, mert épp Anglia az a hely, ahol talán a legtöbbet bírálják a játékvezetőket a menedzserek és a szakértők.

A LEGUTÓBBI TÍZ VB-DÖNTŐ JÁTÉKVEZETŐI
2006 Olaszország–Franciaország 1–1, t.: 5–3 Horácio Elizondo argentin
2002 Brazília–Németország 2–0 Pierluigi Collina olasz
1998 Franciaország–Brazília 3–0

Szaíd Belkola

marokkói
1994 Brazília–Olaszország 0–0, t.: 3–2 Puhl Sándor magyar
1990 NSZK–Argentína 1–0 Edgardo Codesal mexikói
1986 Argentína–NSZK 3–2 Romualdo Arppi Filho brazil
1982 Olaszország–NSZK 3–1 Arnaldo Cézar Coelho brazil
1978 Argentína–Hollandia 3–1 – h. u. Sergio Gonella olasz
1974 NSZK–Hollandia 2–1 Jack Taylor angol
1970 Brazília–Olaszország 4–1 Rudi Glöckner NDK-beli
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik