Labdarúgás: Győrben van jövőképük a fiataloknak

Bruckner Máté utanpotlassport.huBruckner Máté utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.04. 09:01
null
Az ország egyik legjobb labdarúgó-nevelőműhelye, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia vezeti a 2023/24-es produktivitási rangsort. Az ETO FC Győr élvonalba jutásért küzdő első csapatában a sok külföldi játékos mellett rendre több magyar fiatal is lehetőséget kap. A győri utánpótlásképzésről és a korosztályos futballisták beépítéséről beszélt az Utánpótlássportnak Havas Máté, az akadémia igazgatója.

A Magyar Labdarúgó Szövetség által évekkel ezelőtt bevezetett produktivitási rendszer az alapján méri a klubokat, hogy a képzésből kikerülő játékosok milyen mértékben kapnak szerepet a professzionális felnőttlabdarúgásban.

A rangsorban a 2023/24-es évadban az ETO FC Győr áll az élen, amiért a 2007 óta működő Fehér Miklós Labdarúgó Akadémián zajló munkát illeti dicséret.

A győri utánpótlás-nevelésben olyan, mára első osztályú játékosok fordultak meg az elmúlt évtizedben, mint a válogatott alapembere, a Premier League-ben szereplő AFC Bournemouth szárnyvédője, Kerkez Milos, a szintén korábbi válogatott Mocsi Attila, a Puskás Akadémia kapusa, Pécsi Ármin vagy a Zalaegerszegen remek formában játszó Gruber Zsombor. Arról, hogy minek köszönhetően éri el Győrből számos futballista a hazai vagy akár a külföldi élvonal szintjét, az akadémia igazgatója, Havas Máté beszélt az Utánpótlássportnak.

„Az az előnyünk, hogy Magyarországon az első akadémiák egyike Győrben indult, és máig működik.

A kezdetek óta lényegében minden évben megtaláltuk azokat a játékosokat a régióban, akikben van potenciál.

Kiemelendő az úgynevezett pre-akadémiai rendszerünk is, melynek keretében a gyerekek már tizenöt éves koruk előtt profi képzést kapnak. Ebben a programban vett részt például Kalmár Zsolt, Szánthó Regő, a szlovák válogatott Bénes László és Vitális Milán is.

A nyugati országrészben két államilag elismert akadémia működik, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia mellett Szombathelyen az Illés Béla Labdarúgó Akadémia. Fölvetődik a kérdés: fel van-e osztva a terület a két fontos bázis között?

„A kiemelt akadémiák között nagy a verseny a játékosokért, nincs leosztva területi szinten, hogy melyik egyesületből, melyik akadémiára mennek a reménységek. A pre-akadémiai rendszer miatt nagy hangsúlyt fordítunk a tehetségközpontokon túl a körzetközpontokra, valamint a grassrootsklubokra is. Mivel nálunk már az U6-os korosztálytól magas szintű képzés zajlik, szeretnénk, hogy a gyerekek mielőbb bekerüljenek a programunkba. Ötven-száz kilométeres körzetben természetesen folyamatosan figyeljük az ügyes srácokat, akik egészen fiatalon csatlakozhatnak hozzánk.”

Havas Máté, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia igazgatója Forrás: eto.hu

Havas azt vallja, hogy utánpótláskorban nem az eredmény az elsődleges, hanem a játékosok fejlődése.

„Az egyik legfontosabb alapelvünk, hogy az egyénre koncentrálunk.

Nem azt nézzük, hogyan tudnak az egyes korosztályos csapatok a legjobban szerepelni a bajnokságban, hanem próbáljuk úgy összerakni az együtteseket, hogy azok egyénileg mindenki tudásának megfelelőek legyenek.”

A Győr az NB II-ben feljutásért harcoló felnőttcsapatában sok külföldi játékos található, ugyanakkor a pályára lépő magyarok szinte kivétel nélkül fiatalok. Ez annak fényében különösen érdekes, hogy az ETO vezetőedzőjének, Kuznyecov Szergejnek a pletykák szerint Diósgyőrben éppen a fiatalok szerepeltetése miatt volt konfliktusa a vezetőséggel.

„Kuznyecov nagyon nagy figyelmet fordít az utánpótláskorú játékosokra, és örömmel veti be azokat, akik megértek a feladatra. Én 2022 őszén tértem vissza az ETO-hoz, és el kell mondanom, korábban sehol nem láttam ilyen magától értetődőnek és gördülékenynek az első csapat és az akadémia viszonyát. Az előző tréner, Antonio Munoz is előszeretettel adott lehetőséget a fiataloknak, és ez a jelenlegi edzővel sincs másképp.

Folyamatosak az egyeztetések a gyakorlatilag csak fiatalokkal felálló NB III-as, az U19-es, valamint a felnőttcsapat szakvezetése között.

A harmadosztályú együttesünket egyébként az akadémia első csapatának tekintjük, az együttes átlagéletkora tizennyolc és tizenkilenc év között van. Ez következik a klub tradícióiból, és fontos szempont most is: a fiataljaink megfelelő időt töltsenek el a felnőttek között ahhoz, hogy a feljutásért küzdő csapatunkban meghatározó játékosokká válhassanak.”

Az ETO FC Győr jelenleg a második helyen áll a Merkantil Bank Ligában, azonos számú pontot szerezve a harmadik Vasassal. A feljutás lehetősége és az, hogy a fiatalok rendszeresen játszanak, nyilvánvalóan extra motivációt jelent az akadémistáknak.

„Az utánpótláskorúak számára mindig fontos szempont, hogy az első csapathoz közel legyenek, és Győrben ez a lehetőség teljes mértékben adott, hiszen sokukat kipróbálja a vezetőedző".

(Kiemelt képünkön: a Győrben nevelkedett Kerkez Milos harcol a labdáért a Bulgária elleni Eb-selejtezőn Fotó Szabó Miklós/Nemzeti Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik