KOVÁCS ERIKA
2022.04.21 09:29 Frissítve: 2022.04.21 09:29

Úszás: Az az igazi hír, ha legyőznek – Hosszú Katinka

A debreceni úszó ob első napján, szerdán a női 200 méter vegyesen a szám világcsúcstartóját, Hosszú Katinkát egyetlen századdal legyőzte Sebestyén Dalma. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő a verseny után arról is beszélt a Nemzeti Sportnak, hogyan igyekszik meglátni a vereségben is a pozitívumot, s milyen érzéseket őriz a tokiói olimpia óta eltelt időszakból.

 

Hosszú Katinka a magától várt eredményt elérte a döntőben (Fotó: Kovács Péter)

– Bosszús?
– Nem mondom, hogy nem bosszantó egyetlen századdal kikapni – válaszolta Hosszú Katinka, akit a debreceni országos bajnokság első napján egy századdal győzött le Sebestyén Dalma.

– Már az is tiszteletre méltó, hogy nem intett még hátat az uszodák világának, fárasztó lehet, hogy évek óta ugyanazt csinálja.
– Azért jó ideje nem ugyanazt csinálom, mint korábban, hiszen teljesen másként készülök. Mivel a versenyeken nem úszom annyi számot, átgondoltam az edzéseimet. Inkább az a fárasztó, hogy már nem úgy van, mint régen, hogy jönnek az évek egymás után, én meg hozom az eredményeket, mert újra és újra vissza kell térnem a klasszikus értelmében vett alapozáshoz, amire évek óta nem volt szükség.

SEBESTYÉN DALMA
„Az országos bajnokság előtt másfél héttel beteg voltam, szerencsére összekapartam magam a versenyre. Nem tudom, minek örülök jobban, az aranynak vagy annak, hogy Katinkát legyőztem. Ezúttal az utóbbit választom, hiszen ez teszi igazán értékessé az első helyemet. Viszont ahhoz, hogy megverjem, jó időt kellett úsznom” – fogalmazott a 200 m vegyes bajnoka.

– A tokiói olimpia óta nem is igen versenyzett…
– Valóban. És éppen ebben fáradok el igazán. Az olimpia után hosszabb pihenőt tartottam, majd elindultam felfelé, aztán jött a koronavírus-fertőzés. Akkor megint következett az alapozás, elmentünk januárban edzőtáborba Tenerifére, utána megint beteg lettem. Ez a „kicsit visszajövök, aztán visszaesek” az igazán fárasztó.

– Mi viszi egyáltalán előre?
– Úgy szeretném majd abbahagyni, hogy tényleg elég volt az úszásból.

– Ezt most nem teljesen értem… Elege van az úszásból?
– Abból nincs, de ahogy mondtam, abból már igen, hogy újra meg újra vissza kell küzdenem magam lentről. Ennek a 2:12-es időnek igenis örülök, hiszen ez volt a célom. Egy hete Stockholmban 2:13-at úsztam, ezúttal már sokkal erősebben kezdtem, ezért is haltam meg annyira a végén… De az ilyen erős kezdésre szükség van. Azért azt senki se higgye, hogy szomorú vagyok, inkább csak elszórakoztat, hogy szép lassan lépegetek előre.

– És az sem bántja, hogy mindenki a régi Hosszú Katinkát hiányolja?
– Az országos bajnokság előtt eldöntöttem, hogy csak négy számban indulok, így minden napra jut egy, ám azzal már a verseny előtt is tisztában voltam, hogy nem ez a változás lesz sokak számára szembeötlő. Tudtam, igazán nagy hír az lesz, ha kikapok. Ez amúgy nem is olyan rossz, hiszen azt mutatja, már olyan sokszor nyertem, hogy annak van hírértéke, ha legyőznek. De ezt a helyzetet is igyekszem pozitívan nézni, és csak arra gondolni, hogy sokaknak az az alap, hogy Hosszú Katinka ezer számban indul, és mindig nyer. Változott a világ: most már azt élvezem, ha csak egy számot úszom egy nap.

NAGY CSATÁT HOZOTT A FÉRFI 100 GYORS
Milák Kristóf, Németh Nándor és Szabó Szebasztián – szuper trió 100 méter gyorson, más kérdés, hogy a debreceni ob szerdai napján a szám fináléjában korántsem csúcsformához közeli állapotban léptek rajtkőre a fiúk. Milák a tenerifei edzőtáborban dőlt ki egy hétre, míg Németh Nándor heteken keresztül küzdött a koronavírussal (és a szövődményeivel), ennek ellenére ők ketten jó csatát vívtak egymással, Szabó meg szorosan követte őket. De a lényeg, hogy ezúttal Milák nyert.
„A jelenlegi állapotomból kihoztam a maximumot.  Kizárólag magamra figyeltem, ez bejött. Jól éreztem magam a vízben” – mondta Milák Kristóf.
Férfi 400 gyorson Rasovszky Kristóf villant egyet, a nők ugyanezen számában pedig Késely Ajna lett a bajnok – Bernek Péter tanítványa hét századdal (!) előzte meg a Szegedről nemrég az FTC-hbe igazoló Fábián Bettinát. 

 

2022.09.12 11:50:54

Úszás nemzetisport.hu

A gyorsúszás új szupersztárja nem több egy átlagos fiatalnál, aki átlagon felüli dolgokra képes.

2022.08.30 23:37:21

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A bajnokok sorába lépett Kós Hubert.

2022.08.25 00:16:21

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Az 1:54-hez viszont le kell úszni legalább tíz kilométert, a tizenéves kor elejétől, minden egyes nap, hosszú, nagyon-nagyon hosszú éveken át. Órákat – kevesebb mint két perc érdekében.

2022.08.17 22:30:14

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ütőképes generáció bontogatja szárnyait.

2022.08.17 22:21:18

Úszás MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Ha arra gondolok, hogy 87 életévéből hét évtizedet kitöltött a sport, az orvoslás, benne 47 évet mindkettő egyszerre, akkor egyértelmű, hogy nem herdálta el a tehetségét, a lehetőségeit.