Áttörte a falat – Németh Nándor történelmi bronzérme

Csurka Gergely (Doha)Csurka Gergely (Doha)
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 21:31
Németh Nándor a történelmi bronzéremmel (Fotó: Getty Images)
Pályafutása első egyéni érmét szerezte meg egy világversenyen Németh Nándor, aki 2018 óta minden egyes fináléba kvalifikálta magát 100 gyorson vb-ken, Eb-ken és az olimpián, ám eddig rendre lemaradt a dobogóról. Csütörtök estig – ekkor megszerezte a magyar úszósport első vb-érmét a királykategóriában.

 

AMIKOR HAT ÉVE a sprintermezőnyben egyedüliként minden egyes nagy viadal döntőjében ott vagy, csak éppen nem úgy éred el a falat, hogy át tudd törni a falat.

Avagy íme, Németh Nándor elmúlt több mint fél évtizedének áttekintése – csakis azért, hogy értékeljük mindazt, ami csütörtök este történt Dohában.

2018, Eb: az első felnőtt világversenyes döntő Glasgow-ban, 6. hely.

2019, vb: az első vb-finálé Kvangdzsuban, ez is 6. hely (mosolygás, 20 évesen nem rossz ott lenni a nyolc legjobb sprinter között).

2021, Eb: Duna Aréna, Covid után mindent bele, gyönyörű javulás a három úszás során, betörés 48 alá, de 47.84-re sincs érem, csupán 4. hely.

2021, olimpia – brutális középdöntős úszás, 47.81-gyel megvan a döntő, első magyarként 100 gyorson 1964 után, ám másnap a fináléra elfogy a kraft, 48.10 és 8. hely a vége.

2022, vb: ismét Duna Aréna, extra izgalmak, szétúszás a nyolcadik helyért, brutál 47.69-es idő – de ennek megint ára van, a döntőben csak 48.13 sikeredik, így marad a 6. hely.

2022, Eb: római nyitott medence, korrekt úszások, de szerény 5. hely 48-as idővel, plusz fancsali ábrázat, Milák Kristóf 47.47-tel ezüstérmes.

2023, vb: megint óriási durranás a középdöntő Fukuokában, 47.62, aztán minden ugyanolyan, mint Tokióban (japán átok?): a harmadik fellépésből kifogy a lendület, 48.17, újra 8. hely.

 

Ezek után érkezett meg a februári világbajnokságra – és a nyitó napi gyorsváltóban már látható volt, megint nagyon egyben van. Mentálisan is. 

Ennek megfelelően szerdán reggel durrantott egy 48.03-at – előfutamban még sosem jött ennyire jól. Este okosan úszva ledobott két tizedet, hogy ne kerüljön ki a szélére, ami néhányszor megtörtént már vele.

„Mindent jól csináltál, ahogy gyakoroltuk, látod, a falnál is hogy kijött. A döntőben meg kell verned Miressit. Meg a dél-koreait. Menni fog, és akkor meglesz” – edzője, Plagányi Zsolt tért azonnal a lényegre, amint tanítványa megérkezett a középdöntőt követően. 

Németh bólintott, majd elment levezetni.

„Csak el kell hinnie. De azt látom rajta, hogy képes rá. Nem lesz blokk” – tette hozzá a mester. 

Ezt reméltük mi is.

És nem lett.

Németh belekezdett, sem Istent, sem embert nem ismerve, másodiknak fordult, hetvennél még az élen haladt, s bár a kínai világrekorder végül jobban bírta a végét, Németh a szokásos hosszú csapásaival egyre jött, és azokkal a rettenetes, csápszerű karjaival végre-valahára magának is nyert egy érmet, nem csak a váltóinknak. 

Hét nagy pályás döntő (és három rövid pályás világversenyes finálé) összes keserűségét maga mögött hagyva bejött harmadiknak. 

Nézhetünk előre, hogy a langaléta olasz, Alessandro Miressi 0.06-tal előtte érintette a falat, azaz nagyon kevés kellett volna az ezüsthöz – ám millimétereken múlt maga a dobogó: merthogy a szélső pályán érkező ausztrál Matthew Richards meg 0.04-gyel szorult a negyedik helyre.

„Azért nagyon örülök, hogy végre a századok a javamra döntöttek – vigyorgott Németh Nándor. Nagyon hittem benne, tudtam, hogy itt komoly esélyem van, és végre sikerült elérnem, hogy ne jöjjön semmilyen blokk. Megoldottam, amit az edzőm kért, hogy a saját ritmusomat ússzam, nem nagyon néztem a többieket, bár a forduló után belém hasított, hogy azt láttam, elöl vagyok. Nem akartam ilyen gyorsan elkezdeni, de a szívem elvitt kicsit, mert a végén azért nagyon éreztem a fájdalmat, az utolsó tizenöt méter kegyetlen volt, csak arra figyeltem, hogy próbáljam tartani a hosszú tempókat, amit gyakoroltunk – és most nagyon boldog vagyok.”

A történelmi éremhez, merthogy első magyarként léphetett vb-dobogóra 100 gyorson, persze hozzátartozik, hogy a királyszám krémje nem vonult fel teljes létszámban – igaz, Németh sincs csúcsformában (legjobbja a csütörtöki idejénél 16 századdal jobb), ellenben tökéletesen tisztában van azzal, mire van szüksége ahhoz, hogy Párizsban se csupán a dobogó közelében legyen, hanem rajta álljon:

„Egyértelmű, hogy az utolsó tizenöt méteren kell még dolgozni, nagyjából ilyen kezdés után. Ez az idő ott maximum a döntőhöz lesz elég, ahhoz kell is, érmet szerintem 47.1-47.2-vel lehet nyerni. Huszonnégy éves vagyok, mondják, ez a legjobb kor, és én is azt érzem, most reálisan ki tudok hozni annyit magamból.”

A 47.1 kapcsán hirtelen felsejlik Zubor Attila perthi mosolya: 1998, januári vb, végre döntős, és ott 49.82-vel 6. lett.

 „Nem érdekelt, hányadik vagyok, csak a 4-est akartam látni az időnél” – Zubor első magyarként ment 50 másodperc alá.

Negyedszázaddal később már a 47-et ostromolja az ország leggyorsabb úszója. Apropó, eddig Zubor Attiláé volt a legjobb vb-helyezés, még 2001-ből, egy 5. hely. 

Dohában meglett az érem.

„Nem is tudtam, hogy ilyen nehéz” – mosolygott Németh, miközben az eredményhirdetésről baktatott kifelé.

Az érem súlyáról beszélt, de jelkép is ez: aligha sejtette, hogy a csodás juniorévek és a 2017-es budapesti vb csoda-váltóbronza után ennyire nehéz lesz egy újabb vb-medáliát nyerni.

Valahára ott van a nyakában. Picit húzza lefelé, de:

„Azért elviselem.”

Most már könnyű.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik