Vizes vb: Magyarország bronzérmet nyert a nyílt vízi úszók csapatversenyében

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.02.08. 09:49
Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf, Fábián Bettina és Betlehem Dávid a harmadik helyen zárt (Fotó: MÚSZ/Derencsényi István)
A júliusi fukuokai világbajnokság ezüstje után Dohában is dobogóra állt a magyar nyílt vízi váltó: a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf kvartett a harmadik lett.

Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf – ebben az összetételben világversenyen még sohasem úszott a magyar váltó, csütörtökön a dohai világbajnokságon viszont bemutatkozott ez a csapat, és így, ilyen sorrendben vágott neki a 6 km-es távnak. 

Mindenkinek 1500 métert kellett teljesíteni, s ahogyan azt már megszoktuk, akadtak válogatottak, amelyek előbb a férfiakat küldték harcba, ennek megfelelően az, hogy Fábián tizenharmadikként, Szimcsák pedig tizenkettedikként váltott, nem jelentett túlságosan sokat.

Az már inkább, hogy Betlehem szépen elkezdett felúszni az élmezőnyre – könnyű dolga nem volt, hiszen például az olaszoknál az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki klasszis, Gregorio Paltrinieri tempózott, nem mellesleg Olaszország nyerte a nyári, fukuokai vb-t.

Az utolsó váltáshoz az olaszok érkeztek elsőként, aztán jöttek az ausztrálok, majd egy nagy szakadék, utána a németek következtek, az amerikaiak, a mieink, egész pontosan Rasovszky Kristóf pedig ötödikként indulhatott neki a verseny utolsó szakaszának. 

Ötvenöt másodperces hátránnyal. 

Az arany és az ezüst sorsa eldőlni látszott, a bronzért ment a nagy csata, és azért küzdött Rasovszky Kristóf is, de azért nem voltak közel az amerikaiak sem, a németek meg pláne nem. 

Ám Rasovszky Kristóf nem véletlenül az, aki: előbb levadászta az amerikai fiút, aztán a németet, s bár az élen lévőket esélye sem volt utolérni, a dobogóra odaért a magyar csapat. 

Az aranyról célfotó döntött, Ausztrália először győzött nyílt vízi csapatversenyen, Olaszország a második helyen végzett. 

„Szerintem én talán még többet is úsztam, mint a többiek, hiszen egy kicsit szélebbre mentem, hogy nyugodtabb körülmények között tudjak tempózni, nem valakinek az oldalán – idézte Rasovszkyt az MTI. – Érmet akartunk szerezni, én pedig nekimentem. Tudtuk, hogy a németeknél az utolsó srác a leggyengébb, hiszen ifjúsági versenyző, az amerikaiakról viszont fogalmunk sem volt.”

Betlehem Dávid csapattáráshoz hasonlóan jó néhány riválisát maga mögé utasította, pedig nem volt könnyű dolga.

„Amikor vártam Mirára, és még mindig nem érkezett meg, megfordult a fejemben, hogy most nem lesz dobogó. Aztán folyamatosan mentem el az emberek mellett, és aztán még az amerikaiakon is tudtam hozni kicsit – nyilatkozott a másik veszprémi úszó, aki külön »köszönetet mondott« a németek klasszisának, az olimpiai bajnok Florian Wellbrocknak. – Örülök, hogy ő nem talál motivációt ebben a váltóban, innen is köszönjük neki.”

Szimcsák Mira elmondta, ez volt a legjobb úszása a három közül ezen a világbajnokságon, ennek ellenére nem gondolta volna, hogy a fiúk ekkora hátrányt képesek lesznek majd ledolgozni.

Fábián Bettina kiemelte, az volt a cél, hogy az élbolyban maradjon.

„Sajnos ez nem sikerült, ami miatt dühös is vagyok. Viszont maximálisan mindent kiadtam magamból, ennyi volt bennem, a fiúk előtt pedig le a kalappal” – mondta.

VIZES VB, DOHA
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, CSAPATVERSENY, 4x1500 M
1. Ausztrália 1:03:28.00 óra (Moesha Johnson, Chelsea Gubecka, Nicholas Sloman, Kyle Lee)
2. Olaszország 1:03:28.20 (Giulia Gabbrielleschi, Arianna Bridi, Gregorio Paltrinieri, Domenico Acerenza)
3. MAGYARORSZÁG 1:04:06.80 (Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik