Úszás: Az az igazi hír, ha legyőznek – Hosszú Katinka

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.21. 09:29
null
Hosszú Katinka a magától várt eredményt elérte a döntőben (Fotó: Kovács Péter)
A debreceni úszó ob első napján, szerdán a női 200 méter vegyesen a szám világcsúcstartóját, Hosszú Katinkát egyetlen századdal legyőzte Sebestyén Dalma. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő a verseny után arról is beszélt a Nemzeti Sportnak, hogyan igyekszik meglátni a vereségben is a pozitívumot, s milyen érzéseket őriz a tokiói olimpia óta eltelt időszakból.

– Bosszús?
– Nem mondom, hogy nem bosszantó egyetlen századdal kikapni – válaszolta Hosszú Katinka, akit a debreceni országos bajnokság első napján egy századdal győzött le Sebestyén Dalma.

– Már az is tiszteletre méltó, hogy nem intett még hátat az uszodák világának, fárasztó lehet, hogy évek óta ugyanazt csinálja.
– Azért jó ideje nem ugyanazt csinálom, mint korábban, hiszen teljesen másként készülök. Mivel a versenyeken nem úszom annyi számot, átgondoltam az edzéseimet. Inkább az a fárasztó, hogy már nem úgy van, mint régen, hogy jönnek az évek egymás után, én meg hozom az eredményeket, mert újra és újra vissza kell térnem a klasszikus értelmében vett alapozáshoz, amire évek óta nem volt szükség.

– A tokiói olimpia óta nem is igen versenyzett…
– Valóban. És éppen ebben fáradok el igazán. Az olimpia után hosszabb pihenőt tartottam, majd elindultam felfelé, aztán jött a koronavírus-fertőzés. Akkor megint következett az alapozás, elmentünk januárban edzőtáborba Tenerifére, utána megint beteg lettem. Ez a „kicsit visszajövök, aztán visszaesek” az igazán fárasztó.

– Mi viszi egyáltalán előre?
– Úgy szeretném majd abbahagyni, hogy tényleg elég volt az úszásból.

– Ezt most nem teljesen értem… Elege van az úszásból?
– Abból nincs, de ahogy mondtam, abból már igen, hogy újra meg újra vissza kell küzdenem magam lentről. Ennek a 2:12-es időnek igenis örülök, hiszen ez volt a célom. Egy hete Stockholmban 2:13-at úsztam, ezúttal már sokkal erősebben kezdtem, ezért is haltam meg annyira a végén… De az ilyen erős kezdésre szükség van. Azért azt senki se higgye, hogy szomorú vagyok, inkább csak elszórakoztat, hogy szép lassan lépegetek előre.

– És az sem bántja, hogy mindenki a régi Hosszú Katinkát hiányolja?
– Az országos bajnokság előtt eldöntöttem, hogy csak négy számban indulok, így minden napra jut egy, ám azzal már a verseny előtt is tisztában voltam, hogy nem ez a változás lesz sokak számára szembeötlő. Tudtam, igazán nagy hír az lesz, ha kikapok. Ez amúgy nem is olyan rossz, hiszen azt mutatja, már olyan sokszor nyertem, hogy annak van hírértéke, ha legyőznek. De ezt a helyzetet is igyekszem pozitívan nézni, és csak arra gondolni, hogy sokaknak az az alap, hogy Hosszú Katinka ezer számban indul, és mindig nyer. Változott a világ: most már azt élvezem, ha csak egy számot úszom egy nap.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik