nemzetisport.hu 2013.07.23 08:43 Frissítve: 2014.11.13 02:28

Risztov olyan állapotban van, mint az olimpia előtt

London óta minden megváltozott. Addig csupán mi figyeltünk Risztov Évára, most mindenki őt nézi. Az olimpiai bajnokot. Aki kedden 12 órától indul neki újra  hosszútávúszásban a 10 kilométernek, ezúttal a barcelonai világbajnokságon. Igaz, tíz éve a medencében három ezüstérmet nyert ugyanitt, pályafutásának első szakaszában a 2003-as vb volt a csúcs. De csúcs lesz-e a mostani?

Risztov Éva egy éven belül a második aranyérméért indul harcba világversenyen (Fotó: Tumbász Hédi, archív)

 

„Olyan állapotban van, mint az olimpia előtt, az időeredmények azt mutatják – mondja reményt keltően edzője, Kovácshegyi Ferenc. – A körülmények változtak meg és az elvárások: már mindenki figyel rá a nemzetközi mezőnyben, és érezhető a nyomás hazai részről is. Kicsit más a helyzet, mint egy évvel ezelőtt, amikor hárman kibattyogtunk szépen a londoni Hyde Parkba, és szinte senki sem törődött velünk – a média és a sportvezetők akkor kaptak észbe, amikor híre jött, hogy Évi vezet fél távnál, és ekkor mindenki igyekezett átvágni magát a londoni csúcsforgalmon."

De szép is volt az a nap... És az előttünk álló? „Abban biztos lehet mindenki, hogy Éva a maximumot fogja nyújtani. Nagyon eltökélt, érzi a lehetőséget, hogy újra szép eredményt érhet el. Bár a pálya teljesen más, mint a londoni, amely jóval szélesebb, tágasabb volt. Itt azért vannak nagyon szűk fordulók, a legdurvább dolgok ott történnek, amikor van egy száznyolcvan fokos visszafordító két és fél kilométernél. Remélem, a férfiaknál is látott verekedések nem fogják hátráltatni, mert a nőknél a létért való küzdelem még ádázabb szokott lenni.”

A nagy riválisok közül az amerikai Haley Anderson hiányozni fog: az amerikai válogatón nem került az első kettő közé, így a tavalyi olimpia ezüstérmese – aki a selejtezőn megelőzte, a játékokon pedig erősen szorongatta Évát – csupán öt kilométeren indulhatott, igaz, ott söpört. Kovácshegyi Ferenc amondó: akik megelőzték, nyilván nem rosszabbak, mint ő. „De itt van az angol Keri-Anne Payne, az ausztrál Melissa Gorman, az olasz Martina Grimaldi, a görögök, oroszok, németek, azaz mindenki, aki számít. Fűti őket a visszavágás – nem lesz egyszerű. Viszont Éva hangulata kiváló, ezen semmi sem fog múlni.”

Az edzőtáborból való hazaköltözés apróbb disszonanciája már a múlté: már nem is emlékezik rá sem a versenyző, sem az edzők. Kizárólag a következő tízezer méter számít.

A barcelonai vizes-vb-n a női 10 km-es számot hosszútávúszásban ma 12 órától rendezik. A magyar színeket Risztov Éva mellett Olasz Anna képviseli. 

2021.01.07 22:07:47

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az úszóelnök óvatosabb az olimpiát illetően, de a válogatottak a járvàny ellenére megkapnak minden támogatást.

2021.01.07 20:13:08

Úszás MALONYAI PÉTER 

NS-VÉLEMÉNY. A legjobb szakembereket és valamennyi érdekelt intézményt csatasorba tudta állítani.

2020.12.24 08:28:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

Viszonozni akarják azt a törődést és figyelmet, amelyet ők kaptak a kórházban 32 évvel ezelőtt.

2020.12.19 21:57:31

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Bocsánatot kérni, beismerni nem a gyengeség, hanem az erő jele. Ezért is régi vágyam egy sorozat indítása, amelyben a magyar sport emblematikus alakjai beszélnének arról, amit nem mondhatnak el senkinek, elmondják hát mindenkinek.

2020.12.12 21:07:41

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Tokióban a kapitánynak jóval rövidebb mondatot kell majd ismételgetnie.